View Full Version : За нашите очаквания в любовта
valdesbg
08-12-2010, 07:40
Хрумна ми тази темичка по повод коментари от рода: "той не ми е звънял 3-4-5 дена, и явно не го интересувам много, затова и аз няма да му се обаждам. Той не го заслужава."
Мисля че всички ще се съгласят ако кажа че.. една връзка е доста задължаваща. Което е плюс или минус за всеки. И съответно имате си изградена представа за това какво трябва/не трябва, какво искате/не искате да правите/се случва. Нека видим какво е важно за вас в любовта - довършете изреченията.
Според мен половинката ми е задължен да [какво да прави за вас, какво да не прави, опишете какво смятате че има той/тя като задължения във връзката ви]
Смятам че аз съм длъжен/длъжна да [тук опишете вие какво смятате че би било добре да правите във връзката ви]
За нас би било добре да [тук опишете какво би ви накарало(двамата заедно) да се чувствате комфортно и сигурно във вашата връзка, какво смятате че би я подсилило, какви неща бихте искали да правите заедно и т.н.]
Разбира се само да споменете всичко това няма смисъл. Опишете защо смятате че нещата, които изброихте са важни. Кога сте изградили тази представа за заобикалящия ви свят? Какво е чувството когато нещата не са по този начин? Какво бихте направили ако искате връзката и да върви.. обаче не се чувствате комфотно за момента в нея?
Нека отговарят всички, няма значение дали сте обвързани в момента или не. Ако нямате връзка представете си че имате такава с определен човек.. и опишете тази хипотетична връзка тук.
Вие сте :)
С интерес чакам отговорите :)
За да съм честна, аз досега не съм си поставяла такива критерий. По-скоро съм на принципа, че в нещата трябва да има равновесие - т.е. давам толкова, колкото получавам и очаквам да получа толкова, колкото давам.
Разбира се, процесът няма как да е едностранен и обикновено се получават разминавания, но всичко може да се подреди с един разговор - аз мога да ти дам това и това, ти на мен онова и онова и ако се стигне до компромис, сключваме договор :D
Elenichkaa
08-12-2010, 09:28
Според мен половинката ми е задължен да ...ме разбира,подкрепя и цени.Да ме уважава като човек и да цени принципите ми.Да не ме задушава и да ми дава нужната свобода!....сиг пропускам нещо,но в момента това ми се върти...
Смятам че аз съм длъжен/длъжна да....абсолютно същото като горното,поне за сега.
За нас би било добре да ....ами не зная,мисля си,че има доста хора против тази връзка,та ще е хубаво...ако не им обръщаме внимание.
В момента се чувствам много комфортно.Обичам го и го ценя като личност.Нещата описани по-горе ги правим...
няма какво да подобряваме в отношенията си,познаваме се прекалено много.Знам всяка негова реакция на действията ми или думите ми.Освен,че е моя половинка той е най-добрият приятел,който съм имала и ще имам!
......общо взето за сега е това!
ByBinKaa
08-12-2010, 09:50
Според мен половинката ми е задължен да ..ме разбира, подкрепя, цени.
Смятам че аз съм длъжен/длъжна да .. като горе, но някои рядко се случват, просто защото се старая да вляза в положение (пък мъжете нали са "железни" и се оправят сами) :)
За нас би било добре да ..му имам повече доверие и да се виждаме по-често.
Мисля, че са важни, защото една връзка без доверие и всеотдайност е безсмислена. Винаги съм мислила така! Когато нещата не са наред, и когато няма какво да се направи (то винаги има, ама не зависи само от единия), мисля за хубавите ни мигове заедно, и се надявам всичко да бъде както преди. Няма какво повече от това да направя, мисля, че съм дала всичко от себе си.. и май не се чувствам комфортно, въпреки, че сме доста време заедно.
Това е като цяло :)
MaLkaTa_LaDy
08-12-2010, 10:12
Вероятно няма да се сетя за всичко, което съм имала наум някога, защото в момента не съм във връзка, но ще се опитам...
Според мен той е задължен да: бъде искрен с мен; ме разбира; ме уважава; ми дава свобода; ми вярва и съответно да не ми държи сметка за действията ми; иска да е само с мен; не ме ревнува много;
1.За искреността, разбирателството и уважението, мисля, няма какво да коментирам. Само ще кажа, че бих искала да знам винаги, ако има някакъв проблем.
2.Относно свободата - имам предвид и свобода на решения и на действия и свобода във времето прекарвано заедно. Склонна съм да го виждам/говоря с него по-рядко, за да може да се запази тръпката помежду ни. Изгуби ли се тя, някак си прекалената сигурност в отношенията настъпва, и няма смисъл да сме заедно.
3.Да ми вярва и да не ми държи сметка за действията ми. Разграничавам ги двете, защото първото е преди да извърша нещо, а второто - след това. Та ако нещо сбъркам или направя не както на него му харесва, би могъл нормално да ми каже, вече от мен зависи дали искам да го поправя. А ако реша да НЕ го променя - той има пълната свобода просто да ме скъса. Ако мога да дам един прост пример, за да се види огромната разлика между: Не ходи на това парти! и Бих се притеснил много ако отидеш на това парти.
4. Да иска да е само с мен - това може би трябваше да е към "би било добре, да...", но както и да е. Ако аз не съм му достатъчна - да си намери друга. Не го задържам.
5. Да не ме ревнува много - може би се получава, когато ми вярва и не ми държи сметка. А пък и аз не бих му дала реален повод за ревност. Стига да не приема контактът ми с приятелите ми от мъжки пол, за нещо повече...
Смятам че аз съм длъжна да - абсолютно същото.
За нас би било добре да... Ето тук не знам точно какво да напиша...
Би било добре да може всеки един от нас да изненадва другия с нещо неочаквано за него. Било то действия или думи.
П.с. По-късно ще го допълня, защото сега нямам особено много време.
venelinka
08-12-2010, 10:13
Не съм мислила по тези въпроси, но това ми идва наум...
Според мен половинката ми е задължен да ме уважава, разбира, подкрепя и цени. Не трябва да ме ревнува... или поне не прекалено много, защото това убива една връзка.
Смятам че аз съм длъжна да правя същите неща като него.
За нас би било добре да си имаме доверие, за да можем да си споделяме нещата, които ни радват и тревожат, да бъдем приятели... От време на време трябва да разнообразяваме връзката си. Мисля, че дори когато не се чувстваме добре, не трябва да пренебрегваме партньора си, защото може би точно тогава има нужда от нас. Не трябва да приемаме любимия човек за даденост. Когато си с един човек вече не трябва да мислиш само за себе си, понякога се налага да се правят компромиси.
Според мен в една връзка освен любов, трябва да има много търпение и всеотдайност.
ShtrudeL
08-12-2010, 11:14
Според мен половинката ми е задължен да: Нищо не е задължен. Не е мой,нито аз съм негова. Никой не притежава никого. Просто се обичаме. ЖЕЛАТЕЛНО Е да ме уважава,подкрепя,изслушва и да не ми се кара ^^ Както и аз него.
Смятам че аз съм длъжен/длъжна да Същото като горното.
За нас би било добре да ...добре сме си О.о
Разбира се само да споменете всичко това няма смисъл. Опишете защо смятате че нещата, които изброихте са важни.
ооУкей
Никой на никой не е длъжен. Не е длъжен да ми се обажда по 10 пъти на ден,не е длъжен да ми казва,че ме обича,не е длъжен да прави абсолютно нищо,както и аз. Защото не приемам това като задължение и би било ...една рутина ако го приемах така. Хубаво е да правиш нещата,които правиш защото искаш и защото ти идват от вътре,а не защото си длъжен или трябва или защото ще си помислиш,че ако не звъннеш на приятеля/ката си ще ти се разсърди. Ти не бива да си мислиш така (следователно да звъннеш,само и само да не се разсърди и защото така трябва),а тя не трябва да се сърди.
Според мен половинката ми е задължен да... Ме разбира, подкрепя за всичко и да ме цени.
Смятам че аз съм длъжен/длъжна да... Да подкрепям половинката си, да му давам нужната подкрепа, любов и всичко, от което се нуждае! Надявам си и той да ми отвръща със същото, разбира се! (Засега и двамата го правим)
За нас би било добре да... Си имаме доверие един към друг и да прекарваме времето си заедно и често.
Мисля, че гореспоменатите неща са важни, защото една връзка без всеотдайност, доверие, грижи и любов е напълно безсмислена. Но все пак трябва и двамата да дават, но и да получават един от друг по нещо! Смятам, че любовта, разбиранията и вниманието и от двамата са напълно достатъчни, другото са допълнения (естествено те не са с по-малко значение!), но трябва да са в еднакви количетства, за да стане така, че единият да се чувства пренебрегнат! :)
StayClose
08-12-2010, 12:33
Вие щом на 15 изкрейзвате така за нещо ,което повечето не разбирате(включително и аз) ,на по 20-25 незнам какво ще правите драги читатели... :-D
ShtrudeL
08-12-2010, 12:44
Според мен половинката ми е задължен да... Ме разбира
ХАХАХАХАХА
Ами ако не може? Оо Ако има свои разбирания,които не се препокриват с твоите? Какво е това задължение "да ме разбира" ?
Вероятно няма да се сетя за всичко, което съм имала наум някога, защото в момента не съм във връзка, но ще се опитам...
Според мен той е задължен да: бъде искрен с мен; ме разбира; ме уважава; ми дава свобода; ми вярва и съответно да не ми държи сметка за действията ми; иска да е само с мен; не ме ревнува много;
1.За искреността, разбирателството и уважението, мисля, няма какво да коментирам. Само ще кажа, че бих искала да знам винаги, ако има някакъв проблем.
2.Относно свободата - имам предвид и свобода на решения и на действия и свобода във времето прекарвано заедно. Склонна съм да го виждам/говоря с него по-рядко, за да може да се запази тръпката помежду ни. Изгуби ли се тя, някак си прекалената сигурност в отношенията настъпва, и няма смисъл да сме заедно.
3.Да ми вярва и да не ми държи сметка за действията ми. Разграничавам ги двете, защото първото е преди да извърша нещо, а второто - след това. Та ако нещо сбъркам или направя не както на него му харесва, би могъл нормално да ми каже, вече от мен зависи дали искам да го поправя. А ако реша да НЕ го променя - той има пълната свобода просто да ме скъса. Ако мога да дам един прост пример, за да се види огромната разлика между: Не ходи на това парти! и Бих се притеснил много ако отидеш на това парти.
4. Да иска да е само с мен - това може би трябваше да е към "би било добре, да...", но както и да е. Ако аз не съм му достатъчна - да си намери друга. Не го задържам.
5. Да не ме ревнува много - може би се получава, когато ми вярва и не ми държи сметка. А пък и аз не бих му дала реален повод за ревност. Стига да не приема контактът ми с приятелите ми от мъжки пол, за нещо повече...
Смятам че аз съм длъжна да - абсолютно същото.
За нас би било добре да... Ето тук не знам точно какво да напиша...
Би било добре да може всеки един от нас да изненадва другия с нещо неочаквано за него. Било то действия или думи.
П.с. По-късно ще го допълня, защото сега нямам особено много време.
+ :)
Очаквания?Нима всички нямаме еднакви очаквания от една връзка-а именно разбиране,подкрепа,уважени е.Ако ги няма тези неща,въобще за каква връзка говориме?Аз лично не очаквам нищо повече от това,което мога да дам и смятам че всеки трябва да мисли така.Не можеш да изискваш нещо,без да можеш да дадеш същото :)
MaLkaTa_LaDy
08-12-2010, 14:31
ShtrudeL, това със "задълженията" е малка неточност в самия изказ. Предполагам valdesbg е имал предвид - Кога връзката е наистина пълноценна. Иначе съм съграсна с това, което каза. :}}
Никой не е длъжен да прави нищо, ако не ви устройва, хващате гората и/или следващия. :?
ForzaFelipe
08-12-2010, 15:11
Според мен половинката ми е задължена да Да ме слуша :D Да ме обича и да не ми изневерява,не съм голяма претенция нали? :D
Смятам че аз съм длъжен да Да я обичам,да бъда винаги с нея(морално не постоянно да търча зад нея) ,да я изслушвам и т.н.
За нас би било добре да е тук не знам,може би да вършим неща който ни вълнуват и двамата,кино и т.н.
Общо взето да има разбирателство между нас,да се обичаме,а аз съм щастлив когато тя е щастлива :)
SunShinePearl
08-12-2010, 15:53
Според мен половинката ми е задължен да: Нищо не е задължен. Не е мой,нито аз съм негова. Никой не притежава никого. Просто се обичаме. ЖЕЛАТЕЛНО Е да ме уважава,подкрепя,изслушва и да не ми се кара ^^ Както и аз него.
Смятам че аз съм длъжен/длъжна да Същото като горното.
За нас би било добре да ...добре сме си О.о
Разбира се само да споменете всичко това няма смисъл. Опишете защо смятате че нещата, които изброихте са важни.
ооУкей
Никой на никой не е длъжен. Не е длъжен да ми се обажда по 10 пъти на ден,не е длъжен да ми казва,че ме обича,не е длъжен да прави абсолютно нищо,както и аз. Защото не приемам това като задължение и би било ...една рутина ако го приемах така. Хубаво е да правиш нещата,които правиш защото искаш и защото ти идват от вътре,а не защото си длъжен или трябва или защото ще си помислиш,че ако не звъннеш на приятеля/ката си ще ти се разсърди. Ти не бива да си мислиш така (следователно да звъннеш,само и само да не се разсърди и защото така трябва),а тя не трябва да се сърди.
На абсолютно същото мнение съм :)
Не знам защо трябва да очаквам нещо или да мисля, че той или аз сме задължени да вършим нещо. Единственото задължение и за двамата е, да сме верни един на друг. Това е и очакването ми от връзката.
Не разбирам хората, които казват "задължен е да ми вярва, да ме подкрепя, да ме разбира..." За мен това е личен избор. Той трябва да прецени дали може да ми вярва и дали трябва да ме подкрепи, а не да се чувства задължен да го прави.
iiordanova
08-12-2010, 16:03
Според мен половинката ми е задължен да - и аз съм на мнението на ShtrudeL .. никой не е задължен към никой. За мен 'задължен' е доста категорична дума. Не смятам , че той е задължен към мен. Нито пък аз към него. И то не е само в любовта. Смятам , че и в живота никой не е задължен. Както и ShtrudeL каза , желателно е ..
Смятам че аз съм длъжен/длъжна да - както не съм задължена , така и не съм длъжна. ((: Мисля , че не всички ме разбраха какво искам да кажа , но няма значение.
За нас би било добре да - не знам какво да кажа , всяко нещо е наслада за нас. Затова се радваме един на друг във всеки един момент. Не знам какво да отговоря тук. (:
Мразя да правя неща по задължение, затова не съм длъжна на никого. И никой не е длъжен на мен. Следователно всичко , което правя , казвам и т.н. е не по задължение нито пък , защото съм длъжна. Правя го , защото искам. (:
Не знам защо трябва да очаквам нещо или да мисля, че той или аз сме задължени да вършим нещо. Единственото задължение и за двамата е, да сме верни един на друг. Това е и очакването ми от връзката.
Не разбирам хората, които казват "задължен е да ми вярва, да ме подкрепя, да ме разбира..." За мен това е личен избор. Той трябва да прецени дали може да ми вярва и дали трябва да ме подкрепи, а не да се чувства задължен да го прави.
И той трябва сам да прецени дали да ти изневерява.
Щом се е захванал с мен, ще бъде с мен. Ако иска да бъде с друга, може спокойно да ми каже и да приключим с отношенията помежду си.
Щом се е захванал с мен, ще бъде с мен. Ако иска да бъде с друга, може спокойно да ми каже и да приключим с отношенията помежду си.
Т'ва си е негово решение дали ще ти каже и после ще тръгне по други, или ще го прави докато сте заедно.
Теб може това да те нарани, но той не е длъжен да го прави.
Именно заради това, това е единственото нещо, което го задължавам. Както и той мен.
Щом е решил да тръгва по други, значи има нещо, което аз не мога да му дам. В такъв случай мога да се надявам само да срещне момиче, което ще му даде всичко това, което аз не мога.