View Full Version : Овулация
Qwerty1234
08-22-2010, 12:37
Какво представлява овулацията и само докато жената е в овулация ли може да забременее :?:
И ако примерно цикъла идва на 26 и максимум закъснява 2-3 дни кога ще е овулацията?
Да си чувала за Google?!
!!!ЦЪК!!! (http://www.google.com/search?q=%D0%BE%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B 8%D1%8F&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:bg:IE-SearchBox&ie=&oe=&rlz=1I7ADRA_bg)
BiGBaDWolF
08-22-2010, 12:41
Прочети важните теми и питай пак ...
FreakBitch
08-22-2010, 12:45
Смяташ кога трябва да е първия ти ден от следващата менструацията и вадиш 14 дни. Тогава би трябвало да си в овулация. 3-4 дни преди и след ову-то се предполага да си фертилна.. или поне така съм чела.
Но ако цикъла ти е нередовен, малко вероятно е да цепнеш минутата на овулацията. Сложна работа си е това календарния метод. Трябва няколко месеца наблюдения и редовен цикъл. :)
едит: щом пита се предполага, че иска да получи отговор на малко по-разбираем език, различен от този на научните статии, които се веят из нета... :oops:
rali4ka1
08-26-2010, 09:27
Овулацията е период,в който се отделя яйцеклетка годна за оплождане.Жената може да забременее по всяко време на месеца,но по време на овулацията това е най-много вероятно.Овулацията е индивидуална при всяка жена.При едни е веднага след цикъл,при други е преди цикъл,при трети може да е по средата.Има голяма заблуда у някои момичета и момчета,че по време на цикъл не може да се забременее.Това не е така,по време на цикъл също може да се забременее.
kalpazanka
08-26-2010, 10:52
Подивявам вече! Как може да давате акъл кога се забременява, при положение че самите вие не сте наясно с елементарни понятия като цикъл и менструация!
Какво представлява овулацията и само докато жената е в овулация ли може да забременее :?:
И ако примерно цикъла идва на 26 и максимум закъснява 2-3 дни кога ще е овулацията?
Овулацията е процесът на пукване на Граафовия фоликул и освобождаване на яйцеклетка.
26-14=12
28-14=14
29-14=15
Това са ти възможните дни за овулация в зависимост от продължителността на посочения от теб МЦ.
kremen4eto
08-26-2010, 11:27
Жената може да забременее по всяко време на месеца,но по време на овулацията това е най-много вероятно.
:? :?
Жената забременява само и единствено по време на овулация!!!
rali4ka1
08-26-2010, 11:57
ЗАПОМНЕТЕ:
• След приключване на мензиса при повечето жени в следващите няколко дни се наблюдава отсъствие на слуз и областта на влагалището на пипане е суха. Това са сухи дни.
• Когато преди овулацията се наблюдава какъвто и да е тип слуз, жената се смята за фертилна /способна да забременее/
• При поява на каквато и да е слуз или усещане за влага във влагалището има вече възможност за зачеване.
• Последния ден на хлъзгавата и влажна слуз се нарича ден “пик”, което означава, че овулацията е близка или току що е минала. След деня пик слузта става все по-гъста и суха. Ако използвате метода за определяне на цервикалната слуз, то обикновено пиковия ден е един или два дни преди овулацията. След деня пик следващите 3 дни и нощи, които са сухи са вече много надеждни за забременяване.
• Започвайки със сутринта на четвъртия сух ден и до началото на следващата менструация започват нефертилните дни – забременяването е почти невъзможно.
Не е задължително да си вовулация!!!Тогава е най-голяма възможността!!!
kremen4eto
08-26-2010, 12:00
Ох, ами добре. Няма да споря. Ще се информирам повече в бъдеще.
kalpazanka
08-26-2010, 12:02
Тази простотия вече е върха на айсберга!!!
Като не е в овулация, какво, м@мка му, ще оплоди онзи заблуден сперматозоид?!
rali4ka1
08-26-2010, 12:04
http://zachevane.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=711&df=45dflid=3
Ей тук пише.Цитирала съм го по-горе.
Много са ми весели такива хора, които си нямат и понятие от здравна култура и тръгват да се правят на разбирачи. Затова слушайте кака си kalpazanka.
При овулацията Граафовия фоликул се пука, на мястото остава така нареченото "жълто тяло", което секретира хормона прогестерон. Яйцеклетката, заедно с две полярни телца, влиза в маточната тръба и чака феновете сперматозоиди да дойдат и да си спретнат парти.
Освен ако сперматозоида не е някой загорял, че да влезе в яйчника, да пробие Граафовия фоликул и да оплоди НЕУЗРЯЛА яйцеклетка, не виждам как може да забременее жената.
Qnkishhh
08-26-2010, 12:09
А колко дни след освобождаването си яйцеклетката е жива и годна за оплождане?
kalpazanka
08-26-2010, 12:09
rali4ka1, не видях къде си цитирала.
Също не го видях това изреченийце, а се постарах да изчета цялата статия. При това два пъти.
Ами данните, които срещам, са противоречиви. От една страна чета, че е годна за оплождане до 2 часа след овулация, а на други места /във връзка с хромозомните заболявания/ чета, че една от хипотезите е оплождане на "стара" яйцеклетка, като под стара се разбира отделената преди повече от 24 часа.
http://zachevane.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=711&df=45dflid=3
Ей тук пише.Цитирала съм го по-горе.
Май и ти не знаеш какво си цитирала. На края на статията казват, че LH рязко се повишава по средата на менструацията, а той е хормона, отговорен за пукането на фоликула. Е, драга съфорумничке, като няма фоликул, КАКВО ЩЕ СЕ СПУКА БЕ?! :lol:
Не можеш да забременееш, ако не си в овулация. Точка.
rali4ka1
08-26-2010, 12:12
Много са ми весели такива хора, които си нямат и понятие от здравна култура и тръгват да се правят на разбирачи. Затова слушайте кака си kalpazanka.
При овулацията Граафовия фоликул се пука, на мястото остава така нареченото "жълто тяло", което секретира хормона прогестерон. Яйцеклетката, заедно с две полярни телца, влиза в маточната тръба и чака феновете сперматозоиди да дойдат и да си спретнат парти.
Освен ако сперматозоида не е някой загорял, че да влезе в яйчника, да пробие Граафовия фоликул и да оплоди НЕУЗРЯЛА яйцеклетка, не виждам как може да забременее жената.
Ти направи ли си труда да прочетеш това,което съм копирала?Е явно не си.Това са го писали доктори-професори.
rali4ka1
08-26-2010, 12:15
ЗАПОМНЕТЕ:
• След приключване на мензиса при повечето жени в следващите няколко дни се наблюдава отсъствие на слуз и областта на влагалището на пипане е суха. Това са сухи дни.
• Когато преди овулацията се наблюдава какъвто и да е тип слуз, жената се смята за фертилна /способна да забременее/
• При поява на каквато и да е слуз или усещане за влага във влагалището има вече възможност за зачеване.
• Последния ден на хлъзгавата и влажна слуз се нарича ден “пик”, което означава, че овулацията е близка или току що е минала. След деня пик слузта става все по-гъста и суха. Ако използвате метода за определяне на цервикалната слуз, то обикновено пиковия ден е един или два дни преди овулацията. След деня пик следващите 3 дни и нощи, които са сухи са вече много надеждни за забременяване.
• Започвайки със сутринта на четвъртия сух ден и до началото на следващата менструация започват нефертилните дни – забременяването е почти невъзможно.
Пак ще го сложа,явно някой чете ама не това което трябва.
rali4ka1
08-26-2010, 12:18
веднага след менструацията, слуз или изобщо няма или е много малко. Във влагалището се усеща сухост или усещане за неголяма влага. В тези дни няма способност за зачатие. Те се наричат “сухи дни”.
- след няколко дни характера на слузта се мени: тя става с консистенция на лепило. В такава слуз сперматозоидите не могат да съществуват, но вероятността се повишава, особено тогава, когато такава слуз се наблюдава не задълго преди овулацията.
- слузта продължава да се разрежда и става подобна на гъст крем. Такава слуз може да е мътна, бяла или жълтеникава. В този период във влагалището се появява усещане за влажност, появяват се следи по бельото. Такав слуз е вече годна за живота на сперматозоидите и тяхното предвижване . В тези дни може да се зачене.
- пред овулацията, по време на овулацията и известно време след нея, слузта става много силно водна, прилича на белтък на яйце, разтягаща се. Обикновено е прозрачна и силно разтеглива /може да се разтяга няколко см/. Във влагалището при такава слуз се появява усещане за много силна влага “хлъзгави” усещания, на бельото остават силно забележими мокри петна. Този вид слуз е най-благоприятен за живота на сперматозоидите, тяхното предвижване и следователно оплождане.
- след овулацията количеството на естроген рязко се снижава и цервикалната слуз започва да се променя: тя става по-гъста и доста бързо се стига до сухост. Наблюденията върху промените на цервикалната слуз са добри и с това, че знаейки каква слуз да очакваме, жената бързо може да забележи ако има някакви отклонения, които може да са признаци за възпалителен процес или инфекции.
Ето ви още.
Qnkishhh
08-26-2010, 12:18
rali4ka1, не видях къде си цитирала.
Също не го видях това изреченийце, а се постарах да изчета цялата статия. При това два пъти.
Ами данните, които срещам, са противоречиви. От една страна чета, че е годна за оплождане до 2 часа след овулация, а на други места /във връзка с хромозомните заболявания/ чета, че една от хипотезите е оплождане на "стара" яйцеклетка, като под стара се разбира отделената преди повече от 24 часа.
И защо тогава се смята, че една жена е фертилна няколко дни преди и след овулация (някой го написа някъде на предната стрница, мисля)? Това не би следвало да е вярно. Май...
Първо - четох го.
Второ - това са обяснения за периода преди или след менструацията. "Слузта" и т.н. са знак, който организма дава, че по време на овулацията жената може да забременее. А не, че щом има слуз може да надуе корема, просто защото няма узряла яйцеклетка.
kalpazanka
08-26-2010, 12:19
Оф, българският ни куца /или на теб, или на мен/.
Питам те кратко точно и ясно това изречение, което ще видиш цитирано по-долу, отде го извади?
И защо тогава се смята, че една жена е фертилна няколко дни преди и след овулация (някой го написа някъде на предната стрница, мисля)? Това не би следвало да е вярно. Май...
Просто защото няма как да знаем със сигурност колко време оцелява човешката айцеклетка. Второ- защото винаги има риск МЦ да се удължи или скъси с няколко дни. Отделно, сперматозоидите живеят до около 72 часа, което ще рече, че не е задължително в момента на овулация да има еякулация. Опашатковците ще си стоят и чакат 48 часа, колкото е предполагаемата продължителност на оплодителната им способност.
Такова изречение няма, те докторите са си написали всичко както е, просто момичето не може да разбере какво точно имат предвид. В резултат остава с впечатлението, че искат да кажат, че щом има слуз, значи жената може да забременее. В случая слузта е подготовка на организма за овулацията след 1-2 дни, при която вече наистина жената може да забременее.
Или иначе казано - слузта е реакция на организма, която показва на жената, че скоро ще има овулация.
Qnkishhh
08-26-2010, 12:23
Питам те кратко точно и ясно това изречение, което ще видиш цитирано по-долу, отде го извади?
Просто защото няма как да знаем със сигурност колко време оцелява човешката айцеклетка. Второ- защото винаги има риск МЦ да се удължи или скъси с няколко дни. Отделно, сперматозоидите живеят до около 72 часа, което ще рече, че не е задължително в момента на овулация да има еякулация. Опашатковците ще си стоят и чакат 48 часа, колкото е предполагаемата продължителност на оплодителната им способност.
Най-сетне разбирам. Благодаря!!
rali4ka1
08-26-2010, 12:24
Това от никаде не е вадено.Това са мои думи породени от това,което съм чела,не само в този сайт,който съм посочила.Там е казано точно и ясно,че когато секретите(или там както го наричаха)са еди какви си има вероятност от забременяване,не зависимо,че е преди овулация.Никъде не видях да пише,че само и единствено по време на овулацията,която трае няколко час можеш да забременееш.
kalpazanka
08-26-2010, 12:24
Трагедията е пълна......
Това от никаде не е вадено.Това са мои думи породени от това,което съм чела,не само в този сайт,който съм посочила.Там е казано точно и ясно,че когато секретите(или там както го наричаха)са еди какви си има вероятност от забременяване,не зависимо,че е преди овулация.Никъде не видях да пише,че само и единствено по време на овулацията,която трае няколко час можеш да забременееш.
Прочети това, което написах по-горе, `щото явно "породените ти думи" не са точно научно обосновани. Просто не можеш да разбереш какво точно искат да ти кажат в онзи сайт.
kremen4eto
08-26-2010, 12:27
Май аз съм тъпа ... :-o Миналата година госпожата по биология ми каза "Една жена забременява само по време на овулация." Сигурно е сложно изречението за мен и не съм го разбрала. :-D
kalpazanka
08-26-2010, 12:28
^Никога не е късно да попаднеш на материал, който да те орезили.
Или смае.
kremen4eto
08-26-2010, 12:29
^ Еми така е
rali4ka1
08-26-2010, 12:29
Както и да е не ми се спори за глупости повече.Всеки си го талкува различно.Аз съм зачената само от един полов акт и то преди менструацията на мама.Баща ми го е нямало след това около месец.Това може ли да ми го обясните?
kalpazanka
08-26-2010, 12:30
Вторият яйчник е овулирал не много навреме.
rali4ka1
08-26-2010, 12:32
Аха.Може и така да е. :oops:
Qnkishhh
08-26-2010, 12:35
:lol: :)
Е, какво толкова и на мен не ми беше ясно, въпреки че съм чела доста по темата.
rali4ka1
08-26-2010, 12:35
Явно трябва да си сменя источниците на информация. :)
:lol: :)
Е, какво толкова и на мен не ми беше ясно, въпреки че съм чела доста по темата.
Просто се зарадвах, че rali4ka1 накрая осъзна какво искаме да й кажем. Не съм се подигравал.
kalpazanka
08-26-2010, 12:37
Явно трябва да си сменя источниците на информация. :)
Мне, не са ти виновни иЗточниците. Научи се да осмисляш информацията, научи се да четеш критично и с разбиране.
Ходете на училище,за ваше добро е!
Qnkishhh
08-27-2010, 10:31
Ходим, даже слушаме в час, ама даскалите не са много подробни по тия теми.
Това не е така,по време на цикъл също може да се забременее.
Не бях чул до сега някоя да е забременяла по време на цъкил но както и да е. Еби се и тогава с презерватив или ела да тестваме и да ти докажа #-o
kalpazanka
08-28-2010, 07:23
Цикъл е периодът от първия ден на последната менструация до първия ден на следващата. Изводът е, че се забременява и то конкретно в една част от цикъла, а именно овулацията.
Ходим, даже слушаме в час, ама даскалите не са много подробни по тия теми.
е ми като си мълчите така ще е
FreakBitch
08-28-2010, 19:45
Това не е така,по време на цикъл също може да се забременее.
Изтрепа рибата с това изказване! :lol: :lol: :lol:
Цикъл = менструация! :shock:
Вече ще знам! :razz: