View Full Version : Проблем със сестра ми! Моля, помогнете!
mim4enceto00
09-06-2010, 16:34
Здравейте на всички. Аз съм на 12 и имам по-голяма сестра на 16. Тя се държи ужасно с мен. Каквото и да правя все казва, че съм го била копирала от нея(преди наистина го правех, но вече - не) или че не е хубаво. Всяка вечер гледам филми на DVD-то, а през това време тя седи в детската(имаме обща стая и всяка си има ъгълче) и слуша музика. Когато отида в детската и поискам да чета, на нея изведнъж много и се доспива. Все е изнервена и като няма на кой да си го изкара, крещи на мен, защото съм най-малката. Вчера бяхме в Стара Загора на мола(в Сливен няма :( ) и за всяко нещо, което си харесах, тя идваше и почваше да мрънка. Това било такова, това било онакова. Освен това аз не съм клечка(ако разбирате какво имам предвид) и все ми мрънка "Отслабни, отслабни!". Все едно че на мен ми е много приятно да съм дебела... А когато започна да правя някакви опити да отслабна ми вика "Ти нищо не правиш! Пак се тъпчеш с глупости"(Да поясня - тя също не е много слаба, но наскоро загуби доста килца(От диети. На мен не ми дават. Много съм малка. Пък съм много капризна относно храната...) и сега се държи все едно, че е голямата работа.). Когато аз съм на компютъра или гледам нещо по телевизора, а пък тя също иска да прави това, което аз правя, трябва да й отстъпя, защото иначе ще се развика, ще ядоса мама и татко, те ще ми се скарат и или ще ни накажат и двете, или трябва да отстъпя. Когато й кажа нещо, за да се защитя, ми се смее!! Днес, докато вечеряхме, пак ми намилаше и накрая изля чашата с водата отгоре ми. Цялата ме намокри. Дори не ми се извини. Напротив - започна да ми се смее! Освен това ми прави гадни номера, разхвърля бюрото и масата, и после аз трябва да подреждам, когато й се разсърдя пак ми се смее... Моля ви, помогнете ми!!!
SmilezZz
09-06-2010, 16:54
Явно е от пуберитета..
НЕ знам какво да те посъветвам..
Седни и поговори с нея сериозно,но
се съмнявам да има добри резултати
от този разговор..Но все пак - опитай..
Или поговори с вашите - ддз.. :(
Пф на 16, а се държи като 10 годишна.Земи погови с нея сериозно, че не ти е приятно така да се държи.
Личи си,че си на 12,все едно
Игнорирай я,все едно не съществува
Изпитам метод :)
говори с нея,обясни и че не ти е приятно .. а ваще къде са били когато тя ти е изляза тая чаша ?!
anonimchetou
09-06-2010, 19:10
Извинявай обаче сестра ти е супер простото парче чесно.. !!! Вместо да се грижи за по-малката си сестричка тя прави точно обратното.. Много е зле. Незнам какво можеш да направиш.Явно яко я пере пубертета и незнае къде се намира още.
Пффф, ужасно е. Добре, че нямам по-малка сестра, а брат. Разликата ни е точно колкото между вас със сестра ти. Аз съм по-голямата, мога да призная, че и аз съм се държала кофти с брат ми, но тук идва истината. Брат ми вече е на 14, стана по-висок от мен дори и сега той командва парада. Мога да се закълна, че все едно той е по-големия. :lol:
Докато аз го командвах, мен ме командваха нашите. Така че може да поговориш със вашите за това. Виж ти, може да я накажат. Ако ли не, незнам тогава .. :oops:
radeberger
09-06-2010, 20:21
Сестра ти се държи като някакво хлапе. :lol:
За проблема с телевизора - вземете си още 1 и всяка да си гледа със слушалки.
За разхвърлянето - защо пък трябва да подреждаш, остави си го така.
За това, че те е поляла с вода - полей я и ти.
За дрехите от мола, които си харесла - кажи, че това си е твой избор и да не се бърка.
Мисля, че проблемът на сестра ти е липасата на лично пространство. Всеки има нужда от такова, особено в тази възраст.
Ако стаята ви е достатъчно голяма си я преградете 8-) .
хормони... можеш да се опиташ да й обясниш как се чувстваш заради гадното й отношение, но не мисля че ще има кой знае какъв ефект, освен да ти се развика отново. По-скоро поговори с родителите си поне те да ти помогнат с нещо. Когато видиш сестра си нервна просто не я закачай, остави я да си фучи из къщи а ти се изолирай в някой ъгъл, слушай си музика, чети нещо докат се кротне и така.
LoVeLiFe
09-07-2010, 10:16
Опитай се да поговориш с нея и с вашите. Кажи им, че така не може да продължава.Все пак човешко същество. А пък сестра ти явно си има някакви проблеми и просто иска да си го изкара на някого. Това обаче в никакъв случай не я оправдава.
mim4enceto00
09-07-2010, 10:42
Благодаря ви за съветите, ще опитам някой от тях, обаче не искам да намесвам нашите. Първо, това си е наш проблем и трябва да го разрешим сами. Не сме на по 5-6 и мисля, че сме достатъчно големи да се разберем. Просто не мога да намеря правилния подход. Второ, не е честно спрямо нашите, да ги намесвам. Те са родители и на двете. Не е справедливо да ги карам да избират. Освен това мама има проблеми с кръвното и понякога, когато много се ядоса, се притеснявам за нея. Пък и колкото и гадно да се държи с мен понякога, в много случаи ми е помагала и ми е давала съвет. Пък и не се чувствам добре, когато й се карат, особено ако е заради мен. Просто и аз съм малко ината и понякога разбирам, че съм се държала глупаво и детински. Когато обаче се сещам, е вече твърде късно.
Ще се опитам да поговоря с нея следващия път, когато се скараме, защото ме е страх, че ако и го кажа сега, просто ей така, пак ще почне да ми се смее... Разбирам, че тя всъщност не ми се смее от лоши чувства, просто явно й е смешно, когато реагирам по някакъв начин или нещо от тоя сорт, обаче това не го прави по-приятно.
Та... така. Ще пиша тук след разговора, за да ви разкажа какво се е случило.
Освен това аз не съм клечка(ако разбирате какво имам предвид) и все ми мрънка "Отслабни, отслабни!".
:razz:
mim4enceto00
09-07-2010, 11:49
К`во, бе?! Верно, не съм 100 кила(за да стана толкова ще има да ям...), ама имам к`во да свалям... :oops:
Сори, neocide, ама няма да се бия с нея. Не че нещо, ами ощетената пак ще съм аз. Смисъл като я знам колко е силна ще остана я без някой крак, я без някоя ръка, я без някой зъб... Пък ако не от сестра ми, то от наще ще си изям боя... Просто няма да има смисъл. :(
Biskfitka
09-07-2010, 11:57
Аз имам сестра на 10,на 16 съм...Няма да обиждам сестра ти,нито теб,защото знам,че и двете със сигурност сте си виновни ;д
По-малките винаги дразнят и мрънкат. 8-) И аз като съм изнервена дори за най-малкото,достатъчно е сестра ми да дойде да ми каже нещо на инат ( а тя е ината,лигава и се мисли за много голяма явно ;д) и си го отнася. Но сестра ти със сигурност не го прави от лоши чувства и тя също съжалява за това,че се карате.
А за съвета другия път да и викаш и ти-няма да стане.Сестра ти е на 16,някакво момиченце Няма да я уплаши.Най-много някой шамар да си изядеш :-D
Поговори някой път с нея,но когато сте в добри отношения,например направете си обяд и седнете да гледате филм и да обядвате заедно и тогава й кажи,че когато не сте скарани е много по-приятно и така :)
ledenakrasota
09-07-2010, 14:27
Това въобще не е от пубертета! Някой хора са си такива! Това си е чист психически тормоз! И трябва да се вземат мерки.
Това,че си по-малка не дава право абсолютно на никого да те мачка,камо ли да те тормози така!
За мен сестра ти е за психиатър. Има 2 варианта:
1.Да не й показваш,че й се връзваш и ще престане.
2.Да и го върнеш тъпкано.
Аз те съветвам да не го тъйш вътре в себе си.Защити се. И не й се давай :)
Biskfitka
09-07-2010, 16:05
Не че нещо, ами ощетената пак ще съм аз. Смисъл като я знам колко е силна ще остана я без някой крак,
ясно що си позволява такива...
:(
наглост + физическа сила е непобедима комбинация.
и бискфитка, аз тоя съвет няма да го дам, ако не е изпитан. между хората, с които съм си имала работа, и мен, възрастовата разлика е дооста повече от 4.
пък по-големите деца като цяло имат навика да се правят на големи шефчета и да предявяват претенции за какви ли не малоумщини, което нито е нещо по-различно от мрънкане, нито по-малко дразнещо от глупостите на малките...Да,ама виж,че момичето има страх от ''кака си'',как ще и се развика...
sashko705
09-09-2010, 12:02
Извинявай обаче сестра ти е супер простото парче чесно.. !!! Вместо да се грижи за по-малката си сестричка тя прави точно обратното.. Много е зле. Незнам какво можеш да направиш.Явно яко я пере пубертета и незнае къде се намира още.
+1 :D
поговори първо с не...изчакай малко за да видиш дали има резултат :? ако ли не поговори и с родителите си,те би трябвало да те разберат :( надява, се всичко да се оправи :)
ForeverYours
09-10-2010, 08:39
Говори с нея.Дори да ти е сестра няма право да се държи така с теб!Да те унижава,да те обижда и ти говори глупости.А ако нищо не излезе от това поговори с родителите си.Те поне трябва да вземат някакви мерки.Късмет!
:)
MinimalisTka
09-13-2010, 09:09
като по малка като и аз бях на 10 12 години .. също много се карахме с сестра ми ...имаме 4 години разлика .. мн често си правехме мръсно една на друга .. , но сега тя е на 18 аз на 14 нямаме никакви проблеми ;d много се разбираме споделяме си вс за момчета и т.н разменяме си дрехи .. гледаме филми ... дори тя ми дава пари понякога :-D и така , че не се притеснявай ;]] в никакъв случай не и прави мръсно ;) от личен опит го знам ще съжеляваш после .. предложи и да гледате някой филм на компа ако примерно ти даде нещо смисъл ако поискаш нещо от нея кажи и '' мерси како '' прегърни я в удобен момент .. прави и подаръци .. ахах сега се сештам преди как купувах шоколад на сестра ми :D и и го подарявах целувах я и тя мн се радваше тогава .. ;д ии така повярвай ми вс ще свърши мн скоро дръж се добре с нея .. и вс ще се оправи ... ;-) е успех .. :-)
TheNewReligion
09-13-2010, 10:33
Личи си,че си на 12,все едно
Пхаха! И като е точно на толкова, по-голяма ли трябва да изглежда? Ненужен и тъп коментар.
По темата: от пубертета е. Игнорирай я, но не й се давай. Аз бих се била даже. За каква се мисли? Имала съм подобни проблеми със сестра ми и аз й правех мръсно, не оставах длъжна. 8-)