Влез

View Full Version : Зайче вкъщи.. съвети

n3ri7ka
09-17-2010, 20:18
някой гледа ли си зайче вкъщи? искам да си взема 2 зайчета (ако е едно ще му е скучно). може ли да ми дадете малко повече информация (изчетох доста, но искам от някой, който има опит в гледането на зайци).
- вътре ли ги гледате или на тераса,двор?
- бързо ли се научават да пишкат и акат на едно и също място?
- мъжки или женски е по-добре да си вземеш (или няма значение)?
- пускате ли ги да спят извън къщичките им?
- нещо друго полезно ако се сетите :))

fatalgirl
09-17-2010, 21:26
От година и половина си гледам зайче вкъщи. Живея в апартамент и си го гледам на терасата, разбира се когато е много горещо го местя на по прохладно място, защото зайчетата не издържат на много горещо време. Аз моето специално не съм го учила къде точно да пишка, но с времето то си свикна и само в единия ъгъл си "върши работата". А относно това дали мъжки или женски, на мене ветеринарният лекар ми каза, че когато са много малки зайчетата не може да им се определя пола, а ти предполагам ще искаш мънички да си ги вземеш.
Ако имаш някакви други въпроси ще се радвам да ти отговоря, ако мога разбира се :)

radeberger
09-17-2010, 22:15
По-добре си вземи куче.

Заека.... си е за готвене. :-D

cecka7409
10-04-2010, 16:20
вземи си няма да сажаляваш тва е наи готиното животно аз гледам от две години и го обожавам не ти трябват две ако си играеш с него няма да му е скучно

awesomesheepy
10-06-2010, 14:57
няма да съжаляваш
прекрасно животно си е <3
имам го 2ра година вече
и съм си страшно доволна
супер сладури са

3oPuTy
10-06-2010, 15:14
Ако си вземеш мъжко и женско ... Ще трябва да гледаш и бебета после.
Ако си вземеш два мъжки - може да се наранят,защото ще си пазят територията ...
Най-добре е две женски.
Гледане на тераса?!Че за к'во ти е тоя заек тогава?!То като не е да си се разхожда навсякъде ... :shock: :?
И да,спеше при мен,в леглото.

Ако не искаш възрастни зайци най-добре си вземи само един,защото когато са малки няма как да им се определи пола.А и ако му обръщаш достатъчно внимание няма да му е скучно и/или самотно.

danibebi
10-06-2010, 19:52
зайчетаааа :-) :-) :-) :-)

techCandy
10-06-2010, 20:03
Аз имам заек от почти 4 години, слушка и папка (включително кабели). Това, което мога да ти кажа, е да не ги прехранваш, по два пъти на ден им стига, с такова фуражче заешко, най- добре, и то не по много, щото много надебеляват. Иначе мойта зайка сама си свикна да си пика в клетката, а не на плочките. То и да искаш, не подлежат много на дресиране. Не ги оставяй извън клетката без надзор, щото както казах вече, кльопат кабели, найлони, хартии, тапети, книги, абе какво има за дъвчене по земята, освен че могат нещо да ти унищожат, могат и да се натровят. Иначе не мисля, че е особено удачно да си взимаш 2 заека, и самосиндикално са си добре... Трябва да го пазиш от студ и течение, защото ако настинат е фатално. За друго май не се сещам...

Sigrina
10-06-2010, 20:10
Аз имам зайче. Всъщност то си е заек, а не зайче, защото не е декоративен и е вече над 5 кила, но това са подробности :D
Предполагам, че ще вземеш зайче, докато е още малко - тогава пола не може да се определи, поне до 3-4тия месец, затова вземи едно само. Ако са мъжко и женско, ще имаш мнооооооого бебета, а ако са еднополови ще се бият.
Моят зайко го пускам да се разхожда през деня (като няма никакъв достъп до кабели) но само като съм около него. Ако не мога да го следя кви ги върши не го пускам. Вечер винаги си спи в клетката. Без да съм го учила сам си пишка и ако само в едното ъгълче и дори когато е пуснат навън и му се доправи нещо се прибира и го прави в клетката. За целта трябва да е отворена винаги.
Като беше бебе не правеше така и пишкаше и акаше навсякъде :) Много драскат и са плашливи, затова трябва да се отнасяш с много търпение. Можеш да ги гледаш на температура от -20 до +20 градуса, стига да няма течение.
Относно храненето: винаги трябва да има сено и вода. Аз ти препоръчвам сеното на Fiory, или някакво друго, но не и българското, защото е много некачествено. Гранули и моркови по 1 път на ден. Не му давай други зеленчуци, освен моркови, освен ако ти лично не си ги откъснала от градината в двора си, защото другите имат нитрати, които за тях са смъртоносни.
Ето ти още малко инфо и успех:
1. http://zoomania.org/grizachi/zajtzi/4840-hranene-na-zajcheto
2. http://zoomania.org/grizachi/zajtzi/9480-chesto-zadavani-vaprosi-za-zdraveto-na-zaeka
3. http://zoomania.org/grizachi/zajtzi/7869-stres-i-grizhi-za-zaeka
4. http://zoomania.org/grizachi/zajtzi/5259-zaekat-kato-domashen-lyubimetz

sperminatorat
10-06-2010, 20:27
По-добре си вземи куче.

Заека.... си е за готвене. :-D :grin: :razz:

SugarLolLipoPsS
10-07-2010, 14:38
И аз много искам зайче, но нашите не ми позволяват поради това, че миришели много :?
Преди мен бяха писали, че може да се гледа от - 20 до + 20 градуса.. Това значи ли че мога да си го гледам на терасата през зимата ( като му направя завет ) ?

midi4kaa
10-22-2010, 13:28
За предпочитане е мъжкото.Лошото е ,че много миришат .Иначе са сладки и кротки.Добре ще е да разполагаш с широк двор,за да го пускаш често да си скача на воля :)

tonita03
10-26-2013, 11:53
някой гледа ли си зайче вкъщи? искам да си взема 2 зайчета (ако е едно ще му е скучно). може ли да ми дадете малко повече информация (изчетох доста, но искам от някой, който има опит в гледането на зайци).
- вътре ли ги гледате или на тераса,двор?
- бързо ли се научават да пишкат и акат на едно и също място?
- мъжки или женски е по-добре да си вземеш (или няма значение)?
- пускате ли ги да спят извън къщичките им?
- нещо друго полезно ако се сетите :))

Аз моето го гледам вътре.Ако му сменяш редовно изобщо не мирише.
Моето се научи още първата седмица да пишка в едно ъгълче на клетката, но не се научи да ака там толкова бързо.
Мъжки е по-добре.Операцията е по-евтина, а и като цяло е по-добре да е мъжко зайчето.
Моето понякога спинка върху мен или зад дивана.Но като цяло е по-добре да спи в клетката си.
Искам да ти кажа, че зайчетата са чисти животинки.Не те миришат, а аканото и пишканото им.Но все пак ако им сменяш редовно няма да имаш проблеми с миризмата.Ако им купуваш стърготинки то е добре всеки ден да ги сменяш иначе миришат много.Аз те съветвам да си купиш гранулки.Ще ги сменяш един път в седмицата, а и не ги пръска извън клетката както прави със стърготините.Също така не се лепят по него.Водичката задължително трябва да я сменяш всеки ден.И е по-добре да му купиш поилка, защото с купичката може да се олее, а това понякога води и до смърт.През зимата не го дръж на терасата или в мазата.Трябва да е вътре.През лятото също си го дръж вътре.Зайчетата не обичат резките промени в температурите.Затова е хубаво да няма такива промени, защото това понякога, даже доста често води до смърт на зайчето.Не го къпи.Само ако е много горещо можеш да му намокриш лапичките, ама не със струва вода, ами си намокряш ръката и малко му ги увлажняваш.Същото е и с ушенцата.Но в никакъв случай, не позволявай да му влиза вода в ушите, защото се инфектират и може да умре.Разбира се няма проблеми и да не го къпеш.То само си се мие, но ако твърдо си решила да го къпеш, то го прави в много горещи дни и на части.Него къпи цялото наведнъж.Не го вдигай за ушите.Там не го боли, но има голяма вероятност да се счупят и да клюмнат.Много са му финни ушичките и ако се счупят не могат да се оправят.От това не може да умре, но...Не го стискай за коремчето.Пускай го да тича.Можеш да му даваш морковчета, зеле, но задължително трябва да са изсушени, защото не е добре да ги яде пресни.В никакъв случай не оставяй зайчето без надзор.Може да пригризе някой кабел, или да се завре в някоя дупка, от която няма да може да го измъкнеш.Зайчето е много нежно и ако го упуснеш-край с него.Затова по-добре го милвай докато е на земята, и не го вдигай много-много, защото ако почне да драпа в стремежа си да го задържиш, ще го изпуснеш.Когато направи 500 грама трябва да ходиш да му бият ваксина, а малко по-късно ще трябва да го кастрираш.Задължително е.Когато почне да се скубе, му вземи една четка и го реши.Редовно му гледай зъбчетата и ноктенцата.Ако имат нужда от подрязване ходи да му ги режат, но в никакъв случай не опитвай ти, защото можеш да умориш зайчето.Препоръчвам ти да не го разхождаш навън и по някакви полянки, -защото може да му се забие кърлеж, а това няма да е никак добре.Ако се сетя за още нещо ще ти кажа.А ти ако имаш въпроси питай.

~TrueLove~
10-26-2013, 12:19
Заповядай в моя блог за декортивни зайчета, мисля че ще научиш всичко необходимо.

http://dekorativnizai4eta.blogspot.com/

Ако имаш въпросчета, може да ми пишеш ЛС.:)

Ana123
03-14-2015, 12:00
И аз имам зайче

MonnyMonsterr
03-29-2015, 19:47
Аз нямам, но знам някои неща, които са надявам да 6а ти от полза:
Без шум - избери стая, където няма много шум. По възможност и без телевизори или подобни. Ако има шумна електроника гледайте да има някаква гпаница на звука.
Гледат се вкъщи. Навън ще им е доста студено.
Ако ги изкарваш извън клетката имай в предвид, че има вариант да изцапат и надраскат мебелите.
Много внимавай когато играеш с тях, дори и само галене. Зайчетата са чувствителни (физически) и при малко по-груба игра може да ги нараниш. То си зависи и от породата, де.

HollyGolightly
03-29-2015, 19:52
Какви са тези стари теми? Като се има предвид, че зайците могат да достигнат около 9-10 години живот, има голяма вероятност авторката вече да няма зайчета.