Влез

View Full Version : Помощ!Английски.. 7-ми клас.

TVDQueen
09-19-2010, 10:40
Здравейте, правя тема, защото ми трябва помощ спешно.Моято изкукуригала даскалка по английски иска да ни дава входно :? :? Енилуей трябва да си припомня used to/a few,a little ако някой може да ми го обясни по по-прост начин ще съм му вечно благодарна :oops: 8-)

gabi7u
09-19-2010, 11:45
Енилуей? не мисля :lol:
just Anyway.

мм да .. да помогнем на малките 8-)
има разлика м/у few и a few, както и little/a little
few - използва се когато искаш да посочиш, че нещо е малко и НЕДОСТАТЪЧНО. Използва се за БРОИМИ същ. имена. (приятели, чаши, портокали, компютри, килими, тераси, телефони, химикали, маркери, тонколони, коли, дървета .. )
пр: ще правиш торта, но има твърде малко яйца в хладилника. Не стигат и трябва да ходиш до магазина. There are few eggs in the fridge.
a few - използва се когато искаш да кажеш, че нещо е малко, но ДОСТАТЪЧНО(има го, там е, не е никакъво, стига ти..). използва се за БРОИМИ.
пр: Яйцата пак са малко, но са достатъчно за направата на по - мънинка торта например. There are a few eggs in the fridge.

little - също се използва, когато искаш да посочиш, че нещо е малко и НЕДОСТАТЪЧНО, само че за НЕБРОИМИ същ. имена (захар, сол, вода, пари, сняг, сок ..)
пр: ще си правиш торта .. но няма достатъчно захар. Ще го прибавиш в списъка с яйцата от горните изречения, щото не ти стига. There is (to) little sugar.
a little - използва се когато искаш да кажеш, че нещо е малко, но ДОСТАТЪЧНО. пак за НЕБРОИМИ.
пр: за по -малката тортичка захарта е напълно достатъчна. There is a little sugar.

TheCookie
09-19-2010, 11:59
gabi7u моляяя те да ми помогнеш!Понеже учих друг език дълго време и съвсем забравих английския може ли да ми обясниш кога се ползваше "a" и кога "an" или "un" забравих как се пишеше. ЗНАМ, че това са буквално малоумни въпроси, но си спомням неща от английския, но точно това абсолютно ми излезе от ума 8-)

Chacho
09-19-2010, 12:19
Ако първият звук в думата е съгласен - a
Ако първият звук в думата е гласен - an

a guy
an apple
an hour

TheCookie
09-19-2010, 12:23
мнооооооооого ти благодаря! А има ли значение дали говориш за предмет или човек?

gabi7u
09-19-2010, 12:27
а -
пише се вмeсто едно. Всмисъл когато става въпрос за нещо единично. и се пише пред съгласнна буква.
например
A computer =един компютър или просто компютър
a Table ..
и само ако могат да се броят. Не може да го сложиш пред нещо в множествено число или ако няма такова(като очила, дънки, вода)
an- пак такова за означение на едно, ама се слага пред гласно. Другото е абсолютно същото. само пред броими дрън дрън ..
An umbrella
An onion..

пр:
I want a cup of tea. (чая не е броим, но чашите чай - да. затова се слага а)
I have got an umbrella.

само пред съществителни имена се слага.

awerw
09-19-2010, 13:30
ние го почнахме отначало тая година и 2/3 от класа незнае абуката :D

SladkaZagadka
09-19-2010, 14:39
Граматика PONS - английски език . Ще ти свърши огроомна работа, там е всичко, което питаш + отговори на бъдещите ти въпроси .

TVDQueen
09-19-2010, 16:24
gabi7u мерси много ми помогна :-)
а за ''енилуей'' .. :lol: :lol: :lol: