View Full Version : Математика ;[[
Claymore
09-19-2010, 13:50
[i]Хора...те такова нещо не съм виждала. В кварталното даскало съм учила някакви прости уравнени. И изведнъж в ТБГ-то...
Малко помощ за тия задачи:
x
(3/2x+5)(4/3x+2/5)=0 >> Това x=-1/15 ли се получава?
само за това мога да помогна
х=-3/10 и х=-20/6
chemist9009
09-19-2010, 15:24
[quote=Claymore]x
Claymore
09-19-2010, 15:26
ameli мерси много, Crazytu и chemist9009...нещо съвсем сте се чалнали. Говорим за прости задачи за 8-ми клас. Нямаме D-та, b-та. Правим общ преговор и такива глупости не сме учили...
Моля.. ся се мъча да реша и първата задача, пък да видим :D И аз им се чудя на двамата.. какви са тия квадратни глупости :D
x.x-5x+6=0
x.x-2x-3x+6=0
x(x-2)-3(x-2)=0
(x-3)(x-2)=0
от там 3 и 2 са корените
ПП: Извинявам се за предишния отговор бях го записала -6, а то беше +6 :D
chemist9009
09-19-2010, 15:30
ameli мерси много, Crazytu и chemist9009...нещо съвсем сте се чалнали. Говорим за прости задачи за 8-ми клас. Нямаме D-та, b-та. Правим общ преговор и такива глупости не сме учили...
Кво сме се чалнали та тва е квадратно уравнение и се учи в 8 клас :D :D :D
Т'ва математиката не е точна наука....1200 решения на едно и също уравнение басии :razz: :razz: :razz:
btw има една формула за разлагане на квадратно уравнение:
a(x-x1)(x-x2) и в случая решението е (x-2)(x-3) :lol: :lol: :lol:
Кво сме се чалнали та тва е квадратно уравнение и се учи в 8 клас :D :D :D
Да, ама те сега правят преговор значи трябва да намери начин от 7кл без дискриминанта.
Към автора: Такива прости примерчета трябва в 7ми клас да сте правили и да ги решавате с разлагане.
Claymore
09-19-2010, 15:36
Шш е...я се съвземете и ми кажете какво да напиша, че в тва даскало имам чувството, че са готови да ме изядат. В 7-ми бях в едно квадратно даскало, в което цяла година учихме формулите заради по-голямата част от класа, която беше доста изостанала. Кажете ми по нормален начин как да го запиша, за да може учителката да го разбере. :D
Шш е...я се съвземете и ми кажете какво да напиша, че в тва даскало имам чувството, че са готови да ме изядат. В 7-ми бях в едно квадратно даскало, в което цяла година учихме формулите заради по-голямата част от класа, която беше доста изостанала. Кажете ми по нормален начин как да го запиша, за да може учителката да го разбере. :D
Поправих си горния пост, бях объркала един знак. Напиши го така с разлагане.
Claymore
09-19-2010, 15:40
bebe7o перфектна си :-)
По същия начин разлагахме и другите, проблема беше, че този не знаех как.
Claymore
09-19-2010, 15:48
Някой може ли да реши задачата с превозните средства?
SmilezZz
09-19-2010, 16:01
Хора,помогнете и на мене..Не мога
да реша тази задача..
Получавам всякакви глупости,но не и
решението на задачата..
x на четвърта - х на втора (а на втора + 1) + а на втора
да реша тази задача..
решението на задачата..
разкриваш скобите:
х^4-х^2а^2-х^2+а^2
групираш 1 и 3, 2 и 4.. изнасяш пред скоби
х^2(х^2-1) - а^2(х^2-1)
(х^2-1)(х^2-а^2)
и в двете скоби има формула -
(х-1)(х+1)(х-а)(х+а) :-)
да реша тази задача..
решението на задачата..
такааа тва предполагам е равно на 0
наачиии x^4-x^2(a^2+1)+a^2=0 полагаме x^2=y, като имаш за допустими стойности на у по-голямо или равно на 0.
начи новото уравнение е y^2-y(a^2+1)-a^2=0 От тук търсиш дискриминантата на това уравнение и в крайна сметка получаваш D=(a^2-1)^2 twa nqma kak da e po malko ot nula zatwa korenitena urawnenieto sa syotwetno
y1=(a^2+1)-(a^2-1) cqloto vyrhu dwe toest y1=a2 i posle suotwetno y2=1 kato i dwete prinadlejat na dopustimite stoinosti za y 6toto sa po golemi ili ravni ot nula ot tam puk zamestwa6 v polaganeto i si gotova
Malko haoti4no napisano + latineca oba4e mn golqma igra4ka postoqnno da gi smenqm zatva se izvinqvam predvaritelno na moderatorite i da ne mi triqt komentara :D Ne proverqvam za greshki nai mnogo nqkoi + s - da sum oburkala ama ako nameri6 gre6ka popravi q :wink:
Момичето е ЗА 8 клас и не е учила всичко, което ти пишеш ;) Дори аз не те разбрах, а и мисля, че задачата съм я решила вярно :D
Момичето е ЗА 8 клас и не е учила всичко, което ти пишеш ;) Дори аз не те разбрах, а и мисля, че задачата съм я решила вярно :D
Ъъъъъ извинявай, ама няма как точно тя да е за 8ми клас и да иска да й помогнем да реши не квадратно, ами би-квадратно, че и параметрично на всичкото отгоре. И да. Аз също мисля, че метода ми е напълно правилен, не е перфектното описание казах също и че не съмпроверявала за сгрешени знаци , ама с малко усилие авторката ще го разбере. :wink: Всеки си е прав за себе си. :wink:
SmilezZz
09-19-2010, 16:27
ameli - Олее,благодаря ти страшно много..
Златна си..Цял ден се мъча да я реша,ама не бях
се сетила да разкрия скобата 8-)
bebe7o - И на теб също съм ти благодарна..
Но не съм учила все още дискриминанта,затова
не схващам за какво иде реч..
Едит - Осми клас съм..Тази задача ми беше за
домашно,ама не бях се сетила как става
ameli - Олее,благодаря ти страшно много..
Златна си..Цял ден се мъча да я реша,ама не бях
се сетила да разкрия скобата 8-)
bebe7o - И на теб също съм ти благодарна..
Но не съм учила все още дискриминанта,затова
не схващам за какво иде реч..
Еее значи наистина си за 8ми клас. Тогава се извинявам на ameli. :)
Имаше тема за математика :shock:
напълнихте целия раздел с задачи :?
а пък и доста от решенията са ви грешни :?
Ти ще престанеш ли да се месиш навсякъде? Като толкова знаеш кое е грешно, напиши вярно решенията?!
bebe7o, извинена си 8-)
Ти ще престанеш ли да се месиш навсякъде? Като толкова знаеш кое е грешно, напиши вярно решенията?!
bebe7o, извинена си 8-)
не ми казвай къде да се меса и къде не! мога да си пиша където си искам тва е форум! като незнаеш нещо..не пиши
По същата логика и ние можем да създаваме колкото теми си искаме и решения.. това е форум, ти го каза ;)
Claymore
09-19-2010, 18:10
Ае ако обичате да преместите дискусията си някъде другаде и да ми помогнете. Щото тема направих, дадохте ми какви ли не решения, които не мога да предоставя тъй като не са учени, започнахте да си лафите тука и...аз оставам без домашно. Аз не искам да ми решавате задачите, а само да ми кажете как стават?! :?
Е нали ти показах оная с разлагането, а преди мен имаше едно друго мнение, в което ти бяха направили и второто уравнение? Какво ненаписано ти остана? :-o
Решихме ти първите 2 задачи, имаш си домашно. Казваш "Не мога да реша третата" и нямаш грижи :-o
Решихме ти първите 2 задачи, имаш си домашно. Казваш "Не мога да реша третата" и нямаш грижи :-o
Каква трета задача? :-o
Лека кола, дълга 4м, изпреварва камион, дълъг 16м. Колата се движи със 110км/ч, а камионът - 100км/ч. Колко секунди са необходими на колата, за да изпревари камиона?
Hristova
09-19-2010, 18:31
Някой ще ми помогне ли?
Пресметнете изразите:
9(x-1)(2x+2) при x= -1
и
(x на втора + y на втора - 2xy върху x на втора + y на втора + 2xy) цялото на втора степен при x=3в/у4 и y=-0,25
Моля вии.
Лека кола, дълга 4м, изпреварва камион, дълъг 16м. Колата се движи със 110км/ч, а камионът - 100км/ч. Колко секунди са необходими на колата, за да изпревари камиона?
Такаааа.. Нека първо да кажа, че текстовите задачи не са силната ми страна. :-D Майй реших задачата, обаче ако случайно някой друг също я е решил и каже, че е грешна извинявам се предварително. Просто отдавна не см барала текстова задача, че и от движение. :-D
Таа по задачата: времето нека е х сек.
Когато кола изпреварва камион то това означава, че тя изминава път равен на: 1 път дължината си + 1 път дължината на камиона + още един път своята дължина. Тоест 4+16+4=24 метра. Но след като задминав камиона значи разликата м/у двете превозни средства е 4м. (колкото е и дължината на колата). Тогава S на колата - S на камиона = 4
Превръщаш километрите в час в метри в секунда и по формулата S=V.t
Демек 110км/ч=110.1000/3600 , а 100км/ч=100.1000/3600 м/с
И тогавааа 110.1000/3600.х-100.1000/3600.х=4м от там 10/1000/3600.х=4 после съкращаваш , праиш струваш и получаваш 14,4с . :D Понеее това е моето решение. :D Обаче казах, че в тея задачи не съм много компетентна така че някой който повече разбира , ако отркие грешка да казва. :oops:
Някой ще ми помогне ли?
Пресметнете изразите:
9(x-1)(2x+2) при x= -1
и
(x на втора + y на втора - 2xy върху x на втора + y на втора + 2xy) цялото на втора степен при x=3в/у4 и y=-0,25
Моля вии.
Първото:
9.(-1-1)(2.(-1)+2)=9.(-2).0=0
Второто:
ако съм ти разбрала правилно писанията е (х-у)^2 и това върху (х+у)^2 и тая дроб и тя на втора степен. Обче нещо не разбирам х на колко е равно. Мисля, че тук сама ще можеш да си ги заместиш и да си го сметнеш.
9(x-1)(2x+2) при x= -1
Изкарваш пред скоби 2:
9*(х-1)2(х+1)
18(х-1)(х+1) - формула
18(х^2-1) заместваш, отрицателно число на ^2-положително, -1>1
18(1-1)
18*0
0 :)
(х-у)^2 върху (х+у)^2 (формули, просто са разместени числата)
(3/4 - (-1/4))^2 върху (3/4+ (-1/4))^2
1^2 върху 0.5^2
1 върху 0.25
4 :)
swetyangel
10-05-2010, 13:38
Ще може ли и на мен да помогнете ? (корен квадратен от 2 - 1) цялото на втора степен? знам развивам формулата и ми се получава : корен квадратен от 4 - 2. корен квадратен от 2 + 1= 3 - 2.корен квадратен от 2 и сега кво?? :?
И аз получих толкова. Но после като най-краен отговор - (-5). Което според мен е невъзможно, все пак е на втора степен. Тоест остави го докъдето си стигнал/а - 3 - 2*корен от 2 :)
blo0dc0untess
10-05-2010, 16:31
мерси че пак пробва :)
И аз получих толкова. Но после като най-краен отговор - (-5). Което според мен е невъзможно, все пак е на втора степен. Тоест остави го докъдето си стигнал/а - 3 - 2*корен от 2 :)
Задачата не е довършена. Ако го представиш като 2-2.корен квадратен от 2 + 1 ще видиш, че това всъщност е формула. (корен кв. от 2 -1)^2 :wink:
Хаха, помисли малко ;) Прочети пак условието. Какъв е смисъла да имаш условието на задачата, да я решиш и пак да стихнеш до него?! :-o
Хаха, помисли малко ;) Прочети пак условието. Какъв е смисъла да имаш условието на задачата, да я решиш и пак да стихнеш до него?! :-o
Да , извинявам се не бях прочела условието. :D