View Full Version : Хелп текст разсъждение.......
Amazingskill
09-28-2010, 18:28
Как е разкрита идеята за безсмъртието в стихотворението "На Прощаване" от Христо Ботев. Върху това нещо трябва да напиша съчинение разсъждение... ако някой намери да копне тука ще съм му благодарен :)
Amazingskill
09-28-2010, 19:04
Но... стига ми тая награда - да каже нявга народът:
умря сиромах за правда, за правда и за свобода
Да ти говори нещо?
Мда от на прощаване е :D
В своята поетична изповед "На прощаване" лирическият Аз, прощавайки се с майка си, ясно осъзнава перспективата, пред която е изправен:
...пътят е страшен, но славен:
аз може млад да загина...
За това и поръките към майката са толкова обстойни и пълни, за разлика от хипотетичната картина на победното завръщане. Но смъртта не е пречка за човек, отдал себе си на една идея, на една борба. Смъртта е нещо преходно, което е част от живота, много по-ценно е оставеното след теб. За това героят ясно осъзнава, че борбата за свобода е тази непреходна сила, която извежда личността извън рамките на тленното битие и го води до безсмъртието:
Но... стига ми тая награда -
да каже нявга народът:
умря сиромах за правда,
за правда и за свобода...
Това намерих но ми се струва късичко...
programings
09-28-2010, 19:13
Лесна темичка, не виждам къде ти е проблема със нея?
Идеята на безсмъртието е разкрита е там, че народът никога няма да забрави бунтовникът, дори и след неговата смърт! Спомена за него ще продължава да живее, защото неговото име се записва във историята, и ще стои там завинаги!
П.С - Вземи си го напиши, а не търси да го препишеш наготово от някъде, или някой да ти го напише! Мързела до нищо добро не води!
Amazingskill
09-28-2010, 19:30
Лесна темичка, не виждам къде ти е проблема със нея?
Идеята на безсмъртието е разкрита е там, че народът никога няма да забрави бунтовникът, дори и след неговата смърт! Спомена за него ще продължава да живее, защото неговото име се записва във историята, и ще стои там завинаги!
П.С - Вземи си го напиши, а не търси да го препишеш наготово от някъде, или някой да ти го напише! Мързела до нищо добро не води!
Привършвам вече тези неща ги ползвах като помощни средства :) в 7 клас почти не съм влизал в час и ми е малко трудно да наваксам :D
flearness
10-02-2010, 19:24
Но... стига ми тая награда - да каже нявга народът:
умря сиромах за правда, за правда и за свобода
Да ти говори нещо?
:D точно така. Идеята е че героят отива да се бори за свободата на отечеството си и напуска дома си и майка си за да направи всичко възможно да победи турците ако ще това да коства живота му.Но въпреки че е загубил живота си ще го помнят като герой и ще остане бесмъртен в паметта на хората и така нататък.Или поне нещо такова помня :D