PDA

View Full Version : В коя държава сте ?

Страници : 1 [2] 3

shmatarok
04-22-2014, 19:48
^amk933, защо си мисля, че май съм те мяркала из TSR и съм останала с впечатлението, че си в UK?

Иначе някой горе ме беше цитирал за пътуването до Лондон:

Wizz air до лутон са по евтини. А и българия еър са мизерници. British Airways цените редовно са им по-ниски а качеството е 10 пъти по-добро. Дават пълен обяд + пиене на корем в сравнение с умрелия сандвич и количка на БГ еър. Пък и е по-широко
Пиша от гледната точка на човек, който винаги пътува с много багаж и трябва някак да стигне до финална точка в Шотландия. Някак си с всички куфари и чанти не е лесно да пътуваш с Wizz. За бритиш-а пък колкото пъти съм гледала билети, все цените са били доста високи (ама може би се дължи на периодите ми на пътуване ;) ). И съм пътувала с тях, вярно, не по обяд, та не са ми дали пълен обяд, но и ми беше тясно на мен. Ама знам ли, може да съм уцелила някой от калпавите им самолети. 8-)
На всички редовни компания можеш да си пиеш на корем, поне аз винаги искам допълнително. :D Никой не ме е таксувал досега.

amk933
04-23-2014, 00:11
^shamatarok, защото кандидатствах и в Англия. Аз ТСР основно за IB изпитите го използвах...там имаше едни общи теми за жалване и окуражение, които ми бяха много потребни. :D

Иначе за авиокомпаниите ще се включа и аз, защото мисля, че е важно:
С България Еър съм летял само вътрешни (Бургас, Варна) и са окей - за 40 минути ти хвърлят някакъв кроасан, ама то все тая. От Лондон един път само съм летял с тях в едната посока и самите стюардеси и персонал са окей, но хората, които летят с тоя полет... Като кажат бординг на летището и все едно някой раздава кебабчета на митинг на БСП, ще се убият да са първи. Има всичко от облечени в анцузи и лошо гледащи батки до мацки, които все едно току-що са приключили късно-вечерната си служба.
От Бритиш съм супер, супер доволен. Летя с тях често - 5-6 полета на година и нямам никакви оплаквания. Винаги са били навреме, персоналът супер отзивчив. Единствено ми се заяждат за ръчния багаж редовно, но аз вече си научих алинеите от Монреалската Конвенция и редовно цитирам. :D
От Еър Франс - блах. Това летище Шарл де Гол го ненавиждам от дъното на душата си. Убеден съм, че хората, които бачкат там са избирани с конкурс за автоматизирани идиоти. Незнаенето на език е предимство.
Луфтханза - всеки път съм имал проблеми с тях: дупка в самолета, излетял късно, кацнал утре, няма храна, развален екран, всичко ми се е случвало. И на Мюнхенското летище се заяждат най-редовно като си пътувам до Америка, не знам защо. Но аз май съм изключение - лош късмет с тях. От приятели чувам основно позитиви.
KLM - летял съм 4 пъти с тях и съм нямал проблеми. Нищо особено не мога да кажа.
Turkish Airlines - най-любимата ми компания! Просто са супер, супер любезни. Последно бях с тя до Истанбул, а преди това до Вашингтон на 12-часов полет. Имаше един готвач, който ме пита какво ми се яде и ми сготви точно това, което му казах - бях в икономическа класа, просто нямаше жив човек в самолета. :D И всеки път като съм летял до Близкия Изток с тях не е имало никакви, ама никакви, неточности или проблеми. И летището е много готино, спокойно се убиват 8-9 часа.
Ако някой го интересува нещо по-подробно за Continental, American, Virgin, Delta, US Airways - да пише, но мисля, че са извън контекста. Мога да споделя личен опит и за Аерофлот и местните руски, някои, от които са жив кошмар. За пръв и единствен път в живота си пътувах със самолет с пукнат прозорец, откачени табли и капещ таван! :D

anonymous708973
04-23-2014, 00:22
Това за Монреалската конвенция шега ли беше? Леко съм албански реотан :д
Иначе британците са добри, и как няма - един куп пари ти взимат за полети.

А турските авиолинии неслучайно колко поредни години са номер 1 в света. Не съм летяла с тях, но навсякъде във Франкфурт имаше залепени постери.

amk933
04-23-2014, 04:04
Хич не се шегувам - има едни две конвенции (другата все я забравям), в които има точки и за защита на пътниците. Аз най-обичам някоя сърдита бабичка в 7 сутринта да ми обяснява колко ми е багажът и как е извън лимит при положение, че летя за н-ти път с тоя куфар. Случи ми се два пъти. И двата пъти им платих и после писах колко съм недоволен и как няма да пътувам с тях, защото ми нарушават еди какви си права по т. а, б, в и т.н. Възстановиха си ми парите и даже ми дадоха точки като компенсация. В смисъл, аз не злоупотребявам с разрешеното, но и си го използвам на макс, защото полетите обикновено са ми супер дълги. А...и само с Бритиш го имах този проблем.

Иначе Бритиш и Еър Франс са най-евтини до доста места в Америка. Зависи къде отиваш, разбира се, но за Източния Бряг определено са те, което ме устройва. Преди време беше Луфтханза, ама нещо напоследък поне на мен са ми доста по-скъпи.

anonymous708973
04-23-2014, 08:47
Че то ограниченията за багажа зависят от конкретната компания или се бъркам? Аз всеки път си гледам на сайта, за да няма изненади. Последния път си носех и метър, за да се заям, ако ми кажат нещо.

Мен ми стана суперсмешно, като тъпанарите от Уизеър искаха да доплатим за ръчен, при положение, че баща ми беше с чанта, с която години наред Луфтханза, например, не са му правили никакъв проблем.

DisappointedDreamer
04-23-2014, 09:57
amk933, как се справи с IB? :Д

SonataArctica
04-24-2014, 18:46
amk, би ли си изчистил пощенската кутия ако обичаш? :)

За да не е спам:

Еър Франс са доста евтини ако пътуваш до САЩ, но винаги има закъснения/счупени куфари и какво ли не (поне аз с такова впечатление съм останал). Адски недоволен съм от компанията. Колкото до Луфтханза - не съм имал проблем с тях.

didi69
05-18-2014, 23:38
Във Франция - Тулуза

vicky t
06-13-2014, 19:06
Германия,Дортмунд

ch0c0late44
06-15-2014, 16:55
Близо до Хамбург,Германия за сега.След някоя друга година Канада, живот и здраве

Poulet
06-15-2014, 20:51
Аз съм в Шотландия, в Абърдийн. Тук има доста българи, даже случайно се намерихме с една приятелка, с която скитахме по планините в България. :D Много ми харесва, хората са супер отворени и не вали всеки ден. :D Даже си е доста топло напоследък, само храната куца. :/ Като се прибера в България само за чушки си мисля...и кисело мляко...и плодове, които да не са пластмасови... :D

snazzylizard
06-21-2014, 22:44
Англия, Лондон. Толкова се радвам че се преместих, нямате си никаква представа. Вече три години съм тук и си обичам мястото. Ходя си на КомикКон всеки Май и Октомври, и т.н. Смятам да отида на Pride Parade това лято ако навия някой да дойде с мен. Хич не ми харесваше в България. Само дето всички ме питат дали съм от Америка??
Харесва ми колко многокултърно е мястото, толкова много хора от навсякъде. Училището ми не е в най-добрият район и е католическо, но почти всички или са от извън Англия или родителите им са.
Малко ме страх да се върна за лятото защото косата ми беше страшно дълга, почти до кръста и сега е невороятно къса :Х

В такъв голям град съм, но много рядко съм видял Българи. Толкова ми е странно всеки път.
Първият път беше когато имахме нещо в училище и идвахме по-късно. Пред мен 3 момийета в двойна седалка. И на булгарски почнаха и аз само :О Накратко, най-интересното нещо което чух от тях беше "Като бях малка пеех на птичките като Пепеляшка да ми мият гърба". Нямам коментар.

Единствените неща които наистина ми липсват е най-добрата ми приятелка (говорим си по скайп и се видяхме миналото лято) и баницата. Така ми се яде баница :0

kamelia_ivanov
06-22-2014, 03:23
Свалям шапка на тези които останаха в България и все още се борят !

shmatarok
06-22-2014, 11:32
^ Иии как точно се бориш ти, много ми е интересно. :)

Hayashi
06-22-2014, 12:41
Англия, Лондон. Толкова се радвам че се преместих, нямате си никаква представа. Вече три години съм тук и си обичам мястото. Ходя си на КомикКон всеки Май и Октомври, и т.н. Смятам да отида на Pride Parade това лято ако навия някой да дойде с мен. Хич не ми харесваше в България. Само дето всички ме питат дали съм от Америка??
Харесва ми колко многокултърно е мястото, толкова много хора от навсякъде. Училището ми не е в най-добрият район и е католическо, но почти всички или са от извън Англия или родителите им са.
Малко ме страх да се върна за лятото защото косата ми беше страшно дълга, почти до кръста и сега е невороятно къса :Х

В такъв голям град съм, но много рядко съм видял Българи. Толкова ми е странно всеки път.
Първият път беше когато имахме нещо в училище и идвахме по-късно. Пред мен 3 момийета в двойна седалка. И на булгарски почнаха и аз само :О Накратко, най-интересното нещо което чух от тях беше "Като бях малка пеех на птичките като Пепеляшка да ми мият гърба". Нямам коментар.

Единствените неща които наистина ми липсват е най-добрата ми приятелка (говорим си по скайп и се видяхме миналото лято) и баницата. Така ми се яде баница :0

В Лондон няма ли български магазин където се продават кори и сирене или готови баници направо?

snazzylizard
06-22-2014, 13:23
В Лондон няма ли български магазин където се продават кори и сирене или готови баници направо?

Досега не съм видял бълграрски магазини, но пък страшно много полски магазини има (но и те пък нямат кори). Поне един руски магазин наблизо някой път има лютеница :D

shmatarok
06-22-2014, 15:18
Досега не съм видял бълграрски магазини, но пък страшно много полски магазини има (но и те пък нямат кори). Поне един руски магазин наблизо някой път има лютеница :D

А, сори, че не ти отразих коментара, мисля, че в Лондон има даже 2 бг магазина и мои приятели наскоро ми споменаха нещо за бг баничарница. Обикновено в полските магазини или в турските можеш да намериш и кори за баници.

anonymous708973
06-22-2014, 20:00
^ Иии как точно се бориш ти, много ми е интересно. :)

И аз умирам да чуя отговор на тоя въпрос, ама... уви.

При нас кори за баница има в турските магазини, задоволителни подобия на българско сирене има в Кауфланд, а лютеница и луканка - в българския магазин.

paradosou
06-22-2014, 20:06
shmatarok, и на мен ми е много интересно.
*осъзнавам, че ще нахвърля някакви разпилени мисли, пък и никой не е намесил конкретните теми, които на мен ми се коментират, ноо няма проблем да си пиша

Моята истина е, че патриотичните нагласи са нещо супер остаряло и ненужно, даже вредно; най-малкото не е рядкост да водят до различни форми на агресия. Май единственият минус след време нациите да се слеят ще е че ще изчезне част от индивидуалността на хората. Сигурно няма да ги има различните обичаи, които в момента са толкова атрактивни за прииждащите туристи; мисленето на живеещите в различните краища на света ще стане по-сходно, обаче си залагам главата, че пък ще се появят нови фактори, които ще "предизвикват" уникалност. От друга страна, ще изчезнат войните за територии, икономическите битки за надмощие ще се променят много и в един момент се предполага, че също ще спрат да съществуват, религиозните търкания ще отслабнат и ще почнат да затихват, няма да има мита, различни парични единици, различни езици, няма да трябват един куп документи при пътуване... В момента различията и вживяването в национални роли, вместо да правят света по-...знам ли, пъстър, са предпоставки предимно за проблеми, колосални малоумия, жертви, бедност и зверства.
Към програмираните, тръбящи, че на България й трябвали мотивирани млади хора - отчитате ли, че от такива има нужда навсякъде? С какво България е по-заслужила? Нека погледнем обективно - образованието например, въпреки че и днес ИМА СИЛНИ СТРАНИ (написах го с главни, понеже предполагам, че може да се появят потребители, които да ми припишат заключението, че родните гимназии/университети не струват като общо), в ужасно много сфери е недостатъчно. Няма да говоря клишета, че талантите у нас не се ценят - мнението ми донякъде е различно, ала е факт, че доста насочености тук са безперспективни. Да, супер важна е личната мотивация, супер важни са и личните старания на, да кажем, студента, но условията и средата също имат определящо значение. Давам конкретен пример - имам позната, обявена за "най-добрата млада жена физик в света". Мадамата ходи по международни състезания и олимпиади, печели медали и таланът й е всепризнат; преди месец завърши и съвсем естествено ще продължи в САЩ. Ако остане тук би била блестяща студентка що се отнася до теоретичната част... само че ние почти нямаме база и реалното случване на нещата в света на физиката ще й убягва, няма да може да го изследва от първа ръка. Защо да остава? Би било похабяване в чист вид. Да не говорим, че в миналото повечето български интелигенти са се образовали в чужбина, попивали са тамошния напредък, тамошната амбиция и са ги донасяли с връщането си. Не оставайте с впечатлението, че едва ли не призовавам към емиграция :D. Всеки сам преценя за себе си. Респект заслужават хората, които се стремят към случването на прогреса, а това може да се прави както в най-развитата, така и в най-изоставащата страна. Дилемата е да решиш кое пасва на теб, на твоите навици, на твоя начин на живот и не на последно място на твоята издръжливост. Както повечето заминаващи от България не рисуват карикатурен профил на оставащите, така би било добре оставащите също да не бълват жлъч.
Друго мое виждане е, че безплатен обяд няма и всичко, което дава държавата на едно дете, в общия случай е вече изработено от родителите му. Идеята ми е, че захапванията, подмятащи 'Страната ти дава необходимото, а ти, неблагодарник такъв, само се възползваш докато в един момент не се преместиш другаде' не вАжат. Още едно масово споделяно мнение е, че било лесно да се откъснеш от средата тук и да идеш да си градиш живота някъде, където всичко вече е "уредено". Т.е взимаш наготово. Ок, може и така да е, обаче приемането на новото, периодът на приспособяване и намирането на място под слънцето не са като щракване с пръсти. Най-малкото трябва решителност и в комплект с нея пластичност, за да се преместиш в чужбина.
Имам въпрос към заблудените - за каква борба изобщо говорим, когато дори в световен мащаб са адски малко хората, които в най-пълния смисъл повлияват заобикалящото ги?! Под "борба" лично аз разбирам нещо обмислено и донякъде стратегическо. Борбата задължително е свързана с промяна - първо на мисленето, после и на реалността. Е, какво променяте вие? Може да прозвучи страшно пресилено, ноо дори да сте съвестни, да правите всичко качествено и да се стараете да бъдете от полза на обществото, това, въпреки че заслужава респект, по никакъв начин не намалява слабостите в държавата. За да има реално положителни резултати в който и да е сектор, трябват на първо място идеи какво да започне да се прави по нов начин, инициатива и обединение ;). Е, колко от условията покривате? Пак казвам, дори да сте със стабилно образование, да имате например голяма фирма, да осигурявате работа на много хора, да си разчупвате старите нагласи, да се стараете да мислите извън рамките и да участвате в различни организации с различни цели, това, въпреки че е похвално, НЕ е катализатор. Не представлява нищо ново; с него вие не създавате, само следвате установени модели. Друга тема е, че споменатите неща сами по себе са доста и повечето хора дори не се доближават до тях.
Сериозно, "борба" звучи толкова силно, че наистина сигурно по-малко от 1-2% могат да кажат, че се противопоставят на помията без това да предизвиква пристъпи на смях. Отделно някак не мога да си представя как човек, който сипе гнусотии върху околните, решили да напуснат страната, ще е адекватен и ще иска най-доброто като цяло за сънародниците си... Ако истински те е грижа за страната/държавата, съвсем естествено няма да си по презумпция кофти настроен, ще избягваш предразсъдъците и ще съдиш възможно най-рядко (а когато го правиш ще е най-вече с цел градивна критика и ще предлагаш възможни решения ).
Повечето хора, които говорят за промяна (не казвам всички, но наистина ОГРОМНА част), биха били тотално неспособни да я създадат. Липсват им смелост, разчупеност, приспособимост, буквално и преносно грамотност... Нямат знанията, нямат мотивацията, нямат далновидността + за да е още по-голям фарсът историята никак не им е сила, от тях бликат омраза/ограниченост/мислене на дребно и дори не си правят труда да спазват елементарното, за да остане чиста природата ~ мърсят както им падне. Та да - за какво изобщо говорим...?!

SHPAIdURmeN
06-23-2014, 00:01
paradosou, стрaхотен коментaр !!

anonymous708973
06-23-2014, 06:46
paradosou, стрaхотен коментaр !!

Присъединявам се!
Особено ми хареса критиката по повод употребата на думата "борба".

draid
06-23-2014, 21:11
paradosou

Нещо се опитваш да изкажеш много възвишено и "разкрепостено" виждане за света, ама не ти се е получило особено. Първо, тая утопия със ставането на едно няма да я бъде, нито ще я бъде работата с липсата на войни. Няма да я бъде поне в близките 200г ако не и повече, хората са прекалено различни за да се случи това, различно им е възпитанието, различно им е виждането за света и това няма да се промени в близко бъдеще. Религията викаш ще се слее ??? Може би е редно да се запознаеш в малко по пълни детайли с повечето религии и тогава да преосмислиш отговора си. Викаш няма как един човек да промени нещо ? Напротив има. Влиянието което един човек може да окаже на околните не е нищо. А промени рядко се правят от един човек, промените от които се нуждае специално България, са проблеми които могат да се решат не от един, както много добре звучи словото "Съединението прави силата"

Като цяло много силно ме мързи да пиша в момента, но като цяло изобщо не мога да се съглася с мнението ти. Има неща които са така, но далеч не целият коментар е правилен.

paradosou
06-23-2014, 21:44
:lol:
Нищо не се опитвам. Имаше неща, които исках да кажа и ги казах. Не се ангажирам със срокове - изложих един възможен път на развитие. Ти намеси незнайно откъде някакви 200 години. Къде казвам, че няма как един човек да промени нещо? Възможно си е, просто е по-скоро изключение,т.е от ъгъла на коментираната тема. Вадиш ми думи от контекста и стабилно изкривяваш написаното. Със сигурност не го правиш за пръв път, попадали са ми доста твои мнения.

draid
06-24-2014, 10:07
Нищо не се опитвам. Имаше неща, които исках да кажа и ги казах. Не се ангажирам със срокове - изложих един възможен път на развитие. Ти намеси незнайно откъде някакви 200 години. Къде казвам, че няма как един човек да промени нещо? Възможно си е, просто е по-скоро изключение,т.е от ъгъла на коментираната тема. Вадиш ми думи от контекста и стабилно изкривяваш написаното. Със сигурност не го правиш за пръв път, попадали са ми доста твои мнения.

От друга страна, ще изчезнат войните за територии, икономическите битки за надмощие ще се променят много и в един момент се предполага, че също ще спрат да съществуват, религиозните търкания ще отслабнат и ще почнат да затихват, няма да има мита, различни парични единици, различни езици, няма да трябват един куп документи при пътуване... В момента различията и вживяването в национални роли, вместо да правят света по-...знам ли, пъстър, са предпоставки предимно за проблеми, колосални малоумия, жертви, бедност и зверства.

Мхм по-скоро извънземните ще кацнат и ще ни затрият.

Към програмираните, тръбящи, че на България й трябвали мотивирани млади хора - отчитате ли, че от такива има нужда навсякъде? С какво България е по-заслужила?

Ти къде си родена ?

Да не говорим, че в миналото повечето български интелигенти са се образовали в чужбина, попивали са тамошния напредък, тамошната амбиция и са ги донасяли с връщането си.

Много глупав пример, едно време хората са били родолюбци и в 90% са се връщали и са използвали знанието си за да помогнат на своята държава. Сега 95% мечтаят да се махнат от държавата без никога да са се опитали да работят тук и да не се връщат никога. 60% след като я напуснат за известно време почват да говорят против нея и колко са тъпи хората останали в нея.

Имам въпрос към заблудените - за каква борба изобщо говорим, когато дори в световен мащаб са адски малко хората, които в най-пълния смисъл повлияват заобикалящото ги?! Под "борба" лично аз разбирам нещо обмислено и донякъде стратегическо. Борбата задължително е свързана с промяна - първо на мисленето, после и на реалността. Е, какво променяте вие? Може да прозвучи страшно пресилено, ноо дори да сте съвестни, да правите всичко качествено и да се стараете да бъдете от полза на обществото, това, въпреки че заслужава респект, по никакъв начин не намалява слабостите в държавата.

Мдааа винаги когато нещо не ви изнася ви изкривява някой думите.

И за да не си мислиш как случайно вероятно говоря от гледната точка на човек заседнал в България, мога да ти кажа че съм видял както по-голямата част от България (Нещо което малко българи са правили) , така и една доста голяма част от Европа. Един човек може да промени мисленето на заобикалящите го, може да им даде добър пример, а те от своя страна да го направят с други хора. Защото аз съм ходил и на морето да чистя къмпинги и има хора които седят и се подхилват, ама има и такива които стават и започват и те да чистят.

Auriss
06-24-2014, 10:25
proronih salzi4ka ;(

Deadlock
06-24-2014, 11:26
Войните и агресията са срещу другите, чуждите, за които не ни пука. Ние срещу тях. Но и сплотенността и чувството за принадлежност се раждат, когато начертаем тази граница между нас и тях. Имаме нужда от националност или друг сбор прилики и разлики, за да принадлежим към общност. Не става цялото човечество да сме едно семейство поне докато не се запознаем с марсианците.

paradosou
06-24-2014, 12:16
draid, не знам как да ти отговоря
общо-взето се преповтори + си ме цитирал главно с цел да ми отречеш тезите, без да вкараш солидна аргументация
странно, в първия си пост казваше, че някои неща били така, както ги излагам xD
усещам, че иронията е в повече, пък и никак не ми се ще спорът да се измества в посока лична основа, така че ще бъда пас

Auriss, а поводът...? :D

AnarchyBoy
06-24-2014, 16:49
Сбийте се ;/

Ouroboros
06-25-2014, 09:46
Бой!

Zorin
06-29-2014, 22:04
Във Великобритания, в един северен град, Newcastle upon Tyne, от септември. Студентка. И работеща, от време на време.
Доволна. :)

Hayashi
06-29-2014, 23:46
^ Ще ти дойда на гости един ден!

Painkillerkata
07-03-2014, 16:40
в Америка съм проблем ли има ??

SHPAIdURmeN
07-03-2014, 19:17
в Америка съм проблем ли има ??

Да покриваш Северна и Южна Америка, ще си доста интересен индивид.

afrodita18
07-06-2014, 17:00
В момента съм в Регенсбург - Германия.
Градът е хубав,но отношението към българите не е никак добро.
Изучавам езика,но след това мисля да се преместя в друг град.

d-r.Zob
07-06-2014, 20:03
Сама ли си там? По принцип, когато сме повече немците не са чак толкова лоши :D

afrodita18
07-06-2014, 22:06
С роднини съм.
Лично към не съм получавала лошо отношение,но си правят отсяването.
Ето пример,ходих да кандидатствам за работа в няколко фирми,до тук добре.
Докато в последната фирма буквално си ме върнаха от вратата с предлога че им е забранено вече да неамат българи,стана ми доста обидно.
Просто има Една част българи които си карат като Бай Ганьо и всички ни слагат в общ знаменател.

Hayashi
07-06-2014, 22:14
Ама това как е легално? Същото ми го каза и една мацка, която живеела в Холандия. При нас за такова нещо можеш да ги погнеш с 10 организации за дискриминация и расизъм, да не говорим, че този, който ти го е казал ще изхвърчи от поста си моментално.

d-r.Zob
07-06-2014, 22:44
Hayashi, явно си отскоро във Франция и все още вярваш в "системата". На запад има две категории работници - чужденци за нискоквалифициран труд и местни за работа с висока квалификация. Немските работодатели просто не вярват на източноевропейците , че могат да свършат работата, не заради недоверие в образованието ни, а защото имат друг манталитет на работа. Те са изпълнителни, без много мрънкане си вършат работата, а ние имаме навика да сме по-разкрепостени, въобще сме свинали на една по-равнопоставена атмосфера във фирмата, нещо недопустимо за европейците. Те си мат своята логика, понеже никой не иска да рискува бизнеса си, а и аз вярвам че системната дискриминация и непроменящ се подход поддържат икономическата им система.
afrodita18, каква работа си търсиш? Това че си със семейството си не е достатъчно. Германците се респектират от големи групи чужденци. Мои приятели се уредиха в една голяма фирма във Франкфурт като посещаваха групово интервютата.

Hayashi
07-06-2014, 23:26
В ничия система не вярвам аз. Винаги могат да ти откажат работа поради куп причини, включително и произхода, обаче да ти го заяват гласно е вече недопустимо и за такова нещо не съм чула все още, за щастие. При нас е проблемно с квартирите и там вече наистина не искат чужденци, защото са си патили явно.

d-r.Zob
07-06-2014, 23:41
Ти на квартира ли си? Какви пари ти излиза?

afrodita18
07-07-2014, 14:20
d-r.Zob А ти в германия ли си,че си запознат така,просто ми стана интересно?
Точно тогава си търсих работа в продукция,просто защото тъкмо бях дошла и исках да свикна лека по лека с езика.
Напълно съглсна съм с теб,че немците са стриктни относно работа.Дори не само към работата,а всичко.
А до колкото това да се обърна към някоя фундация,просто няма смисъл.Та на повечето българи тук не им дават квартира,щом разберат, че наемателите са българи.Има много българи които не са си плащали наемите,други са изпочупили йилището.И хората се плашат,което е нормално.
По едно време се бях отчаяла,че на повечето немци им е такова мнението,но срещнах доста толерантни хора,които смятат българите за добри хора.

ThE MoNsTeR
07-07-2014, 18:47
Аз съм на остров Ман (ако някой въобще е чувал за този остров :D)
Живея тук от 2, утре стават 3, седмици :D . Мислех си, че няма да свикна, но като ходя до магазина и други места се оправям доста добре.
Лошото е, че нямам приятели и не знам как да си намеря, защото не ходя на училище...

SHPAIdURmeN
07-08-2014, 14:01
Hayashi, явно си отскоро във Франция и все още вярваш в "системата". На запад има две категории работници - чужденци за нискоквалифициран труд и местни за работа с висока квалификация. Немските работодатели просто не вярват на източноевропейците , че могат да свършат работата, не заради недоверие в образованието ни, а защото имат друг манталитет на работа. Те са изпълнителни, без много мрънкане си вършат работата, а ние имаме навика да сме по-разкрепостени, въобще сме свинали на една по-равнопоставена атмосфера във фирмата, нещо недопустимо за европейците. Те си мат своята логика, понеже никой не иска да рискува бизнеса си, а и аз вярвам че системната дискриминация и непроменящ се подход поддържат икономическата им система.

Пич добро мнение, ама моля ти се не слагай всички под общ знаменател(говоря за Българите).
Къде живееш в Германия ?

d-r.Zob
07-08-2014, 18:26
В България съм. Живях няколко години в Холандия и Германия. В Германия живях в Дортмунд и Дюселдорф, а в Холандия обиколих няколко града между Амстердам и Айндховен. Тези страни са скъпи, а местните са невероятно стиснати. Щеш-нещеш се принуждаваш да си броиш стотинките като самите германци.

didi_marin0va
07-19-2014, 09:57
В коя държав сте и в кой град ? Харесва ли ви там ? От колко време сте там и лесно ли научихте езика ?

Намирам се в Сомалия. Хубаво е, ама пиратите ме притесняват малко!

hey.mistery
07-19-2014, 10:35
Cerveteri, Italia. Близо до Тиренско море, харесва ми - чисто, приятна атмосфера и дружелюбни хора. Тук съм за лятото. Живяла съм тук като малка, така че езика го знам добре.

dolly
07-27-2014, 09:53
В момента съм в Лондон,след месец се прибирам в БГ и следващото лято се връщам тук да уча,работя и т.н..

Бях пуснала тема в Училище и приятели,но никой не ме отразява,а искам нещата да ми се разяснят.Не знам езика както трябва,тепърва ще се усъвършенствам,притеснено ми е и ......
12 клас съм..Само че хората около мен ме объркват тотално.Едни ми казват,че трябва да се запиша първо в колеж,след това да продължа с университета на колежа,а други-директно в университет да се запиша.Я ми разяснете кое е най-добре да направя?И може ли в колежа да се взимат например 2 години наведнъж,ако нещата не са сложни?

SHPAIdURmeN
07-27-2014, 13:49
В момента съм в Лондон,след месец се прибирам в БГ и следващото лято се връщам тук да уча,работя и т.н..

Бях пуснала тема в Училище и приятели,но никой не ме отразява,а искам нещата да ми се разяснят.Не знам езика както трябва,тепърва ще се усъвършенствам,притеснено ми е и ......
12 клас съм..Само че хората около мен ме объркват тотално.Едни ми казват,че трябва да се запиша първо в колеж,след това да продължа с университета на колежа,а други-директно в университет да се запиша.Я ми разяснете кое е най-добре да направя?И може ли в колежа да се взимат например 2 години наведнъж,ако нещата не са сложни?

Виж каква е разликата между Уни. и колеж. Най-добре е директно във университет, обаче не знам каква е системата във Англия и не мога да ти помогна, затова виж каква е разликата.

Ralica545
07-28-2014, 21:15
В България ,но през септември заминавам в Турция за месец.

anonymous708973
07-30-2014, 21:41
Да, идеално успяваш да демонстрираш колко ти е труден родният език.

Hayashi
07-30-2014, 22:05
Аз даже не разбрах какво иска да каже.

YSMF
07-30-2014, 23:30
Не! Много трудно свиквам... в коя държава съм аз? Аз съм в една държава с много труден език и финансови проблеми, където могат да те набият навсякъде. В нея няма казарма затова някои хора търсят друга държава. Езикът е страшно труден, а изискванията големи - България.

Помага ли? 8-)

kokona543
07-31-2014, 09:03
Хора само да Ви кажа: ходете,учете,работете малко, но се върнете в БГ. Само слабите бягат от гадната ситуация в държавата ни- силните остават и се борят срещу това! Тука си е най- добре- на всеки му трябва различно време да го осъзнае. Само трябва да изринем един куп политически боклуци, да започнем на "чисто". Затова не бягайте- отидете вижте как хората са си подредили държавите(държа да отбележа, че доста неща не ми хареесват от капиталистическия модел на живот) и се върнете тук за да променим най- накрая тази хубава страна и скапана държава!!!

insane7
07-31-2014, 12:32
^ Utre shte stana po-rano i shte se vurna da izrina politicheskite bokluci.. Ti da vidish.

Hayashi
07-31-2014, 14:53
Хора само да Ви кажа: ходете,учете,работете малко, но се върнете в БГ. Само слабите бягат от гадната ситуация в държавата ни- силните остават и се борят срещу това! Тука си е най- добре- на всеки му трябва различно време да го осъзнае. Само трябва да изринем един куп политически боклуци, да започнем на "чисто". Затова не бягайте- отидете вижте как хората са си подредили държавите(държа да отбележа, че доста неща не ми хареесват от капиталистическия модел на живот) и се върнете тук за да променим най- накрая тази хубава страна и скапана държава!!!

Хаха. И защо тука да си е най-добре?

anonymous708973
08-01-2014, 09:52
Аз от месеци питам за дефиниция на "боря се", ама... нъцки.

paradosou
08-01-2014, 09:55
^аз пък даже се увлякох и написах може би най-дългия пост в историята на пребиваването си тук 8-)

SHPAIdURmeN
08-01-2014, 19:15
^

A ти в коя държава си ?

paradosou
08-02-2014, 07:40
В България съм засега, обаче скоро няма да бъда.

anonymous708973
08-02-2014, 13:44
Помним го поста, страхотен беше!
Накъде заминаваш? :)

golemiq_korab_minava
08-04-2014, 11:33
Аз от месеци питам за дефиниция на "боря се", ама... нъцки.

Ами чисто, просто и ясно - държата се крепи на трудоспособното население, а най-голям принос дава интелигенцията и хората с образование. Когато цялото младо население работи за чужбина, няма как да се развиваме.. А истината е, че се иска жертви, на цената на много труд и борба. Иска се и хора с дух и способност, организатори и ревлюционери, а не роби и бягащи на по-хубаво място.

Hayashi
08-04-2014, 15:15
Кораб, повечето българи живеещи в чужбина ще ти се изсмеят на това мислене. Не трябва да има значение къде си се родил, а къде ти искаш да живееш, защото ти харесва. Ако живееш някъде, защото трябва, а не защото искаш ще си тъжен и немотивиран да правиш каквото и да е.
А това за интелигенцията и хората с образование е пълен смях. В България има достатъчно и какво? Инженерите в провинцията пак работят като шофьори и продавачи за 500 лв. Във Франция интелигенцията и учещите висше са им кът, но пак не са стигнали до там като Бългалия.

Живеем в глобален свят, приемете го и не бъдете тесногръди. Младите ще живеят там където им харесва.

Auriss
08-04-2014, 16:08
ревлюционери
сръбски сепаратисти

golemiq_korab_minava
08-04-2014, 21:24
Кораб, повечето българи живеещи в чужбина ще ти се изсмеят на това мислене. Не трябва да има значение къде си се родил, а къде ти искаш да живееш, защото ти харесва. Ако живееш някъде, защото трябва, а не защото искаш ще си тъжен и немотивиран да правиш каквото и да е.
А това за интелигенцията и хората с образование е пълен смях. В България има достатъчно и какво? Инженерите в провинцията пак работят като шофьори и продавачи за 500 лв. Във Франция интелигенцията и учещите висше са им кът, но пак не са стигнали до там като Бългалия.

Живеем в глобален свят, приемете го и не бъдете тесногръди. Младите ще живеят там където им харесва.

Аман с този глобализъм. И ще кажа, че вече тази теория и това мислене се изчерпи, както и въобще цялата система на капитализма постепенно се разпада. И това се отнася и за Запада, точно тази Европа, за която много хора се стремяха вече се превръща в друго място, което по-малко толерира и приема ,бежанците''. Защото всеки ще предпочете свой човек в тази криза да назначи и местните имат доста повече правомощия, като изключим и връзкарите. Както и да е.. Въобще не ме интересува за смеха на повечето българи в чужбина. Всеки иска добри условия на живот, това никой не отрича. Ама ще ти дам един много ясен пример - след втората световна Германия е напълно унищожена. Въпреки това немците се организират, цяло поколение тъй да се каже се жертва със страшен труд, за да живеят не децата им, ами внуците им добър живот. Не знам, сигурно тогава я е нямало модата на глобализма! В България също е имало по-добри времена. Само до преди 25 години всеки завършил инженер си е намирал работа, фунционира ли са научни институции. Не мислите ли, че днес има нещо гнило? И кой да разреши проблема? Съдбата ли? Циганите ли? И не, не съм съгласен, че няма работа. Всеки, който иска достатъчно - намира! Проблема е , че е ниско оценявана и платена! Айде сега все едно не виждам нашите доценти, асистенит, професори! Всички работят! И благодарение на тези усилия, колкото и бавно - успяха за няколкото години да спечелят от всякакви проекти и помощи (държавни и европейски) - учебни бази и лаборатории с интрументи за милиони. И разбира се приносът им към студентите, които искат да научат нещо е огромен. И сега си представете, ако и тези хора ги нямаше! Признавам, че има и достатъчно неизбежни случаи, които са принудени да напуснат, но друго си е, когато още преди да си почнал - да заминеш, защото нали, всички говорят какъв пробал е и че има вероятност да мизерстваш, а в Белгия ще те подсигурят от самото начало с 4000 евро на месец като лаборант и ще си купиш къща с бесейн, ще се ожениш за белгийка, ще си народите 5 деца и ще се чудите на колегите от Булгаристан, кво правят още там?!

Hayashi
08-04-2014, 21:47
Германците не са страдали от тотален идиотизъм и мързел както повечето българи. Затова и ако ти се бачка сериозно и искаш да се развиваш в сферата на технологиите. И всъщност една от причините Германия да се радвива сериозно в момента, че привличат най-добрите студенти от цяла Европа. Ако те радва байганьовщина и липса на каквото и да е научно и социално развитие, България е твойта държава. Всеки си решава според възможностите. Щатите от години привличат най-големите мозъци в цял свят и определено им се получава. Ако пък искаш спокоен живот и качествена храна Франция е твоята е държава.
Мен не ме радва социалната политика тук където дали работиш или не работиш няма особена разлика. Но аз не искам да съм хрантутник на държавата и да взимам помощи цял живот и да си живея на гърба на другите. Обаче щом на мен не ми харесва идеята да храня 5 мързеливеца с моите данъци се местя аз, не карам държавата да се промени заради мен. Една държава винаги е такава, защото масата хора така иска. И ако се променя отново е защото масата иска. Една птичка пролет не прави, на тези които не им изнася се местят. И тук е така, на тези на които не им допада обикновено тръгват към Канада. С едната разлика, че почти никой не ги съди за избора им.

Въобще не разбирам как хората си мислят, че им влиза в работата да решават кой къде и как ще живее.

golemiq_korab_minava
08-04-2014, 22:20
Германците не са страдали от тотален идиотизъм и мързел както повечето българи. Затова и ако ти се бачка сериозно и искаш да се развиваш в сферата на технологиите. И всъщност една от причините Германия да се радвива сериозно в момента, че привличат най-добрите студенти от цяла Европа. Ако те радва байганьовщина и липса на каквото и да е научно и социално развитие, България е твойта държава. Всеки си решава според възможностите. Щатите от години привличат най-големите мозъци в цял свят и определено им се получава. Ако пък искаш спокоен живот и качествена храна Франция е твоята е държава.
Мен не ме радва социалната политика тук където дали работиш или не работиш няма особена разлика. Но аз не искам да съм хрантутник на държавата и да взимам помощи цял живот и да си живея на гърба на другите. Обаче щом на мен не ми харесва идеята да храня 5 мързеливеца с моите данъци се местя аз, не карам държавата да се промени заради мен. Една държава винаги е такава, защото масата хора така иска. И ако се променя отново е защото масата иска. Една птичка пролет не прави, на тези които не им изнася се местят. И тук е така, на тези на кои
то не им допада обикновено тръгват към Канада. С едната разлика, че почти никой не ги съди за избора им.

Въобще не разбирам как хората си мислят, че им влиза в работата да решават кой къде и как ще живее.
,,,Германците не са страдали от тотален идиотизъм и мързел както повечето българи'' ?
Къде и кой ти ги набива тези олигофрении? Мързел? През комунизма след задължителната казарма, знаеш ли ако още на първия ден не си намерил работа, че идват и те пращат за каквото ставаш? И, че без работа не можеш да живееш? Да приемем, че ти си права, защото и двамата не сме живеели в тези врема. Та какво искаш да кажеж, че родителите ти са промити идиоти, заради това, че са живеели през комунизма, или че комунимза и теб самата ГЕНЕТИЧНО те е развалила и насадила комунистически мързел? Или, че германците са съгласни да живеят за 400 лв по 12 часа на ден, защото не са видели комунизъм?
===== И всъщност една от причините Германия да се радвива сериозно в момента, че привличат най-добрите студенти от цяла Европа=== Е, сама го каза, че за германците работят избягали умни студенти от други бедни държава, нали, заради глобализма.

====Ако те радва байганьовщина и липса на каквото и да е научно и социално развитие, България е твойта държава.=== Щом няма научно развитие, как ли в Германия искат толкова български кадри в медицината, че и в инженерството всяка година хаха. Не знам, моята средна, приятели и семейство имат достатъчно социално и умнствено развитие. ---

,,Мен не ме радва социалната политика тук където дали работиш или не работиш няма особена разлика.''

А дали мислиш, че другите българи ги радва? Че средната и висша класа ги радва?

,,Но аз не искам да съм хрантутник на държавата и да взимам помощи цял живот и да си живея на гърба на другите'' -
А българите са пропищяли от желание за това?

Че вече за това и труда да гласуват младите хора не си правят труда, защото няма за кой?

,,Една държава винаги е такава, защото масата хора така иска,, - БРЕЙ Как стигна до този извод? Значи масата хора искат да живеят наровно с циганите? Брех. И заради това половин милион българи още ще емигрират, а в чужбина има вече една България, заради това, че масата искала да живее с циганите редум. Може би е така, да.

,,Въобще не разбирам как хората си мислят, че им влиза в работата да решават кой къде и как ще живее''
Всеки решава сам за себе си какво иска да прави, стига закона да го прилага.
В работата ми влиза само това, че с тая тъпа мода и пропаганда, която някои хора така умело насъждават - децата от малки израстват.
До тук бях аз.

Hayashi
08-04-2014, 23:20
Под "тук" визирах Франция. В България, ако не работиш умираш от глад. А във Франция си живееш доста добре, което за мен е дразнещо и демотивиращо населението.

Имаше едно изказване "Всеки народ си заслужава управниците" и го намирам за доста вярно.

Да насаждаш на децата, че трябва да останат в държавата, която са се родили заради някакъв тъп "морален" дълг е също толкова тъпо, колкото и да им обясняваш как задължително трябва да се изнесат към чужбина. Но, спокойно аз не познавам нито един заминал, защото мама и тати са го накарили. Все пак при преместване в друга държава хората, които не са бавноразвиващи се замислят, че няма близките им да сърбат попарата вместо тях в чужбина.

batistuta
08-08-2014, 02:53
Живея от известно време между САЩ и България . Работата ми е такава ,че работя през половината година в САЩ , и имам собствен бизнес в България , от който се опитвам да изкарвам пари през останалото време . Въобще няма да засягам и разликите в живота и бита, защото ще бъде смешно. А и ще има някой капацитет , който ще ми говори как сме втора ръка хора в чубина , как трябва да мием чиний и прочие глупости , които не ми се слушат . Фактите го говорят - бройката българите в чужбина е фрапантен . Над 200 000 българи живеят само в Чикаго . Това е град с размерите на Стара Загора ...
Байганьовщината е крайно отблъскваща , чалгата , грубия изказ , простащината , откровената тъпота и елементаризъм на населението е проблем , който е способен да откаже всеки един нормален , млад човек с възможности пред себе си . Дори и ако става въпрос само за пари . Работил съм много , ама много от нискоквалифицираните работи в САЩ - бил съм градинар , бояджия , разхождал съм кучета , гледал съм деца , разнасял съм пици , правил съм пици , чистил съм къщи . Приравнявайки към местния стандарт това винаги ми е позволявало да си "закупя" комфорта да си плащам наема в нормално хубаво жилище , да имам предостатъчно храна в хладилника , без дори да мисля за нея , да се храня навън , да излизам по заведения когато пожелая без да си правя сметката за това , да имам кола , телефон и просто да не мисля за обикновените битовизми . И тук говорим за нископлатена емигрантска работа . Единствено от твоите амбиции и способности зависи дали ще скочиш по-нагоре. Думите като "стига с тоя глобализъм" някак си не успяват да ме убедят , че трябва да се прибера пермантнтно в България , да рботя с дипломата си за счетоводител за 500 лв на месец и да се боря със системата ... понеже .... и аз не знам защо .
В крайна сметка всеки намира щаститето си под някаква форма . Важното е да се чувстваш добре , защото парите са си пари . ИЗкарват се , харчат се , губят се . Ама не става въпрос само за пари , а затова къде и как се усещаш като човека и личността ,която искаш да бъдеш .

Butterfly50
08-08-2014, 19:02

Dolly, кандидатствасш през UCAS в Университет. Избираш 5 университета и кандидатстваш между Септември и Декември/Януари мися че беше крайният срок. Няма нужда от колеж, щом си 12 клас в Българя!

paradosou
08-09-2014, 18:53
Ех, ако още бях на невероятно ироничната вълна от преди няколко часа, щеше да се получи забавно 8-). В никакъв случай не се смятам за върховен арбитър или каквото и да е подобно, обаче, golemiq_korab_minava, да се говори за жертви в днешно време не е особено уместно. Просто е патриотично оцветено, а за мен поне епохата на патриотизма отдавна е в миналото и няма причина да се връща. Прекрасно е, разбира се, да виждаш "голямата картина", респективно да правиш услуги, да даваш много от себе си в името на общия прогрес... Може би само това има истински смисъл. Все пак за жертви може да се говори само доколкото лесен успех няма и хората се лишават от навици/удобства/време/каквото ви хрумне, за да си постигнат целта (след което да си поставят нова). Отплеснах се. Мисълта ми беше, че тези "жертви" /кавичките тук са голеееми/ са различни от някогашните. Някогашните често са били просто недообмислени. Реално едва ли има кой знае каква база за сравнение; хубавото е, че сравнения не са и нужни ;р.
Глобализмът сам по себе си съвсем не е лош. Отделна тема е, че и той стабилно се опорочава, хах. За патриотичните нагласи - нека си ги имат хората. Аз обаче правя разлика между умерена привързаност и престараване. Няма нищо привлекателно в схващания, които толкова величаят коя да е страна, че чак в тях се промъква безкрайна критика/омраза към "другите".

golemiq_korab_minava
08-10-2014, 18:41
Ех, ако още бях на невероятно ироничната вълна от преди няколко часа, щеше да се получи забавно 8-). В никакъв случай не се смятам за върховен арбитър или каквото и да е подобно, обаче, golemiq_korab_minava, да се говори за жертви в днешно време не е особено уместно. Просто е патриотично оцветено, а за мен поне епохата на патриотизма отдавна е в миналото и няма причина да се връща. Прекрасно е, разбира се, да виждаш "голямата картина", респективно да правиш услуги, да даваш много от себе си в името на общия прогрес... Може би само това има истински смисъл. Все пак за жертви може да се говори само доколкото лесен успех няма и хората се лишават от навици/удобства/време/каквото ви хрумне, за да си постигнат целта (след което да си поставят нова). Отплеснах се. Мисълта ми беше, че тези "жертви" /кавичките тук са голеееми/ са различни от някогашните. Някогашните често са били просто недообмислени. Реално едва ли има кой знае каква база за сравнение; хубавото е, че сравнения не са и нужни ;р.
Глобализмът сам по себе си съвсем не е лош. Отделна тема е, че и той стабилно се опорочава, хах. За патриотичните нагласи - нека си ги имат хората. Аз обаче правя разлика между умерена привързаност и престараване. Няма нищо привлекателно в схващания, които толкова величаят коя да е страна, че чак в тях се промъква безкрайна критика/омраза към "другите".
Не те разбрах. Кое е омраза към ''другите''?
Нопротив, жертви се искат и в единия вариянт, и в другия случай. Тоест - по пряк и косвен начин. Лошото е, че още ги няма тези хора, с подобно мислене. Аз пиша с факти, а именно те сочат, че ако така продължава скоро време българите в България ще са по-малко от циганите. И понеже оставащото население не може да се пребори - ще започнат масови ескалации. Всички ние губим най-много от санкциите и новата студена война с Русия, така че не се знае какво ще следва и как ще се развият нещата след като РФ нахлуе в Украйна. На хората им е писнало вече и всички знае, че в тази система вече доказано от 25 години не можем да направим нищо за себе си.

paradosou
08-10-2014, 19:17
често националистите толкова се вживяват в качествата на родното, че възприемат чуждото като по презумпция по-...бледо, примерно, въпреки че така е меко казано

anonymous895156
08-10-2014, 19:25
Нопротив, жертви се искат и в единия вариянт, и в другия случай. Тоест - по пряк и косвен начин. Лошото е, че още ги няма тези хора, с подобно мислене. Аз пиша с факти, а именно те сочат, че ако така продължава скоро време българите в България ще са по-малко от циганите. И понеже оставащото население не може да се пребори - ще започнат масови ескалации. Всички ние губим най-много от санкциите и новата студена война с Русия, така че не се знае какво ще следва и как ще се развият нещата след като РФ нахлуе в Украйна. На хората им е писнало вече и всички знае, че в тази система вече доказано от 25 години не можем да направим нищо за себе си.

И това означава, че не трябва да емигрираме?

Auriss
08-10-2014, 19:32
@paradosou, ще ти споделя една тайна - ако просто ти е скучно и отговаряш на някой тъпак, с когото е видно, че няма никакъв шанс да се разбереш, най-добре го направи по възможно най-провокативния начин - хем на теб ще ти е забавно, хем тъпакът ще продължи да те весели с глупостите си.

paradosou
08-10-2014, 19:41
@paradosou, ще ти споделя една тайна - ако просто ти е скучно и отговаряш на някой тъпак, с когото е видно, че няма никакъв шанс да се разбереш, най-добре го направи по възможно най-провокативния начин - хем на теб ще ти е забавно, хем тъпакът ще продължи да те весели с глупостите си.
Сухарка ли ме наричаш? ;d
Провокацията може да работи, да; ако трябва да скромнича - като се разлигавя ми се получава завидно добре. Честно казано се случва тайно да се надявам на нормален отговор, ако питам нормално. Абе... забелязвам, че иронията /не намирам по-точна дума/ по-често дразни хората и ги кара да реагират първосигнално, отколкото ги предизвиква по хубавия начин. Как да е, аз се оттеглям ~ не ми е работа да си натрапвам мнението, нито да вливам схващания 8-).

golemiq_korab_minava
08-10-2014, 20:14
И това означава, че не трябва да емигрираме?

Това означава, че трябва да си променим мисленето, светогледа и да се обединим към една обща кауза - България.

Омразата се провокира от безисходицата и неспособността да се пребориш цивилизовано. Тогава се стига до крайности. Системата е против теб и всеки потенциален човек се превръща в мишена. Аз не мога да обичам хора, които постоянно говорят против народността си. Когато обаче същите започнат да се месят и сами да провокират по различни позиции национални проблеми и тнт. - няма начин един самоуважаващ се патриот, който държи на думата си - да не се изнерви.
А патриотизмът също произлиза от егото. Кой знае. Но е по-скоро чувство за самосъхранение, когато знаеш, че домът ти е под заплаха. Времената се менят, но много от идеалите на човечеството си остават едни. И хората, които се чувстват добре в свои води - искат да си ги защитят. Дали Левски се питам аз, дали толкова е обичал целия си народ, колкото България и това, че не е искал да бяга в чужбина, ами да промени ,,системата'' в неговия дом?
Не знам. Аз не съм голям патриот, но искам да има живот на тази земя.

anonymous895156
08-10-2014, 20:31
Това означава, че трябва да си променим мисленето, светогледа и да се обединим към една обща кауза - България.

не, това означава, че ти искаш да го направим
другото тлдр помак

golemiq_korab_minava
08-10-2014, 20:40
не, това означава, че ти искаш да го направим
другото тлдр помак

ами колкото да не ти се иска, поради тъпо бездействие и бавене = както и преди е ставалоо, така и сега - ще се стигне до клане хах

vladislavcheto
08-12-2014, 12:55
ами колкото да не ти се иска, поради тъпо бездействие и бавене = както и преди е ставалоо, така и сега - ще се стигне до клане хах

Искаш да решиш проблема цивилизовано,а искаш да изтребиш циганите и смяташ евреите за враг номер 1.
Това е,ъм,тоооооолкова цивилизовано и патриотично

golemiq_korab_minava
08-12-2014, 18:07
Искаш да решиш проблема цивилизовано,а искаш да изтребиш циганите и смяташ евреите за враг номер 1.
Това е,ъм,тоооооолкова цивилизовано и патриотично

отиди в зоопарка и накарай лъва цивилизовано да те изяде

Hayashi
08-12-2014, 20:52
Ти за лъв ли се смяташ?

Auriss
08-12-2014, 21:00
мяуу :cool:

golemiq_korab_minava
08-13-2014, 10:11
Ти за лъв ли се смяташ?

не, но циганите са маймуни, а цялата маса - шимпанзета.

d-r.Zob
08-13-2014, 14:52
Пак почнахме да въртим плочата... имам предвид ние българите... Винаги едно и също - колко сме лоши ние самите или пък колко са лоши циганите например. Хората по света си имат по-големи проблеми от това кой им закрива слънцето и защо няма социална справедливост. В Германия взимах по 4500 евро на месец, в Холандия докарвах не по-малко от 3000, но в момента живея в България и сами се досещате колко пари пари получавам. Освен това не мразя западняците, не мразя капитализма, не мразя комунизма или нещо друго. Ако ме смятате за ненормален... успокойте се и се усмихнете. Първо се погрижете за себе си и за да намерите сами място под слънцето. Светът е така устроен, че винаги ще има кой да ти закрие слънцето.
Аргументът ми да се върна в България - искам да имам достойнство и да работя за себе си. В чужбина винаги ще бъда чужденец или гастарбайтер, дори и да имам фирма, корпорация или т.н. Може би просто не ми е понесъл климата и искам да дишам български въздух, знам ли...

SHPAIdURmeN
08-13-2014, 15:16
На хора, като теб и други, им бе написано вече :

В крайна сметка всеки намира щастието си под някаква форма . Важното е да се чувстваш добре , защото парите са си пари . Изкарват се , харчат се , губят се . Ама не става въпрос само за пари , а затова къде и как се усещаш като човека и личността ,която искаш да бъдеш .

therichbitch
08-19-2014, 16:56
Ау, какви спорове са се разразили тук, ще прочета темата и ще се разпиша тези дни.

batalizator
08-23-2014, 20:17
Аз съм в Англия от 11 месеца. Завършвам магистратура през септември, след това вероятно ще работя до юни и се прибирам в България.
Все още не съм пътувал по-далече от Манчестър и съм отворен към срещи, партита, пътувания с други българи във Великобритания. Приемам гости в Ливърпул а също и съм отворен към покани от колеги в други градове.
Поздрави,
Иван

galaxy29
08-24-2014, 17:54
Ау, какви спорове са се разразили тук, ще прочета темата и ще се разпиша тези дни.
ами айде де
чакам

undyingsoul
08-25-2014, 15:40
Аз съм в Неапол.Какво да кажа-мизерия в повечето квартали,много емигранти от цял свят,беззаконие,наркотици на всеки ъгъл,убийствата са нещо нормално,все пак една от най-големите мафии е тук,все едно си в Рио ;д но се свиква,както във всяка друга държава,на мен вече не ми прави никакво впечатление,но който дойде тук за първи път обикновено реакцията му е "къде,за бога съм ?!?!" :Д

SHPAIdURmeN
08-26-2014, 18:38
Аз съм в Неапол.Какво да кажа-мизерия в повечето квартали,много емигранти от цял свят,беззаконие,наркотици на всеки ъгъл,убийствата са нещо нормално,все пак една от най-големите мафии е тук,все едно си в Рио ;д но се свиква,както във всяка друга държава,на мен вече не ми прави никакво впечатление,но който дойде тук за първи път обикновено реакцията му е "къде,за бога съм ?!?!" :Д

- K'во става вчера в Неапол
- Ем, гръмнаха един.
-Аа , ти как си ? :D

Ewok
09-03-2014, 16:15
Аргументът ми да се върна в България - искам да имам достойнство и да работя за себе си. В чужбина винаги ще бъда чужденец или гастарбайтер, дори и да имам фирма, корпорация или т.н.

Точно. В чужбина винаги ще си чужденец.
България си моя и се чувствам на място тук.

draid
09-03-2014, 17:39
https://www.youtube.com/watch?v=AQl5pYQZuDU

Направете си труда да го изгледате. После ако можете си направете труда и да помислите върху него.

galaxy29
09-09-2014, 12:29
България си моя и се чувствам на място тук.
да, вкъщи си ми е сладко, обичам си родния език
бих заминала за малко (пътешествие, магистратура, временна работа), би било приятно, но не и за постоянно, защото ще ми е самотно
дори сама със себе си бих, понеже понякога изпитвам нужда и ми е хубаво да се откъсна от дома, да съм в неизвестност, бунтарка си падам аз :д но както казах, за мъничко
и с близките си бих заминала, но пак за някакво време само, защото те самите не биха останали завинаги, а без тях не си струва
но това си е за мен лично
има хора, които са си се устроили и се чувстват добре там

Naive
09-09-2014, 15:19
Изпитвам чувство за принадлежност в България и тук се чувствам най-добре. Бях далече две седмици от София и така ми липсваше (не се случва за първи път). Просто това е моят град, с моите хора, с всичките си яки и не толкова яки места. И виждам, че се развива и това ме прави мега щастлива. Отделно, че знам, че България има какво да ми предложи и че има как да се развия тук. Затова и оставам да уча тук. Знам, че в чужбина бих могла да се адаптирам, знам и че много неща ще ми харесат, но и много неща няма да ми харесат, както навсякъде. Но пък и си мисля, че когато съм във вкъщи (България), бих понесла по-лесно неуредиците. Някак си винаги ще е едното за сметка на другото. Ако не чувствам, че принадлежа някъде, ще умра от самотност, независимо с колко хора ще съм заобиколена. Живяла съм зад граница и си спомням как се почувствах, когато се върнах - вкъщи.
Колко се радвам, че отгоре видях подобна позиция от млади и мислещи хора. :)

Бих правила Еразмус, харесва ми идеята, защото е временно, но пък ти дава достатъчно възможности и да обиколиш насам-натам, и да се докоснеш до чуждата култура. Както и бих пътувала много, но наистина много - главно извън Европа, защото от тук останаха малко места, които не съм видяла.

golemiq_korab_minava
09-10-2014, 12:23
Само едно е лошо.. че беззаконието в България може да те остави и на улицата...

anonymous708973
09-10-2014, 16:53
Изпитвам чувство за принадлежност в България и тук се чувствам най-добре. Бях далече две седмици от София и така ми липсваше (не се случва за първи път). Просто това е моят град, с моите хора, с всичките си яки и не толкова яки места. И виждам, че се развива и това ме прави мега щастлива. Отделно, че знам, че България има какво да ми предложи и че има как да се развия тук. Затова и оставам да уча тук. Знам, че в чужбина бих могла да се адаптирам, знам и че много неща ще ми харесат, но и много неща няма да ми харесат, както навсякъде. Но пък и си мисля, че когато съм във вкъщи (България), бих понесла по-лесно неуредиците. Някак си винаги ще е едното за сметка на другото. Ако не чувствам, че принадлежа някъде, ще умра от самотност, независимо с колко хора ще съм заобиколена. Живяла съм зад граница и си спомням как се почувствах, когато се върнах - вкъщи.
Колко се радвам, че отгоре видях подобна позиция от млади и мислещи хора. :)

Бих правила Еразмус, харесва ми идеята, защото е временно, но пък ти дава достатъчно възможности и да обиколиш насам-натам, и да се докоснеш до чуждата култура. Както и бих пътувала много, но наистина много - главно извън Европа, защото от тук останаха малко места, които не съм видяла.

Рядко хубава аргументация, браво!

Nam3less3
09-12-2014, 00:18
Там където човек може да развие по-добре кариерата си, където да натрупа повече средства и да ги разработва, там е родината.

Хубаво ни е било като малки в България, защото роднините ни тук са концентрирали средствата си.

Ако за някой човек условията в страната вече не отговарят на идеята му за финансово развитие, то нищо не го задържа.

raptor5
09-12-2014, 08:19
Не всичко е пари и кариера. Парите са много калпав начин да си мериш успеха...

Хората са различни и търсят различни неща. България има какво да предложи.

Nam3less3
09-12-2014, 08:26
Не всичко е пари и кариера. Парите са много калпав начин да си мериш успеха...

Хората са различни и търсят различни неща. България има какво да предложи.

Единствено парите мерят успеха.

За да си успешен и полезен в обществото, трябва да извършваш дейност, за която някой да ти дава пари. Иначе не си конкурентен и не предлагаш нищо. Само това е значим успех.

Разбира се някой крадат а други понякога остават ощетени заради нещо, но в крайна сметка развитието в дадена област и парите изработени от това са фактора в днешното общество.

А това различните хора какво харесват и търсят не е обективен фактор за успех.

А не съм чувал за някой, който да не търси финансово развитие. Много хора така разправят, но си е най-честата и обикновена лъжа. Ще речеш, че живеем в комунизъм, че да няма такова значение.

Deadlock
09-12-2014, 09:04
Уха, неймлес, срази ме с твоя поглед през ключалка :Д

draid
09-12-2014, 10:22

За да си успешен и полезен в обществото, трябва да извършваш дейност, за която някой да ти дава пари. Иначе не си конкурентен и не предлагаш нищо. Само това е значим успех.

Разбира се някой крадат а други понякога остават ощетени заради нещо, но в крайна сметка развитието в дадена област и парите изработени от това са фактора в днешното общество.

А не съм чувал за някой, който да не търси финансово развитие. Много хора така разправят, но си е най-честата и обикновена лъжа. Ще речеш, че живеем в комунизъм, че да няма такова значение.

Хахаха. Успех в заблудата. Парите не мерят никакъв успех. Нито неизменно те правят щастлив или приятен и полезен в очите на другите.

Nam3less3
09-12-2014, 10:37
Хахаха. Успех в заблудата. Парите не мерят никакъв успех. Нито неизменно те правят щастлив или приятен и полезен в очите на другите.

А кое го мери, лайковете във Фейсбук ли? Какви са тия романтични заблуди. Пък и трябва да си много сбъркан, за да не успееш да си осигуряваш щастие с пари. А важно е какъв си в очите на пазарната икономика, а не на конкретни.

Хората ценят тия, които се трудят, и съответно печелят. Няма друг критерии. А това какъв си като личност засяга само семейството ти.

Така че какво всички реват, че само за пари било всичко, ами то така е правилно да бъде.

Някакви псевдолевичарски романтизми ли са това не знам как да го определя.

shmatarok
09-12-2014, 11:25
Nam3less3, доста крайна гледна точка.

Nam3less3
09-12-2014, 11:35
Nam3less3, доста крайна гледна точка.Не обичам крайностите, просто гледам да съм реалист. Всяко нещо от реалността сочи към тази гледна точка(поне в света в който аз живея :D )

И мен не ме кефи на 100% и искам да е малко по-айляк, ама не зависи от мене.

shmatarok
09-12-2014, 11:40
В България ли си или навън?

Nam3less3
09-12-2014, 11:43
В България ли си или навън?В България, но имам доста впечатления от някой западни и азиатски страни. А и това не е само мое мнение, ами на почти всеки, в смисъл не съм чувал по-различни неща. Освен лицемерни Фейсбук писания за това как парите не били важни де :D

Auriss
09-12-2014, 12:38
За разнообразия ще се съглася, макар че можеше и по-внимателно да си подбереш думите

Ще вметна само, че оня ден се заговорих с едно приятелче. Бачка в банка в Лондон и подметна, че тия най-горе на стълбичката - разбирай разни директори, мениджъри и тинтири-минтири, не могат да си позволят да си купят жилище в града, в който живеят и цял живот го карат под наем. Въпреки че са на върха в професионално отношение, въпреки че на хартия взимат ненормални заплати (50% от които отиват в данъци лол). Уточнявам - не защото им е по-удобно - невъзможно им е. Та смята да си идва въпросното приятелче ;3 да видим дали ще се откаже.

Та ако говориш за прост слугинаж ще е доста разочароващо. Особено предвид че уж си програмист - би трябвало да ти се отдава мисленето ;]

golemiq_korab_minava
09-12-2014, 14:06

Жалко в какъв роб си се превърнал :(

golemiq_korab_minava
09-12-2014, 14:14
Парите в развитите държави стават все по-малък фактор за добър живот. Те са само материалното. И много често те превръщат в техен слуга, нищо повече. Трупаните пари с нищо не могат да те направят полезен за обществото, защото са свързани само с отнемане на средствата от по-бедните слоеве и завишават алчността, превръщат те в една марионетка, не човек, ами робот интересуващ се само от книжките.

Auriss
09-12-2014, 15:12
защото са свързани само с отнемане на средствата от по-бедните слоеве
явно и бедните се интересуват от 'книжките' като те чета как мрънкаш

golemiq_korab_minava
09-12-2014, 15:15
явно и бедните се интересуват от 'книжките' като те чета как мрънкаш

нима твърдиш, че не се интересуваш?

Nam3less3
09-12-2014, 20:02
Какви са тия комунистически приказки. Все едни и същи клишета, досега не съм чул и един разумен аргумент против това, което казвам, нито някакъв пример, нито алтернатива за това кое измерва успеха и т.н.

Важното е човек да се развива, труди и печели, пък това какво може да си купи или не може в крайна сметка зависи от икономиката, а и никой не е "длъжен" да бъде богат, нито е възможно.

А и човек като умре, само наследството остава от него(т.е. нещата които е изработил).

Пък за това, че ставаш слуга на парите, по същата логика ставаш слуга на жена си, децата и т.н.

Ако трупаш пари, значи си успешен на пазара, и явно и на обществото ;)

golemiq_korab_minava
09-12-2014, 20:19
Много са ти изкривени представите и аргументите :)
Ако си успешен на пазара, къде доказва и за обществото?

Въобще как го прецени, не ми стана ясно, кой колко е повече е полезен за хората, като се има в предвид, че за да стигнеш до големите пари в повечето случай трябва да си не малко хладнокръвен към всички.

Труда не се измерва с пари. Ти може да се трудиш, да си освоил занаят, да се развиваш умствено и да си най-успешния човек, достигнал отговора на много духовни въпроси.
Други хора пък не знаят какво искат да правят с парите си и пак са нещастни, па искат още, пропускайки всичко останало.. Те нямат цели за развитие, нямат мечти, те живеят за да печелят пари, да се състезават с останалите.. а живота е доста кратък. В крайна сметка всички умираме И оставяме всичко.. трупано.. неизползвано дори.

Nam3less3
09-12-2014, 20:31
Ако си успешен на пазара, къде доказва и за обществото?

Въобще как го прецени, не ми стана ясно, кой колко е повече е полезен за хората, като се има в предвид, че за да стигнеш до големите пари в повечето случай трябва да си не малко хладнокръвен към всички.

Труда не се измерва с пари. Ти може да се трудиш, да си освоил занаят, да се развиваш умствено и да си най-успешния човек, достигнал отговора на много духовни въпроси.
Други хора пък не знаят какво искат да правят с парите си и пак са нещастни, па искат още, пропускайки всичко останало.. Те нямат цели за развитие, нямат мечти, те живеят за да печелят пари, да се състезават с останалите.. а живота е доста кратък. В крайна сметка всички умираме И оставяме всичко.. трупано.. неизползвано дори.Тоя пазар е точно на обществото, не на някви извънземни.

Не е нужно да имаш големи пари, и 500 лева да печелиш примерно като преподавател си е нещо нужно и сравнително успешно.

Знам хора и страшно умни и добри в някоя област, че и духовни и всякакви, но нямат работа и пари. И сами казват файда от всичко това ако не мога да спечеля пари, все пак знаят кое в крайна сметка има значение.

А ако някой печели пари и е нещастен и не знам си какво, това е негов проблем, не на парите. Все пак има много сбъркани душевно хора навсякъде :D

И като умираме оставаме имоти и пари за децата ни, за да продължат и те. Така разсъждават нормалните хора из света. Иначе ще станем като циганите с нашия ни все философски и духовен български манталитет(не че българите са силни в нематериалните работи де), пък и натам сме тръгнали де.

Nam3less3
09-12-2014, 20:37
Който не му харесва да хваща гората както комунистите едно време. Те успяха да премахнат капитализма, но фалираха, т.е. се разбра по целия свят, че всички желаят пазарна икономика и капитализъм, а не някакъв спокоен не толкова материален живот без безработица и т.н., никой не си мърдаше пръста.

SHPAIdURmeN
09-12-2014, 20:40

Какви са тия комунистически приказки. Все едни и същи клишета, досега не съм чул и един разумен аргумент против това, което казвам, нито някакъв пример, нито алтернатива за това кое измерва успеха и т.н.

Добре е пичове, не разбрахте ли, че имате две различни гледни точки, на които вие устремено си държите :D.
Тоест от вас не се очаква да се разберете.

Тогава за к'ъв чеп си го мерите ?

golemiq_korab_minava
09-12-2014, 20:43
Тоя пазар е точно на обществото, не на някви извънземни.

Не е нужно да имаш големи пари, и 500 лева да печелиш примерно като преподавател си е нещо нужно и сравнително успешно.

Знам хора и страшно умни и добри в някоя област, че и духовни и всякакви, но нямат работа и пари. И сами казват файда от всичко това ако не мога да спечеля пари, все пак знаят кое в крайна сметка има значение.

А ако някой печели пари и е нещастен и не знам си какво, това е негов проблем, не на парите. Все пак има много сбъркани душевно хора навсякъде :D

И като умираме оставаме имоти и пари за децата ни, за да продължат и те. Така разсъждават нормалните хора из света. Иначе ще станем като циганите с нашия ни все философски и духовен български манталитет(не че българите са силни в нематериалните работи де), пък и натам сме тръгнали де.
Тук вече съм съгласен. За едни нормални пари, изкарвани... без никакви средства - не може.
Но да ми обясняваш, как великите бизнесмени били толкова пълноценни за хората, като ги държат в повечето случай на мизерни условия, труд и заплати,, за да си почиват на хавайте, защото имат много пари- та те с какво са успешни?
Та, не всичко е пари.

golemiq_korab_minava
09-12-2014, 20:44
Който не му харесва да хваща гората както комунистите едно време. Те успяха да премахнат капитализма, но фалираха, т.е. се разбра по целия свят, че всички желаят пазарна икономика и капитализъм, а не някакъв спокоен не толкова материален живот без безработица и т.н., никой не си мърдаше пръста.
капитализма е мноого по-лошо за обикновенните хора и населението ни от комунизма.

Nam3less3
09-12-2014, 20:50
Бизнесмените са там където са, защото са го заслужили. И не всички са като типичния гаден български работодател. Без тях не може, нито са ни виновни за нещо. Даже обикновено рискуват всичко, теглят кредити и т.н. Когато ги нямаше и всичко беше държавно бяхме на изкуствено дишане. Обикновените хора не се кефят, но го предпочитат това пред комунизма, кои сме ние че да им казваме.

golemiq_korab_minava
09-12-2014, 20:55
Бизнесмените са там където са, защото са го заслужили. И не всички са като типичния гаден български работодател. Без тях не може, нито са ни виновни за нещо. Даже обикновено рискуват всичко, теглят кредити и т.н. Когато ги нямаше и всичко беше държавно бяхме на изкуствено дишане. Обикновените хора не се кефят, но го предпочитат това пред комунизма, кои сме ние че да им казваме.

напротив, обикновенните хора и работната класа от 25 години страда по комунизма, защото тук не можем да градим демокрация и изчезваме ;)
И ако си успешен в правенето на много пари, може пък да не си успешен в отглеждането на дете.

Nam3less3
09-12-2014, 20:56
Май не си забелязал, че хората предпочитат да са бедни и да мизерстват, но да живеят днес, а не по време на комунизма, защото винаги има някакъв малък шанс да забогатеят, и предпочитат него пред живота преди 90та.

Т.е. сами са го избрали това. Иначе щеше да има повече прокомунистически мнения, а такива почти няма. Въобще каквито и да са причините, явно предпочитат сегашната система, и най-бедните също.

По целият свят страдат, някъде направо се самоубиват по заводите, но държат на пазарните идеали, на частната собственост и т.н.

Ако не беше така, и до днес щеше да сме в народна република бг :D

Т.е. биха предпочели да мизерстват за себе си, отколкото да работят за общото и нечастното.

Чувал ли си за това как работеха преди 90та в бг, как се скътаваха от работа и не си мърдаха пръста за нищо държавно. Но като се приберат в техните си къщи със малки земи и се счупват от работа там.

golemiq_korab_minava
09-12-2014, 21:06
като всяка система и демокрацията се изтърка и човечеството е изправено пред нови НУЖНИ промени.
хората разбират, че в тази криза вече е ужастно трудно и става почти невъзможно да изкарват нормални доходи.
малко са с представите да стават милионери и много добре го знаят това, защото просто разбират, че това несериозно.
Те предпочитат да живеят малкия си и среден бизнес, но биват притискани и мачкани от високите места и мизерстват в нищета. никон нормален не може да е доволен, като само 20% от населението са богати, а всичко останало е в калта до уши. .
И понеже икономиките на мноо държави биват колабират мачкани от имперски и политически амбиции на други велики сили - не може вечено да е така.

defender
09-13-2014, 21:12
Така че какво всички реват, че само за пари било всичко, ами то така е правилно да бъде.

Ами например ако на някой му дадат пари за да върши някакво зло.
Тук човек изпада в състояние на избор "печалбата или морала".

ПП: Не ме разбирай погрешно, не съм против това да вършиш нещо за печалба, а съм срещу печалбата на всяка цена.

Например не може заради печалбата работодател да кара служител да бачка по 15 часа на ден и други.

raptor5
09-14-2014, 16:57
По принцип за часовете работа - може и още как. Възхваляваните инвестиционни банкери (first level analysts, разбирай маймунки на Excel и ксерокс), дето взимат по 100-150 000 долара годишно, ги взимат на 90-100 часови работни седмици (на седмица 100 часа си е ех-ех). Сметнете си на час за кви пари накрая се работи, през 2008 една известна инвестиционна банка в Ню Йорк плащаше в крайна сметка около 9 USD на час. :D

Да не е офф: парите трудно ще те направят много по-щастлив, отколкото си бил без тях. Генетично заложени са някакви рамки за всеки индивид. Ако се интересувате, ще ви намеря изследвания по-нататък по темата. Хората са абсолютно трагични в уменията си да преценят как ще им се отрази екстремално събитие в бъдеще (било то колко нещастни или щастливи ще ги направи). Доказано. Та и парите така. Nam3less3, струва ми се, че ти имаш няква романтическа представа за парите. В тях няма лошо - дават свобода в известна степен и сигурност (имаш си мрежа при "пропадане"), но не бива да са приоритет №1.

draid
09-14-2014, 18:44
А кое го мери, лайковете във Фейсбук ли? Какви са тия романтични заблуди. Пък и трябва да си много сбъркан, за да не успееш да си осигуряваш щастие с пари. А важно е какъв си в очите на пазарната икономика, а не на конкретни.

Хората ценят тия, които се трудят, и съответно печелят. Няма друг критерии. А това какъв си като личност засяга само семейството ти.

Някакви псевдолевичарски романтизми ли са това не знам как да го определя.

Нещо май не си ме разбрал. Аз това не ти го казвам от гледната точка на някой наемен работник който бачка за 500лв на месец. Парите са важни, но далеч не са всичко и далеч не могат да ти купят всичко повярвай ми. А твоето мислене те превръща в роб на хартийките.

tireheb
09-14-2014, 23:52
неймлес, да не си от/завършил унсс ?

щото много приказки и "аргументация" на откровено глупава теза относно някви пазарни икономики и тн.. типично : )
и във всеки пост приказки за комунизма.. преди 89 еди кво си, "хващайте гората като по комунизма", кво там още, мързи ме да те чета пак
ма реално за онея времена знаеш квото си прочел от уикипедия, щото в най-добрия случай тогава си бил неясна идея в главата на родителите си, прав ли съм ?
не че нещо, само от любопитство

Nam3less3
09-15-2014, 09:54
неймлес, да не си от/завършил унсс ?

щото много приказки и "аргументация" на откровено глупава теза относно някви пазарни икономики и тн.. типично : )
и във всеки пост приказки за комунизма.. преди 89 еди кво си, "хващайте гората като по комунизма", кво там още, мързи ме да те чета пак
ма реално за онея времена знаеш квото си прочел от уикипедия, щото в най-добрия случай тогава си бил неясна идея в главата на родителите си, прав ли съм ?
не че нещо, само от любопитствоМи не си прав за нито едно от написаните неща, дори и не са близко до истината. А за ония времена знам от първа ръка твърде много информация за функционирането на НРБ.

Нито имам общо с УНСС и разни икономики, нито ме бърка комунизма, казвам просто как мислят хората(поне не познавам прогресивен човек, който да не мисли така). Явно в България хората все бягат от реалността и не мислят за утрешния ден.

golemiq_korab_minava
09-15-2014, 10:19
Аз пък пиша как мисли разумния човек, който осъзнава, че България се обезлюдява и изциганизира както е във всяка една държава подложени на демократични империалистични атаки. Х

tireheb
09-15-2014, 11:23
А за ония времена знам от първа ръка твърде много информация за функционирането на НРБ.

да, сещам се
начи явно си поне на около 40?
щото друг начин да имаш информация "от първа ръка" няма

всичко, дето баща ти или дядо ти е разказвал е субективно
то така и аз имам информация от първа ръка, деда ми кат ми разправя колко било яко и как имало работа за всички

Hayashi
09-15-2014, 11:57
Ми не си прав за нито едно от написаните неща, дори и не са близко до истината. А за ония времена знам от първа ръка твърде много информация за функционирането на НРБ.

Нито имам общо с УНСС и разни икономики, нито ме бърка комунизма, казвам просто как мислят хората(поне не познавам прогресивен човек, който да не мисли така). Явно в България хората все бягат от реалността и не мислят за утрешния ден.

Аз не мисля така. Нито живея в момента в България, нито смятам да се връщам. Но не смятам, че доходите трябва да са ти водещия фактор когато си избираш местоживеене и професия. Други неща трябва да са на по-преден план.

Mopar440
09-21-2014, 12:47
Здравейте от година и малко съм в Норвегия,по точно в Ставангер,изчетох почти цялата тема и не видях никой от тук :) като цяло не ми харесва тук,хората са лоши неприветливи,расисти слагат всички под общ знаменател нямат добро отношение към нас депресиращо е и много вали единственото което ме задържа тук е доброто заплащане но планирам другата година да се прибера в къщи,понеже не всичко е пари...
Поздрави.

SHPAIdURmeN
09-21-2014, 22:13
Здравейте от година и малко съм в Норвегия,по точно в Ставангер,изчетох почти цялата тема и не видях никой от тук :) като цяло не ми харесва тук,хората са лоши неприветливи,расисти слагат всички под общ знаменател нямат добро отношение към нас депресиращо е и много вали единственото което ме задържа тук е доброто заплащане но планирам другата година да се прибера в къщи,понеже не всичко е пари...
Поздрави.

Има пичове, които са били в Норвегия, но просто не коментират.

Иначе много хора се изнесоха от тази държава, точно поради тази причина.

SonataArctica
09-22-2014, 23:06
В UK съм сега.

shmatarok
09-23-2014, 08:06
^ Добре дошъл 8-) В коя част се подвизаваш?

DisappointedDreamer
09-23-2014, 19:39
Оле, къде си верно 8-)

Шматарок, кога ще се видим с теб? :P

MsMiracle
09-24-2014, 18:48
Скоро ще направя 2 месеца в Холандия, студентка съм тук. Като цяло не е лошо мястото, но все още когато кажа откъде съм, не винаги посрещането е...топло.

Националисти си падат холандерите и "отритват" дори и немците - като чужденци, въпреки многото им прилики с тях като култура, традиции, та дори и език.

adi95
09-24-2014, 18:55
Германия, Саарлоуис, ми малко скучно селце, дали съм доволна- бива, малко ми е равнисто.. а за езика, наложи ми се и го научих бързо и както ми казват другите- по-добре от някои немци 8-)

SHPAIdURmeN
09-24-2014, 19:27
както ми казват другите- по-добре от някои немци 8-)
мхм и аз това съм забелязал, поне хората които се стараят да го научат. :D

Aber das ist ganz natürlich

Mindhack
09-30-2014, 12:46
Прага (Чехия)

Deadlock
10-02-2014, 08:18
А, какво правиш в Прага? : )

Mindhack
10-02-2014, 08:54
А, какво правиш в Прага? : )

Преместих се по работа и ще си поживея тук известно време ;-) случайно да не си в Прага и ти?

pacorabane78
10-05-2014, 07:37
Аз живея в Италия от това лято. Естествено трудно е, училището, езика и т.н. но се оправям, мога да си общувам с тях на италиански, ако не зная нещо те ми го обясняват, било то на английски, с жестове или с думи които знам. Хората тук са много приятни, усмихнати. Поздравяваш се с всеки (иначе някои могат да го приемат като неуважение или нещо такова) с целувки по бузите, казвате си една две думи и си продължавате по пътя. Тук където съм не е лошо, но България е в сто пъти по красива.

ani_95
10-09-2014, 18:54
Аз пък ще заминавам да уча в Англия.Малко ми е свито сърцето защото ще изоставя всичко познато в България.Нашите все ми казват( за нас вече е късно,но ти можеш да имаш по-добър живот).Може би са прави...

Arlin
10-27-2014, 01:57
Бирмингам, Англия.

AggerYNWA
10-27-2014, 23:33
В Германия,Мюнхен.Харесва ми,но е много по-различно от България :) След няколко дена правя 1 година в Мюнхен.Научих това,което сме учили в училище.

afrodita18
10-28-2014, 14:55
AggerYNWA
Ией,близо сме.
Езика знаеш ли го?

AggerYNWA
10-28-2014, 18:09
afrodita18
Да,колкото да се оправя.А ти знаеш ли го ? И къде си ? :)

afrodita18
10-29-2014, 08:06
В момента посещавам курс за Б1,но иначе го знам колкото да се оправя.
В едно курортно градче съм,близко до Регенсбург.

AggerYNWA
10-29-2014, 12:19
Супер,от колко време си в Германия ?

afrodita18
10-29-2014, 13:29
Година и два месеца.
Но си ходя от време на време в България.

SHPAIdURmeN
10-29-2014, 15:02
Година и два месеца.
Но си ходя от време на време в България.

След това къде ще учиш ? (говоря за уни, ако си завършила вече)

LoveIsTrash
10-30-2014, 01:26
Здравейте в Германия , Вюрцбург съм от 3 месеца и нещо , уча език (или поне се опитвам) . Харесва ми въпреки че немците не са много топли хора :D

AggerYNWA
10-30-2014, 02:46
Не е вярно :D Дъртите са много гадни,но по-младите не са такива..И не всички дъртаци са гадни,но повечето :D

anonymous708973
10-30-2014, 11:03
Една статия, която намирам за страхотна - http://www.banitza.net/2014/10/23/%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D1%81/

paradosou
10-30-2014, 11:36
Не бих я нарекла страхотна, обаче ми допада тази част: "Мотивацията (особено на младите хора) в днешно време е по-положителна и мислена по-скоро в контекста на глобалната мобилност, която съвременното поколение приема все повече като даденост. Ти заминаваш да учиш в чужбина не толкова защото си убеден от собствен опит, че в България всичко е прогнило и гадно, колкото за да станеш самостоятелен, да се запознаеш с друга култура, да усвоиш до съвършенство чужд език, да свикнеш да се справяш сам с ежедневни и бюрократични трудности, да получиш адекватно образование.
Ти не отиваш в Берлин, за да се бетонираш во веки веков – бакалавъра си ще го изкараш там, ще направиш магистратура в Холандия, първата си работа пък ще започнеш в Египет. И защо не? Преведено на прост език, това означава, че все по-рядко се срещам и говоря с млади хора, които тотално изключват възможността да се върнат в България на някакъв етап от живота си – те не са заминали с нагласата да избягат и никога повече нищо да не чуят за страната си. Няма го това жалеене а ла „Облаче ле бяло“ и виждането на България като на недостижима и химерна величина – напротив, тя е там и е опция наред с останалите интересни места по света. Ще отида и една стъпка по-далеч – наблюдавам все по-активно обединяване в общности, изострящ се интерес към случващото се в България, търсене на възможности за включване в обществените процеси у нас от страна на (млади) българи тук.
Веднъж слушах реч на българския посланик в Германия към нас, студентите в града, в която той каза следното: „Не превръщайте връщането си в България във фиксидея. По-добре се установете и живейте там, където се чувствате щастливи и доволни – един щастлив и реализирал се човек е в пъти по-полезен за обществото и страната си от недоволен и мрънкащ такъв“. По тоя повод – били ли сте във връзка от разстояние? Уморително е, даже много, но ако се обичате и полагате истински усилия, може да изградите нещо много красиво и трайно заедно"
:)

DisappointedDreamer
10-30-2014, 12:28
Хах, възпитаници на 125-то. :Д
//славно училище.

therichbitch
10-30-2014, 13:08
Хареса ми и на мен, особено тази част:

"Получава се следният парадокс, при който докато живееш в България, всички се опитват да те убедят да се махнеш, но заминеш ли, мненията се изменят в „Ааа, добре ти е на теб там на лесничкото. Измъкна се ти, спаси се!“. Това спомага за изграждането на мисловна бариера между „нас“, страдалците в България, и „тях“, заминалите в чужбина, което води до допълнително отчуждаване."

Смятам, обаче, че е описана само едната страна на медала. Аз многократно съм била свидетел на поведение, което бих характеризирала точно като родоотстъпничество и изключително ме вбесява, а после и онатъжава.
Освен това, не бих казала, че някъде е лесно, а другаде трудно. Колкото и да умееш да се интегрираш и да си отворен към света, според мен манталитетът трудно се пречупва, да не кажа, че не се, и някъде дълбоко го има противоречието м/у заобикалящата те среда и това, което си. Разбира се, този дисонанс при някои е по- силно изразен, а при други- по-слабо, респективно успяват да го притъпят до някаква степен.

draid
10-30-2014, 14:37
Дам статията е малко едностранчива.

afrodita18
10-30-2014, 14:56
След това къде ще учиш ? (говоря за уни, ако си завършила вече)

Все още не съм решила,смятам първо да посвикна още с езика.
Макар,че февруари месец ми предлагат да започна обучение и евентуално работа по професия,която съм завършила в България свързано с икономика,но някак това не ме влече.
В момента единствено мисля да науча много добре езика.

anonymous708973
10-30-2014, 15:32
Хареса ми и на мен, особено тази част:

"Получава се следният парадокс, при който докато живееш в България, всички се опитват да те убедят да се махнеш, но заминеш ли, мненията се изменят в „Ааа, добре ти е на теб там на лесничкото. Измъкна се ти, спаси се!“. Това спомага за изграждането на мисловна бариера между „нас“, страдалците в България, и „тях“, заминалите в чужбина, което води до допълнително отчуждаване."

Смятам, обаче, че е описана само едната страна на медала. Аз многократно съм била свидетел на поведение, което бих характеризирала точно като родоотстъпничество и изключително ме вбесява, а после и онатъжава.
Освен това, не бих казала, че някъде е лесно, а другаде трудно. Колкото и да умееш да се интегрираш и да си отворен към света, според мен манталитетът трудно се пречупва, да не кажа, че не се, и някъде дълбоко го има противоречието м/у заобикалящата те среда и това, което си. Разбира се, този дисонанс при някои е по- силно изразен, а при други- по-слабо, респективно успяват да го притъпят до някаква степен.

*ръкопляска за поста*
Има го и това, да, тя Калина е написала, че все по-рядко го забелязва обаче. Опира си го обкръжение.
Около мен пък е обратното - изключително силна българска общност, която (с изключение на около четирима човека) не се опитва да се интегрира и почти не разговаря с чужденци. Яде заедно, прави партита заедно, сяда на лекции заедно, носи си луканките и лютениците от България (лелееей, как ми се дояде лютеница, не е истина), абе, като дупе и гащи. Още от първите няколко дни стана ясно.

Афродита, не си пропилявай възможността - повярвай ми, само от това, че не си родена и отраснала в Германия и не си възпитана в техните ценности, вече си назад, що се отнася до кариерно развитие. Просто... не ми се спори с останалите в момента, да кажем, че знам за какво говоря. Възползвай се от обучението - особено ако не е обвързано с работата. Нищо не пречи да си учиш езика междувременно :)

SHPAIdURmeN
10-30-2014, 15:58
Една статия, която намирам за страхотна - http://www.banitza.net/2014/10/23/%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D1%81/
Тази статия влиза в категория, "Нищо ново под слънцето". Всичко, което е написано в нея (статията) е било писано и от други. Само аз ли усещам едно еднообразие когато чета подобни статии :?

anonymous708973
10-31-2014, 07:01
Хм, аз пък за първи път виждам подобна позиция, която е в средата между "бегълците" и "тия, на които им е мееега трудно".
Не знам, много своя я почувствах, защото и аз открай врему твърдя, че това да не си в географските предели на страната си не означава, че правиш по-малко за нея :)

AggerYNWA
11-14-2014, 23:45
Няма ли някой от Мюнхен :D

liliie
12-13-2014, 09:48
Бях в Мадрид,Испания 9 години,с перфектен испански.. а сега съм в Вупертал, Германия от 2 месеца, но все още не знам езика :)

misheto9511
12-19-2014, 21:10
Аз съм в Англия - Southampton, някой? С езика се оправям, свикнах им

skate
12-25-2014, 23:21
sao tome

LoadRunner
12-25-2014, 23:31
Хелоу, очертава ми се много скоро евентуално да заминавам в Англия. Има ли някой там искам да го питам за цени! Potters Bar близо до Лондон. Някой може ли да ми каже актуални цени за 2014 на разни неща като квартира, храна, транспорт или каквото ще ми е нужно??

LoadRunner
12-25-2014, 23:32
Аз съм в Англия - Southampton, някой? С езика се оправям, свикнах им

можеш ли да ми отговориш на въпросите?

statistic
01-21-2015, 14:52
В англия, но тук вече не става за живеене. Преди правх по 5-6000 на месец, а сега едвам стигам 1000.... не си заслужава

SHPAIdURmeN
01-21-2015, 17:26
В англия, но тук вече не става за живеене. Преди правх по 5-6000 на месец, а сега едвам стигам 1000.... не си заслужава
Доста рязка промяна, как стана това ?

statistic
01-22-2015, 07:29
Доста рязка промяна, как стана това ?

ами... явно поради големия наплив от хора които идват в англия и пазара се подби.... преди една къща с 5 спални в гринуич струваше около 1500 лири на месец само наема.. а сега на същото място струва от 3000 нагоре. Друга разлика е че преди години професионален бояджия вземаше надник от 120-150 паунда на ден (след такси), а сега в най-добрия случей взема 100 (преди такси) тоест реално около 80. Да не говорин че градския транспорт нарастна като цена 3но горе долу, та за това говоря че вече не си заслужава да се подложиш на подобен стрес да отидеш в друга страна с надеждата че там ще е по добре. Не се заблуждавайте!

П.С. ако евентуално сте в чужбина и си търсите работа ПРЕПОРЪЧВАМ да НЕ работите за БЪЛГАРИ - понеже ще ви вържат тенекия на 99% :)

Успех на всички, аз вече съм си в страната и не смятам да напускам пак!

Hayashi
01-23-2015, 16:08
^ Ауч, аз мислех, че тука наемите са отвратителни. Тук обаче минималните заплати се вдигат всяка година, защото се счупват да стачкуват. Ако си сам дори на минимална заплата можеш да си живееш чудесно.

SHPAIdURmeN
01-23-2015, 19:31
ами... явно поради големия наплив от хора които идват в англия и пазара се подби.... преди една къща с 5 спални в гринуич струваше около 1500 лири на месец само наема.. а сега на същото място струва от 3000 нагоре. Друга разлика е че преди години професионален бояджия вземаше надник от 120-150 паунда на ден (след такси), а сега в най-добрия случей взема 100 (преди такси) тоест реално около 80. Да не говорин че градския транспорт нарастна като цена 3но горе долу, та за това говоря че вече не си заслужава да се подложиш на подобен стрес да отидеш в друга страна с надеждата че там ще е по добре. Не се заблуждавайте!

П.С. ако евентуално сте в чужбина и си търсите работа ПРЕПОРЪЧВАМ да НЕ работите за БЪЛГАРИ - понеже ще ви вържат тенекия на 99% :)

Успех на всички, аз вече съм си в страната и не смятам да напускам пак!
Mхм, тогава да успееш, да се развиеш в страна. ;-)

Поздрави !

RosaCalvaria
02-05-2015, 15:17
Германия, близичко до Мюнхен :D

res5ect111
02-08-2015, 18:51
София, близичко до Мюхен :)

Коли за скрап изкупуване на коли за скрап (http://tinstrade.com/) за гр. София и региона

Claudia.
03-03-2015, 07:07
Края на този месец или началото на следващия заминавам за Zerbst, Германия, но ще уча в Dessau. Някой да ми опише Източна Германия, briefly? Четох от форуми, че било доста "страшно" и не гледали на българите като на хора.

Kapi90
03-14-2015, 19:08

Приятел не съм съгласен.Живея в Англия почти цял живот,не знам какво си работил,но определено не е така.Пари се изкарват и определено става за живеене.Живея в Лондон и има работа,квартирите не са чак толкова безбожно скъпи до колкото знам.Така,че Англия е доста добро място за работа и за образование. :)

davides2001
04-05-2015, 23:24
Aз съм в Лондон от има - няма 2 години заради майка ми (тя ма накара да дойда) и ма е мноо яд кат гледам кво изпускам с приятелите в България и хич не ми са стои тука в тоя дъжд ;( Тъпото е че сме в един от най - смотаните райони - Tottenham, ама поне има доста други българи тука. A пък иначе език на мен не ми е проблем тъй като го уча от четири годишен в България :)

paradosou
04-10-2015, 13:50
В Германия, Марбург; малко е градчето + след няколко месеца ще ходя другаде (не защото не ми допада). Университетът се води най-старият протестантски в света (16-ти век). Много е пъстро, има всякакви националности. Засега повече съм си говорила с тайландка и еквадорец. По улиците се разминаваш с доста азиатци и негри. Има замък и музей, разбира се (всъщност музеите със сигурност са няколко, още не съм проучила). Този, в който вече бях, разполага с уреди за средновековни убийства... примерно. Суши може да хапнеш на всяка крачка почти 8-). Много разпиляно пиша, но така е засега. Друг път като имам повече вдъхновение ще дам още впечатления.

Юлиян
04-10-2015, 13:59
中国。时间是伟大的,因为它一直! 刻显得有些拥挤,但仍然有不错

paradosou
04-10-2015, 14:32
Какво каза, какво? :D

Юлиян
04-10-2015, 14:51
има си преводач. Копваш го и го постваш в преводача и ти се превежда!

anonymous908491
04-10-2015, 14:51
По улиците се разминаваш с доста азиатци и негри.

Ако тръгнат да те изнасилват, се моли да е азиатец, на тях са им малки пишките.
Иначе е интересно да се живее в многонационални общности, стига да не беше тоя селски университет. В България 10 век сме имали университети, тия тогава са живеели в замлянки

Fisherman
04-15-2015, 07:53
Чужбината няма да ти стана родина, но родината ще ти стане чужбина

Da`luminati
04-15-2015, 12:36
В Германия от 24 дни .

bomar00
04-25-2015, 07:36
За жалост съм в най тъпата държава в света българия

SHPAIdURmeN
04-25-2015, 07:59
За жалост съм в най тъпата държава в света българия

Ако беше в Уганда поне нямаше да имаш интернет да се оплакваш, пък и щеше да бъдеш твърде зает, да носиш вода.

SHPAIdURmeN
07-16-2015, 11:31
И ъП ! 8-)

mika90
07-18-2015, 12:10
Булгаристан.До велика МАЙКА ТУРЦИЯ ако не се сещаш. ;)

daniellanejezchlebova
07-20-2015, 23:28
До 16 годишна възраст живях в Прага. Там съм родена, там съм учила и т.н., но след това реших, че искам да си се върна в България за постоянно и да продължа тук. В момента ми липсва Прага, защото майка ми и баща ми са там, но не съжалявам, за решението си :)

dreamwalker
07-31-2015, 10:59
До 16 годишна възраст живях в Прага. Там съм родена, там съм учила и т.н., но след това реших, че искам да си се върна в България за постоянно и да продължа тук. В момента ми липсва Прага, защото майка ми и баща ми са там, но не съжалявам, за решението си :)

Напуснала си Прага...

Ти си луда.

Въпреки, че аз съм за Бърно.

NomNomNom
07-31-2015, 11:45
Напуснала си Прага...

Ти си луда.

Въпреки, че аз съм за Бърно.

Бърно ми идва много студентско на мен поне :/
Пълно е с чуждестранни студенти и работници, свежо е, ама Прага си го има хем културното и красивото, хем и харти пард :д

Бтв, пражчанката, как си с българския ? сигурно чешки навсякъде, освен вкъщи, си говорила?

dreamwalker
07-31-2015, 18:14
Бърно ми идва много студентско на мен поне :/
Пълно е с чуждестранни студенти и работници, свежо е, ама Прага си го има хем културното и красивото, хем и харти пард :д

Бтв, пражчанката, как си с българския ? сигурно чешки навсякъде, освен вкъщи, си говорила?

Твърде много хора има в Прага.

Туристи.

Атмосферата в Прага е по-епична, но в Бърно по-вдъхновяваща.

anonymous708973
08-01-2015, 07:12
Защото си ходила по туристическите места. За съжаление, за краткостта на туристически престой няма как да се запознаеш с всички местенца, на които ходят почти само местни :) Много е яко да познаваш човек, който живее в съответния град.
След 2-3 месеца ще дам повече инфо, хехе :Р

therichbitch
08-01-2015, 11:33
Атмосферата в Прага е по-епична
Добре казано :)

dreamwalker
08-01-2015, 16:50
Защото си ходила по туристическите места. За съжаление, за краткостта на туристически престой няма как да се запознаеш с всички местенца, на които ходят почти само местни :) Много е яко да познаваш човек, който живее в съответния град.
След 2-3 месеца ще дам повече инфо, хехе :Р

Познавам хора, които живеят в съответния град, и това не променя особено мнението ми по въпроса.

bebeemalko
08-25-2015, 23:40
Аз дойдох да уча в Лондон. Започвам криминалистика и криминална психология в Гринуичкия университет. Не съм голям фен на Англия честно казано- никога и не съм била. След като завърша ще отлетя някъде ама има време до тогава. Най- вече ще гледам да обиколя Англия и Шотландия поне да не трябва да се връщам тук повече дори и за почивка.

Topcho01
08-26-2015, 21:56
V Balgaria sam!

SimDobrev
09-01-2015, 13:59
Аз съм в Холандия поне от 4 месеца.

NomNomNom
09-02-2015, 05:49
Аз съм в Холандия поне от 4 месеца.
Къде? :д

Аз съм в Амстердам от вчера, намирането на квартира е някакво невъзможно, но има надежда.

TheFan
09-10-2015, 11:22
Имам приятел в САЩ, храната там е по-евтина, дрехите също, техниката и тя...с 2 думи всичко е по-евтино. Например изпрати ми тези обувки: http://smartitbuy.com/s/?p=1559 които там струват 95 долара, в България същите обувки струват 250 лв, почти двойно, а след 2 месеца същите в САЩ ще са намалени на 40 долара, а в България ще са "намалени" от 400 лв на 200лв.

golemiq_korab_minava
09-11-2015, 11:01
Не казвай всичко. Жилищатата са 10 пъти по-скъпи.

Животно
09-13-2015, 23:08

Аз съм в Амстердам от вчера, намирането на квартира е някакво невъзможно, но има надежда.

Там ли ще учиш ? Драсни някви отзиви като намериш

NomNomNom
09-14-2015, 08:07
Работя ^ Намерихме си триетажна къща в покрайнините за 1750 euro, обзаведена, excl. ( сметки, чистачка - към 400-500 на месец макс ), иначе много зависи от локацията, типа на жилището.
Нз какво те интересува точно, драсни въпроси.
Добре е да се знае, че агенциите искат fee и стандартното е 250, но някои изпедерастяват и искат цял наем комисионна + наем напред + наем депозит и си капо :Д ( наем напреди и депозит задължително трябва да се оставят де)
Искат да подпишеш договор - година или 6 месеца, оставяш копие на лична карта, договор с компанията, в която работиш, банкова сметка ( ако си готов с BSN-a - това ти е локалното ЕГН, което ти трябва за банкова сметка, персонална карта за градски транспот, адресна регистрация ( ако не се лъжа ), здравна застраховка ). За BSN звъниш в общината и запазваш час ( често за 1 месец напред... ) .
Иначе е готино, супер е, красиво е - вчера бродех в една гора между амстердам и амстелвен, езера, води, красоти, патици, гъски, зайци, природата ми харесва най-много.

therichbitch
09-14-2015, 17:30
Колко човека ще се радвате на триетажното удоволствие?
И картата за транспорт само за Амстердам ли е? T.e. обхваща ли областта около него? Защото е супер малък.
И последен въпрос- не ти ли вони нон стоп на трева. :cool:
Наоколо наистина е мноооого красиво (http://www.eurotunnel.com/uploadedImages/resources/inspiration/ideas/Keukenhof-Tulip-Festival/image2.jpg). На мен вътре по водната ивица вътре в самия град хич не ми хареса. За съжаление подранихме и лалетата не бяха нацъфтели хубаво (
Успех!

NomNomNom
09-15-2015, 08:58
Ричи, - 4-ма, с 4 спални е. В момента живеят някакви пилоти там, чакаме ги да се изнесат на 1ви 8-)
Картата за градския- в момента ( защото нямам BSN) съм с такава, която зареждам за някакви пари, цъкам се в автобуса всеки път, то ги приспада, като свършат - зареждам пак - за цяла Холандия е, или поне за няколко транспортни компании ( които включват влакове, автобуси, трамваи) , които ни вършат работа и за извънградски.
Иначе в последствие мога да си направя персонална карта - за всички автобусни/трамвайни линии ( явно нявсякъде, където не е частна компания ) или само за тези в конкретен район. ( част от амстердам примерно )
Точно това не ми е много ясно, но така го разбрах и след време като отида, ще докладвам :д
За тревата - вони ми на тиня по-скоро, на трева - само в центъра, но аз работя/живея в други части :д

А за лалетата - сигурно съм ги изпуснала, ти кога си ходила? :Д

SHPAIdURmeN
09-15-2015, 12:48
^
Виж си ЛС.

therichbitch
09-15-2015, 15:45
Април, беше мн топло, но явно не е било достатъчно Раничко е началото на април :)

urpa4a
09-15-2015, 22:57
В България - няма невъзможни неща - всичко е до връзки!!!

Deadlock
09-16-2015, 04:34
хахаха :Д

SpecHide
09-18-2015, 21:41
Здрвейте и от мен. Пиша ви от красивия Лондон. Тук съм с брат ми и работим като общи работници, добре е не се оплаквам. Та аз имам един друг въпрос как да науча по лесно английския. Имам голямо желание да го науча, но нещата не стават бързо. Някои съвети да ми предложите. :)

SHPAIdURmeN
09-19-2015, 09:25
Някои съвети да ми предложите. :)

Да, живота ти трябва да е английски език. Демек, избягваш говоренето на други езици (доколкото можеш). Слушаш, гледаш, рисуваш, пишеш, говориш независимо дали е грешно, но да е на английски.
Ако е нужно купи си речник, който да е на самия език(анг.-анг.).

П.П. Съветвам те - ако искаш направи тема, за повече предложения и от останалите потребители.

anormall124
09-19-2015, 18:31
BG

Грозния
09-20-2015, 14:46
Здрвейте и от мен. Пиша ви от красивия Лондон. Тук съм с брат ми и работим като общи работници, добре е не се оплаквам. Та аз имам един друг въпрос как да науча по лесно английския. Имам голямо желание да го науча, но нещата не стават бързо. Някои съвети да ми предложите. :)"Красив" и "Лондон" в едно изречение :D ?! Да, добре :D, но както и да е!
Ако съвсем никакъв английски не си учил и не знаеш, сам ще ти е много трудно. Ако имаш някаква основа ще ти е много по-лесно. Ако брат ти знае някакъв английски, кажи му да ти помага и спрете с българския, освен ако не е крайно необходимо. За да го научиш, трябва да общуваш на английски с някого ВСЕКИ ден, колкото може повече! В един момент ще почнеш да мислиш на английски и тогава може да се каже че си го научил. Успех!

Ако имаш въпроси, пиши ми на ЛС.

martin97
09-20-2015, 15:53
България...

SpecHide
09-23-2015, 19:25
Да имам е основата, също така имам и два речника един от който е разговорник и в момента сядам и ще поуча малко. Благодаря за отговорите! :)

Грозния
09-23-2015, 22:15
Да имам е основата, също така имам и два речника един от който е разговорник и в момента сядам и ще поуча малко. Благодаря за отговорите! :)След като вече си там и имаш основа, зарежи книгите - гмуркай се в дълбокото! Използвай всяка възможност да говориш с местните (то пък като се сетя какви са "местните" там :D ама карай)! Ходи на пазар, говори си със съседите и т.н. Използвай книгите само за справка или ако нещо ти куца. Често пъти е трудно да разбереш хора със особени акценти (не говоря само за чужденците, UK има множество вътрешни диалекти). Това никога няма да го усвоиш от книгите.

Честно ли?
Лондон е разкошен, какво не ти харесва? :д Лондон е скъп, тесен и пренаселен. Даже метрото е тясно - пероните са тесни и вратите на вагоните ниски (и яко скъпо)! И... рядко можеш да срещнеш англичани в него :D.

Дай ми пример за красив град, моля. Париж, Виена, Будапеща... Москва ако щеш. Макар че всеки голям град си има своите гадости!

therichbitch
09-24-2015, 10:39
Будапеща, Москва <3
И на мен не ми е мн впечатляващ, макар че съм ходила за мн малко, та не знам доколко е меродавно мнението ми.

SHPAIdURmeN
09-24-2015, 14:55
Будапеща, Москва <3

+
Санкт Петербург, Виена и Прага :D

therichbitch
09-24-2015, 16:30
Санкт Петербург
Мечта ми е, както и Москва да повторя, тъй като беше преди вече 15 години и надали сега ще я гледам със същите очи. :)
ВИждам, че Прага ти е харесала. /Беше споменал преди около месец, че ще ходиш./

SHPAIdURmeN
09-24-2015, 20:29
Санкт Петербург
Не е за пропускане! 8-)

ВИждам, че Прага ти е харесала. /Беше споменал преди около месец, че ще ходиш./
Дам, определено ми хареса. Хареса ми почернелия, от времето, камък на сградите, който показва старинността на града, и неговата стойност. Само по себе си архитектурно разнообразие е доста впечатляващо. Всичко това, комбинирано с историята, която предлага Прага, създава една особена, странна за мен(в положителният смисъл), атмосфера.
О, и нощният живот си бе страхотен, който също допринесе за положителната оценка на града. :D

dreamwalker
09-24-2015, 21:03
О, и нощният живот си бе страхотен, който също допринесе за положителната оценка на града. :D

В бардак ли си ходил?

dreamwalker
09-24-2015, 21:09

По бардаци ли си ходил?

SHPAIdURmeN
09-24-2015, 21:43
По бардаци ли си ходил?
Не.

SHPAIdURmeN
09-24-2015, 22:57
И камъкът не е черен баш от времето, а от не дотам развитите строителни техники :P
:lol: :razz: *ху*, от времето е.

SHPAIdURmeN
09-24-2015, 23:03
Не че е важно, просто ми направи впечатление опитът за "поетичен" изказ.

Йее, забелязала си. Добре.

therichbitch
09-25-2015, 06:08
*sigh*

draid
09-26-2015, 22:22
Честно ли?
Лондон е разкошен, какво не ти харесва? :д
Дай ми пример за красив град, моля.

Виена.

SimDobrev
09-30-2015, 09:02

В Арнем живея много е готино имаме BSN регистрирахме се в общината.

NomNomNom
10-04-2015, 19:24
В Арнем живея много е готино имаме BSN регистрирахме се в общината.

и аз имам вече, и банкова сметка имам, и картата ми пристигна, сега само трябва да вкарам някакви кинти в нея и да си взема карта за градския :д и да се регистрирам в общината, и здравната застраховка .. оф

kaRamella
10-09-2015, 13:27
номномном успех със студа ! и не яж черни жилибони ;Р

Верена
10-10-2015, 12:10
Здравейте! Аз съм във Франция, Лион; през ваканциите се прибирам в Пловдив. Втора година в университет, колко бързо тече времето...

C0bain
10-11-2015, 14:13
Днес става точно 1 месец откакто се преместих да живея и уча в Plymouth, UK. Засега си живея в студентска къща, някой ден ще взема и семейството.
Сбъднах мечтата си да живея в град на брега на океана. Не съжалявам за нищо и, колкото и да е гадно, много неща от България никак не ми липсват...
Тук се чувствам в безопасност, когато пътувам с кола или просто чакам на светофара. Всички, ВСИЧКИ се усмихват - не знам дали цяла Англия е така или само този край, но е наистина изумително. Разменяш усмивки с хората в магазините, по улиците, навсякъде. Достатъчно е да задържиш очен контакт повече от 2-3 секунди и получаваш усмивка. Това наистина зарежда позитивно.
И самия факт за мен, че съм никога на повече от 10-15 минути от брега.... Щастлива съм тук.

DaNGeRousLy
09-21-2016, 00:32
Скоро правя година в Берлин, Германия .. :cool:

станаха 3 години, още не ми е залипсвала България
ще се тагна след някоя друга година, току виж изпитам лека носталгия

Chrysothemis
09-21-2016, 17:36

Разбирам те.

Юкоку
09-23-2016, 18:07
Само чужденци, затова е такава лигавщина тук.

NomNomNom
09-25-2016, 14:17

+1

тъкмо чукнах година преди месец

HollyGolightly
10-04-2016, 21:35
Стана 7+ години вече и все още не може да ми залипсва, май от тук нататък вече няма и да ми

4ernataKotka
10-24-2016, 07:22
Здравейте, незнам дали въпроса ми е подходящ за темата, но не намерих по подходяща. Интересувам се от студентска бригада в САЩ, някой който е бил там, би ли споделил лично мнение.

HollyGolightly
10-25-2016, 20:17
Здравейте, незнам дали въпроса ми е подходящ за темата, но не намерих по подходяща. Интересувам се от студентска бригада в САЩ, някой който е бил там, би ли споделил лично мнение.

Къде в САЩ?

kojinshugi
10-31-2016, 12:38
аз само да се разпиша, че съм в Zerbst/Dessau, Sachsen-Ahnalt, Германия

me_&_my_broken_heart
11-04-2016, 18:00
Само като се замисля да напусна България ме удря жестока носталгия, но все пак съм сигурен, че след няколко години ще го направя....

NomNomNom
11-05-2016, 02:33
Защо да напускаш, България да не е брак, че напускането и прибирането винаги са тема за драмааа

kojinshugi
11-05-2016, 12:36
аз пък нямам търпение някакси да завърша в Германия, че да се върна в България : D

Грозния
11-05-2016, 16:15
аз пък нямам търпение някакси да завърша в Германия, че да се върна в България : D И защо искаш да се връщаш тук :shock: ?

kojinshugi
11-06-2016, 15:36
защото не се чувствам като пълноценен човек тук? далеч от всичкото ми и приятелите ми?
смисъл, разбирам, че звучи ужасно глупаво като постъпка, но за мен просто би било най-доброто

Грозния
11-07-2016, 18:16
защото не се чувствам като пълноценен човек тук?А в България чувстваш ли се пълноценен човек? Какво те кара да се чувстваш така?

далеч от всичкото ми и приятелите ми?Далеч от какво "всичко"? Там приятели нямаш ли си?

за мен просто би било най-добротоНай-доброто за какво?

4ernataKotka
11-21-2016, 15:56
Аз лично мога да си изразя впечатленията от САЩ. Живяла съм там няколко месеца на студентска бригада. Като цяло това беше едно страхотно изживяване и не чак толкова ( виждаш "гнилите страница на България) . Ежедневието забързано и доста динамично... хората усмихнати и лицемерни ( но май това е по-добрия вариант). Градовете са красиви като по филмите изпълнени с типичните за Америка сгради. Ако ми се отвори възможност с удоволствие бих отишла отново там.

HollyGolightly
11-21-2016, 18:30
Аз лично мога да си изразя впечатленията от САЩ. Живяла съм там няколко месеца на студентска бригада. Като цяло това беше едно страхотно изживяване и не чак толкова ( виждаш "гнилите страница на България) . Ежедневието забързано и доста динамично... хората усмихнати и лицемерни ( но май това е по-добрия вариант). Градовете са красиви като по филмите изпълнени с типичните за Америка сгради. Ако ми се отвори възможност с удоволствие бих отишла отново там.
Ъъъ, преди няма и месец търсеше информация за бригадата в САЩ и мнения, кога успя да дойдеш тук и да прекараш "няколко месеца" ?
И самият факт, че градовете са ти се видяли като по филм показва колко наистина си била тук :?

Отшелникът
11-21-2016, 19:29
^ Честит Рожден Ден на патерици! (:
Да си жива, здрава и да се радваш на повече пълноценно време извън форума и по-малко време-прахосване тук. (: