View Full Version : Кръстени ли сте?
Просто от любопитство пускам темата, защото често с приятелките ми (всички са кръстени още като малки) си говорим на тая тема и доста често спорим относно това че аз не съм кръстена (мисля че всеки има право на личен избор) . Така че искам да ви попитам кръстени ли сте и ако да на каква възраст. А тези който не са искам да попитам дали имат желание да се кръстят.
gandalfepi4
11-05-2010, 12:34
кръстен съм на около 4-5 годинки. никой не ме е питал дали го искам или даже дали разбирам за какво става въпрос но са ме кръстили.
все пак мисля че щеше да е по-добре ако ставаше по библийския метод:
"искаш ли да се кръстиш"
"да"
"ок *плис*"
вместо някой да ти го насажда в най-крехка възраст
Nam3less3
11-05-2010, 13:17
И за какво спорите? Ако някой е кръстен, но е лош, то един некръстен но добър човек би бил по-добър християнин от него. Иначе е важно и хубаво нещо, но не си мисли, че ако не си кръстена, си по-лоша християнка от тия, които са кръстени. Важно е какво мисли и върши човек, а кръщенето е полезно иначе. Ако се чувстваш християнин, го направи.
Nam3less3
11-05-2010, 13:20
вместо някой да ти го насажда в най-крехка възрастВсъщност нищо лошо няма в това, направили са го за добро. Ако не искаш да си християнин, това че са те кръстили не те спира.
gandalfepi4
11-05-2010, 14:09
вместо някой да ти го насажда в най-крехка възрастВсъщност нищо лошо няма в това, направили са го за добро. Ако не искаш да си християнин, това че са те кръстили не те спира.
а, не. знам че нищо кой знае какво не е станало. не безвъзратно като обязването или нещо такова наистина. просто не ми харесва идеята да бъда въвличан в един "клуб" без да му знам нито историята, нито правилата.
би ми харесвало най-много ДА СЕ СПАЗВА ШИБАНАТА БИБЛИЯ и хората да си правят каквото искат след съзнателен избор - все пак има си и християнство, ислям, и будизъм, и атеизъм/агностицизъм, хиндуизъм и тн и тн и тн.
прочети книгите, запознай се с представителите, виж историята и тогава си прави избор, не е редно някой да те вкарва в едно русло когато още не можеш да дадешдаже дефиниция на религия или дори да го произнесеш правилно.
imagination888
11-05-2010, 16:57
При мен е същия случай, всичките ми приятелки са кръстени и доста често говорим за това, аз не съм кръстена, въпреки че преди няколко години се чувствах християнка, сега много се радвам, че не са направили грешката да ме кръстят, а са оставили това аз да го реша, защото човек наистина има лично право.
mlakniwe2
11-05-2010, 17:08
Още като бях на 1 год :)
При мен е същия случай, всичките ми приятелки са кръстени и доста често говорим за това, аз не съм кръстена, въпреки че преди няколко години се чувствах християнка, сега много се радвам, че не са направили грешката да ме кръстят, а са оставили това аз да го реша, защото човек наистина има лично право.
напълно си права това всеки човек трябва да го реши сам за себе си и колкото и гадно да звучи на мене ми се вижда много тъпо да се кръщават деца на 2-3 годинки дори и по големи все пак тия деца си нямат и идея за какво става въпрос а пък и не мисля че е правилно родителите да избират религията на децата си все пак живеем във свободна страна
Nam3less3
11-05-2010, 20:17
напълно си права това всеки човек трябва да го реши сам за себе си и колкото и гадно да звучи на мене ми се вижда много тъпо да се кръщават деца на 2-3 годинки дори и по големи все пак тия деца си нямат и идея за какво става въпрос а пък и не мисля че е правилно родителите да избират религията на децата си все пак живеем във свободна странаЧовек сам си преценява в какво да вярва и т.н. Нищо лошо няма в това кръщене, просто ритуал за добро е. Религията е в мислите на човека, родителите ти нищо не могат да изберат, но явно контролират твоя ум, щом твърдиш че са избрали да си християнка. :-o
напълно си права това всеки човек трябва да го реши сам за себе си и колкото и гадно да звучи на мене ми се вижда много тъпо да се кръщават деца на 2-3 годинки дори и по големи все пак тия деца си нямат и идея за какво става въпрос а пък и не мисля че е правилно родителите да избират религията на децата си все пак живеем във свободна странаЧовек сам си преценява в какво да вярва и т.н. Нищо лошо няма в това кръщене, просто ритуал за добро е. Религията е в мислите на човека, родителите ти нищо не могат да изберат, но явно контролират твоя ум, щом твърдиш че са избрали да си християнка. :-o
родителите ми не са избрали да съм християнка аз сама още не съм избрала каква да съм но и не виждам смисал да избирам религия било то християство ислям будизъм и т.н.
gandalfepi4
11-06-2010, 07:16
Човек сам си преценява в какво да вярва и т.н. Нищо лошо няма в това кръщене, просто ритуал за добро е. Религията е в мислите на човека, родителите ти нищо не могат да изберат, но явно контролират твоя ум, щом твърдиш че са избрали да си християнка. :-o
брато не разбирам - религията е в църквата, ритуалите, околните. духовността е в съзнанието.
и "да", има лошо - това е доста важна инициация, нищо перманентно наистина, но въпреки това за едно дребно лапе дето още се подрисква кръщенето = аз съм хлистиянин. ЗНАЕШ че е така. ако си леко лабилен само (а сравнително голяма част от пишлеметата които още ги возят с колички СА лабилни вярваш или не) това е една ОКОНЧАТЕЛНА предпоставка да се забиеш в християнство, фундаментализъм и тн.
мислиш ли че някой религиозен фундаменталист някога си е живял живота нормално, ходил е на даскало, чел е книжки, играл е на футбол и тн ей така изведнъж му е прищракало нещо в главата и ре шил че единствената истина е аллах и че той иска от него да отвлече самолет с няколко десетки неверници на борда и да го забие в гигантска офис сграда?
ей това е религия и ако се иницираш в нея на зряла възраст, по собствена воля гигантската част от тези неща биха ги нямали (да, невъзможно е но това не пречи да е факт)
прав си че има доста хубави неща в библията и този сравнително лек ритуал за инициация е едно от тях. нищо лошо няма - нто се режеш като в другите религии, нито даваш обети ами само те лискат с водичка и си готов. ОК е и ако ХПРАТА СИ ЧЕТЯХА БИБЛИЯТА ЩЯХА ДА ЗНАЯТ ЧЕ ТОВА СЕ ПРАВИ В ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ! никъде в библията не се говори за някакви бебета които е требело да се покръстят или бог ще не ще би бил принуден да ги прати да се пържат. всички кръстени хора споменатати там са били на "рационална" възраст.
и така е морално.аз ей по тая причина имам една приятелка която футбол не гледа и не ѝ е интересен ама понеже баща ѝ крещи като луд колко е готино нещо това цска тя и до ден днешен (връстница ми е) си има на ум че левскарите са някакви долни хора които нарочно са избрали да са гадни. не наистина ами подсъзнателно, ей така се насаждат глупави идеи - хлапетата биват нахранени с нещо което нямат капацитета да разберат, интерпретират го по някакъв ненормален начин и после стават глупости или се отварят вратите за ужасии в някой редки случаи.
кажи ми - поред тебе ако го нямаше този идиотски и неандерталски обичай на евреите или на мюсюлманите да си режат пишките на хлапетата когато са във възраст за памперси, а чакаха да станеш толкова голям че да можеш законно да пиеш чаша бира (забележи парадокса) и тогава да те питат: "та знаеш ни за клуба и ако искаш да влезеш да знаеш че ей тоя дядка ще ти отреже пишката с ръждивия бръснач на вуте дето се спомина миналата година за да може да зарадваш бог" номерата им щяха да са толкова големи?
уверявам те че ритуалите за инициация НЕ Е умно да се правят на такава възраст колкото и да са леки в товите очи защото в очите на пишлемето са АДСКИ тежки.
съгласен съм че ритуалчето е доста леко и значително по-приятно т болшинството други но хората го правят грешно (което не е нещо ново за тебе до колкоо разбирам) и това има лоши последици.
наистина не е като при другите да ти се напомня че си от тази и онази религия всеки път в който тръгнеш да пикаеш но пак за хлапети е важно нещо, а то още дори не е чело и една десета от библията или дори един стих от корана или дори не е ходило в един час по биология който да говори за еволюцията.
просто не му е времето тогава. пак повтарям че ритуалчето е приятно леко и ненатоварващо но просто не му е времето.
Nam3less3
11-06-2010, 07:57
Всъщност май си прав. За мене всичко е в съзнанието, и все забравям че има всякакви хора.
:lol: не рязан съм ! :-D
Ама разбира се кви са тея въпроси ? :-P
avitoholbg
11-06-2010, 15:48
Кръстен съм още като съм бил бебе (имам снимки). Естествено, че тогава не съм разбирал какво е това и никой не ме е питал дали го искам или не. Е то няма нищо лошо в това да си кръстен, то даже и си е хубаво.
Но според мен няма голямо значение дали човек е кръстен или не.
HRaBr0TyYKeBaPcHe
11-06-2010, 16:41
Попринцип какво е кръщението?-Символизиране на пречистване.
Това дали си пречистен не значи че си по-малко християнин.Така че...Няма проблем.А и може сега да отидеш да те кръщават.
Да...1-я кръг няма да мога да го докарам...
Да. Още на първия ми рожден ден.
radeberger
11-27-2010, 18:24
Кръстен съм когато съм бил бебе. Мисля, че е все едно дали си кръстен или не. Но ако не си, до колкото знам не можеш да сключиш църковен брак.
Кръстен съм и се гордея.
Ако не бяха ме кръстили, аз сам щях да се кръстя. :)
Кръстен?, с какво?
Това е все едно въпроса, има ли инсталация на компютъра, или харддискът е напълно празен?, но ако има някакви инсталации, тогава сякаш не е важно какви са те, и колко са полезни и ефективни? Например някои могат да са кръстени с фън шуй, и ползата и ефектът от това да бъдат само естетически. Т.е., например, не е ли по-важно: какво те ползва учението или нещото, с което са те кръстили?, какво ще спечелиш от него?, защото неведнъж е имало хора, чието кръщение им е осигурявало някаква полза само за живеенето им в този свят, докато на други, наистина вечен живот, не само за тях, но и за много други хора около тях.
stoteen4o
12-21-2010, 18:11
Естествено, че съм... :)
perfect_stranger
06-06-2011, 16:08
И аз съм кръстена и се чудя как да се оправдая защо не ходя на църква. Възпитвали са ме в източното православие но уви - това опредлено не е моята философия и моят поглед върху нещата. Някой знае ли как може да се откажа / да се пререгистрирам ?
mlakniwe2
06-06-2011, 16:16
Да, на 11-ти Септември 1994, а на 15-ти септ съм станал на 1 год 8-)
кръстен съм на около 4-5 годинки. никой не ме е питал дали го искам или даже дали разбирам за какво става въпрос но са ме кръстили.
crazydivane
06-14-2011, 20:03
Когато бях на 9-10 години ме кръстиха.
Ssummerjam
06-15-2011, 10:40
Не, нашите са атеисти (( и аз покрай тях )) 8-) Имат брак, но не са се женили в църква. Иначе за името са имали спорове, всеки е искал да ме кръсти на някой от неговите родители 8-) и тъй като не са постигнали споразумение, не са ме кръстили на никого, баща ми е избрал името.
BladeOfMySoul
06-15-2011, 15:41
не съм, за щастие
принципно няма голямо значение, че са те кръстили, ако не си вярващ, просто дразни факта, че са направили нещо против волята ти
Не съм кръстена.
Майка ми преди години се беше ентусиазирала, но след като й обясних, че това няма начин да стане, тя се отказа. Скоро не сме говорили на тази тема, явно от първия път разбра какво е моето мнение.
bishkotka
06-16-2011, 10:06
кръстена съм още преди да навърша 1 годинка
като се замисля не знам защо
нито баща ми е вярваш, а майка ми вярва , че има ''няква сила''
не са християни ; незнам дали баща ми е кръщаван даже човекът си е атеист ;д...
баща ми в църква не стъпва, а майка ми 1 път в годината (понякога пропуска)
кръщенето го сързвам само и единствено със кръчмата след църквата :D
но все пак за християнско семейство е нормално да кръстят детето си (един вид пречистване ) и светъл старт на живота му .. нещо такова
но и на не ми изглежда никак правилно да се насажда това мнение ..
ако не се правеха тези ритуалчета а всеки избираше сам когато порасне съм почти сигурна , че само 20 % от населението ще приеме няква религия... дали не и по - малко ........
FuCKkK13
06-16-2011, 10:15
кръстена съм като мъничка 2-4 годинки там някъде... не знам точно на колко..има едно момиче което живее до нас.. и я кръстиха когато беше 1-ви клас...аз съм ЗА кръщаването..но ако някой не е кръстен за мен няма значение... :)
gandalfepi4
06-16-2011, 11:30
^ за кръщаването което НИКЪДЕ не се определя като нужно или много готино в библията, но с профанен ник и подпис, които са определени като греховни и зловредни на МНОГО места в библията
ех християни
да ви пикам на мозъците малки :?
Nam3less3
06-16-2011, 11:49
^ за кръщаването което НИКЪДЕ не се определя като нужно или много готино в библията, но с профанен ник и подпис, които са определени като греховни и зловредни на МНОГО места в библията
ех християни
да ви пикам на мозъците малки :?Абе много разбираш ти от християнски работи :booooomb:
IvanPetkov23
06-17-2011, 16:53
Да.. и са взели пари за това :?
ех християни
да ви пикам на мозъците малки :?Абе много разбираш ти от християнски работи :booooomb:
Очевидно доста повече от теб :)
още когато съм била много малка са ме кръстили.. :)
bazingaaaa
06-18-2011, 15:32
когато съм кръстена мисля че бях на 5-6 а брат ми го кръстиха на15 някъде.. относно до това дали да се кръстиш или не .. - чувала съм че по този начин се представяш пред бог .. но зависи вярваш ли в него или не.. ?!
Това определено влиза в списъка ми " ТОП 100 Простотии които съм чувал от християни"
TheMightyNadenica
06-18-2011, 15:35
когато съм кръстена мисля че бях на 5-6 а брат ми го кръстиха на15 някъде.. относно до това дали да се кръстиш или не .. - чувала съм че по този начин се представяш пред бог .. но зависи вярваш ли в него или не.. ?!
Това определено влиза в списъка ми " ТОП 100 Простотии които съм чувал от християни"
Не бъди чак така брутален... 8-) Това, че момичето/момчето е леееко глуповато...
Nam3less3
06-18-2011, 15:37
Важното е, че не е атеистка.
TheMightyNadenica
06-18-2011, 15:44
Хахахахахахахахахахахахах хахахахахахахахахахахахах ахахахахахах....муаахахахха аххааххахахахахахахахахах ахах..........тя не знае значението на думите - кръщение, бог, библия....ама била вярваща...я се гръмни.... :)
Nam3less3
06-18-2011, 15:47
Хахахахахахахахахахахахах хахахахахахахахахахахахах ахахахахахах....муаахахахха аххааххахахахахахахахахах ахах..........тя не знае значението на думите - кръщение, бог, библия....ама била вярваща...я се гръмни.... :)Има хора, които пък се раждат вярващи бе тапа.
TheMightyNadenica
06-18-2011, 15:52
Хахахахахахахахахахахахах хахахахахахахахахахахахах ахахахахахах....муаахахахха аххааххахахахахахахахахах ахах..........тя не знае значението на думите - кръщение, бог, библия....ама била вярваща...я се гръмни.... :)Има хора, които пък се раждат вярващи бе тапа.
Съжалявам, че те обиждам...но си отчайващо глупав...смайващо тъпичък...не знам...можеш ли да четеш въобще...? Или викаш някой да ти помага...?
Айде покажи ми новородено християнин тогава ?
Вече дори кюфтето те храни бе тапа, прави си изводите колко ниско си стигнал :lol:
Nam3less3
06-18-2011, 15:54
Ако и това не можа да разбереш, иди на психиатър.
Nam3less3
06-18-2011, 15:54
Айде покажи ми новородено християнин тогава ?
Вече дори кюфтето те храни бе тапа, прави си изводите колко ниско си стигнал :lol:Няма кво да показвам, просто има хора, при които вярата им е в кръвта сякаш, винаги са си били вярващи и откакто се помнят.
TheMightyNadenica
06-18-2011, 15:58
Да, но незнаейки в какво вярват...е глупаво да кажат, че "вярват" бе, бе тапа...
Значи има новородени бебета християни, така ли ?
bazingaaaa
06-18-2011, 15:59
Не бъди чак така брутален... 8-) Това, че момичето/момчето е леееко глуповато...
Брутален? Нека да ти кажа едно от челните места в моя топ 100 списък.
Не си го спомням дословно но беше нещо такова "разбирасе че има бог иначе как земята не пада? това е бог той държи земята в ръцете си иначе тя щеше да падне" И на всичкото от горе беше писано с латински букваи и без никакви препинателни знаци. Е когато прочетох това, тогава бях "брутален".
Nam3less3
06-18-2011, 16:00
Да, но незнаейки в какво вярват...е глупаво да кажат, че "вярват" бе, бе тапа...Ами знаят, че вярват в Бог. Не са религиозни(все пак трябва да се запознаят с някоя религия), но не са и атеисти.
TheMightyNadenica
06-18-2011, 16:01
Брутален? Нека да ти кажа едно от челните места в моя топ 100 списък.
Не си го спомням дословно но беше нещо такова "разбирасе че има бог иначе как земята не пада? това е бог той държи земята в ръцете си иначе тя щеше да падне" И на всичкото от горе беше писано с латински букваи и без никакви препинателни знаци. Е когато прочетох това, тогава бях "брутален".
Че прав е човека... :lol: :lol: :lol: Как не пада...Бог я държи разбира се :razz: :razz: :razz:
Кюфте, айде ако си нямаш работа си чати в скайп, а не тука, а ?
Nam3less3
06-18-2011, 16:02
Това е символизъм - Бог я държи да не падне в ръцете на сатаната(т.е. да не я завладее злото напълно) и такива ти работи :D
TheMightyNadenica
06-18-2011, 16:06
Да, но незнаейки в какво вярват...е глупаво да кажат, че "вярват" бе, бе тапа...Ами знаят, че вярват в Бог. Не са религиозни(все пак трябва да се запознаят с някоя религия), но не са и атеисти.
Значи са в Златната среда...ти защо не си там...?
bazingaaaa
06-18-2011, 16:23
Това е символизъм - Бог я държи да не падне в ръцете на сатаната(т.е. да не я завладее злото напълно) и такива ти работи :D
Не не беше символизъм. Буквално беше... Ти как знаеш като дори не беше там?
bazingaaaa
06-18-2011, 16:32
Рових се къде ли не, но най-сетне го намерих..
Ето го : "ima bog i tova e dokazatelstvo 4e te ima i 4e si tuk i dokazatelstvoto e i planetata tazi planeta kak se darji na vazduha estesveno 4e q darji bog koi drug... "
gandalfepi4
06-18-2011, 16:47
първо - в библията пише че е по-добре да си атеист отколкото от друга религия
второ - спрете вече да се занимавате с тапата. аурис си беше напълно прав, момчето има нещо нередно с ума. оставете го на мира
Nam3less3
06-18-2011, 17:49
второ - спрете вече да се занимавате с тапата. аурис си беше напълно прав, момчето има нещо нередно с ума. оставете го на мираДоказателства or it didn't happen.
А иначе аурис навсякъде из форума е съгласен с мен, само в този раздел не е.
Audiophile
06-18-2011, 20:39
Не съм
второ - спрете вече да се занимавате с тапата. аурис си беше напълно прав, момчето има нещо нередно с ума. оставете го на мираДоказателства or it didn't happen.
А иначе аурис навсякъде из форума е съгласен с мен, само в този раздел не е.
За съжаление в момента не мога да си формулирам мисълта в смислено изречение ,но отговорът на следния въпрос "А ти сериозно ли помниш кога някой се е съгласявал с теб .... :shock: " ще ми е достатъчен.
gandalfepi4
06-18-2011, 21:50
^ аурисе ти самият каза че момчето не е способно да води диалог или да размишлява смислено и логично.
остави го, прав беше като казаче се нуждае от психолог
lisi4ety
06-19-2011, 14:55
Да, кръстена съм. Когато съм била на 1.