View Full Version : Диалектизъм
submit95
11-18-2010, 08:31
Някой може ли да ми помогне?Даскалката каза днес да науча за уместна и неуместна употреба на диалектизъм.Някой може ли да ми го убесни?Ще бъда мн благодарен :)
anonymous546178
11-18-2010, 08:55
ами даскалка е диалектна дума, а дума убесни-няма
SaintLucifer
11-18-2010, 09:13
Диалектизмите са характерни по това, че са специфични за различните населени места в дадена държава. Всеки край използва различни диалектни думи, като повечето от тях нямат нищо общо помежду си по звучене и произношение.
Уместно е да се използват диалектизми само когато се намираш във въпросната специфична среда, например - на село можеш да кажеш "Я некой да ми убесни как са прай т'ва", но в училище, това би било неуместно, тъй като се намираш в среда, която използва книжовния и ОФИЦИАЛЕН език.
В общи линии - уместно е единствено и само, когато си в среда използваща диалектизми и то САМО в разговорната реч. При всички случай в писмена, освен когато не е цитат, е НЕуместно.
Надявам се да съм помогнал.
@muscle - даскал НЕ е диалектна дума.
anonymous546178
11-18-2010, 12:02
ами зависи ... официално може и да не е, обаче ако се замислиш тази дума е или диалектна, или чуждица... Също като чорба, комшия, баклава и тн.
Ssummerjam
11-18-2010, 17:41
Уместна е употребата на диалектизми пред приятели/връстници, които също говорят на жаргон [ т.е в разговорната реч ], а неуместна е когато обстановката е официална - например когато си в държавно учреждение. :)