PDA

View Full Version : Да говоря ли за това?

kremen4eto
11-20-2010, 17:08
Бях пуснала тема за бивша на приятеля ми, която е починала. Не знам дали някой помни.

Темата е деликатна и я обсъждаме рядко. Загубата е била тежка и мисля, че успявам да му помогна да не се връща в нещо, което не би могло да се върне.

На 19ти декември стават 3 години от смъртта и. Беше и моя приятелка (но не особено близка). Приятелят ми миналата година ходи на гроба да носи цветя, като ми каза, че има работа, но аз се сетих и му казах, че знам къде е бил .. тогава за пръв път заговорихме за нея. Но тогава не бяхме толкова близки като сега.

Не знам как ще постъпи той тази година - дали ще отиде пак, дали ще ми каже, че отива, дали ще предложи да отидем заедно. Аз да заговоря ли по темата във въпросния ден? Все пак един разговор няма да е чак толкова болезнен. Ако ми каже, че има работа или направо ми каже къде отива, да предложа ли да отида с него? Ако видя, че му е кофти, да повдигам ли темата или да го оставя да заговори само ако той иска?

Наистина не знам кога и как се говори по такива теми. Не се случва всеки ден. Затова искам малко съвети. Донякъде си отговарям на въпросите, но се колебая. Моля за мнения.

taffy
11-20-2010, 17:23
Приятелят ми лятото загуби най-добрия си приятел.. Трудно му е да говори за него.. Аз не знам как да повдигна темата, какво да му кажа.. Как да постъпя като цяло. Страшно много ми е мъчно, че не мога да направя нищо, за да се почувства по-добре.. Затова те разбирам добре.
Недей да го питаш дали ще ходи, за да не се оправдае, че има работа. Кажи му, че искаш да отидете заедно. Така ще види, че няма защо да крие, че ходи ( поне така разбрах от писаното, че прави). Ще види, че ти го разбираш и че има пълната ти подкрепа. Мисля, че така поне малко би се поотпуснал да говори за това..
Аз поне така бих направила, а и е най-доброто, което ти би могла да направиш в случая. Успех.
:-)

Ssummerjam
11-20-2010, 17:37
Не повдигай въпроса, той сам ще го направи, ако прецени. Не предлагай и да отидете заедно, може би предпочита да е сам.

mArMaLaDkA
11-20-2010, 17:51
Попитай го дали има нужда да отидеш с него, но в никакъв случай не се натрапвай. Това е било тяхната връзка, имали са си техни моменти и може би той иска да ги съхрани, както и спомена за нея, за себе си. Поне така си мисля.

Онази тема я четох, но съвсем отгоре-отгоре, така и не проследих какво се случи накрая, та сигурно се повтарям, но: не се опитвай да се сравняваш с нея. Връзката му с нея олицетворява един период от живота му, връзката му с теб - друг. Не се и опитвай да нахлуваш в личното му пространство, не ставай нездравословно любопитна, предразполагай го, просто му покажи, че може да ти сподели, ако иска.

kremen4eto
11-20-2010, 19:14
Аз ако го попитам в прав текст 'Искаш ли да дойда с теб', той няма да ми каже 'не', за да не ме обиди по някакъв начин. Но как да разбера дали наистина имам работа там? Аз мисля, че е редно да си отиде сам. Но пък и е малко егоистично да не предложа да съм с него в трудния момент. :-o

mArMaLaDkA
11-20-2010, 19:29
Дори и да не го питаш, ако той има нужда от теб и желание да те въведе в тази част от живота си, сам ще те пита дали имаш желание да отидеш с него. Но не смятам, че е успял да я преодолее, 3 години не са много време. Зависи пак и каква връзка са имали.

jghgh
11-20-2010, 19:43
Бе как ще имаш работа там бе?!
На гроб обикновено се ходи сам, ако не е близък роднина, примерно да отидеш ти и сестра ти (примерно) на гроба на дядо ти.

Ти нямаш нищо общо с това, което той е изживявал с нея.
Всяко преживяване на гроб е лично, поне за мен е така.

Още повече, че той едва ли иска да го виждат други хора докато остава насаме със себе си и с нея, това е интимен момент!

А ако той те допусне да отидеш с него, смятай че ти гласува огромно доверие, поне така си мисля, за да се остави да го видиш как се моли, общува мислено с нея и т.н.

По-добре както те посъветва Мармаладка да не се натрапваш, и в деня от 3 годишнината от смъртта й, ако видиш, че той е необичайно сдухан, го прегърни силно и изкажи съболезнования за загубата му.
Той ще прецени дали иска да ти споделя или да те вземе с него на гроба.

kremen4eto
11-20-2010, 19:51
Кой знае колко му пука за нея и ти му се връзваш , лол.

В смисъл?

valdesbg
11-20-2010, 20:05
Мисля си че нямаш работа на гроба с него. Подкрепи го, може да му кажеш че няма проблем да поговорите.. но не се натрапвай.

Ако изрично те помоли да дойдеш.. тогава няма как да откажеш, да. В противен случай обаче нямаш работа там.