Влез

View Full Version : pliss help domashna ..za NH3

adrenalinkata97
11-26-2010, 13:27
В часа на класа имаме проект за амоняка. Трябва да пиша за симптомите при отравяне с амоняк и как да реагираме в случай на такова и веобще всичко свързано с предпазване от амоняка ще ми бъде отполза. В нета илизат само някакви статии за рибите и химия за амоняка. И тфа не ми върши работа. Затова ако знаете и намерите нещо, което се отнася за ХОРАТА и АМОНЯКА много ще сте ми полезни. мс..предварително!

Spikeey
11-26-2010, 13:31
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D0%BA

При отравяне с амоняк се препоръчва чист въздух, вдишване на водна пара с прибавка на оцет, пиене на топло мляко, минерална вода. При поражение на кожата тя се измива с чиста вода и се поставят компреси от 5-процентов разтвор на оцет. Може да се използва и 5-процентов разтвор на лимонена киселина.
Всичко за Амоняка... недей да търсиш само първите резултати :? ма че сте...

anonymous546178
11-26-2010, 13:33
Амонякът е газ с остра характерна миризма. По-лек от въздуха, добре разтворим във вода и лесно втечним при високо налягане. Състои се от 1 обем азот и 3 обема водород, затова отговаря на формулата NH3.
Амонячната вода се използва в медицината. При загубване на съзнание на пострадалия се дава за много кратко време да вдишва през носа амоняк. При ухапване от насекоми местата се намазват с амонячна вода, която действа като противоотрова. В бита амонячната вода се употребява за пране на цветни тъкани, премахване на петна, избелване на найлони и коприна.

Амонякът се използва за получаване на азотна киселина, минерални торове, пластмаси, багрила, лекарства. Широко приложение намира в хладилната техника, медицината и др. Събира се в метални балони, боядисани в жълто.
При отравяне с амоняк се препоръчва чист въздух, вдишване на водна пара с прибавка на оцет, пиене на топло мляко, минерална вода. При поражение на кожата тя се измива с чиста вода и се поставят компреси от 5-процентов разтвор на оцет. Може да се използва и 5-процентов разтвор на лимонена киселина.

и от друг източник
Отравяне с амоняк - да се изпие голямо количество вода с добавка на оцет или лимонов сок. Да се предизвика повръщане. Да се изпие чаша растително масло /например олио/ , мляко или яйчен белтък. При вдишване на амоняк пострадалия да се изнесе на чист въздух и да се остави да лежо в покой.

adrenalinkata97
11-26-2010, 13:35
8) ама тва от уикипедията го писах ама не ми го харесаха шот е само химия. на мен ми трябва здравеопазване :D :D :D :D :D :D мс все пак ама тр още :D :D :D :D и ми е мн спешно плс помагайте :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Spikeey
11-26-2010, 13:40
ъъъ, ама то си пише как да се оправиш.

adrenalinkata97
11-26-2010, 13:44
да виждам ама тряа още инфо.. мс все пак де......абе вие ми спасявате живота.. евала :D :D :D :D :D :D

programings
11-26-2010, 13:47
Амонякът е безцветен газ с остра задушлива миризма, два пъти по-лек от въздуха, образува експлозивни смеси. Разтворим е във вода. Парите на амоняка образуват бял облак, който се издига на височина до 20-30 м. Вследствие на поетата влага от въздуха облакът отново се спуска близо до земната повърхност. Разпространението на амонячния облак зависи от приземната метеорологична обстановка. Водните завеси по пътя на облака ограничават неговото разпространение.

Амонякът засяга горните дихателни пътища, а в по-голяма концентрация - централната нервна система. Причинява задушаване, силни пристъпи на кашлица, болки в очите, зачервяване на кожата с поява на червени петна и мехури, виене на свят, болки в стомаха и повръщане. В случаи на тежки отравяния може да настъпи сърдечна слабост и смърт.

Източник : Гражданската защита!
Ето! (http://www.gdgz.mvr.bg/Azbuka_oceliavane/otrovi.htm)

adrenalinkata97
11-26-2010, 13:55
еваалааа мерси бе човеко :D :D :D :D :D :grin: :smt058 :smt058 спаси положениетооо мс мс точно тва ми трябваше благодаряяя