Влез

View Full Version : Изравняване на уравнение

spopi
11-27-2010, 13:38
Имам проблем по химия и не мога да изравнявам уравнения.Може ли да ми помогнете.Ако може да обясните как става.
Не мога да дам пример с някое уравнение по него да обясните че не знам как се правят малките числа.
Моля за помощ. :)

Pa3yMeH
11-27-2010, 14:42
Добра ли си по математика ? Не че трябва да си някъв гений де, колкото да знаеш НОK на числата :)
Пример. Уравнението е Na2O + H2O -> NaOH. За да е правилно уравнението, атомите на натрия/кислорода/водорода трябва да са един и същ брой и от двете страни. Очевидно тук не е така. Тръгваме от натрия (няма определена зависимост, ти си избираш). От лявата страна са 2 атома, а от дясната един. Пред съединението от дясната страна пишеш 2, за да изравниш атомите. От там нататък проверяваш атомите на другите химични елементи. Атомите на кислорода и водорода са един и същ брой. Следователно в конкретния случай само с една 2 всичко е точно. Накрая уравнението изглежда така : Na2O + H2O --> 2NaOH.
Надявам се да си ме разбрал/а и да съм помогнал :)

П.С. В някои случаи ще ти се налага да триеш числата, които първоначално си написал/а за да ти се получат другите атоми.

chemist9009
11-27-2010, 15:28
~Как се изравняват уравнения?~
Ами просто гледаш броя на атомите на всички химични елементи и от двете страни на уравнението да е равен...ако има индекс след знака на химичния елемент той означава колко атома от него има и чрез добавяне на коефициент пред съединението или елемента се изравняват...примерно...
N2 + 3H2 = 2NH3
При изравняването на по-дълги уравнения каквото е това:
KMnO4 + FeSO4 + H2SO4 = K2SO4 + MnSO4 + Fe2(SO4)3 + H2O
се използва метода за електронния баланс
Първо се определя окислителя и редуктора в уравнението.Съответно затова уравнение окислител е Mn,а Fe е редуктор
Второ се определя преноса на електрони
Трето търси се НОК на приетите и отдадените електрони
Четвърто се поставя коефициентите пред окислителя и редуктора,получени от НОК като допълнителни множители
Пето се изравняват останалите участващи елементи като се завършва с кислорода и водорода ако участват...И се прави проверка на материалния баланс
(1 и 2)окислител:Mn7+ + 5е --> Mn2+
редуктор:2Fe2+ - 2е --> 2Fe3+
(3)НОК=10
(4)пред Мn се поставя 2,пред Fe се поставя 5
2KMnO4 + 10FeSO4 + H2SO4 = K2SO4 + 2MnSO4 +5Fe2(SO4)3 + H2O
(5)Изравняване на останалите елементи и проверка
2KMnO4 + 10FeSO4 + 8H2SO4 = K2SO4 + 2MnSO4 + 5Fe2(SO4)3 + 8H2O

Pa3yMeH
11-27-2010, 15:32
Е, личи си разликата между седмокласник и химичен инженер :D

CookieMonster
11-27-2010, 16:02
Pa3yMeH, поне на мен успя да ми помогнеш. :D От chemist9009 нищо не разбрах, понеже още не сме го учили.. :D Ама поне адмирации, че го знаеш добре. :)
Та Разумния, можеш ли да ми обясниш ето тези примери? :D
2NaOH+CO2 -> Na2CO3+H2O
Na+2H2O -> 2NaOH+H2
Вече са решени, но ако може да ми обясниш. Мисля, че също би бил полезен и на spopi. :)

Pa3yMeH
11-27-2010, 16:15
NaOH + CO2 --> Na2CO3 + H2O

Това е уравнението преди да се изравни. Почваме да броим атомите на натрия. От лявата страна е един, а от втората 2. Следователно ще умножим съединението, което има само един по две (логично е :D). После броим кислорода. След изравняването от лявата страна са 4 атома (събират се от двете съединения), от дясната също. Продължаваме с водорода. И от двете страни са по два (след изравняването). Остана само въглерода. От лявата един, от дясната също. Тоест нямаме нужда от повече умножения :) И крайния вид на уравнението е :
2NaOH + CO2 --> Na2CO3 + H2O.

EDIT :

Na + H2O --> NaOH + H2

Нека да преброим атомите на натрия. Еднакъв брой и от двете страни. Можем да продължим към водорода :) От една страна са 2, а от другата 3. Най-лесно е да удвоим водата и натриевата основа (NaOH). Но тогава от дясната страна атомите на натрия са 2, а от лявата - 1. Следователно удвояваме и Na. Досега сме изравнили броя на натрия и водорода. Остава кислорода. И от двете страни са по 1 атом. Тоест всичко е точно. Окончателния вид е :
2Na + 2H2O --> 2NaOH + H2

Хубаво е да се гледа окончателния вид докато четете обяснението, така няма да се обърквате.

Надявам се всички, които са го прочели да го разберат. Извинявам се за повторенията и сигурно граматичните грешки, които съм допуснал :)

fuckme
11-27-2010, 16:53
уравненията са адски скапани, а ще имаме контролноооо :lol:

RY
11-27-2010, 17:01
^лесни са,стига да знаеш какво да гледаш т.е атомите от двете страни 8-)
А и според мен ако не ги научиш в седми клас,по нататъка ти става трудно :)

Pa3yMeH
11-27-2010, 17:06
Споко де, едва ли ще е Epic Fail. Да не мислиш, че аз знам уравнения ? Аз всичко запомням, освен уравненията :D Някой ден трябва да седна да ги науча :)

CookieMonster
11-27-2010, 17:36
NaOH + CO2 --> Na2CO3 + H2O

Това е уравнението преди да се изравни. Почваме да броим атомите на натрия. От лявата страна е един, а от втората 2. Следователно ще умножим съединението, което има само един по две (логично е :D). После броим кислорода. След изравняването от лявата страна са 4 атома (събират се от двете съединения), от дясната също. Продължаваме с водорода. И от двете страни са по два (след изравняването). Остана само въглерода. От лявата един, от дясната също. Тоест нямаме нужда от повече умножения :) И крайния вид на уравнението е :
2NaOH + CO2 --> Na2CO3 + H2O.
Знам, че съм тъпа ама ще е добре и това да ми обясниш. :D
1) А как да знам как да го изравня, че и от двете страни да са 4 атома кислород? Доколкото разбирам аз от лявата страна са 3, а от дясната 4.
2) Водорода - от лявата страна как разбра, че водородният атом е един?

Na + H2O --> NaOH + H2

Нека да преброим атомите на натрия. Еднакъв брой и от двете страни. Можем да продължим към водорода :) От една страна са 2, а от другата 3. Най-лесно е да удвоим водата и натриевата основа (NaOH). Но тогава от дясната страна атомите на натрия са 2, а от лявата - 1. Следователно удвояваме и Na. Досега сме изравнили броя на натрия и водорода. Остава кислорода. И от двете страни са по 1 атом. Тоест всичко е точно. Окончателния вид е :
2Na + 2H2O --> 2NaOH + H2

1) Как атомите на натрия стават 2?

Ох, кво да се прави, като не разбирам. Сори, че те занимавам. :D

Cybershot
11-27-2010, 18:18
Оххх, малей !
NaOH:
1 атом натрий
1атом кислород
1атом водород
как разбрах?
Гледаш името на елемента и дали около него има индекси(на прост език цифрички).
ако беше 2NaOH значи имаме от всичко по 2 пъти:
2 атома натрий
2 атома кислород
2 атома водород

Ако имаме H2O:
2 атома водород (защото след водорода има 2)
1 атом кислород

Ca(OH)2
тази 2ка накрая е само за хидроксилната група (демек за тва в скобите важи OH)
и тука имаме:
1 атом калций
2 атома кислород
2 атома водород

При изравняването, трябва да имаш еднакъв брой атоми от лявата страна и дясната страна на уравнението ( знака "-->" разделя уравнението на дясна и лява част)
При изравняването имаш право да слагаш цифри ПРЕД СЪЕДИНЕНИЯТА САМО.
Примерно можеш да сложиш 2NaOH, но НЕ и Na(OH)2

Ето някой пример:

O2+2H2 --> 2H2O
Елементите кислород и водород са под вид на молекули, за това са с индекс 2 (вървят като 2 близнака, така ще си го представяш)

WaterLilly
11-27-2010, 18:24
Предварително ще кажа, че ми е дългичко мнението, но не се плаши! :D Препоръчвам да вземеш един лист и да пишеш примерите, които аз съм писала, защото нагледно е по-разбираемо.
Не си виновна, че имаш калпав учител и не е обяснил както трябва. Нещата са прости и само трябва да го разбереш веднъж. :)

Струва ми се, че това, което не си разбрала, е какво означават коефициенти и индекси.

Индекс е малкото число след елемента в уравнението (двойката след H в H2O) и означава броя на атомите в молекулата (H2O е молекулата на водата, индекса след H ти показва, че в тази молекула има 2 атома водород). Когато има един атом от нещо в молекулата, индекс не се пише и се изпуска (примерно кислорода в H2O, или пък калция в Ca(OH)2 ).
Ето ти схемичка, за да видиш как изглежда:
http://www.drymaxsocks.com/images/H2OMOLECULE.jpg

Коефициент е голямото число пред съединението и означава броя на молекулите. Отново когато няма никакъв коефициент, значи молекулата е една, ако имаш коефициент 3, значи молекулите са 3, и т.н.
Да кажем имаш 3H2O, ще изглежда така:
http://www.drymaxsocks.com/images/H2OMOLECULE.jpghttp://www.drymaxsocks.com/images/H2OMOLECULE.jpghttp://www.drymaxsocks.com/images/H2OMOLECULE.jpg

Но ето една уловка:
За да преброиш атомите на водорода/кислорода в молекулата на водата, трябва да умножиш индекса му по коефициента. Т.е. в 3H2O за броя на водородните атоми, умножаваш 3 x 2 = 6, а за броя на кислородните атоми: 3 x 1 = 3
Преброй ги сама на схемичката и ще видиш, че са толкова. :)

При изравняването целта ти е атомите от всичко да са равни от двете страни на уравнението.

spopi
11-27-2010, 20:23
Мерси :-) :oops:

Pa3yMeH
11-28-2010, 04:20
Браво WaterLilly, аз определено това нямаше да го направя D: Btw нз дали определението калпав не се отнасяше и за мен :D

@CookieMonster : Изрично казах да се следят и двете уравнения. Удвояваме водата го казах да не стават прекалено много повторения и означава, че му слагаме коефициент 2 :)

WaterLilly
11-28-2010, 09:02
Браво WaterLilly, аз определено това нямаше да го направя D: Btw нз дали определението калпав не се отнасяше и за мен :D

Нее, говорех за учителя й в училище. Аз това мога да го обясня както трябва, защото на мен ми е обяснено ясно и съм го разбрала. Само благодарение на учителя ми е. :)

Pa3yMeH
11-28-2010, 09:59
Е тоя и моя учител е добър, и аз го разбрах, но ме домързя :D

xKiFlAxx
11-28-2010, 19:53
Ами без значение какъв тип е уравнение за изравняване.. важи правило за всички. При химичните реакции елементите се запазват, от това следва че и атомите се запазват. А щом се запазват атомите значи се запазва и броя им. Променят се само веществата в които участват. И без значение различните методи за изравняване..при всички водят до едно и също.

При по дълги уравнения с промяна в степента на окисление по електронния баланс трябва да се запази в края на уравнението..

ох1 <-->+ n1e --> red1
red2 <--> - n2e--> ox2

от една страна окислитела приема n1 електрона от редуктора
в същото време се отдава различен брой електрони от тези на n1e- /n2e-/
за това прави се НОК на приетите и отдадени електрони (n1e- и n2e-)
после делиш НОК на множителите му
поставят се множителите като коефициенти пред редуктора и окислителя.
изравняваш останалата част от уравнението.

-Друг начин за изравняване, е начина с система уравнение който аз използвам .
Например уравнеието Al4C3 + H2O --> Al(OH)3 + CH4

1,поставяш пред всяко вещество коефициентите като букви:
aAl4C3 + b H2O --> cAl(OH)3 + dCH4

2,съставяш система уравниния (за всеки елемент )
Al: 4a=c
C: 3a= d
H: 2b = 3c + 4d
O: b= 3c

3. решаваш системата при най ниска стойност на един от коефициентите и получаваш

a=1
b=12
c=4
d=3

Al4C3 + 12H2O --> 4Al(OH)3 + 3CH4 :P

chemist9009
11-28-2010, 20:31
Има и друг метод за изравняване на уравнения от горе посочените нарича се метод на полуреакциите.Например за уравнението:
KMnO4 + HCl = Cl2 + MnCl2 + KCl + H2O
1.Написват се уравненията на полуреакции на редуктора и окислителя:
MnO4(-) + 8H(+) +5e(-) = Mn(+2) + 4H2O
2Cl(-) = Cl2 +2e(-)
2.Съставяне на йонно-електронна схема:
2Cl(-) = Cl2 +2e(-)
Изравняване на броя на приетите и отдадените електрони.За този пример това са коефициентите 5 и 2.
Сумиране на двете реакции:
+
2Cl(-) = Cl2 +2e(-)
Σ = 2MnO4(-) + 16H(+) +10e(-) + 10Cl(-) = 2Mn(+2) + 8H2O + 5Cl2 + 10e(-)
След съкращаване на еднакви членове на уравнението се получава
2MnO4(-) + 16H(+) + 10Cl(-) = 2Mn(+2) + 8H2O + 5Cl2
Това уравнение показва,че 2 молекули KMnO4 окисляват 10 молекули HCl при което се получават 5 молекули Cl2 освен това 6 молекули HCl (без да участват в ОРП)се изразходват за получаване на MnCl2 и KCl.
3.Записване на резултата:
2KMnO4 + 16HCl = 5Cl2 + 2MnCl2 + 2KCl + 8H2O 8) 8) 8)

georgiev50
04-01-2014, 13:03
~Как се изравняват уравнения?~
Ами просто гледаш броя на атомите на всички химични елементи и от двете страни на уравнението да е равен...ако има индекс след знака на химичния елемент той означава колко атома от него има и чрез добавяне на коефициент пред съединението или елемента се изравняват...примерно...
N2 + 3H2 = 2NH3
При изравняването на по-дълги уравнения каквото е това:
KMnO4 + FeSO4 + H2SO4 = K2SO4 + MnSO4 + Fe2(SO4)3 + H2O
се използва метода за електронния баланс
Първо се определя окислителя и редуктора в уравнението.Съответно затова уравнение окислител е Mn,а Fe е редуктор
Второ се определя преноса на електрони
Трето търси се НОК на приетите и отдадените електрони
Четвърто се поставя коефициентите пред окислителя и редуктора,получени от НОК като допълнителни множители
Пето се изравняват останалите участващи елементи като се завършва с кислорода и водорода ако участват...И се прави проверка на материалния баланс
(1 и 2)окислител:Mn7+ + 5е --> Mn2+
редуктор:2Fe2+ - 2е --> 2Fe3+
(3)НОК=10
(4)пред Мn се поставя 2,пред Fe се поставя 5
2KMnO4 + 10FeSO4 + H2SO4 = K2SO4 + 2MnSO4 +5Fe2(SO4)3 + H2O
(5)Изравняване на останалите елементи и проверка
2KMnO4 + 10FeSO4 + 8H2SO4 = K2SO4 + 2MnSO4 + 5Fe2(SO4)3 + 8H2O