blackfireXx
11-29-2010, 11:46
моля ви се трябва ми съчинение разсъждение по една от темите:
- Изпитания в името на доброто
- Нравствената сила на българката
- Как Иван вазов разкрива нравствената сила на българката в кулминационния разказ
П.С. става дума за разказа " Една българка "
моля ви трябва ми спешно защото ще ми остави иначе 2 за срока госпожата... :(
-Изпитания в името на доброто
„Изпитанията на баба Илийца по пътя към доброто”ІV и V частРазказът „ЕБ”от Иван Вазов представя един от паметните моменти в националната ни история-погромът на Ботевата чета.В тези жестоки времена”една българка”,от народа се опитва да спаси два живота-този на своето внуче и живота на случайно срещнатия бунтовник.Образът на баба Илийца отдавна се е превърнал в христоматиен пример за човешка доброта,христианско милосърдие и родолюбие. След драматична поредица от препятствия ,които челопеченката преодолява,за да стигне до манастира тя в един момент се оказва напълно сама в благородните си усилия.Надеждите и да срещне подкрепа там се оказват напразни.В обратния път,който тя извървява към бунтовника се разкрива най-пълно силата на нейния дух.Отсъствието на ладияря:това,че ладията е заключена с катинар за кола и невъзможността да я освободи са препятствията,които следват едно след другои обричат на невъзможност продължаването на пътя и.Героинята преодолява страха от приближаващото утро ,а физическото изтощение не може да сломи волята и да продължи.Нещо повече баба Илийца поема риска да тръгне с ладията през придошлата река,за да стигне на отсрещния бряг.Тя поема отговорността за открадното калугерско расо,окуражава бунтовника и щедро му обещава своето гостоприемство,въпреки опасността на която се излага.Най-голямото изпитание за майчиното и сърце е да понесе мисълта за възможната смърт на внучето и да остане вярна на дадената пред бунтовника дума.Баба Илийца превъзмогва страха от „дрезгавата нощ”,криеща толкова много опасности.Кучешкят лай откъм Лютиброд напомня,че тя няма да продължи дълго.Това обстоятелство прави задачата на смелата жена още по-трудна.Нощта,която е заплаха за нея е и укритие.Цялата и душа е обзета от страх,но волята да продължи е много по-силна.Желанието да помогне на бунтовника я кара да рискува.Отчаяние я обвзема,когато вижда че колибата,в която нощува ладиярят е пуста.Страхът от безчинствата на турците го е накарал да предпочете сигурността на дома си,пред риска да нощува на брега на реката в такава тревожна нощ.Реката шуми страшно и старата жена изживява истински ужас.Но тя не се колебае да чака утрото,защото е твърдо решена да продължи пътя си.Води я единствено желанието да стори добро.То е толкова силно,че за миг като че ли забравя за болното внуче.Устремът на смелата жена се натъква на ново разочарование.Тя се вижда заключената с катинар ладия и изживява истинско разочарование.Още по голяма ужас я обвзема,когато установява,че ладията е не просто завързана,а здраво заключена към непоклатимия от години кол.Тревогата и се засилва още повече от наближаващото утро.Честите пропявания на петлите я карат да бърза,защото утрото може да попречи на намеренията и.Тази ситуация изглежда безнадежна.За една възрастна жена преживяла толкова много за една нощ да се справи с кола изглежда непосилна задача.Тази борба е най-напрегнатия епизод от ІVчаст-своеобразна кулминация на усилията на баба Илийца по пътя към добро.Победата и не е просто физическа,а победа на духа .Умелото използване на лични и причастни глаголни форми и съществителни от автора,чрез които можем да си представим удвояването,утрояването на усилията на баба Илийца,напъването на изпечените селски ръце,сдобиването на мишците със „стоманена пъргавина” засилват драматизма на този епизод
Ssummerjam
11-29-2010, 12:24
Да го беше написал с още повече о-та, така не е интересно.
blackfireXx
11-29-2010, 12:43
и ако може да ми напишете и:
- Да забравиш себе си в грижата за другите
ще съм мн благодарен
няма, писна ми от мързели.
TenderRebel
11-29-2010, 17:21
и ако може да ми напишете и:
- Да забравиш себе си в грижата за другите
ще съм мн благодарен
ехх този мързел ... :) сядаш на бюрото,хващаш химикала и почваш да пишеш. Не е толкова трудно. :) Като отидеш на изпита кой ще ти пише теста и преразказа?? :)