neizvestnaaa
12-23-2010, 11:30
На мой близък човек му предстои химиотерапия (поради тумор на ларинкс).Искам да знам болезнена ли е за пациента?Вие имате ли близки,лекували се по този начин??Опасна ли е и рисковано ли е такова лечение ???Общо взето всичко,което знаете за този вид лечение ,ще ми е от полза.
Много благодаря и предварително се извинявам,че пускам темата в този раздел,но ми трябват повече отговори,защото всички са разтревожени.А и когато става дума за рак,нещата не са никак розови.
SK0RP10N
12-23-2010, 12:22
Имал съм близки познати, които са минали през химиотерапия, за съжаление на някои тя не им повлия (или им повлия, колкото да ги задържи сред нас още известно време).
Като цяло целта е да се въведе цитотоксин (клетъчна отрова), която да утрепе дегенериралите клетки или цитостатик в организма (т.е. вещество, което подтиска клетъчното делене, свързвайки се с определени белтъци/ензими на раковите клетки.Лошото е, че така се вреди и на организма като цяло, а не само на лошите клетки.
Нормално е да му падне броят на левкоцитите (белите кръвни клетки) и това води до отслабване на имунната система.Така че е добре да се пази от всякакви болести по време на терапията.
Ще се чувства отпаднал, ще отслабне, може би ще изгуби всичкото си окосмяване по тялото.Няма да има апетит, понякога ще усеща метален вкус в устата си или все едно нещо нон-стоп му горчи.Често ще му се вие свят.Възможни са често повръщане и диария.
Да се пази от наранявания (дори и натъртвания), защото заради химиото, раните (и вътрешни, и външни) зарастват по-трудно.
Би било добре да кажеш, какъв тип химиотерапия ще му правят (т.е. с какъв медикамент - таксол, цисплатин, алексан или каквото се назначи).
Що се отнася до опасност - да, наистина е опасен такъв тип лечение, защото както вече казах, вредиш както на болните, така и на здравите клетки.За щастие, страничните ефекти на химиотерапията са най-вече временни и след около 3 месеца, след края на последния курс (или може само 1 да бъде, зависи) всичко ще е както преди - и коса ще си има, ще са преминали всичките неприятни ефекти и т.н.
Болезнена е дотолкова, че ти правят порт на някоя вена или артерия - представлява нещо като абокат, който ти стои в самото тяло и се показва на повърхността на кожата, където да вкарват системите с медикаментите, за да не се налага да те бодат всеки път.Както и неприятните ефекти, написани по-горе.
Единственото нещо, което можеш да направиш е да му вдъхнеш надежда, че нещата ще се закрепят и ще победи рака и да му помагаш за всичко, от което има нужда.
Прегръдка от мен, бъдете силни, вярвайте в успеха на лечението и преборете болестта !
Found_a_lover
12-23-2010, 12:48
Баща ми имаше рак и беше в последен стадий и му правиха химио- и лъчетерапия.. изгуби много тегло, винаги има и странични ефекти.. гадене, повръщане най-малкото..косата също оредява..гадно е положението.. както каза авторката, като се говори за рак никога не е розово..
За съжаление не мога да помогна с качествено мнение, но бих искал да изразя моята подкрепа. Това е страшно, не мога да си представя през какво минавате. Надявам се всичко да се оправи, стискам палци!
Бъдете силни!