View Full Version : контролират ме постоянно
Сега съм 7 клас и родителите ми бяха свикнали да им нося само шестици ,да съм послушното момиченце и да си стоя вкъщи.Но всичко това се промени:имам няколко 4 а за тях това си е 2 ,когато не съм съгласна с тях си казвам мнението и започнах да излизам 2-3 седмично.Така съм от година но те не могат да свикнат:пращат ме на уроци по български и математика-в това няма лошо но когато на тест изкарам 4 ми вдигат скандали и ме карат да плащам за уроците от ЗАДЕЛЕНИТЕ,моите пари.Също ме карат да уча през цялата седмица нон-стоп и ме натоварват адски много.Постоянно ме питат дори за най-малката подробност-кога ще ям кога ще си лягам как мина училището и на всеки 1 час влизат в стаята с това досадно какво правиш?! Пробвала съм се да говоря с тях но нямаше никакъв резултат.Моля ви дайте ми някакъв съвет!
Уфф... Доста неприятен случай... Аз също съм 7клас и макар да изкарвам оценки - 4,5,6, родителите ми също ме контролират... Естествено не чак толкова, но... Излизам всеки ден, и ми се поскарват тук таме за някоя оценка... Според мен си направила грешката, че си се осъзнала за всичко това много късно и те са свикнали с предишното ти поведение... Общо взето щом си говорила с тях предполагам единственото решение е да продължаваш с настояването, че вече не си малка към това отношение и с времето ще свикнат... Представям си ако те разберат, че пушиш или пиеш! :D :D :D
П.С. Айде със здраве и се надявай някои по - голям от нас да драсне няколко реда да видим той какво мисли :)
Greennight
01-21-2011, 17:58
Спокойно от пубертета е.А иначе закво ходиш на уроци,за да изкарваш 4ки ли ?
mArMaLaDkA
01-21-2011, 18:01
В момента изгаряш от желание да се бунтуваш, личното пространство ти е кът(и така цял живот :д), мислиш се за независима и че те ограничават, но хората просто ти мислят доброто. По-добре да те стягат, докато е време и да пропуснеш чалга периода, вместо да си провалиш важна година, заради пустия мързел, да изкараш нисък бал и да влезеш в училище, в което ще ходиш с още по-голямо нежелание, отколкото би ходила в онова, което ще ти е на първо желание, сиреч, в което наистина искаш да влезеш.
Осъзнай се малко и не бъди скръндза. Ти можеш да си имаш твои си пари, ама парите на родителите ти са общи и в тях влизат текущите ти разходи, така ли? Нормално е да ти правят забележки - ходиш на училище, ходиш на допълнителни уроци и накрая изкарваш толкова, колкото изкарват и съучениците ти, които не си дават особено зор. Вариантите са два - или се панираш като правиш тестове и се дъниш от липсата на концентрация, или просто не учиш достатъчно. Ти си знаеш кое е вярно, но е хубаво да разглеждаш проблема двустранно и да потърсиш и своята вина, а не само да сочиш с пръст и да тропаш с крак. Все пак си вече голяма, нали? :wink:
Jus7DreamBoy
01-21-2011, 19:50
Аз затова моите го обработих още от 5 ти клас да се примиряват с четворки 8-)
CremeFraiche
01-21-2011, 23:00
Аз затова моите го обработих още от 5 ти клас да се примиряват с четворки 8-)
ти си идиот и потенциален хигиенист.
По темата: нормално е! Примири се.
mincheto
01-22-2011, 07:36
Чак такъв контрол,НЕ е нормален.
Кажи им,че имаш нужда от лично пространство.
И време да излизаш с приятелите си,защото се чувстваш много изморена от непрестнаното учене.
scrooper
01-22-2011, 10:17
да излизаш 2-3 пъти седмично, дори и в 7 клас, е напълно нормално. Все пак трябва да си запазиш психиката. А това за влизането в стаята- сигурно искат да са сигурни, че учиш нон- стоп. Но ако го правят дори когато не се очаква от тебе да учиш, можеш примерно да затискаш вратата с фотьойл, легло, бюро- нещо, което можеш да домъкнеш до там. Аз доскоро така правех и вече се научиха да чукат и да влизат по- нарядко.
ПС: НЕ изкарвай четворки в 7 клас ;)
RaisedOnRock
01-22-2011, 18:40
За стаята-и при мен беше така,но вече се заключвам,не мога да понасям постоянно да ми навлизат в личното пространство :-x !А ако искаш по-хубави оценки-внимавай в даскало и на уроците!Ако не внимаваш на уроците и не научаваш нищо-не ходи,така само си даваш парите на вятъра.
Не е хубаво да се караш с тях,говори спокойно. :)
Нашите като не разбират от думи,им се озъбих хубаво,което беше грешка,връзката родител-дете завинаги се скъса.Гадно,нали?Затова ако ги обичаш и държиш на тях,поговорете сериозно на 4 очи,а ако това вече не помага...Не знам какво да кажа,аз бих ги игнорирала или бих се изнесла,просто не би ми понесло.Моят съвет е да говорите сериозно,като големи хора.
Поговори с тях и им кажи, че неискаш повече такъв живот и, че няма смисъл от такъв контрол :)
Infection
01-23-2011, 06:59
И аз съм 7 клас и аз ходя на уроци и аз имам тук таме 4-ка но такъв контрол :shock: !!!
Нашите са ме оставили напълно още от 5 клас не се занимават с мен!!!
Говори сериозно с тях и учи не насила !!!! Така няма да имаш 4 на контролно!!!Ако наистина учиш пълноценно и имаш 6,5 няма как да не те пускат с приятели повече!!!
Мисля че проблема е в теб , променисе и аз съм в пубертета но не заявявам мнението си пред нашите все пак аз съм едно хлапе още!!!
Помисли си как трябва да учиш и да се държиш!!! 8)
kalpazanka
01-23-2011, 08:08
Не знам какво да кажа,аз бих ги игнорирала или бих се изнесла,просто не би ми понесло.Моят съвет е да говорите сериозно,като големи хора.
Да се изнесе?! Кой ще й плаща наема? Кой ще й дава джобни? Кой ще й готви?! Кой ще й купува дрешки?! Кой ще й дава пари за уроци, за кафе?! На приказки сте големи, нищо, че не можете да си избършете задника самостоятелно!!! И аз, пръскайки пари по уроци, бих правила проблем, ако няма никакъв напредък. Най-малкото бих говорила с учителите, евентуално бих ги и сменила. Ако това не помогне, ясно е, че става въпрос за мързел.
mincheto
01-23-2011, 08:29
Kalpazanka
Да,трябва да има контрол върху децата,НО...НЕ и да не и дават да има време и за развлечение поне 3пъти седмично...
И като е изкарала веднъж или 2 пъти 4-ка,не е дошъл краят на света...
Нали ще си поправи оценките.
Все пак и децата имат нужда от почивка.
НЕ трябва чак пък толко да ги тормозят.
Братовчедка ми дето е 2-ри клас,чантата дори и аз не мога да я вдигна,защото е препълнена с учебници....
Е,кажи ми,това нормално ли е според теб?
Иначе..да,трябва да слушате родителите си деца,те ви мислят доброто.
Искат да излезе нещо от вас.
Но...не трябва да прекаляват.
Ако нещо ви мъчи,говерете с тях,те са ви родители и никой друг няма да ви разбере по-добре,от тях.
kalpazanka
01-23-2011, 09:03
Това с контрола си о е направила сама. Никой не казва да не излиза, но поне да има очи да ги помоли за това! Пръска пари за уроци по български и математика, а носи четворки. Тройка и четворка се изкарват със знанията от училище.
RaisedOnRock
01-23-2011, 09:03
Kalpazanka,разбрала си ме погрешно,нямам предвид да живее самостоятелно.То грешката си е моя де,виж как съм го написала.
Имах предвид,че бих отишла да живея при роднини-баба и дядо или леля и чичо.
Аз ако бях в това положение,така бих направила,ако вече и разговорът не е подействал. :)
kalpazanka
01-23-2011, 13:56
Това дали ще живееш при баба и дядо/леля и чичо не отменя въпросите по издръжката. След като я издържат, задоволяват й капризите и се трепят, за да има тя покрив над главата си, дрехи, пари за уроци и кафета, ще се съобразява, а не, както в конкретния случай, родителите да нямат право да поставят изисквания.
Да започне да работи, да се издържа, пък да ходи където иска. Тогава ще оцени това, което техните правят за нея.
Доколкото разбрах, авторката е седмокласничка. Предстои й кандидатстване, редполагам, затова родителите й искат да има висок успех в училище, за да може да е с колкото се може по-висок бал налято и съответно да се класира за гимназията, която й е на сърце, а не да учи някъде, където няма да е толкова удовлетворена. Затова и наливат пари за уроци, ама кой да го разбере.
RaisedOnRock
01-23-2011, 15:41
Родителите са в пълното си право да поставят изисквания,така е.
Но нещо не разбрах,моля авторката да разясни.Как така учиш нон-стоп,ходиш на училище и на уроци и изкарва 4ки...нещо не ми стана ясно...Авторке,обясни.
SmilezZz
01-23-2011, 17:14
Напълно съгласна съм с родителите ти..
Тази година ти е една от важните в ученическите ти години - това,че ти самата не осъзнаваш точно каква е,родителите ти го знаят доста добре и се опитват да ти помогнат с каквото и да е - уроци и тем подобни..
Осъзнай го..А това,че ходиш на уроци и си "нон-стоп" над учебниците,а накрая изкарваш 4 - как става тази работа ? Вашите дават куп пари за уроци и твоите лични разходи,а накрая излизаш пред тях с четворки - оценка,която можеш да получиш без да си даваш много,много труд..
- Стегни се,за да не съжаляваш след това..
Учи си,влез в добро училище и след това си излизай,където си искаш..
- Но все пак поговори НАПЪЛНО СПОКОЙНО с родителите ти и им обясни,че не ти е приятно непрекъснато да са ти над главата и да ти "пречат"..
JustForFun
01-24-2011, 19:20
И аз съм 7 клас, но все пак 4 наистина не е допустимо, поне не и при мен! Не ми налагат толкова строг контрол, но се старая да не изкарвам 4-ки. Изкарала съм само 2, които отдаааааавна съм поправила. Няма смисъл да ходиш на уроци, ако нищо не постигаш. Какво е това 2-3 излизания седмично?? Аз попринцип излизам само събота и неделя, през останалите дни само от дскл до вкъщи и обратно. Просто съм твърде разбита за каквото и да било. Ако продължаваш така с тези 4 , нямаш големи шансове за влизане в елитно училище. Постави се на мястото на родителите ти - отгледали са те с любов и искат най-доброто за теб. Те искат ти да успееш и не го правят с цел да те дразнят, а да те поучат! И не виждам какъв е проблемът с влизането в стаята? Да нямаш някакви тайни ??
Според мен говори с тях и им кажи как се чувстваш! :!:
BaffaLsc
01-25-2011, 10:06
Напъълно те разбирам.. при мен положението е абсолютно същото..
' Как ше влезнеш там , където искаш без да учиш.. по цял ден си на компютъра ' дрън,дрън.. направо не издържам.. постоянно ме юркат да уча като, че ли съм тръгнала за търговско банковата.. ;о
Третират ме като робот, ама кво да се прави.. - родители.. ;х 8-)
И аз съм така с оценките.. като имам 4ка примерно и майка ми ' иии, и сега как ще я поправиш ' направо.. 8-) голяма паника е, голямо нещо..
Даже по едно време имах мераци да живея при баба, тя поне ме разбира и не ми вика по цял ден.. ама уви.. не стана за моя наай - голяма жалост.. :/
Пък и ме наказва майка ми.. ' само да имаш по малко на класното от 5 ще забравиш за компютър , разбра ли ме ? ' доскоро само тва ми повтаряше.. за моя най - голяма радост.. по чудо изкарах 5ца, ама тва отделно.. 8-)
Трудно се справям с цялата тая работа.. да не говорим, че хем тя, хем и аз си късаме нервите..
j_adore2
01-25-2011, 13:26
Точно в 7 клас трябва да учиш.Има време да си излизаш,когато си поискаш.
Точно в 7 клас трябва да учиш.Има време да си излизаш,когато си поискаш.
Проблема на момичето не е в това!Прочети добре темата! :)
Опитай се по - някакъв начин да им обясниш, че и ти имаш нужда от своето лично пространство. Те ще те разберат според мене с течение на времето. Просто сега се притесняват да не се отпуснеш, защото все пак 7 клас е важен за бъдещето ти. Но ти има обясни, че можеш да съчетаваш полезното с приятното.
Благодаря за съветите но не сте ме разбрали за оценките.Имала съм само няколко 4-ки иначе за срока имам 5 и 6.Страшно много се превземат за всичко но най-вече за училището.Когато се опитах да поговоря с тях беше катастрофално.Един път нямали време гледали телевизия имали работа дори през уикендите не ми обръщат внимание когато им съобщя че искам да говоря с тях.Абе когато аз се интересувам от тях те се правят че не съм там и обратната-когато аз не искам да виждам никого те ми се натрисат в стаята нахлуват ми в личното пространство и почват досадните въпроси и баща ми който е изключително строг е "заповядал" на майка ми да ме контролира когато уча.Примерно взима ми програмата и ми казва по какво да уча защото щяла да ме провери и да ме изпита.И така се разбира че уча с нежелание откъдето идват и лошите оценки.За уроците се оправих.Смених учителката и сега ги схващам работите.
Спокойно, и аз като бях 7 клас ме контролираха много,сега съм 9 клас и изобщо не е така,сигурно защото живея втора година в друг град (там ми е училището,понеже моя град е малък и няма такова) и съм си в общежитие по цяла седмица,само събота и неделя се прибирам и така :)
DesireToFire
02-01-2011, 18:47
Аз лично не виждам никакъв проблем и нищо ненормално в тяхното поведение. Смятате за нормално да илиза 3 пъти седмично? Е, аз като бях 7. клас излизах само петък или събота. И знаете ли какво? Беше ми перфектно, не съм се оплаквала и не съм се лишила от нищо. Нормално е да изкраш някоя друга лоша оценка,сега и аз ги имам, но съм 10ти клас. В 7ми клас не си представям да имам 4ки по български или математика. И то не само по тях. Това, че те са най-важните предмети тогава е пълна заблуда. Дайте да наблягаме на тях и да заебем всичко друго. Не съм карала наще да дават пари за уроци, ако нещо не разбирам съм питала учителката в час и си имах повече от мечтаните ми резултати. Дори сега, когато наистина ми трябват уроци, не бих ги карала да дават пари за тях. Ходих само веднъж, преди изходното и това беше. Моля приятели да ми обясняват това което не разбирам, или си го уча сама. Нямаш лично пространство? Питат те все как ти е минал деня, какво си правила? Че нашите все още го правят, интересуват се от мен все пак, както и аз от тях. И вместо да им казваш "ем, добре" им разкажи примерно какво сте учили днес по биология, какво казал даден учител, колко много хора яли банички междучасието и т.н. Покажи им, че говориш с тях и че им споделяш и ще те възприемат като по-голям човек. Въпреки че ти не си голяма. Ти си на 13. Аз карам 17 и нашите все още ми казват че съм малка за това и онова. Имаш време да пораснеп, карай го постепенно.