View Full Version : СПРЯХА ЗАМУНДА И АРЕНА!
DaVinciCode
01-22-2011, 10:25
Ще затворим Арена и Замунда, сървърите, които предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с есемеси". Това каза началникът на "Компютърни престъпления" при ГДБОП Явор Колев пред PRO.BG тази сутрин.
"Ще изчистим пространството от интернет-пиратите и ще сложим легални платформи", закани се той. „Не е проблем, че дребните юзери свалят, проблем е когато тези пирати ограбват труда на авторите", уточни Колев. Точно в знак на протест ФСБ пуснаха безплатно новия си албум в нета, припомни той.
Според него по 200-300 000 лева чиста печалба от реклама на месец е печалбата на тези сайтове. По информация на службите сирийски гражданин с името Ахмед стои зад Замунда, а руснак - зад Арена. Обвиняемите по делата срещу сайтовете в момента са само хората, които прибират парите. Делата от преди 4 години срещу Арена и Замунда предстои да влязат в съда, припомни специалистът по интернет-пиратството. Според Явор Колев, „няколко мола с интелектуална собственост" доставят нелегалните торент-сайтове.
"Правото на свобода и обмен на информация не трябва да бъде ненакърнено. Трябва да бъдат приети такива закони, че авторите да контактуват директно с потребителите" - такава позиция изрази пък блогърът Асен Генов, който пък е инициатор на протестите срещу следенето в Интернет. Според него дори и да бъдат забранени торентите - те ще намерят друга среда.
Блогърът намира за притеснително, че за да бори интернет-пиратството МВР сключи „тайно споразумение с частна бизнес-структура". Според него Сдружението на издателите на бизнес софтуер и Международната федерация на звукозаписната индустрия не представлява авторите и потребителите, чийто права са нарушени в нета и става дума за лобиране.
TheBeliever
01-22-2011, 11:08
Не е вярно. Замунда има технически проблеми, а съвърите на Арена са пренатоварени. Хората даже съобщение са пуснали:
Поради технически проблеми на Zamunda.net нашият сайт работи при необичайно високо натоварване и е възможно временнo ограничаване на достъпа за потребители с ранг по-малък от Супер Потребител, както и други смущения в работата му.
Благодарим Ви за разбирането и търпението.
DaVinciCode
01-22-2011, 12:22
Ясно де,аз само поствам какво обявиха и казаха,исках някой да каже дали е вярно..а пък и те може и нарочно да са го написали това,докато се опитат да си върнат нещата..не знам.
Не ми се вярва. дори и да ги затворат пак ще пробият от някъде другаде и пак си ги има. Само невиждам какво толкова лошо има в това да ни предоставят по интернет музика, филми и др. И що трябва да си ги купуваме от магазина като е много скъпо. Вече сме 21-ви век има компютри. Възмутен съм от тая държава и Бойко Борисов всичко каквото каже той това е...... :-x :x
YoUcANNOtiMaGiNe
01-22-2011, 12:55
а пък и те може и нарочно да са го написали това, докато се опитат да си върнат нещата..не знам.
По-скоро е това, щом са го съобщили по новините, значи наистина е така. А те пишат съобщения, за да не се шашкат хората, ама нещо не им се получава :D Ако ги спрат тия сайтове, ще очакваме масови самоубийства :shock: :grin:
TheBeliever
01-22-2011, 13:00
Не ми се вярва. дори и да ги затворат пак ще пробият от някъде другаде и пак си ги има. Само невиждам какво толкова лошо има в това да ни предоставят по интернет музика, филми и др. И що трябва да си ги купуваме от магазина като е много скъпо. Вече сме 21-ви век има компютри. Възмутен съм от тая държава и Бойко Борисов всичко каквото каже той това е...... :-x :x
Защото хората, които влагат труд и средства да ги направят тези филми и музика трябва да печелят. Ти би ли бачкал за без пари?
И стига сте се правили на големи компетенции в политиката. Само знаете да лаете.
Тъкмо влязох в Замунда.Обаче сега не иска да ми зареди като натиснах на "Торенти" ..... :? Иначе снощи си беше наред. :( :-#
Greennight
01-22-2011, 13:28
zamunda never die 8-)
Ето още информация
Малко след полунощ ГДБОП "скова" безплатните сървъри "Замунда" и "Арена".
Причината за удара - сървърите и на двата сайта са разположени извън България. Според оперативна информация машините с противозаконно съдържание на филми, музика и игри са локализирани в три държави. Две от тях се намират в централните части на Европа, а една - в северната част на континента.
Според съобщение, публикувано на arenabg.com, "за пореден път виртуалното общество за свободно споделяне на информация е заплашено с репресии. Инициатор на това е тайна работна група наречена "Съвет за защита на интелектуалната собственост".
Във форума на сайта се посочва, че формално тази организация изглежда като междуведомствен орган, но на неговите заседания са канени и присъстват предимно представители на т.нар. "правоносители". Целите на Съвета съвпадат напълно с интересите на тези организации.
"В Съвета не участва нито един представител на гражданското общество. Съставена е на принципа "роднина, полицай, роднина полицай". Още в първата точка на програмата лъсват наглите им намерения за "преодоляване на правните последици от промените на чл. 251, ЗЕС от месец февруари 2009 г."
В изявлението припомнят, че по сега действащия Закон за авторските права и сродните му права всеки гражданин има право свободно да копира мултимедийно съдържание върху носител и като компенсация за авторите се отчислява сума от цената на празния носител, върху който тази информация е записана. Получават и процент от сумата на записващото устройство.
От "Замунда" все още запазват мълчание, а сайтът е абсолютно парализиран.
Потребителят, който се опита да влезе в сайтовете "Замунда" и "Арена", се пренасочваха към швейцарски страници, които от своя страна го връщат на българските адреси, които всъщност са неработещите затворени линкове.
Към момента торентите отново са достъпни.
Източник: http://news.varna24.bg/223837.html
zamunda never die 8-)
Пробвай да си изтеглиш някой филм,пък после говори.
Май тва е истина [че нещо става на замунда]. :-#
оооо,нееееееееееее :smt087
anonymous708973
01-22-2011, 14:49
Към момента торентите отново са достъпни.
Източник: http://news.varna24.bg/223837.html
Да, ама не.
Това за масовите самоубийства е напълно вярно и аз ще съм една от първите!
Изобщо не ми обяснявайте колко е гадно да не даваме пари, защото и вие си теглите без да платите 1 стотинка, нали? И освен това как лейди Гага, Риана и всички от тоя род са толкова богати, след като така ги "ограбваме"?
Greennight
01-22-2011, 14:50
http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/1482596588-Blokiraha_dvata_naygolemi_torent_sayta.html Не са ГДБОП....Най-вероятно скоро ще си отстранят проблемите...
CrazyButEverybodyLikesIt
01-22-2011, 14:50
Като се опитам да влеза в замунда ми се изписва това: Недей с лошо, Колев! ;) :shock: :shock: :razz: :razz:
Пффф пак ли бе???!?!? :-x
тц тц тия НСБОП си нямат работа май.. :smt071 :smt062
И на мене ми изписва това-
Недей с лошо, Колев! ;) :shock:
Атака е била предприета срещу двата най-големи торент сайта за музика и филми у нас. Достъпът до "Замунда" и "Арена" е бил блокиран тази нощ, оплакаха се потребители.
Във Фейсбук дори бе създадена група в подкрепа на "Арена" и в знак на протест срещу репресията. Собствениците на сайта пък се защитиха, че съдържанието в техния сайт не е незаконно и неправомерно е било свалено. По думите им всеки има право свободно да споделя съдържанието, което е открил в интернет.
Същевременно от ГДБОП отрекоха спирането на торентите да е резултат от тяхна акция.
Вярно ли е това или не и аз вече не знам 8)
TheBeliever
01-22-2011, 15:47
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/01/22/zamunda-i-arena-blokirani.109380
Или е хакер, или Колев не си признава. 8-)
Edit: Zamunda back in the game! В крайна сметка май са били технически проблеми :D
radeberger
01-22-2011, 15:52
Едва ли ще ги затворят.
Все пак ако взимах/наще взимаха заплата като на Западноевропейска страна или САЩ, тогава щях да си купувам филми, игри, лицензирани програми и тн. Но не може при средна заплата 600 лв да ми искат 50 евро за лиценз примерно.
А и не разбирам какво лошо има да си тегля някой филм за себе си. Аз все пак не го разпространявам. Гледам, сийдвам и трия.
е че на мен са ми се отвори замундата :?
TheBeliever
01-22-2011, 15:59
е че на мен са ми се отвори замундата :?
Отваря се, но още не функционира напълно. Явно се работи по отстраняване на проблема.
Хаха ще го спрат те. Razor1911, UNLeashed, RELOADED, всичките казват, че ще спрат да качват игри, когато се върнат нормалните цени, достъпни за джоба. Производителите са си виновни. Да го духат, има и други торент сайтове.
Тая тема съм я виждал поне 3 пъти.А и ако не сте в час вече я пуснаха но не е ясно за колко време :)
bunnyskeleton
01-22-2011, 19:13
Преди 1-2 седмици замунда пак беше спряна, ама аз си влизах чрез прокси и си теглих даже :D Пък и сега замунда си работи.
againstyou
01-22-2011, 22:12
Ейй голямата работа,всички се оплакват днеска. :D На мен не ми пука особено.
makaveliFAN
01-23-2011, 07:56
Важното е, че вече всичко си бачка! Иначе ще е много жалко ако ги спрат :( Протести на "пиратите", ала бала. Ако ги няма тия тракери, просто няма друг начин да си осигуряваме всичките тия игри, музика, филми. Варианта е дигане на заплатите, което ме съмнява да се случи близките години :(
Тия трябва да си намерят друга работа ,а не да гонят вятъра .
Дори да се случи невъзможното и да ги затворят по някакъв начин , мислите ли че няма веднага да излезне алтернатива?
:)
при мен всички си е наред!!!! 8-)