View Full Version : Гъбички и раничка на маточната шийка
sakenceto
02-02-2011, 23:57
Първо се извинявам,ако има такава тема,но съм много притеснена...проблема е там,че отидох на профилактичен гинекологичен преглед и ми казаха,че имам гъбички и малка раничка на шийката на матката.Дадоха ми да лекувам гъбичките с песарии,но се притеснявам за раничката,защото щяла да се излекува с лекарства,не трябвало да се гори,но на лекарствата пише,че са само за гъбички задавам този въпрос на лекарката ми,но тя не ми обяснява защо,просто много ме е страх.Каза ми,че е опасно и може да остана стерилна...и може ли тази раничка да се получи от секс без презерватив...ако изобщо я има!?Мисля да отида и при друг лекар,но чакам резултата от цитонамазката и ако мине тази раничка може ли да стане някакво усложнение,ако правя секс без презерватив,защото тя така ми каза...ами ако искам да имам деца...наистина много ме е срах!Моля Ви,ако някой знае нещо да сподели.Иначе съм на 19 години.
Липсва описателно заглавие.
kalpazanka
mecho8888
02-03-2011, 02:25
Първо се извинявам,ако има такава тема,но съм много притеснена...проблема е там,че отидох на профилактичен гинекологичен преглед и ми казаха,че имам гъбички и малка раничка на шийката на матката.Дадоха ми да лекувам гъбичките с песарии,но се притеснявам за раничката,защото щяла да се излекува с лекарства,не трябвало да се гори,но на лекарствата пише,че са само за гъбички задавам този въпрос на лекарката ми,но тя не ми обяснява защо,просто много ме е страх.Каза ми,че е опасно и може да остана стерилна...и може ли тази раничка да се получи от секс без презерватив...ако изобщо я има!?Мисля да отида и при друг лекар,но чакам резултата от цитонамазката и ако мине тази раничка може ли да стане някакво усложнение,ако правя секс без презерватив,защото тя така ми каза...ами ако искам да имам деца...наистина много ме е срах!Моля Ви,ако някой знае нещо да сподели.Иначе съм на 19 години.
абе ти нормална ли си? За какъв секс говориш я си стискай краката 3 месеца след като ти кажат, че си напълно здрава. Раничката най-вероятно е ефект от гъбичките(не е сигурно).. Като ти се излекуват гъбичките ще ти заздравее и раничката. И наистина отиди при друг лекар, защото тая е овца. Най-добре намери някой доцент ии професор ако можеш.
Иначе при секс без презерватив можеш да хванеш гъбички и да забременееш, Предполагам добронамерено те е уплашила (не се знае), въпреки че не е правилно да плаши така.
kalpazanka
02-03-2011, 06:31
Тук има важна тема по въпроса- споменати са и раничките- http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=143124
Не давай да ти горят раничката с лазер, при положение че не си раждала. Ако се появят такива идеи, сменяй лекуващия. Ако вече цитонамазката е кофти, вариантите са два- провеждаш противовъзпалителна терапия, евентуално пиеш имуностимулатори и резултатът се връща към норма или атипията се задържа. Тогава е почти сигурно, че си лепнала ЧПВ.
Предвид годините ти раничката най-вероятно се дължи на повишени естрогени.
kiki1991
02-03-2011, 11:49
по-добре забрави за секс като докато не ти мине,щот ако найстина имаш гъбички ще ги предадеш на приятеля си!!!
mariam123
02-03-2011, 12:48
За пръв път чувам,че е противопоказно да се гори раничка,ако не си раждала. На мен са ми горили с лазер,процедурата беше не повече от 5 мин. и не усетих абсолютно нищо. Не съм и раждала също така,за това си мисля,че нещо бъркаш. Докато ти лекуват гъбичките,секса на истина е забранен дори и с презерватив. При мен гъбичките бяха в следствие на раничката. След,като ми я изгориха нямам никакви проблеми. Успех.
sakenceto
02-03-2011, 13:08
Реших да отида и при друг лекар да видя какво ще ми каже,докато се лекуват гъбичкте да,секс никакъв,но ме притеснява това,че тази лекарка ми каза след като раничката е излекувана-никакъв секс без презерватив докато не искам да имам деца!Което ме притеснява,защото с приятеля ми не използваме предпазни средства и искаме да имаме дете било то сега или след две години...когато дойде... А и незнам дали раничка може да се получи от гъбички,защото преди година имах в следствие от силни антибиотици изпих едно хапче микомакс (така ми каза един лекар) и не съм имала оплаквания,но дали са били излекувани незнам ...
mariam123
02-03-2011, 13:23
Зависи колко е голяма раничката,ако е малка може да се лекува и с медикаменти. И аз предположих,че гъбичките са в следствие на раничката. Докато не се излекуваш напълно,не е добра идея да имаш деца. Бременните са по податливи на инфекции,и проблема ти може да се усложни още повече.
ThisIsMe
02-03-2011, 13:26
По-добре не бързай да имаш дете,докато не се излекуваш напълно.
Пък и не си ли много млада за деца???
Все пак ти си знаеш,де :)
kalpazanka
02-03-2011, 13:34
Ако ще се почувстваш по-добре от това, ОК, изкарай ме некомпетентна. Обвиненията, обаче, не променят картинката.
МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ.
Диатермокоагулацията ("обгаряне") с помощта на висока температура е стар, традиционен метод.
Понастоящем се прилага основно за лечение на доброкачествени ектопии при раждащи жени. Следствие от диатермокоагулацията може да е загубата на еластичността на шийката на матката, което е неблагоприятно за предстоящото раждане. Продължителността на зарастване (оздравяване)е от 8 до 10 седмици.
По време на бременността обгарянията са противопоказани. След раждането ерозията може да се лекува, след пълното възстановяване на половите органи на жената и когато се възстанови редовния цикъл. Ако раждате за първи път и за в бъдеще искате още веднъж да станете майка, то желателно е да минете без обгаряния.. В крайна сметка, антипрероръките спрямо лазера и електрическия ток се отнасят и до вас, тъй като тези методи водят до поръбване на шийката на матката, поради което е напълно възможно неизносване на бременността, слаба родилна дейност и разкъсване на шийката при раждането. От друга страна, много обширната ерозия представлява не по-малък риск, затова за нея ще се наложи да се доверите на мнението на лекаря, тъй като вие няма да успеете сами да оцените големината на ерозията. След всяка оперативна намеса е желателно да не се планира бременност в продължение на година.
Източник- http://pregnancy.hapcheto.com/book/export/html/49
че тази лекарка ми каза след като раничката е излекувана-никакъв секс без презерватив докато не искам да имам деца!Което ме притеснява,защото с приятеля ми не използваме предпазни средства и искаме да имаме дете било то сега или след две години...когато дойде... А и незнам дали раничка може да се получи от гъбички,защото преди година имах в следствие от силни антибиотици изпих едно хапче микомакс (така ми каза един лекар) и не съм имала оплаквания,но дали са били излекувани незнам ...
HPV е ключовата дума.
Спирам да пиша, за да не ти нарушавам душевния комфорт. Успех!
Добре, ако има рак на шийката на матката, как няма да и я обгорят :smt102
mariam123
02-03-2011, 16:58
Има над 100 разновидности на HPV . Съвсем малък е процента на тези,които причиняват рак,а за да се развие той са нужни поне 10 год. С цитонамаска тя ще определи точно от кой тип е при теб. И да HPV се предава по полов път,но не знам дали във всички случаи.
ThisIsMe
02-03-2011, 17:41
Темата не е за този раздел.В ''Здравни проблеми и болести'' има информация по въпросите,които те интересуват.
kalpazanka
02-03-2011, 18:00
Добре, ако има рак на шийката на матката, как няма да и я обгорят :smt102
Ерозиото не е рак! Ти перфектно трябва да го знаеш, още повече че си бъдеща акушерка!
Има над 100 разновидности на HPV . Съвсем малък е процента на тези,които причиняват рак,а за да се развие той са нужни поне 10 год. С цитонамаска тя ще определи точно от кой тип е при теб. И да HPV се предава по полов път,но не знам дали във всички случаи.
Абе, ей! Мислете, преди да напишете нещо!!!
Цитонамазката е скрининг за рак на маточната шийка и открива атипични клетки! Вирустипизацията се прави по съвсем друг начин!!!
Нямах намерение да пиша повече, ама като видях бисерите, ме засърбяха пръстите.
Не сме стигнали до там :D
mariam123
02-03-2011, 19:12
Не искам да се заяждам с никой,чукни в google ПАП. Ето това имах в предвид. Ако има изменения тогава се прави вирустипизация.
kalpazanka
02-04-2011, 07:38
Дали ще е ПАП тест, дали ще кажеш цитонамазка, едно и също е. Забърсва се с четка повърхностния слой на порцио вагиналис, материалът се нанася на предметно стъкло, фиксира се и се микроскопира.
За вирустипизация се взема венозна кръв и се търсят фрагменти вирусна ДНК чрез полимеразно-верижна реакция. Можеш да чукнеш в гугъл PCR и да видиш какво точно представлява.
Така, както си беше написала поста, излиза, че типизацията се прави с цитонамазка. А при двете процедури най-малкото изследваният материал е различен.
sexita, при РМШ стандартно се прави конизация, не обгаряне. ;)
:-o Купи си от аптеката нещо антибактериално за мазане,знам ли още не съм си взел дипломата за гинеколог!? 8)
mariam123
02-04-2011, 14:21
На истина не съм се изказала правилно. И аз съм имала такъв проблем,и се опитах на бързо да обясня,за какво става въпрос. Важно е само да намериш добър гинеколог,на когото можеш да се довериш. Пожелавам ти скорошно оздравяване.