Влез

View Full Version : Матура математика.Много е важно.

lavicaa
02-04-2011, 14:32
Здравейте.
Като по-малка не харесвах математиката ,защото не я разбирах.
Но от 9-ти до 11 клас,положих усилия и много взе да ме влече.Решавах всяка задача с удоволствие и започнах да проявявам интерес.
Реших да си избера матура математика за 2-ри предмет.
Мислите ли,че ако взимам частни уроци и отново положа усилия,ще успея да си изкарам добра оценка на матурата??Зная,че зависи от мен,но все пак???
Има няколко неща,които ме тревожат.
1.Наум смятам доста бавно,когато става въпрос за повече от двуцифрени числа (трицифрени,четирицифрени и т.н.),писмено,нямам никакви проблеми,но мислите ли че това ще е проблем???
2.От 7-ми и 8-ми клас геометрията почти нищо не зная.По принцип там най-значимото беше за еднаквост на триъгълниците и това не ме затруднява,но кажете с усилия ще мога ли да се справя?
И най-вече това със забавеното смятане,проблем ли ще е???
Много е важно.Касае цялото ми бъдеще.

anonymous546178
02-04-2011, 14:36
ми тренирай и ще смяташ по-лесно :D
не мога да ти кажа
за колко секунди смяташ 937-424
Аз го сметнах за около 5... и за 10 да го сметнеш пак е ОК :)
Сядай да решаваш задачи и сичко е ОК

lavicaa
02-04-2011, 14:42
ми тренирай и ще смяташ по-лесно :D
не мога да ти кажа
за колко секунди смяташ 937-424
Аз го сметнах за около 5... и за 10 да го сметнеш пак е ОК :)
Сядай да решаваш задачи и сичко е ОК

Изрешавала съм сумати задачи.Както казах,писмено няма проблем.Това ,така като го напишеш ,го смятам и аз бързо,но трябва да видя числата.Работата е там,че на ум не мога да си ги изобразя ,па каму ли да запомня какво съм получила.

anonymous546178
02-04-2011, 14:45
ми ше пишеш бре.... кво от, че ще напишеш с един ред повече :)

lavicaa
02-04-2011, 15:02
ми ше пишеш бре.... кво от, че ще напишеш с един ред повече :)

Не ме притеснява това,че ще пиша,а това че ако например попадна в ситуация,в която да трябва да смятам големи числа на ум,няма да се справя без да го напиша някъде.

anonymous546178
02-04-2011, 16:00
И кога ще попаднеш в такава ситуация :-o На матура имаш чернова

fenche22
02-04-2011, 17:52
7 клас геометрията е еднаквите триъгълници (от там и елементите им - медиана, симетрали и подобни теореми) .. друго май не се сещам
от този клас... важното е теоремите там да си преговориш и всичко ще е ОК.8 клас геометрията - координатна система, средни отсечки (основи) в триъгълник и трапец, окръжности ... и това е май.
Прегледай ги все пак.
Колкото до смятането - ТОВА ДА ТИ Е ПРОБЛЕМА! Изобщо не се притеснявай, на матурата ще имаш чернова, пък дори и да го
изпишеш листа, могат да ти дадат и втори, и трети, и колкото си искаш. Изобщо не се притеснявай за това! И успех! 8)

Chacho
02-04-2011, 18:07
Здравейте.
Но от 9-ти до 11 клас,положих усилия и много взе да ме влече.Решавах всяка задача с удоволствие и започнах да проявявам интерес.
Мислите ли,че ако взимам частни уроци и отново положа усилия,ще успея да си изкарам добра оценка на матурата??Зная,че зависи от мен,но все пак???
1.Наум смятам доста бавно,когато става въпрос за повече от двуцифрени числа (трицифрени,четирицифрени и т.н.),писмено,нямам никакви проблеми,но мислите ли че това ще е проблем???
2.От 7-ми и 8-ми клас геометрията почти нищо не зная.По принцип там най-значимото беше за еднаквост на триъгълниците и това не ме затруднява,но кажете с усилия ще мога ли да се справя?

Много ясно, а на частните уроци ще запълнят дупките от 7-8 клас. Да смяташ бързо наум не те прави голям математик. По-добре да можеш да изследваш функция на лист, отколкото да смяташ големи числа наум. Между другото матурата по математика е сравнително лесна за подготвен ученик. Ако си чела уроците и порешаваш задачи ще я разцепиш. А с математика ли мислиш да кандидатстваш и ако да: къде и с матурата ли?

lavicaa
02-04-2011, 18:12
Здравейте.

Много ясно, а на частните уроци ще запълнят дупките от 7-8 клас. Да смяташ бързо наум не те прави голям математик. По-добре да можеш да изследваш функция на лист, отколкото да смяташ големи числа наум. Между другото матурата по математика е сравнително лесна за подготвен ученик. Ако си чела уроците и порешаваш задачи ще я разцепиш. А с математика ли мислиш да кандидатстваш и ако да: къде и с матурата ли?

Смятам с оценката от матурата да влезна,да.
След резултатът от нея ще мисля къде точно да бъде. :)

Chacho
02-04-2011, 18:24
Мхм. Дано се не окажеш в специалност, която не искаш да учиш. По-добре си избери специалност/професия, отколкото предмет, с който да кандидатстваш. А и по-добре се готви за ниво над матурата, защото знанията нужни за матурата са смешни на фона на математиката, която ще ти е нужна, за да си добра в професията си един ден.

lavicaa
02-04-2011, 18:29
7 клас геометрията е еднаквите триъгълници (от там и елементите им - медиана, симетрали и подобни теореми) .. друго май не се сещам
от този клас... важното е теоремите там да си преговориш и всичко ще е ОК.8 клас геометрията - координатна система, средни отсечки (основи) в триъгълник и трапец, окръжности ... и това е май.
Прегледай ги все пак.
Колкото до смятането - ТОВА ДА ТИ Е ПРОБЛЕМА! Изобщо не се притеснявай, на матурата ще имаш чернова, пък дори и да го
изпишеш листа, могат да ти дадат и втори, и трети, и колкото си искаш. Изобщо не се притеснявай за това! И успех! 8)

Благодаря ти!
Иначе,координатната система мисля ,че беше по алгебра.С координатната с-ма ми е много ясно,понеже и в горните класове има доста задачи,решенията на които се намират с нейна помощ.
Пък да не говорим за квадратното уравнение :D
Почти е немислимо без него да се реши задача.

lavicaa
02-04-2011, 18:31
Мхм. Дано се не окажеш в специалност, която не искаш да учиш. По-добре си избери специалност/професия, отколкото предмет, с който да кандидатстваш. А и по-добре се готви за ниво над матурата, защото знанията нужни за матурата са смешни на фона на математиката, която ще ти е нужна, за да си добра в професията си един ден.

Да,но доколкото зная математиката се изучава първата година,а след това започваш да изучаваш специалността,която си избрал.

Foreverbg
02-04-2011, 18:32
Кординатната система е от геометрията. 8)

lavicaa
02-04-2011, 18:34
Да попитам също така,каква професия освен архитект и инжинер мога да имам?

lavicaa
02-04-2011, 18:35
Кординатната система е от геометрията. 8)

Може и така да е.Не си спомням особено.

Chacho
02-04-2011, 18:35

Да,но доколкото зная математиката се изучава първата година,а след това започваш да изучаваш специалността,която си избрал.

Зависи какво влезеш, но общо взето все ще присъства под някакъв вид. Пък и първата година е доста страшно понятие. Повтаряш "Дал бог 3, дал бог 3", накрая бог дал едва 2.

lavicaa
02-04-2011, 18:40

Зависи какво влезеш, но общо взето все ще присъства под някакъв вид. Пък и първата година е доста страшно понятие. Повтаряш "Дал бог 3, дал бог 3", накрая бог дал едва 2.

хаха :D Важното е да се вземе изпита 8-)
Би ли ме запознал какви са професиите с математика,освен архитектурата?

Chacho
02-04-2011, 18:46
Архитектура/строителство/геодезия
Информатика и подобните компютърни специалности
Телекомуникации, машиностроене и разни други технически дисциплини
Почти всички (ако не даже всички) икономически специалности
В Симеоново има доста специалности май с математика
Чиста математика.

Сигурно има и други.