Влез

View Full Version : Голямо притеснение по време на изпитване?

BlackEyedPeas
02-07-2011, 12:09
Здравейте. Искам да Ви помоля за съвет - Какво да правя? Проблема ми е свързан с математиката (А много рядко и по някой друг предмет). Тези дни и преди ваканцията започна да ни изпитва за едни определения и такива работи. Проблема е, че аз ги знам, но като започне в началото на часа да изпитва, не знам какво ми става, но започва, едва ли не, да ми прилошава от страх. Днеска пак същото, в началото на часа започна да изпитва и който не знае, получава един "-" и така получи ли до 3 минуса - 2-ка, аз бях учила, но не знам какво ми става. Започвам адски много да се притеснявам, става ми много горещо, усещам как сърцето ми ще изскочи всеки момент и имам ОГРОМНО чувство, че мога да припадна всеки момент. Чудя се как все още не съм го направила. Математиката не ми е въобще от силната страна, доста съм зле по нея и за това ме е страх каква оценка ще получа. Но просто вземе ли да изпитва, направо сърцето ми ще изскочи. Особено като вдигне мен, започвам да говоря глупости, не ги казвам правилно, обърквам се, а съм ги учила. Днеска ме попита (На всеки номер - Един въпрос), но нещо не го казах като хората, казах го какво е, но не съм го казала правилно и естествено - Минус. Само 4-5 човека в класа успяха да отговорят. Накрая зададе един въпрос, никой не отговори, аз вдигнах ръка и го казах правилно, от целия клас само аз познах, с мисълта, че ще ми напише "+", но НЕ! Най-тъпото от цялата работа е, че като зададе някакъв въпрос на някой друг - АЗ ГО ЗНАМ. Но защо, за Бога, като вдигне мен, все ми задава въпрос, 'дет не го знам (Тя не знае, че не го знам), но много интересно защо така се получава. Винаги на другите ги знам, но моите - никога. Утре пак каза, че в началото на часа ще изпитва. Адски много ме е страх. Не знам какво да правя. Моля Ви, посъветвайте ме с нещо, искам да не се притеснявам толкова много, от какво може да е това?

П.п: Извинявам се за правописните си грешки, граматиката ми бая куца.

kr
02-07-2011, 12:17
Да ама ти каза вярно онова накрая ... И АЗ ТАКА ... когато и теб и мен пита аз го знаех (Денито тъкмо ми го каза ...) и изведнъж все едно мозъка ми блокира 8-) :-o ... Сигурно математиката стресира голяма част от учениците :D :D :D :D :D ,, Таа сериозно - не си го научила добре .. днеска в музиката ако си ги научила както трябва ще можеш да ги кажеш ... а ако не можеш трябва да ги научиш по-добре :)

BlackEyedPeas
02-07-2011, 12:20
Въпроса не е дали съм го учила или не, а защо става така с мен? Учила съм ги всичките неща, но изведнъж сякъш блокирам.

02-07-2011, 12:23
ooо аз съм по същия начин.. с притеснението когато ме изпитват :D
не мисла че може да се оправи :?
ннаправо стомаха ме свива и същото тва топло ми става треперя и все едно ще припадна абее същото и нищооо не мога да кажа все едно гласа ми се губи :?

Extremescream
02-07-2011, 12:28
Оооо,да.Това и до днес си ми е останало като кофти навик.Просто молиш за минутка да си събереш мислите и започваш бавно и спокойно да отговаряш.Така,като си систематизираш нещата,се чувстваш по-добре.Успех :)

Greennight
02-07-2011, 12:30
И аз бях така,кой клас си ? Докато не изкараш няколко 2ки подред,за да се отчаяш и да почне да не ти пука няма да се оправят нещата :lol:

BlackEyedPeas
02-07-2011, 12:33
Ама тя не чака! За 10 мин. под ред ни пита всички по един въпрос, няма "Ама, госпожа, изчакайте малко", не и ли отговориш веднага, 2-ка или минуса. Ей ся говорих с майка по телефона и естествено ми се развика. Как да и обясня, че ги знаех въпросите, а интересното беше, че точно моя си не знаех. Ся ми вика, че уж съм учила, а много било интересно, как точно това не съм знаела.

BlackEyedPeas
02-07-2011, 12:34
И аз бях така,кой клас си ? Докато не изкараш няколко 2ки подред,за да се отчаяш и да почне да не ти пука няма да се оправят нещата :lol:

Е, да, ама първия срок (единствено най-зле съм по математика) и имам 2-ка за срока. Най-тъпото е, че съм 7 клас.

sunnyreni
02-07-2011, 13:00
Оо и аз съм така, но по география и история. Просто в междучасието еазказвам урока и като ме вдигнат всичко забравям и говоря пълни глупости, все едно не съм вадила учебник :-o Ама добре че по география не са ме изпитвали, та сигурно скоро ще ме изпитата, а аз умирам от притеснение.

cAnDyYy
02-07-2011, 13:02
Мен като ме изпитват се изчервявам като домат и започвам да треперя. Например онзи ден ме изкарва на дъската по математика и аз последните дни никак не внимавах в час и нито формули знаех,нито нищо. И си викам край, сега ще ми пише двойка. И нали взимам маркера и взех, че я реших. И аз не знам как така ми дойдоха на ум формулите като само два пъти им бях хвърлила око /не запомням бързо / 8-) Обаче тя не ми писа оценка :-x :o Може би ако си кажеш 'учила съм,знам го' може да стане. Аз лично като изляза на дъската и за нищо не мисля :-D изпадам в паника :razz: Трябва да се успокоиш

BlackEyedPeas
02-07-2011, 13:11
Хах, да се успокоя, как? Адски много ме е страх, че тази математика всичко ще ми провали. По другите предмети съм добре, но по математика :? Просто не знам какво ще правя. В гимназията, в която искам да влезна, до колкото знам, се иска една 3-4 по математика и 5 по БЕЛ, по БЕЛ добре, но по математика не знам. Гимназията не е някаква елитна, а и щом '97 набор сме най-малкодушни (мисля, че така беше думата), това значи, че по лесно ще приемат в гимназий, дай Боже да се иска поне 3 за тази гимназия, та да влезна поне там. Сега 2-ия срок се стегнах, но по тази математика нищо няма да мога да направя. Бая хора казват, че гимназията, в която искам да влезна, не струвала, не била елитна, но не ми пука особено. Единствено от целия град, там преподават езика, които искам да уча, за това единствено искам да влезна там.

Greennight
02-07-2011, 13:36

Е, да, ама първия срок (единствено най-зле съм по математика) и имам 2-ка за срока. Най-тъпото е, че съм 7 клас.Значи трябва да се стегнеш и да решаваш мнооогооо,когато си сигурен в нещо не се притесняваш.Според мен притеснението ти е от това,че не са те изпитвали много на дъската и от незнание.Най-добре наистина се стегни,защото все пак от тая година ти зависи бъдещето в голяма степен.Едно ще е да учиш Английски и Немски,съвсем друго да те учат да вулканизираш гуми...

cAnDyYy
02-07-2011, 13:37
:? Ами....защо не пробваш да поговориш с учителката? Кажи и,че учиш,но се притесняваш и за това не можеш да отговориш :-o Помоли я да ти даде малко повече време.

kr
02-07-2011, 17:05
Очевидно никой не разбира ... :D Математичката не е лош човек,но става ли въпрос за математика ... не е така лесно (при нас) да се каже нещо като "Госпожо,дайте ни 1 минута" или "Аз ги учих,но се запъвам" Там се иска да отговориш на въпроса,който ти е зададен,ако ли не или 2 или - ... а при три минуса 2ка :-# :smt120 (Аз имам 1 минус 8-) ) Абее другите предмети ако учиш ще ги оправиш,но за математиката не ми се вярва (поне при нас) ... Аз си реших вярно задачата и вдигах ръка да покажа и госпожата казва "тези,които съм им проверила тетрадките да си дадат бележниците (имат 6) а часа тъкмо свърши... Чувствах се МНОГО прецакано :shock:

fenche22
02-07-2011, 17:16
Кажи какво точно те бърка в математиката в 7 клас да ти го кажем. На мен този предмет също ми е проблемен, просто зацепвам на нещата и мозъка ми не може много много да ги връзва, но преди 2 години когато кандидатствах се стегнах, особено по трудната `математика` и на изпита имах 3,90. Съответно и си влязох в гимназията понеже средния успех на този изпит за страната беше 3,75. :)
Така че кажи какво те бърка, може да успея да ти отговоря! 8)

kukuchev711
02-07-2011, 17:26
Кажи какво точно те бърка в математиката в 7 клас да ти го кажем. На мен този предмет също ми е проблемен, просто зацепвам на нещата и мозъка ми не може много много да ги връзва, но преди 2 години когато кандидатствах се стегнах, особено по трудната `математика` и на изпита имах 3,90. Съответно и си влязох в гимназията понеже средния успех на този изпит за страната беше 3,75. :)
Така че кажи какво те бърка, може да успея да ти отговоря! 8)
Пете, математика е пълна шитня. :D :D
И аз не обичам, но ще ми предстои важен изпит.
Така по темата……
Какво да ти кажа освен да се мобилизираш и да си излееш абсолютно всички мисли в главата ти. Бъди спокойна, don't worry. Преди, когато бях 1-2 клас, и аз се притеснявах доста, но няма смисъл.
Нашата госпожа по химия и физика ни пита въпрос и ни дава по 3-4 минутки да мислим, което за мен е много, защото като направя сравнение с другите…… Съсредоточи мислите си!

Успех!

justwondering
02-07-2011, 19:14
Хах и на мен така ми се случва (но не по математика, там имам други проблеми, не мога да събирам :D ), но примерно по немски винаги ще ме вдигне на изречението, което не мога да направя. Не знам защо се получава така :D
Ако искаш 6, защото предполагам тази оценка ще ти трябва за кандидатстването (аз кандидатствах преди 2 години по стария начин, сега не знам как е), просто трябва да седнеш и да научиш всички определения и въобще всичко, което може да те пит, за да нямаш притеснение, че ще улучи нещо, което не си научила.
Като отидеш в часа си казваш "Аз мога, аз ще се справя" и се мъчиш да се успокоиш. Пий вода, клати си краката, каквото там ти помага. Важното е да си спокойна.
Като започне да задава въпроси на другите мислено си подготвяш отговора. Така се успокояваш, че знаеш.
Като ти зададе на теб въпроса всичко трябва просто да ти изскочи от устата. Ако си го научила ще успееш да го кажеш.
Иначе имам една приятелка, която супер много се притеснява и просто не може. Всичко забравя, макар и да знае. Просто има такива хора. На последното изпитване по физика (добре че г-жата е пич) тя супер много се притесни, а аз седя до нея и само си викам "айде кажи го!!", защото знам, че го знае ама ей така, "забива". И реших да й помогна (може да е тъпа идеята, ама свърши работа), просто й казах "Деси, успокои се" и госпожата ме чу и видя и стана много търпелива и спокойна. В крайна сметка момичето си изкара шестицата. :)
Не ви познавам госпожата, но ако уредиш някой да ти каже така може и да се смили над теб (макар че от каквото разказваш съмнявам се да има резултат :) )
Успех!