Влез

View Full Version : Проблем с няколко задачи по математика? (7 Клас)

BlackEyedPeas
02-09-2011, 11:00
Имам голям проблем, даскалката ми каза, че утре ще ми вземе тетрадката с домашната и ни даде на целия клас 3 задачи и утре ще и ги оставяме да ги проверява, но само определени номера. Проблема е, че мен ме нямаше за тези 2 урока (Симетрали, медиани и градуси) с тази домашна и не знам какво да я правя, не я разбирам. Едно момиче искаше да отида следобед в тях да ми помогнела, но трябва да ходи на уроци и няма как да ми помогне. Единствената ми надежда сте Вие! Моля ви, обяснете ми ги ако може, защото адски много ме е страх за утре. Започнах горе-долу добре 2-ия срок, а и годината е адски важна, не искам ся изведнъж да тръгна надолу :( Ето ги и тях:

1 зад.: В триъгълника ABC страните AB и AC са съответно 18 см. и 10 см. и ъгъла между тях е 30 градуса. Намерете лицето на триъгълника.

2 зад.: В триъгълник със страна AB=12 см, медианата CM образува с основата ъгъл 60 градуса. Намерете дължината на отсечката с краища петите на перпендикулярите, спуснати от върховете на A и B към правата CМ.

3 зад.: В триъгълника ABC ( ъгъл C=90 градуса) симетралата на BC пресича хипотенузата AB в точка M. Да се докаже, че CM е медианата на триъгълника ABC.

polssa
02-09-2011, 13:11
Бих ти помогнала, но още и ние не сме взели тия уроци... :(

anonymous546178
02-09-2011, 13:46
Уф, мързи ме сега да пиша, прочети си уроците.... първата е по формyлата S=b.c.sin(alfa)/2 само заместваш и ти излиза :)

Chacho
02-09-2011, 17:59
Имам голям проблем, даскалката ми каза, че утре ще ми вземе тетрадката с домашната и ни даде на целия клас 3 задачи и утре ще и ги оставяме да ги проверява, но само определени номера. Проблема е, че мен ме нямаше за тези 2 урока (Симетрали, медиани и градуси) с тази домашна и не знам какво да я правя, не я разбирам. Едно момиче искаше да отида следобед в тях да ми помогнела, но трябва да ходи на уроци и няма как да ми помогне. Единствената ми надежда сте Вие! Моля ви, обяснете ми ги ако може, защото адски много ме е страх за утре. Започнах горе-долу добре 2-ия срок, а и годината е адски важна, не искам ся изведнъж да тръгна надолу :( Ето ги и тях:

1 зад.: В триъгълника ABC страните AB и AC са съответно 18 см. и 10 см. и ъгъла между тях е 30 градуса. Намерете лицето на триъгълника.

2 зад.: В триъгълник със страна AB=12 см, медианата CM образува с основата ъгъл 60 градуса. Намерете дължината на отсечката с краища петите на перпендикулярите, спуснати от върховете на A и B към правата CМ.

3 зад.: В триъгълника ABC ( ъгъл C=90 градуса) симетралата на BC пресича хипотенузата AB в точка M. Да се докаже, че CM е медианата на триъгълника ABC.

1 задача:

Построяваме СН - височина. Правоъгълника АСН е правоъгълен, с ъгъл 30 градуса => СН=АС/2 = 10/2 = 5

СН.АВ/2 = 5.18/2 = 45

2 задача:

Нека AH' и BH" са перпендикулярите от А и В към СМ. Триъгълник АМН' е правоъгълен с ъгъл <А=90-60=30 градуса => Н'М = АМ/2 = 3

АН'М еднакъв с ВН"М
1)Ъгъл от 90 градуса
2)АМ=ВМ
3)<Н'АМ = <Н"ВМ = 30 (АН' || ВН")

От тук имаме, че Н'М = МН" = 3 => Н'Н" = 2.3 = 6

3 задача

Нека средата на ВС е Р.

Разглеждаме триъгълник МРС и МРВ еднакви

1) СР = ВР (От симетралата)
2) МР - обща
3) <МРС = <МРВ = 90 градуса (Пак от симетралата)

=> СМ = МВ

Да означим <А=а

очевидно <В = 90-а

СМВ е равнобедрен => <МСВ = <МВС = 90-а

<АСМ = <АСВ-<МСВ = 90-(90-а) = а

<А=<АСМ => триъг. АСМ е равнобедрен => СМ = АМ

Имаме СМ = АМ и СМ = ВМ => АМ = ВМ => СМ е медиана.

BlackEyedPeas
02-09-2011, 19:43
Chacho, просто не знам как да ти благодаря. Наистина съм ти адски задължена, трябва да те черпя една бира (: Наистина много ти благодаря, сега ми станаха по-ясни. Адски много, много, много ти благодаря за помоща!

Chacho
02-09-2011, 19:56
Пак заповядай! ;)