Влез

View Full Version : И пак химия

DJmx
02-10-2011, 15:10
Отново имам проблем с една задача по химия, наподобяваща предната, която бях публикувал. Надявам се отново да има отзиви... :)

При взаимодействие на широко разпространеното в природата твърдо вещество, неразтворимо във вода вещество А с киселина, се отделя газът Б - без цвят и мирис. При ниска температура Б се втвърдява в т.н. "сух лед" (предполагам, че става въпрос за водород тук). Ако се пропусне газът Б през водния разтвор на веществото В, който оцветява лакмуса в синьо, се получава химично съединение А. Ако се продължи пропускането на Б утайката от А се разтваря и се получава веществото Г.
При нагряване на А при висока температура се получават веществата Б и Д.

buba_strelec
02-10-2011, 16:40
нека позная : ще кандидатстваш с химия и биология ? 8-) скоро я бях решавал задачата :)
Б-СО2 , той няма цвят и мирис , а при ниска температура образува "сух лед" , това е т.н. клише за разпознаване на СО2.
Бялото неразтворимо в-во (А) е СаСО3 - варовик . При вз-вието му със солна к-на(НСl) протича ЙОП с образуването на слаб електролит Н2СО3 , който се разпада на СО2 и Н2О.
В - Са(ОН)2-основа
При вз-вието на Са(ОН)2 с СО2 се полувача отново А и се отделя Н2О.
При по-нататъшно пропускане на СО2 през Са(ОН)2 и Н2О се получава Са(НСО3)2 - Г . Реакцията е обратима
При нагряване СаСО3(при 1000 градуса целзий) се получават СаО-основен оксид и СО2-киселинен оксид

А-СаСО3
Б-СО2
В-Са(ОН)2
Г-Са(НСО3)2
Д-СаО
ако не се лъжа има и да сравниш св-вата на двата оксида 8-)

дано съм ти помогнал :)

DJmx
02-10-2011, 17:03
Еее, благодаря! :-) Да, имам да сравня свойствата им, но с това навярно ще се справя. Откриването ми е трудно. Благодаря ти, че се отзова!!! :)