View Full Version : Как учите новите думи?
RaisedOnRock
02-20-2011, 13:22
Как учите новите думи по чуждите езици?И имате ли някакви методи за по-лесно запомняне?
BaffaLsc
02-20-2011, 15:00
Лично аз.. много лесно ги запомням, нямам никакви методи и разни такива , просто като ги прочета два или три пъти и съм ги запаметила вече . 8-)
Уча си думите по немски като ги повтарям постояно или като си представям думата мислено.Иначе помня,че класната ни наскоро ни каза за един метод за по-бързо запомняне.Когато трябва да научиш някой урок или думи да кажем,си пускаш хубава музика.Не песен,а просто музика като фон.И така някакви учени установили,че на фона на тази музика се запомня по-лесно.
П.П.Незнам дали това е вярно и дали наистина помага.
WishICouldForgetYou
02-20-2011, 15:16
Не ги уча.. :-| :-|
RaisedOnRock
02-20-2011, 15:19
Лично аз.. много лесно ги запомням, нямам никакви методи и разни такива , просто като ги прочета два или три пъти и съм ги запаметила вече . 8-)
Късметлийка. :(
Благодаря,fanpire,ще пробвам това с музиката. :)
SmilezZz
02-20-2011, 15:21
По руски,английски ми е лесно запомнянето.. Просто прочитам по няколко пъти урока/думите или каквото трябва да науча..
По китайски пиша три реда йероглифите.. И така.. Ученето на който и език да е - става с доста упражнения..
RaisedOnRock
02-20-2011, 15:28
Мда,по английски е лесно,обаче по немски нищо не запомням. :( И да запомня нещо,е само думата,определителния член пред нея все го забравям. :(
Greennight
02-20-2011, 15:29
Пиша ги и докато ги пиша ги изговарям на български и на съответния език :)
Fiction7577
02-20-2011, 15:45
Отварям речника, прочитам ги 2-3 пъти, след което с ръка закривам
българските значения и докато гледам тия чуждите, се опитвам да се сетя какво значат, после закривам английските и така.
Или по-просто казано първо от английски на БГ, после от БГ на английски.
Не ги уча.. :-| :-|
Точно !
И хубав подпис :)
iiordanova
02-20-2011, 18:42
Всеки си има своя стратегия за научаване на нови думи.
Аз ги пиша по няколко реда , като в същото време си повтарям думата и българското и значение.
AliceWilliams
02-20-2011, 18:49
По АЕ ги повтарям по няколко пъти на БГ и по няколко пъти на АЕ и ги запомням. :) Но по Немски ги пиша няколко пъти и пак ги повтарям на немски на английски и на български. По лесно ми е, когато ги знам и на 3-те езика. По-лесно се сещам значението им. :)
Аз не ги уча.Всъщност аз не уча . :D
DuMbErRr
02-20-2011, 21:15
Чисто и просто - не ги уча. :)
Sisito941
02-21-2011, 05:46
По немски понеже пред съществителните има определителен член der/die/das госпожата каза,че най-добре било да наизустим думата с определителния й член,тъй като нямало обяснение защо примерно маса на немски е от мъжки род,а на български казваме "една маса"../нещо такова разбрах/
По английски запомням думите още в часа..
flower757
03-03-2011, 12:51
Ами постепенно .. т.е. , когато ги вземем, ги чета няколко пъти , после следващия ден-отново и отново .. и така се запомнят . Или и когато има да се превеждат текстове , и ако не ги знам , гледам и тогава също запомням . Когато трябва да ги знам перфектно , както някои по-горе писаха , закривам на ае и после на бг и така :) . Но все пак всеки човек си помни по различен начин-намери своя ! :)
По АЕ ги запомням в час.
Иначе когато учих немски си ги пишех на един лист. Слагам си го на главата и го бия с чук докато не ги запомня :) Просто ги пиша 10 пъти и си ги говоря през това време ;)
Kobayashi
03-04-2011, 07:58
Всеки си има своя стратегия за научаване на нови думи.
Аз ги пиша по няколко реда , като в същото време си повтарям думата и българското и значение.
И аз така...и пак нищо не се получава.Скапан японски... :(
Чета ги 2 пъти. Закривам значенията им. Казвам каквото съм запомнила, а думите, които не съм - прочитам си ги 2 пъти. И за финал - закривам всички думи и попринцип се оказва, че вече ги знам. :)
аз лично ги пиша и си ги преговарям редовно...а и както се казва повторението е майка на знанието, нали? :)
kalpazanka
03-04-2011, 12:49
Като бях ученичка, ни караха да си правим тетрадка за упражнения и една дума да я пишем минимум по десет пъти- за английския. Същата история бе и с немския- тетрадка за писане на думите и преди часа ги нареждахме на бюрото за проверка. За родовете учителката ни даваше правила как да се ориентираме, ако думата е непозната или не сме запомнили члена.
shakira96
03-04-2011, 13:50
Учителката ми по АЕ казваше, че е лесно, като си ги напишете на отделни листчета - от една страна на БГ, а от другата на АЕ, ИЕ или какъвто език учите. Хващате едно листче и съответно казвате думата на БГ или на другия език. :)