Влез

View Full Version : Философски книги

vampireheart
03-04-2011, 00:41
Препоръчайте ми филосовки книги. Благодаря ви предварително.

montana6
03-04-2011, 02:32
Малко по конкретна/ен може ли да си? Философията е доста разтегливо понятие и има различни видове философия, съответво от различни периоди.

NomNomNom
03-04-2011, 10:00
Сигурно си 9-10 клас, или си пропуснал 11ти безвъзвратно.

Вземи учебника за 11ти клас и ги карай авторите под ред . Антична философия, различните школи , квото те кефи - у библиотеката и си взимаш труд от въпросният автор/ философ.

Nam3less3
03-04-2011, 11:03
Препоръчайте ми филосовки книги. Благодаря ви предварително.Чети мойте мнения.

NomNomNom
03-04-2011, 11:56
Axaxaxaxaxaxax :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:

Човек, уби ме ! :-) :razz:

Добави го в скайп за по-лесно, аз така направих :D

Nam3less3
03-04-2011, 12:02
Axaxaxaxaxaxax :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:

Човек, уби ме ! :-) :razz:

Добави го в скайп за по-лесно, аз така направих :DТи си една от малкото, които имат честта да си пишат с мен по скайп. Надявам се, че го оценяваш :D

vampireheart
03-04-2011, 19:51
Ей това е... Човек не може и да попита...Винаги ще се намерят някакви които да развалят всичко...

gandalfepi4
03-04-2011, 20:01
просто кажи какво искаш малко по-конкретно и ще ти се каже.

най-общата философска книга за която се сещам е "светът на софи" въпреки че е малко наркоманска покрива доста от основните неща

luda4et0o
03-04-2011, 22:27
Вземи да четеш някаква религиозна книга Библия или Коран.Можеш да ги четеш като си ги изтеглиш.Когато ги четеш ако не ги разбираш търси си с обяснение можеш и да намериш.

montana6
03-04-2011, 22:53
Ей това е... Човек не може и да попита...Винаги ще се намерят някакви които да развалят всичко...

Аз ти отговорих, но ти обърна внимание само на спама. Явно не искаш нещо конкретно, така че ето ти някои предложения от мен:

http://www.helikon.bg/books/130/20199_taj-reche-zaratustra.html
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=7634
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=26208

vampireheart
03-06-2011, 18:22
Благодаря ти много!

npp
03-17-2011, 18:00
най-добрата философска книга е здравия разум, който знаейки че Доброто е правилното а злото неправилно, търси съвършено спасение и съвършен живот за всеки човек и всяко одушевено чрез правилни желания пред Онзи Който наистина е истинският Господ Бог на Доброто.

Mileva
04-14-2011, 12:51
За "Тъй рече Заратустра" на Ницше нея съм я чела, дори съм я изучавала в университета в часовете по Философска антропология, смятам че е доста интересна но паралелно с нея ти препоръчвам и да прочетеш критики и рецензии на нея. Мога също да ти препоръчам моя любимец Мишел дьо Монтен пкнигите "Опити" те са няколко тома но на мен ми бяха безкрайно интересни. Можеш да прочетеш и поотделно нещо на Сартр и някой други неща от Ницше, освен Заратустра, ама те са по резки в изказа си и само малко тежки за възприемане :) Трябва да ти е малко болен мозъка, за да си го обясниш без да четеш и помагала към книгите ..

Nam3less3
04-14-2011, 12:52
най-добрата философска книга е здравия разум, който знаейки че Доброто е правилното а злото неправилно, търси съвършено спасение и съвършен живот за всеки човек и всяко одушевено чрез правилни желания пред Онзи Който наистина е истинският Господ Бог на Доброто.+1

gandalfepi4
04-14-2011, 15:51
истинският бог на доброто не би създавал зло нали?

Nam3less3
04-14-2011, 15:57
истинският бог на доброто не би създавал зло нали?Такива като тебе са го създали. Бог е дал свободна воля на хората и могат да избират между доброто и злото, ако не беше така, щяхме да сме като роботи.

gandalfepi4
04-14-2011, 16:11
Исая 45:7

Правя мир, творя и зло! Аз Господ съм, Който правя всичко това.

Амос 3:6

Може ли да засвири тръба в град И людете да не се уплашат? Може ли бедствие да сполети град И да не го е направил Господ?

Плач Еремиев 3:38

Из устата на Всевишния не излизат ли и злото и доброто?

you give me too much credit lad :razz:

http://skepticsannotatedbible.com/says_about/free_will.html

Nam3less3
04-14-2011, 16:13
Исая 45:7

Правя мир, творя и зло! Аз Господ съм, Който правя всичко това.

Амос 3:6

Може ли да засвири тръба в град И людете да не се уплашат? Може ли бедствие да сполети град И да не го е направил Господ?

Плач Еремиев 3:38

Из устата на Всевишния не излизат ли и злото и доброто?

you give me too much credit lad :razz:Защо цитираш Стария Завет, след като многократно си доказал, че не го разбираш :razz:

gandalfepi4
04-14-2011, 16:16
защо имаш проблем с това да го цитирам?

пък и не виждам какво има да му се разбира на

"аз съм господ и създавам злоба и бедствия"

момко, я си набий една в кенефа и спри да лъжеш за библията. само водиш хората далече от бога :D

ПС ето и нещо отностно свободната воля

http://skepticsannotatedbible.com/says_about/free_will.html

Nam3less3
04-14-2011, 16:21
ПС ето и нещо отностно свободната воля

http://skepticsannotatedbible.com/says_about/free_will.htmlТакива сайтове нищо не казват, има си доказани официални книги писани от източноправославни светци, които предпочитам като източници. И срещу тях никой не съм чувал да дава аргументи, просто щото няма какви. Приеми го като предизвикателство :razz:

gandalfepi4
04-14-2011, 16:35
тц, тц, тц.

забрави да копираш и горното, малко по-проблематично, изказване и да му отговориш

да предполагам ли че очевидната причина (пак те сгащих да лъжеш за библията и после игнорираш абсолютно всичко, което който и да е ти праща) те е накарала да го отбягваш?

искам да кажа - това е "месото" на два поста па ти се хвана за три думи от "ПС-а". не е много логично все пак 8-)

еееееххххххх... момко, момко...

Nam3less3
04-14-2011, 16:44
Недей тъй, че хората ще останат с впечатление че си ме затапил :lol:
70 пъти по 7 съм ти разяснявал тия въпроси за библията, но просто си атеист и си си поставил за цел да отричаш очевидното, а именно, че Онзи, Господ Бог на Доброто съществува 8)

gandalfepi4
04-14-2011, 18:28
в такъв случай обясни, поне за другите, как трябва да се чете дълбоко символичната метафора "аз съм господ и създавам злоба и бедствия"

с цитати в по-горния ми комент

gandalfepi4
04-15-2011, 14:25
с нещо повече от неловко мълчание може би?

Nam3less3
04-15-2011, 14:29
Представи си, че съм го обяснил, това как ще промени статуктвото 8-)

GregoryHouse
04-15-2011, 14:53
Пак ли вие двамата почвате да се дърляте за бог? :) Ей, нямате спирка... Поне се пренесете в другата тема.

ПТ: Древногръцки философи, след това римските и от по съвременните бих казал единствено Ницше...въпреки, че не съм напълно съгласен с възгледите му .

От древногръцките - Аристотел, Епикур, Платон би препоръчал като must.
От древноримските - Сенека, Цицерон и Лукреций Кар(последовател на Епикур)

ZipFail
04-15-2011, 15:02
'Затапен' е лека дума за това, което gandalfepi4 ти причинява.

Аз не съм видял дори на 1 от въпросите му да отговориш адекватно, пък камо ли да го обориш..

Nam3less3
04-15-2011, 15:05
Тъй е, злото е силно, но доброто ще победи накрая, като в книгите, филмите и франчайзите :D

gandalfepi4
04-15-2011, 17:22
Представи си, че съм го обяснил, това как ще промени статуктвото 8-)

щом питаш - би ме доближило по-близо до "спасение", би изпълнил християнския си и човешки дълг и би помогнал на всички други които четът

mako1
05-11-2011, 10:58
Ще си позволя да се намеся, в спора, като наруша благоприличието. Отговорът е че доброто не би съществувало без наличието на злото.Затова създаването за злото е необходима и неизбежна част от създаването на доброто.Просто и ясно, като присаждане на костен мозък.

gandalfepi4
05-11-2011, 11:08
^ значи ако аз ти дам един бъргър ти не би го оценил докато не те заключа в мазе и не ти откъсна пацката?

mako1
05-11-2011, 12:44
Ако ми дадеш споменатия бургер и ако си ми давал по три бургера всеки ден преди това, ще го приема като даденост и няма да го оценя.Но ако не съм ял три дена и ми дадеш бургера ще бъдеш олицетворение на бога, един вид.Същото е и с пацката.Приемаш я за даденост и не си благодарен за нея.Обаче ако ми я резнеш и после господ ми я зашие обратно, като и вдъхне живот след това, ще съм му толкова благодарен,колкото не съм бил благодарен на наште, че съществувам.За да оцениш доброто ти трябва да познаваш злото.
Поздравления за примера и въпроса ти - както винаги красноречив и проникновен.

Nam3less3
05-11-2011, 12:46
Ще си позволя да се намеся, в спора, като наруша благоприличието. Отговорът е че доброто не би съществувало без наличието на злото.Затова създаването за злото е необходима и неизбежна част от създаването на доброто.Просто и ясно, като присаждане на костен мозък.В началото е съществувало, то самият Бог е доброто и не е имало никакво зло. Ако хората до 1 се променят, пак ще съществува само доброто без да има "зли гадняри" :D

mako1
05-11-2011, 13:00
Доброто и злото са толкова преходни, колкото е и вярата ни в тях ,затова те винаги ще съществуват под една или друга форма.Докато не видиш черното не можеш да разпознаеш бялото, ако си Хомо сапиенс, разбира се.