View Full Version : В какво вярвате ?
Здравейтее :) Интересно ми стана в този раздел кой в какво вярва, кой каква религия изповядва, изобщо изповядва ли някаква религия и т.н. Ще се радвам колкото се може повече хора да ми обяснят гледните си точки относно съществуването на някаква висша сила или ... в каквото друго вярват :) Основно ме интересуват следните съпроси:
1. Изповядвате ли някаква религия? Каква?
2. Какво смятате за другите религии?
3. За религиите като цяло?
Ако успеете да си измислите и други въпроси отговорете си и на тях :P
Питам от чисто любопитство и се извинявам ако вече има такава тема :)
gandalfepi4
03-14-2011, 12:19
1 Ирелигиозен, въпреки че личната ми философия има някои допирни точки и "практики" свързани с джейнизма и обджективизма
2 Има такива които са добри (джейнизъм, будизъм), има такива които са ок (хиндуизъм, шинто), има и такива които са лоши (сикхизъм), а има и такива които олицетворяват всичко което мога да нарека зло, аморално, сексистко, садо-мазохистично, егоистично и тн. (юдеизъм, християнство, ислям)
3 Много неща и в зависимост от конкретния хронологичен момент на конкретна религия, но за мен горе-долу се изчерпва основното с механизъм за обясняване на необяснимото, средство за контрол, утешение за слабите духом и току таме някои доста хубави и морални идеи, особено из източните религии
а
относно съществуването на някаква висша сила или ... в каквото друго не съм ГРАМ убеден от "доказателствата" за такова нещо и не мисля че има, но съм с отворено съзнание и ако видя нещо което навежда до такова заключение бих го приел
Nam3less3
03-14-2011, 15:00
1. Християнство(източноправо лавно), макар че почти не ходя по църкви и т.н.
2. Нищо лошо.
3. Целта на религията е духовно усъвършенстване.
1. Атеизъм (ако го водим религия)
2. Ами не правя разлика, всички вярват в едно /или повече божества, така че пак съм против
3. Опитвам се да съм толерантна към вярващите, обаче колко връзки и минало се рушат заради религиите... :?
личната ми философия има някои допирни точки и "практики" свързани с джейнизма и обджективизма
По-конкретно ? :-o
kstanishev
03-14-2011, 17:30
1. Религии не изповядвам. Всяка една религия си има своите корени и своят разпространител. Аз вярвам, че хората грешим, затова и религиите са аут.
2. Да си религиозен е ОК дотам, докъдето се простират твоите виждания. Започнеш ли да се водиш по акъла на другите, работата става дебела.
3. Като цяло най-разпространените религии са буквално зли. Всички са наясно, че едно време църквата е изземвала земи и богатства в името на Бога. Едни си имат "свещена война", пък други не ядяли свинско месо. Някой ще ми каже ли дали един убиец ще иде в рая, защото е спазвал перфектната диета?
gandalfepi4
03-14-2011, 17:38
личната ми философия има някои допирни точки и "практики" свързани с джейнизма и обджективизма
ми опитвам се да уважавам всяко живо същество, вегетарианец съм, махам некви охльови от улицата даже, смятам че идеята е да победиш вътрешният си мрак... което звучи доста драматично, медитирам си, вярвам че каквото и да прави който и да е било има значение и е важно, не по-няква специална причина, а само по себе си и че е важно да си възможно най-продуктивен и добър.
това е общо взето
ми опитвам се да уважавам всяко живо същество, вегетарианец съм, махам некви охльови от улицата даже, смятам че идеята е да победиш вътрешният си мрак... което звучи доста драматично, медитирам си, вярвам че каквото и да прави който и да е било има значение и е важно, не по-няква специална причина, а само по себе си и че е важно да си възможно най-продуктивен и добър.
това е общо взето
Ясно :) Уважавам та !
montana6
03-15-2011, 12:18
1. Изповядвате ли някаква религия? Каква? - Не
2. Какво смятате за другите религии? - Нищо особено, т.е. приемам ги.
3. За религиите като цяло? - Доста се злоупотребява с тях (подклаждане на войни на религиозна основа и други).
1. Атеизъм (ако го водим религия)
2. Ами не правя разлика, всички вярват в едно /или повече божества, така че пак съм против
3. Опитвам се да съм толерантна към вярващите, обаче колко връзки и минало се рушат заради религиите... :?
marin4itu
03-15-2011, 20:29
Религиите са създадени, защото едно време народите е трябвало да се обединят, а това е можело да стане единствено, ако всички вярват в нещо общо.
Аз вярвам в съдбата, в това че всичко си има смисъл, и в това че всичко се връща. Не вярвам в нито една религия, не влизам в църкви, джамии и т.н.
Nam3less3
03-15-2011, 21:23
Религиите са създадени, защото едно време народите е трябвало да се обединят, а това е можело да стане единствено, ако всички вярват в нещо общо.
Аз вярвам в съдбата, в това че всичко си има смисъл, и в това че всичко се връща. Не вярвам в нито една религия, не влизам в църкви, джамии и т.н.И как ще обясниш, че всичко има смисъл, че не е случайно, че всичко се връща, че има съдба, без да вярваш в Бог-съответно в някоя от религиите и духовните учения за него?
Абе всеки ден ще се намери някой да ме изуми с безумията си, чудя се какво друго ще измислите.
Всеки луд с номера си :D
gandalfepi4
03-15-2011, 22:25
^ ми ако поне беше прочел речниковата дефиниция на "съдба" щеше да знаеш че не изисква някой който да предетерминира за да му е кеф.
"как ще обясниш че течението отнася листата по определен начин без речен дух?"
пък и последното изказване е безумно смело от някой който твърди че
Ефесяни 5:22
Жени подчинявайте се на мъжете си
учи на равенство между половете
1. Не ,но не бих казал и че съм 100% атеист. Все си мисля ,че може и да има нещо ,но определено не бих се хвърлил на твърдението ,че е всевишно същество с разум и емоции.
2. Мога да говоря за тези три ,тъй като съм достатъчно запознат с тях - юдаизъм ,християнство и ислям. Смятам ,че са коя от коя по тъпи - очевидно е ,че имат общи корени (или по-скоро са изплагиатствани от едно и също място) ,но всеки от изповядващите ги смята другия за грешен. Да не говорим ,че с цел да се "отличат" една от друга са добавяни какви ли не тъпизми.
3. Една много любима моя фраза : "Let us strangle the last king with the guts of the last priest" . Разликата между религия и вяра е от земята до небето.
юдаизма е калпаво продължение на старата еврейска религия, а исляма е несполучлив опит от страна на арабските пророци да представят нещо по-съвършенно от израелските пророци.
marin4itu
03-17-2011, 18:30
Аз вярвам в съдбата, в това че всичко си има смисъл, и в това че всичко се връща. Не вярвам в нито една религия, не влизам в църкви, джамии и т.н.И как ще обясниш, че всичко има смисъл, че не е случайно, че всичко се връща, че има съдба, без да вярваш в Бог-съответно в някоя от религиите и духовните учения за него?
Абе всеки ден ще се намери някой да ме изуми с безумията си, чудя се какво друго ще измислите.
Всеки луд с номера си :D
Еми виж кво, не вярвам че бог ще ме накаже, ако извърша грях, или че ще ме прати в ада и бля бля, простотии..
Просто мисля, че всичко се връща, такива заключения съм си направила от скромните ми 18 години живот. Мисля, че няма смисъл да ме е страх от някой си, който даже според мен не съществува, за да бъда добър човек и да помагам на близките ми хора, когато имат нужда.
Ssummerjam
04-09-2011, 11:39
Може би има някаква такава сила, но тя определено не представлява това, което описват религиите. Според мен човек трябва да живее така, че с нищо да не вреди на другите, но не защото се страхува, че Бог ще го прати в ада или някаква подобна простотия, а по вътрешна необходимост. Казват, че вярващите хора били по-добри, защото имало какво да ги спира да не вършат злини. Тва е една от най-големите глупости, които съм чувала. Не атеизмът, а религията подтиква към насилие, особено срещу тези, които изповядват друга вяра.
:)