Влез

View Full Version : Учители и ученици

marin4itu
03-17-2011, 19:19
Една съученичка е в Детския парламент и днес раздаде едни анкети и реших да видя вие какво ще кажете по въпроса.
Какво мислите за отношенията между учители и ученици? Какво мислите, че трябва да се промени? Какво вие бихте направили, за да се промени нещо?

Fiction7577
03-17-2011, 19:46
Какво мислите за отношенията между учители и ученици? Какво мислите, че трябва да се промени? Какво вие бихте направили, за да се промени нещо?

1.Отношенията:

Ще кажа, че в повечето случай не са такива, каквито трябва да бъдат. Много често учители и ученици влизат в конфликти, но колкото и надменно да звучи не сме виновни само ние.

Мен примерно ми писна даскалите да си имат свои любимци и тях да ги "глезят" било то с оценки или изпитване, а някои които не са им толкова симпатични се държат с на принципа "Аз нищо не печеля-губиш ти!".

Когато учителят е враждебно настроен спрямо симпатиите си няма как ученикът да не му отвръща със същото.

От друга страна, ние също имаме вина, особено що се отнася до уважението. Примерно имам един съученик в моят клас който така се разправя с преподавателите, че не е истина, все едно си прави пазарлъка за доматите на пазара. Да не говорим, че понякога включва и обиди, казани по начин по който може да се чуят, а да излезе че уж било "случайно". Това също е недопустимо.

2. Какво да се промени?

Много неща трябва да се променят. Като се почне от образователната ни система и се стигне до дисциплината в училищата.

Учим неща, които са ненужни и то не по 2-3 предмета. Другото което е, някои материали не са съобразени с възрастта на учениците които ги изучават. Много теми не се разбират, точно защото ума ни не е достатъчно "узрял" за да ги възприеме и да върже логиката на нещата.

В България образователната система е една от най-напредналите, в смисъл, че когато сме най-малки учим неща, които в чужбина се учат когато си с 2-3 години по-голям.

Все пак сме умна нация, завършваме си, оправяме се и после какво - имаш висше образование а пък блъскаш като идиот за 500 лева, а в Америка, дето учат какво е триъгълник в 6 клас, ми вадят милиони с кухите си мозъци, я завършили гимназия, я не!

3. Какво бих направила?

Нищо, нямам правата да променям каквото и да е по това. Има си хора на тая длъжност доста по-зрели от нас които трябва да се погрижат всичко да се нареди. Явно обаче че до ден днешен това не е осъществено. Дано поне не се чака още много.

mim3aa
04-09-2011, 11:43
Ааа , незнам за вас , но аз си харесвам учителите , свесни са .. а тези които не са ги нареждам едно хубаво , затова ся имам предупреждение за преместване :D ! Материала е скука , но пък е забавно в часовете ,, !
:P :P ,, Какво да се промени ~ нямам идеяя 8-)

sm_95
04-09-2011, 13:45
Леле Fiction7577 няма нещо, което каза с което да не съм съгласна. Направо ме разбира, все едно взимаш моите думи.

Трябва да допълня, че трябва да се промени отношението спря нас, учениците. Нашето поколение е различно, всички казват, че сме по-лоши със всяко следващо, но не е така. Ние просто сме различни, израстнали сме в различна среда, начина ни на мислене е различен. Повечето преподаватели не успяват да намерят подхода към нас. Именно за това в много от часовете настъпва анархия, има разправии точно като на пазара и ние им нямаме уважение както и те на нас.