View Full Version : Избрах успеха пред приятелите
Помагах им всеки път щом ме молеха даже им стана навик за всичко да им помагам.Тогава ми падна успеха,защото аз учех честно и на контролни честно,докато те преписваха и ест. имаха по-високи оценки.Една от групата ми беше най-добра приятелка,споделяли сме си целия си живот едва ли не,но имаше конкуренция между нас в училище.Мисля,че ако не бяхме от един клас всичките драми межу нас нямаше да се случат,защото нямаше да се виждаме всеки ден и тн.В един момент осъзнах,че ако продължавам да им помагам(на групичката ми),ще затъна повече,а не искам да е така.Реших да се отдръпна на страна без да казвам на никой,дори и на най-добрата ми приятелка.Не им помагах на контролни,странях малко по малко от тях,но в един момент виждах,че усещам успеха,започнаха някви по-добри оценки.В следващия момент започнах да виждам как най-добрата ми приятелка вече не ходи с мен,ами с една от групата,с която много се мразеха...чувам някви случки,на които не съм присъствала и вече не споделям с нея нищо.Тази вечер се опитах да и кажа,защо утре няма да мога да дойда на събирането на групата,но тя не ми отговори нищо.Още от начало усети,че съм на страна и веднъж се опита да ме подпита 'има ли нещо ново при теб,не споделяш' а аз и казах'ами не нищо ново' -и до там.По скайп дори не ме попита какво става,защо се държа така,но аз знам,че тя си мисли'ами ето тя явно не иска повече да сме приятелки,добре ще се справя сама' -и се прави в даскало,че сме приятелки,че ужняма нищо,но се вижда,че не е така.
Днес имах проблем и в училище се усетиха всички,че не ми е на кеф и тя ме попита какво ми е,но пустата аз 'Нищо ми няма' -а може би трябваше да й кажа?Пирбрах се в нас и се разплаках,бях сама.Имам приятел,той ме разбира доста добре,но...усещах,че пак съм сама,че нямаше как да й се обадя и да й разкажа истината за решенията ми с успеха и всичко останало.
Сега,когато получа нещо по различно от 6 или от това,което съм очаквала ми става гадно и понякога плача или изпадам в няква депресия...не е заради самата оценка ами,защото целта ми беше да се откъсна от останалите ,за да пожъна някакъв успех и когато видя,че е нещо по-слабо ми става ужасно гадно,че сякаш имам чувството,че няма да мога да се справя и ще затъна още повече.Страх ме е да не се проваля в училище и пак да затъна...защото сякаш вече имам само приятели,но не и най-добра приятелка...
Знам,че успелите хора са сами един вид...защото са пожертвали много неща в живота си както кариеристите -семейството примерно.Аз просто сложих успеха над приятелите.От една страна го чувствам грешно,но от друга не.До няква степен съжалявам,че с Нея сме си споделяли толкова неща,защото ...съм изгубила нещо.Но все пак в училище в един момент се получава 'Всеки за себе си' и това много влияе.
В общи линии:чувствам се сама,но искам да успея в училище,същевременно ме е страх да не се проваля и всеки един малък провал ме съсипва...защото ме кара да се съмнявам в способностите ми.
Наистина ми е трудно...искам да оправя по някакъв начин нещата и може би след ваканцията е момента,защото ще сме отпочинали един от друг всички.Тъй като ще ходя в чужбина си мисля дали да не им взема по нещо на всяка?Това дали ще стопли малко повече отношенията?Не говоря да ги подкупвам и тн...просто нещо малко и символично.Искам да направя някакъв баланс.Чувствам се ужасно виновна,че отмених срещата си с тях утре,защото ...ги почувствах за маловажни и че им отказвам помощ,но иначе няма как,дето се вика'даваш на кучето хляб,а то ти отхапва ръката'. :(
BrownEyes
03-29-2011, 21:18
Това с малко символично подаръче е добра идея...но немога да разбера едно-защо си избрала ученето над приятелите ти???лично аз това немога да го разбера,училище си е училище,съвсем друго е да се отдръпнеш от тях и то заради ученето,но то си е твое решение,така си сметнала за правилно..Разни хора,разни идеали ..
illusion1993
03-29-2011, 21:22
Прави така че на теб да ти е добре ако да помагаш те кара да се чувстваш зле майната им но ако е обратното ...
RoSKo0o0
03-29-2011, 21:34
Защото, мили деца, с ученето (колкото и да го игнорирате) и с успехите в училище, респективно - универстита, ще ви донесат успехи в живота, защото изграждате САМОДИСЦИПЛИНА, не дисциплина.... което е много по-важно... ставате хора с работа, а всички тези, които сега ви се правят на големите "гъзарчета" и "мафиоти" винаги завършват с куршум в главата, миячи на тоалетни или сервитьори в долнопробен бар. Но успехът и висшето образование не стигат! Ако си прекалено добър, няма и да направиш нищо в този живот... ние градим своите пътища и за да използваме най-ефективно нещата в животите ни, ние трябва да поддържаме баланса в своите бития.
Това с малко символично подаръче е добра идея...но немога да разбера едно-защо си избрала ученето над приятелите ти???лично аз това немога да го разбера,училище си е училище,съвсем друго е да се отдръпнеш от тях и то заради ученето,но то си е твое решение,така си сметнала за правилно..Разни хора,разни идеали .. Защото от началото на годината си влияехме взаимно и не по особено хубав начин.Получавах среден успех около 4-4 и нещо,което въобще не ме устройва тъй като целта ми беше да взимам стипендия(не е за парите,просто за самия успех).И аз понякога съм преписвала,но дори и когато го правя е с разбиране(не можеш да преписваш и да не знаеш за кво става дума),докато при тях беше механично или преписваха от мен или аз им помагах,а когато им отказвах почваха 'Ох ето пак двойка' 'Как може да ме оставиш точно сега и аз няма да ти помагам вече' -и разни подобни.Когато не си пишеха домашните не им пукаше,защото знаеха,че може да препишат от мен,докато аз съм отделила поне 2 часа и съм го направила с труд.Накрая те излизат по-напред от мен,а аз усещах как затъвам.Исках да успея,да постигна целта си и още искам.Казах си,че ще преглътна това да се отдръпна от тях,но ще постигна успех.
Сега се чувствам сама до някаква степен,но знам,че един вид е нормално...Казвам го,защото има една поговорка 'Успехът води до приятели,а неуспехът ги проверява'.Колкото и да са ми приятели и за най-добрата ми фр ...не мога да им позволя да ме провалят и съм им казвала,че не мога винаги да им помагам,но те не го разбират.
И това,което ме съсипва до край е че при всеки един лек неуспех или не точно това,което съм искала в училище,в нас като се прибера се сривам.Изпитвам някакъв страх да не се проваля така,че всичко да е било напразно...
Да бях избрал и аз ученето на времето, ама не. Сега си бия дипломата в главата.
Въобще не слушай хората, които ти казват, че приятелите са по-важни от всичко. Ти си по-важна от тях. В ранната възраст приятелите идват и си отиват толкова неусетно. Днес сте приятелки, утре те пита дали й харесваш новите обувки, а после вече не сте приятелки, защото смяташ, че са грозни. Айде, няма нужда. Гледай своето бъдеще. На приятели НЕ СЕ РАЗЧИТА!
:-o
marin4itu
03-30-2011, 08:02
Ама ти си се отдръпнала от тя, питали са те какво ти има, а ти не си им казала. Ами много ясно, че ще те оставят.. Аз не мога да разбера какъв ви е проблема с това, че преписват от вас? Аз в класа си се имам най-вече с 2 момичета и всяка от нас има сфера, в която е добра и на контролни всяка помага на другите 2. Никога не ми е било гадно, че им помагам, че нали са ми приятелки. И оценките не правят знания, ей тва ще ти кажа. Супер ми е смешно това бележкарство..
Нещо не си разбрала,marin4itu.
При мене няма 'сфера,в която едната да е по-добре'. :) Винаги съм аз тая,която им помага.Представи си,че искаш да постигнеш нещо повече,от 4 и нещо,а през цялото време те бутат от ляво и дясно 'помогни ми' и ти се раздвояваш дали да помогнеш на приятелите ти,дори и да знаеш,че пак няма да можеш да си направиш контролното.Еми ето,помагаш им и за пореден път имаш слаба оценка,но да доволна си,че те имат повече,нали така?Важно е те да са добре,а на края на годината ти си се оправяй с ниските оценки,явно не ти е проблем.
Обърнах внимание,че не става дума за бележкарство и самото преписване.Аз нямам нищо против да препишат от мен,но това се случва от както сме в един клас.Ок,препишете домашното,но на контролно не ме питайте и не ми ревете,че искам да си направя моето,вместо вашето.
И да,оценките не правят знанията,но те също са мерило за нещо.Айде знай си ти,учи си,но им помагай всеки път както те искат от теб и после изкарвай ниски оценки.Ще чакаш 12 клас матурата,за да покажеш,че знаеш нещо ли?Аз не искам да чакам до тогава.
scrooper
03-30-2011, 08:53
А какво ти пречи да им кажеш истината? Че не можеш да се концентрираш, когато те карат да им помагаш по време на изпитване.
Иначе в междучасията и след даскало си бъдете приятелки, на тестове им помагай само, ако вече си готова с твоя. Така им кажи и ако са ти приятелки, ще се разберете.
Fiction7577
03-30-2011, 09:03
Хахахахахаха. Зле си.
И напротив, колкото и да спориш че не става дума за оценките, си е точно така. Чисто бележкарство демонстрираш.
По дяволите толкова ли не можеш да си организираш времето и да си направиш първо своята работа, а после да им помагаш? Да си чувала за думата "разговор" ??
Да им обясниш как стоят нещата??
Съгласявам се, че ученето е важно, но тук ти си си виновна.
Нали са ти приятелки, ако те не са толкова добри в ученето, повече ще помагат за съвети в личният ти живот, не всеки е роден да изучава науки.
Постъпката ти е адски тъпа и те са направили добре, че са се отдръпнали от теб.
Опитали са се да променят нещата но ти "дипломатически" си ги отрязала.
СОРИ...
marin4itu
03-30-2011, 09:18
Нещо не си разбрала,marin4itu.
При мене няма 'сфера,в която едната да е по-добре'. :) Винаги съм аз тая,която им помага.Представи си,че искаш да постигнеш нещо повече,от 4 и нещо,а през цялото време те бутат от ляво и дясно 'помогни ми' и ти се раздвояваш дали да помогнеш на приятелите ти,дори и да знаеш,че пак няма да можеш да си направиш контролното.Еми ето,помагаш им и за пореден път имаш слаба оценка,но да доволна си,че те имат повече,нали така?Важно е те да са добре,а на края на годината ти си се оправяй с ниските оценки,явно не ти е проблем.
Обърнах внимание,че не става дума за бележкарство и самото преписване.Аз нямам нищо против да препишат от мен,но това се случва от както сме в един клас.Ок,препишете домашното,но на контролно не ме питайте и не ми ревете,че искам да си направя моето,вместо вашето.
И да,оценките не правят знанията,но те също са мерило за нещо.Айде знай си ти,учи си,но им помагай всеки път както те искат от теб и после изкарвай ниски оценки.Ще чакаш 12 клас матурата,за да покажеш,че знаеш нещо ли?Аз не искам да чакам до тогава.
Ами именно казаха ти го вече, разпредели си времето, така че ти да си направиш контролното и да можеш после да помагаш.
Мене не ме гледай, матурата ми е след 2 месеца и знам, че няма да изкарам 6, защото никога не съм имала кой знае какъв успех, но не ми и пука. Още нещо не ти кажа, хубаво се засилваш към успех, ама един ден този успех ще имаш ли с кого да го споделиш? Изобщо не се замисляш. Да, хубаво е, че си амбициозна, че искаш да успееш, но няма как без приятели. А тези твой приятели не ти ли помагат с нещо друго? Не говоря за контролни и оценки.. Когато ти е тежко, насреща ли са? Ако отговорът е не, значи хубаво, че си ги отрязала, ако отговорът е да, се замисли върху егоизма си.. Дори в дипломата за средно образование да пише 6.00, няма да си кой знае колко успяла, ако нямаш истински приятели до себе си.
milenkaa9
03-30-2011, 10:47
LuFlee , няма нищо лошо в това ,че искаш да имаш по-висок успех, това не е бележкарство , нито пък те прави зубър ( според мен това е мн тъпо изказване) ,а относно ситуацията ти с твоите приятели - поговори с тях , поинтересувай се как са,какво се случва с тях, обясни им ситуацията и прояви малко характер, ако на контролното можеш да им подскажеш- направи го , но им кажи ,че ако искат добър успех си зависи от тях, ако са ти истински приятели ще те разберат, в другия случай - само те използват (да- неприятно е, но се преживява )
danibebi
03-30-2011, 12:12
Това с подаръчетата е доста добра идея. Направи го. :) Иначе, може би трябва да поговориш с твоята приятелка, да си излееш душата.. ако смяташ, че ще те разбере. Не разбирам как си избрала училището пред приятелите. За Бога, според мен приятелите са по- важни, училището не е всичко. Дори и да не им подсказваш на контролни, пак можете да си се разбирате, да сте си заедно и да си отличничка. Според мен, не трябва да се сдухваш като имаш по- малко от 6, все пак не си учеща машина. Успех .. :)
SmilezZz
03-30-2011, 13:11
Няма никакво бележкарство и никаква помощ.. С какво помага авторката на съучениците си,когато им дава директно да преписват,което след време ще разберат,че не е правилно.. Когато тя покаже своите,СОБСТВЕНИ знания - ще "жъне" успеха,но същото не се отнася и за "приятелите" й.. Те дали ще успеят в живота,когато нямат знания,а се правят на "отворени и гъзарчета".. :?
Fiction7577
03-30-2011, 13:33
Когато тя покаже своите,СОБСТВЕНИ знания - ще "жъне" успеха,но същото не се отнася и за "приятелите" й.. Те дали ще успеят в живота,когато нямат знания,а се правят на "отворени и гъзарчета".. :?
Това си е техен проблем. Тя нали ще го знае?
В случая това въобще не я бърка откъдето и да го погледнеш.
Най-малко има основание да се сърди заради знанията на другите.
fenpirth
03-31-2011, 07:23
виж аз се водя егоист човек- според мен АЗ за себе си съм по важна от други, първо ще помогна на себе си и после на околните. Няма да постигнеш нищо в живота преди да пожертваш нещо както каза всеки успял човек прави жертви. Направи и ти своите, пожертвай сега тях, след време когато се издигнеш ще намериш нови приятели.
marin4itu
03-31-2011, 09:43
fenpirth, то щото много лесно се намират истински приятели.. :?
iiordanova
03-31-2011, 15:01
Сама го каза , трябва да намериш баланс.
Можеш да бъдеш приятелка , можеш да бъдеш и добра ученичка.
Какви приятелки са ти , ако те зарежат понеже не им подсказваш? В това ли се състой приятелството ви ? Ако са ти истински приятелки няма да те оставят заради това , че не им подсказваш.
Fiction7577
03-31-2011, 16:26
Сама го каза , трябва да намериш баланс.
Можеш да бъдеш приятелка , можеш да бъдеш и добра ученичка.
Какви приятелки са ти , ако те зарежат понеже не им подсказваш? В това ли се състой приятелството ви ? Ако са ти истински приятелки няма да те оставят заради това , че не им подсказваш.
А каква приятелка ще е тя, ако ги зареже, понеже искат да им подсказва, а вината е в нея, защото не може да си организира времето? :-o
milenkaa9
03-31-2011, 19:39
А каква приятелка ще е тя, ако ги зареже, понеже искат да им подсказва, а вината е в нея, защото не може да си организира времето? :-o
хаха :razz: защо да е нейна вината , те толкова ли не могат да си организират своето време и да си седнат на задниците и да отделят 30мин за да си научат урока.
iiordanova
03-31-2011, 19:41
:lol: Тя е задължена да им подсказва ли ? :lol:
SladkaZagadka
03-31-2011, 20:45
:lol: Тя е задължена да им подсказва ли ? :lol:
Много ми харесват мненията ти, честно :) . Доста се допълват до моите .
Съгласна съм с iiordanova . Ти не си длъжна да подсказваш на никого, в този свят всичко е битка и трябва да отстояваш своето и да гледаш на 1во място себе си, а когато имаш време - и другите :)
icebulllet14
03-31-2011, 21:38
Прави така че на теб да ти е добре ако да помагаш те кара да се чувстваш зле майната им но ако е обратното ...
+1
marin4itu
04-02-2011, 08:31
aras97, аз имам приятелка, която даже матура по математика ще държи и на контролни хем успява да си реши задачите, хем успяха да ни подскаже, че да нямаме поне 2.. Тя го прави, защо някой друг да не може. Дори се хваща преди контролни да обеснява на мен и на още 1 момиче в продължение на часове задачите. Но когато знам и аз, разбира се, помагам на приятелките ми. Иначе съм съгласна за това, че като се преписва, трябва да е с мярка, защото не може човек незнаещ нищо да има 6.
Абе тука въпросът изобщо не е за оценките, ама вие продължавате това да говорите. Пак казвам, ако приятелките е й помагат с нищо, дори когато има някакъв труден момент, да се чувства свободна да им сподели, значи не са й никакви приятелки и само я използват.
VaMpiRKaTaaa
04-02-2011, 10:33
Важно е да имаш добър успех,но не на всяка цена,принципно.
Макар,че според мен те не са ти никакви приятелки.
dreamwalker
04-02-2011, 21:02
Стига глупости... Тя не е длъжна да подсказва на никого. И с какво за бога са толкова заети, че не могат да си научат уроците? Направо я изпозват. И между другото много е вероятно тези, които и казват да си разпредели времето да приличат на "приятелите" и ;]]
И аз давах да преписват домашни от мен, подсказвах на контролни и т.н. ама след време те направо ми се качиха на главата. Не, че сега изобщо не подсказвам - правя го само, когато реша, че съответния ми съученик е напънал достатъчно мозъка си ;]]
Няма никакво бележкарство и никаква помощ.. С какво помага авторката на съучениците си,когато им дава директно да преписват,което след време ще разберат,че не е правилно.. Когато тя покаже своите,СОБСТВЕНИ знания - ще "жъне" успеха,но същото не се отнася и за "приятелите" й.. Те дали ще успеят в живота,когато нямат знания,а се правят на "отворени и гъзарчета".. :?
Moйто момиче голям си зубър и ти....100 пъти ти обеснявам че пи * корен квадрат на 64 на никой който не се специализира в професията няма да му трябва.За кви знания ми говориш ти?! Какво знаеш!? Знам че нищо незнам чувала ли си го това?! Системата на образование е толкова остаряла че не искам да коментирам.Аз уча счетоводство ама ми предават неща от бай Тошово време.Надявам се че от толкова знания знаеш кой е бай Тошо.Едната даскалка по Микро ми казва начален капитал колко там 1000 лв ли какво беше а по счетоводство тя по в чата 2 лв.Извинете знаете ли какво преподавате?!?!
dontcare
04-06-2011, 15:04
Хахахахахаха. Зле си.
И напротив, колкото и да спориш че не става дума за оценките, си е точно така. Чисто бележкарство демонстрираш.
По дяволите толкова ли не можеш да си организираш времето и да си направиш първо своята работа, а после да им помагаш? Да си чувала за думата "разговор" ??
Да им обясниш как стоят нещата??
Съгласявам се, че ученето е важно, но тук ти си си виновна.
Нали са ти приятелки, ако те не са толкова добри в ученето, повече ще помагат за съвети в личният ти живот, не всеки е роден да изучава науки.
Постъпката ти е адски тъпа и те са направили добре, че са се отдръпнали от теб.
Опитали са се да променят нещата но ти "дипломатически" си ги отрязала.
СОРИ...
\:D/
muhata95
04-29-2011, 06:53
сори, ама това днес училище ли го наричаш. Трепят се, убиват се,, а когато някой се подиграва ама яко с друг-учителите ве могат да помогнаг (ей само да си посмял и ща убия) :booooomb: :( та така то ние сме си виновни. Та друга тема е музиката която се слуша, и филмите... наркотиците и тн. Мързелът не е проблем за ученето но дпугото Ха :-x някой бе казал че ако ние не си помогнем никой не ще може!
extreme16
08-25-2011, 15:15
Добър избор. Приятели няма! Днес им трябваш, утре си намират някой по-интересен и те зарязват. Такива неща вече не ми правят впечатление, всеки си е с интереса, не е ли така.