View Full Version : Литературни жанрове и др. за матурата.
Remixa92
04-09-2011, 14:23
Ако може някой да ми даде определния на литературните жанрове.Примерно елегия, ода , сонет, епос и т.н. и примери към тях.
Също и определение и примери за частите на речта, като местоимения, наречия и т.н.
Също правила за уважителна форма и членуване.
Само това ми остана да прочета за матурата.
Благодаря.
xWandereRx
04-09-2011, 14:35
Гуууууггггъъъълллл
Remixa92
04-09-2011, 15:01
Щом търся тук, значи не съм намерил в леля ти Гугъл нужната информация събрана на едно място.
XxInn0cencexX
04-09-2011, 15:28
http://cheteneto.com/literatura/notions/ - литературните жанрове
http://www.znam.bg/com/action/showArticle;jsessionid=3242889605B11F8FD392F474464 64146?encID=693&article=1196548576 - частите на речта
Remixa92
04-09-2011, 16:35
Благодаря, като цяло това ми трябваше
ЖАНР на художествения текст – в най-общ смисъл това е начинът, по който се изразява светоотношението на автора: чрез разказ (история), чрез преживяност (мисли, емоции, състояния) или чрез разиграване на действие (имитиране на случването “тук и сега”). Оттам и трите родови жанра са епос, лирика, драма. Те имат своите жанрови видове:
- епически жанрове: основните са “разказът” (малко събития за кратко време с малко герои – “По жицата” на Й. Йовков), “повестта” (събитията обикновено са обвързани с историята на няколко герои, а времето и пространството изграждат техния житейски свят – “Гераците” на Елин Пелин), “романът” (много събития с много герои на различни места за по-продължителен или по-наситен период от време – “Тютюн” на Д. Димов);
- лирически (поетически) жанрове: много и разнообразни в зависимост от тематичния избор и изказаните настроения, например “елегия” (споделяне на тъга, разочарование, несбъднати надежди – “Майце си” на Ботев), “ода” (възхвала на нещо с обществена и/или историческа значимост – “Родната реч” на Вазов), “интимна / любовна лирика” (разкриване на съкровени лични чувства, преживявания, които понякога търсят обяснение и чрез оглеждането в другия – “Среща”, “Ще бъдеш в бяло” на Яворов), “гражданска лирика” (разсъждения по значими социални проблеми – “Линее наш`то поколение” на Вазов), “лирическа миниатюра” (кратка поетическа форма, наситена с многозначност – “Спи езерото” на П. П. Славейков), “сонет” (създадена през Ренесанса поетическа форма от14-стиха, организирани в 3 четиристишни и една двустишна строфа или в 2 четиристишни и 2 тристишни с определен начин на римуване – “Пловдив” на Дебелянов) и др.;
- драматически жанрове: в зависимост от посоката на действието основните са “трагедия” (движение от щастие/хармоничност към нещастие/хаос – “Хамлет” на Шекспир) и “комедия” (от нещастие/хаос към щастие/хармония – “Криворазбраната цивилизация” от Д. Войников);
- смесени: най-популярният от изучаваните е “поемата” (съчетание на лирическо отношение с елементи на сюжетност – “Ралица” на П. П. Славейков)
Remixa92
04-09-2011, 20:21
Само нещо не намерих за Уважителната форма.Ако може да ми дадете, друго не ми остана.
чак сега ли си решил да учиш за матурата :lol:
Remixa92
04-10-2011, 07:16
Еми не съм като повечето идиоти които учат цяла година за матурата и на края едвам изкарват 4.
Само да спомена, че вече съм научил литературната част, вчера научих и граматиката, направих и матурата от май месец 2010 г. и имам
70т- мн.добър 5 (в най-лошия случай)
79т. - Отл. 6 (в най-добрия)
Така, че сам си преценявай не съм ли научил.
Мисля, че съм почнал и свършил точно на време, а от другата седмица почвам да уча за втората матура по английски.