View Full Version : Коя матура да избера ??
Здравейте ! Другата година съм 11 клас и ни казаха да се подготвяме от сега за матурите и да си изберем коя ще ни бъде 2-та матура. Чуда се между Английски,География,Филосо фия.Относно другите (биология,история и т.н) са ми много трудни.Английски разбирам 90 % за география знам 50:50 а Философия ми казват,че последния въпрос трябвало да се разсъждава над нещо и ти носило много точки.Коя да избера ? Коя е по-лесна според вас и вие коя избрахте ?
Гледай сега, избора на матура не е само на база знания. Правят се и едни тънки сметки в зависимост от това къде искаш да кандидадтстваш и да учиш, защото както сигурно знаеш в много унита вече приемат и с матура, което ти дава възможност да използваш нея като балообразуваща вместо оценките ти от гимназиалния курс(ако те не те удовлетворяват). НО ако тези оценки(от гимназията) са ти хубави и не си убеден, че на матура по този предмет ще изкараш по-висока оценка - не рискувай с матура по този предмет! Относно предметите, които си изброил - матурата по АЕ е лесна, откъдето и да се гледа, тя е на база 8-9 клас. Тази година като че ли има тенденция всички да пишат философия, но матурата не е лесна, трябва да си знаеш понятия, теория - всичко от 9-12 клас. За географията - не мога да кажа нищо, но е факт, че учениците се хвърлят към география, пък после не било толкова лесно хмм. За мен най-най лесната матура е по АЕ - хванал ли си основните неща в 8 клас, 5 не ти мърда.
хубаво е да се мисли занапред, но като слушам какви реформи предвиждат в образованието, не се знае докато ти дойде времето за матура какво ще измислят. Иначе аз подкрепям най-много английския.
anonymous708973
04-11-2011, 18:29
Английски :)
Гледай сега, избора на матура не е само на база знания. Правят се и едни тънки сметки в зависимост от това къде искаш да кандидадтстваш и да учиш, защото както сигурно знаеш в много унита вече приемат и с матура, което ти дава възможност да използваш нея като балообразуваща вместо оценките ти от гимназиалния курс(ако те не те удовлетворяват). НО ако тези оценки(от гимназията) са ти хубави и не си убеден, че на матура по този предмет ще изкараш по-висока оценка - не рискувай с матура по този предмет! Относно предметите, които си изброил - матурата по АЕ е лесна, откъдето и да се гледа, тя е на база 8-9 клас. Тази година като че ли има тенденция всички да пишат философия, но матурата не е лесна, трябва да си знаеш понятия, теория - всичко от 9-12 клас. За географията - не мога да кажа нищо, но е факт, че учениците се хвърлят към география, пък после не било толкова лесно хмм. За мен най-най лесната матура е по АЕ - хванал ли си основните неща в 8 клас, 5 не ти мърда.
Абсолютно съм съгласна! :)
Но най-вече първо си избери какво ще кандидатстваш, кои предмети ще ти трябват и след това мисли за матура. За философията не мога да ти кажа нищо, за мен материала от 9-12 е изключително сух, не бих я писала. Географията наистина някои хора я подценяват като трудност. Мислят си, че с общи знания ще я изкарат. Но е факт, че най-много двойки има именно на тази матура. Включва материал не само за България, но и за света.
Най-лесна за мен е матурата по английски език. Аз такава ще карам след малко повече от месец. :) Не се притеснявам, защото ги имам знанията, даже си правя сметка да изкарам над 5,50. Дай Боже. Но аз се занимавам сериозно. Имам познати обаче, които без сериозна подготовка, от общи знания изкараха 4 - 4,50. Така че не е токлова трудна.
Моят съвет е също да попрегледаш минали матури по предметите, които те интересуват и да решиш кое ще ти е най-лесно, като съобразиш и с това както ти трябва за кандидатстването. :)
Английски майна! Вие нали сте англо-говорящи та не трябва да имате проблеми.
Да не говоря че мато видях примерните матури по Английски се смях няколко дена пордред! и 5-годишен ще изкара 100%...
Мисля и аз да пиша един английски, че го поразбирвам уж :D
Интересно ми е къде мога да кандидатствам с тази матура (английски , каква специалност)
Поздрави!
darkPaladin
04-11-2011, 23:49
философския цикъл е много труден не ти го препоръчвам
географията е най-лесна
но първо си избери къде и какво искаш да кандидатсваш
и тогава реши какво да държиш
Violenza
04-12-2011, 12:38
но първо си избери къде и какво искаш да кандидатсваш
и тогава реши какво да държиш
И аз мисля така. Не знам как се кандидатства в българските университети, но съм чувала, че в някои можеш да влезеш само с матурите, така че наистина е по-добре първо да решиш къде и какво искаш.
Иначе английски със сигурност ще ти е най-лесно.
И сега го зарибете и той да си мисли,че наистина от обща култура ще я вземе :razz: :razz: :razz:
Аз също съм с нея,но се занимавам сериозно .Така че прецени си.С нея може педагогика,филология ,психология-де да знам ,потърси като те интер-ва
marin4itu
04-12-2011, 18:02
Както ти казаха, трябва да решиш първо какво ще учиш..
Философският цикъл за мен е труден, от тази гледна точка, че ние в часовете нищо не сме правили, само казуси решавахме и разговаряхме на социални теми. А на матурата ти трябва много теория, кой философ каква теория имал и т.н..
Географията.. ами какво да ти кажа, аз от 9ти клас имам само 5 и 6 с учителка, която много си държи на предмета, наистина смея да твърдя, че си имам знанията, но недостатъчни за матура, а там материалът е МНОГО. Всички си мислят, че е лесно и от обща култура може да се изкара, но не е толкова просто.
Аз избрах матура по английски, защото езика съм го учила толкова години, че ми трябва само един стабилен преговор. Пък и знам, че не е толкова трудна, а пък и не ми трябва висока оценка, така че 4.50 ме устройва..
mtg1992bg
04-12-2011, 22:48
На нас класната ни каза че било прието вече втората матура да е задължително по първия профилиращ предмет (за мен напр е немски). Нз от кога е това, обаче мн хора от класа ми се чувстват прецакани...
На нас класната ни каза че било прието вече втората матура да е задължително по първия профилиращ предмет ...
Планира се да стане така в бъдеще, след 1-2-3 години, сега не сме задължени. А тя ви е казала така?? На вас не ви ли се стори странно, че за ваши връстници не важи това правило :? Но иначе наистина е кофти..
Biskfitka
04-13-2011, 08:25
На нас класната ни каза че било прието вече втората матура да е задължително по първия профилиращ предмет ...
Планира се да стане така в бъдеще, след 1-2-3 години, сега не сме задължени. А тя ви е казала така?? На вас не ви ли се стори странно, че за ваши връстници не важи това правило :? Но иначе наистина е кофти..И на нас ни казаха така :shock: Което означава,че моята тр. да е по история...уу :?
На нас класната ни каза че било прието вече втората матура да е задължително по първия профилиращ предмет (за мен напр е немски). Нз от кога е това, обаче мн хора от класа ми се чувстват прецакани...
омг .. и посмъртно няма да се явя на матура по френски или химия ;дд
Е то дори да е решено вече, че втората матура е задължително по профилиращ предмет, това не важи за сега завършващите, защото закона ще е влязъл в сила по средата на учебната ни година. А и заявленията вече са попълнени, така че каквото и да ви говорят учителите сега, няма значение вече, вие сте си написали предметите, които искате. :)
ПП: а за "компетентността" на учителите нямам думи просто... класната ми - че е в проверяваща комисия, минала е курсове ала бала, не можа да ми обясни в крайна сметка как стоят нещата с втори ДЗИ по желание. Така че не се учудвам, че на вас така са ви обяснили. То по тази логика мои съученици, които са писали история или география трябва да не бъдат допуснати до ДЗИ, защото не са им профилиращи предмети :shock:
mtg1992bg
04-13-2011, 19:09
Е то дори да е решено вече, че втората матура е задължително по профилиращ предмет, това не важи за сега завършващите
Мда, това си е така, аз ест пак за себе си мислех като го писах и изкл възможността авторът на темата да завършва сега 8-)
zvezdii4kaa
04-13-2011, 22:34
Матурите по език са най-лесни,а географията е изключително трудна...
Здравейте, пристигнах тук объркан и продължавам да съм. Надявам се да ми помогнете.
Започвам 12 клас (Икономическа информатика) набляга се на счетоводството и икономиката, а също и на компютрите - таблици, уеб дизайн, анимация, програмиране. Смея да кажа, че счетоводството ми върви. Искам да уча финанси, икономика или счетоводство и одит. Решил съм да запиша задочно, но не знам къде. Не знам каква матура да държа. За тези специалности матури по история или география ли трябват (математиката просто отпада)? Колкото до английския и на мен ми е лесен - сигурен съм, че едно 5 ще хвана, но с него мога ли да вляза някъде?
Димитър
поздрави
up