View Full Version : Матура БЕЛ - в кои направления творят авторите?
Ботев - революционна поезия, реалист?
Вазов - реалист?
Алеко - реалист?
Елин Пелин - реалист?
Смирненски - пост модернист?
Далчев и Багряна - не се вписват в никое направление
Йовков - реалист?
Вапцаров - и той не се вписва?
Димов и Талев?!
mnogoznaikO
05-16-2011, 07:43
Вазов - реалист?
Алеко - реалист?
Елин Пелин - реалист?
Йовков - реалист?
Димов и Талев?!
В момента правим ремонт в нас. Довечера като седна ще ти дам отговор на всичките.. има и модернисти. Димитър Талев пише за предметите. По - късно ще ти отговоря пак ... аз и без това ще сядам да зубря за утре ;д
mnogoznaikO
05-16-2011, 08:17
Яворов - драматизъм , символизъм
Дебелянов - символизъм
Славейков - индивидуализъм , идеализъм
Алеко к. - реализъм
Багряна - драматизъм
Гео Милев - експресионизъм
Ако потърсиш за всеки автор поотделно в гугъл ще ги намериш ... аз може и да греша за някой .
Вазов създава краткия разказ :) За това съм сигурен и го запомни че има голяма вероятност да се падне :P
marin4itu
05-16-2011, 08:36
Аз искам да се падне Елин Пелин или Йовков.. Не искам Вазов!
Abigoria
05-16-2011, 09:04
Каквото сте се психирали..
xWandereRx
05-16-2011, 11:15
Вазов - реалист?
Алеко - реалист?
Елин Пелин - реалист?
Йовков - реалист?
Димов и Талев?!
В момента правим ремонт в нас. Довечера като седна ще ти дам отговор на всичките.. има и модернисти. Димитър Талев пише за предметите. По - късно ще ти отговоря пак ... аз и без това ще сядам да зубря за утре ;д
Талев не е за предметите бе :D Далчев е
8-)
mnogoznaikO
05-16-2011, 12:03
Вазов - реалист?
Алеко - реалист?
Елин Пелин - реалист?
Йовков - реалист?
Димов и Талев?!
Талев не е за предметите бе :D Далчев е
8-)
хахха да , прав си ;д нз как съм се объркал 8-)
Оле,оле ,който е на матура,по-добре да не влиза в тая тема :-D :-D :-D :-D
Яворов е индивидуалист и социален поет! Стихозбирката му "Безсъници" от 1907 само ПРОПРАВЯ ПЪТЯ на символизма.
Смирненски- постсимволист.
Гео Милев- експресионист.
Вацаров- реалист- модерен космополитизъм.
За Елин Пелин,Далчев,Йовков,Д.Димов ,Д.Талев ?
Елин Пелин- Реалист "сладкодумеца"
Йовков- Реалист и хуманист "мъдреца"
Далчев - не принадлежи на школа. Текстовете му се приближават много до тези на крайните екзистенциалисти.
Д. Талев-реалист
Д. Димов- социалистически реализъм(Тютюн 2-ро издание, реализъм
=; Благодаря за инфото.. :)
Далчев-диаболизъм :wink:
Интервю от АКАДЕМИКА.БГ
-"'Тази година учителката има група от 11 дванадесетокласници. Казва, че не са чели произведенията и търсят романите в съкратен вариант. Тя пък им преразказва разказите и им чете стихотворенията преди да им диктува анализа. Учителката споделя още, че „нямат никаква представа от литература, не различават Дебелянов от Вапцаров”. Правят и много тестове. С.А. казва, че са зле с пунктуацията и малко по-добре с правописа, но „най- зле са литературните им познания и нагласата, че това са глупости”. На въпроса ми кое според нея е най-трудното произведение, което може да се падне на матурата утре, тя отговори: „ „Песента на човека” на Яворов, просто не го разбират”.""
xWandereRx
05-16-2011, 18:08
=; Благодаря за инфото.. :)
Далчев-диаболизъм :wink:
за диаболизъм мисля, че беше Лилиен, но НЕ и Далчев
стихотворенията му са философски, точно миналата седмица г-жата ми по БЕЛ каза, че Далчев не може да го свържем с диаболизма
xWandereRx
05-16-2011, 18:09
Интервю от АКАДЕМИКА.БГ
-"'Тази година учителката има група от 11 дванадесетокласници. Казва, че не са чели произведенията и търсят романите в съкратен вариант. Тя пък им преразказва разказите и им чете стихотворенията преди да им диктува анализа. Учителката споделя още, че „нямат никаква представа от литература, не различават Дебелянов от Вапцаров”. Правят и много тестове. С.А. казва, че са зле с пунктуацията и малко по-добре с правописа, но „най- зле са литературните им познания и нагласата, че това са глупости”. На въпроса ми кое според нея е най-трудното произведение, което може да се падне на матурата утре, тя отговори: „ „Песента на човека” на Яворов, просто не го разбират”.""
така е и на мен не ми харесва 8-)
""Историческите корени на литературният диаболизъм се откриват в романтизма и преди всичко творчеството на Ернст Теодор Амадеус Хофман. Като направление в българската проза и поезия се налага през 20-те години на 20 век. Сред представителите на диаболизма в България са Светослав Минков, Владимир Полянов, Георги Райчев, Атанас Далчев, а отзвук от него се открива и в творби на Чавдар Мутафов, Емилян Станев и др.""
?!?!
xWandereRx
05-17-2011, 13:43
само казвам какво ми каза даскалката по л-ра
освен това като се замислиш от матуритетните произведения на Далчев къде го диаболизма? май само в Къщата ...
не знам
marin4itu
05-17-2011, 15:26
Далчев твори в диаболизъм.. нашата учителка го е казвала..
бе хайде няма кв'о да спорим който както го знае :D оставете ! :D
xWandereRx
05-17-2011, 18:31
е то да оставим ние, ама всеки даскал различни неща приказва и после що учениците били скъсани .... :D