View Full Version : Къде да уча?
monica28
05-26-2011, 20:26
Здравейте,имам един малък проблем.В момента съм 6 клас,но вече сериозно се замислям какво искам да уча след 7 клас.Много ме влече журналистиката,но до колкото знам журналистика като специалност има в университетите.Доста търсех,но не намерих тази специалност в гимназии.Моля помогнете ми!Къде да уча след 7 клас (в София) за да мога след като завърша 12 клас да уча журналистика.
Transform
05-26-2011, 20:46
Амии.. мисля че някоя езикова гимназия ще ти помогне с това,че ако научиш езика добре можеш да бъдеш и световен журналист
Журналистиката си е университетска специалност. Ако сериозно те вълнува, мисли за гимназия, която ще ти помогне да продължиш обучението си след това и да се изучиш във ВУЗ. Езиковите гимназии може би наистина са най-добрият избор. Залягай много над българския и литературата, чуждите езици също много ще ти помогнат, а от останалите предмети колкото по-богата обща култура натрупаш, толкова по-добре за теб. Засега ти е рано, но по-натам може да обмислиш и за специални курсове по журналистика.
Също така, хубаво ще е да започнеш да следиш и да се опитваш да анализираш медиите - колкото можеш. Да научаваш кой - кой е и какви са горещите теми. Не е нужно да следиш жълтата преса (всъщност, препоръката ми е да не го правиш), а тази част, която те вълнува - спорт, политика, бизнес, престъпност, бит, научна дейност.
Търси поле за изява още отсега. Ако ти се отдаде възможност за изява в медиите - не я изпускай! Създавай си връзки, в тази професия са ключови.
Успех!
monica28
05-27-2011, 06:01
Много благодаря за помощта ! :)
anonymous708973
05-27-2011, 07:56
Това, че бъдещата ти професия е свързана пряко с гимназията, е пълна глупост. Ключов пример е тая тъпня "Банково дело" - никъде няма да те вземат с гимназиално образование, така или иначе трябва да изкараш висше.
Учи езици, ще ти трябват много. Има българска журналистка в CNN, идол ми е тая жена. Chacho ти даде адски добри съвети, послушай го.
По-добре научи някой език. Ако си учила английски, по-добре не влизай в английската (и то не само по тези причини не трябва да влезеш там). Испански, френски, може и руски, все пак не малко българи отиват в Русия. Все пак каквото си избереш ;)
thegreenzombie
05-27-2011, 08:10
и аз допоследно си мислих, че знам кво ми се учи :D накрая на седми клас въобще не ми пукаше каде ще уча и сега съм си супер 8-) ...... таа имаш още много време да мислиш затова!! а и не се знае дали журналистиката ще те влече още 6-7 години, нали :) :) :)
Аз си бях решил да влезна в испанската, защото си мислех, че е елементарен език испанския... Повече не съм се заблуждавал през живота си :D Но все пак си влезнах в испанската :grin:
thegreenzombie
05-27-2011, 08:21
Аз си бях решил да влезна в испанската, защото си мислех, че е елементарен език испанския... Повече не съм се заблуждавал през живота си :D Но все пак си влезнах в испанската :grin:
найс :D ...
Vesito0o0
05-27-2011, 08:25
Сега и аз съм 6 клас. Аз бих искала да уча някакъв език. Бихте ли ми предложили нещо?
и аз допоследно си мислих, че знам кво ми се учи :D накрая на седми клас въобще не ми пукаше каде ще уча и сега съм си супер 8-) ...... таа имаш още много време да мислиш затова!! а и не се знае дали журналистиката ще те влече още 6-7 години, нали :) :) :)
От друга страна, ако й се запази страстта по журналистиката, ще си отреже главата.
Имам приятелка, която от много малка е искала да се занимава с това и понеже винаги си е гонила целта, сега, докато колегите й все още се бъхтат да си взимат изпитчетата в Унито, тя вече си гради от известно време кариерата.
Сега и аз съм 6 клас. Аз бих искала да уча някакъв език. Бихте ли ми предложили нещо?
Испански. Лесно се чете. Много е логичен, но пък за сметка на това, има много трудна за усвояване граматика. Ама те испанците не си спазват нормите на езика, а си говорят както си искат.. Само нас, чуждоезичниците ни карат :-x Шегата настрана, хубав е езика. Разбира се лесно. Малко трудно се говори, но се свиква.
Vesito0o0
05-27-2011, 08:38
Мерси! :grin:
Английският ти е най-важен. Намери начин да го научиш, по възможност да е странично от гимназията, за да можеш там върху друг да се съсредоточиш.
Немски - като граматика не е много труден, много от нещата са подредени там, макар че е нужно малко време да се свикне. Родовете може би ще те измъчат. Дава ти основа и за някои скандинавски езици, пък е говорим в Германия и Австрия. Двете държави могат да предложат МНОГО.
Руски - мога да стоварвам с танкер книгите, които са на руски, не са преведени на друг език и са сред най-добрите четива. В каквато и сфера на науката да се ориентираш, винаги руснаците са изписали една гора хартия по темата.
Английският ти е най-важен. Намери начин да го научиш, по възможност да е странично от гимназията, за да можеш там върху друг да се съсредоточиш.
Немски - като граматика не е много труден, много от нещата са подредени там, макар че е нужно малко време да се свикне. Родовете може би ще те измъчат. Дава ти основа и за някои скандинавски езици, пък е говорим в Германия и Австрия. Двете държави могат да предложат МНОГО.
Руски - мога да стоварвам с танкер книгите, които са на руски, не са преведени на друг език и са сред най-добрите четива. В каквато и сфера на науката да се ориентираш, винаги руснаците са изписали една гора хартия по темата.
Извинявай, ама ако си учил 8 години английски, какъв е смисълът да го почваш от начало, вместо да си го запишеш като 2ри език, да си починеш една година от него, тъкмо да научиш и един друг (западен, за предпочитане, според мен) език и след това да си продължиш от същото ниво.
.. Не четеш какво съм написал.
Намери начин да го научиш, по възможност да е странично от гимназията, за да можеш там върху друг да се съсредоточиш.
Аз записах немски в гимназията, просто защото бях учил английски 9 години преди това и смятам, че постъпих правилно. Затова и давам този съвет. (който всъщност е същият като твоя)
.. Не четеш какво съм написал.
Намери начин да го научиш, по възможност да е странично от гимназията, за да можеш там върху друг да се съсредоточиш.
Аз записах немски в гимназията, просто защото бях учил английски 9 години преди това и смятам, че постъпих правилно. Затова и давам този съвет. (който всъщност е същият като твоя)
Извинявай. Набързо прочетох поста, и не съм разбрал, че искаше да кажеш това (:
Vesito0o0
05-27-2011, 09:01
Учила съм вече повече то 6 години английски език и смятам да продължа с друг език - може би испански или френски. :)
Учила съм вече повече то 6 години английски език и смятам да продължа с друг език - може би испански или френски. :)
Ами в 9 ФЕГ или 164 ГПИЕ. Там ще ги научиш хубаво двата езика. Не казвам, че няма и на други места, но определено това са най-хубавите. Имаш в училищата осигурен учител, за когото френския/испанския е роден (във ФЕГ-а е Жулиен, в ИЕГ - Алмодена Лопес, като се сменят на 3-4 години). Освен това в 9 и 10 клас учиш история, химия, физика, география и биология. Освен това, взимаш като завършиш две дипломи (нормална и сертификат за владеене на езика), като за испанската (сигурно и във френската, но не съм на 100% сигурен, за да ти кажа) имаш право да положиш изпит за BACHILLERATO и/или Selectividad:
Изпит Ваhillerato
Гимназията е първата призната от испанската страна за билингвално училище с право учениците да придобиват испанска диплома за средно образование след полагане на допълнителни изпити по:
Испански език, литература и култура - писмен
Испански език, литература и култура - устен
Предмет по избор от изучаваните на испански език в курса на обучение
Подробна информация може да бъде намерена в библиотеката на гимназията.
Изпит Selectividad
Информация за изпитите може да бъде намерена в сайта на UNED в Испания и в библиотеката на гимназията.
(от сайта на испанската).
Дипломи
Български
1. Диплома за средно образование с профил чуждоезиков – испански език;
2. Свидетелство за владеене на испански език (за външни ученици на самостоятелна форма на обучение).
Испанска диплома за средно образование BACHILLERATO
Придобива се по желание на учениците, след полагане на задължителни изпити (виж “Изучавани дисциплини”).
Vesito0o0
05-27-2011, 09:13
Мерси за инфото :) . Някой знае ли да ли теста за 7 клас по български и литература дали вече е пуснат в нета за да го разгледам и да видя за какво става въпрос?
Мерси за инфото :) . Някой знае ли да ли теста за 7 клас по български и литература дали вече е пуснат в нета за да го разгледам и да видя за какво става въпрос?
Моля :) Иначе теста би трябвало вече да го има в сайта на мон. Ако още го няма, сигурно ще го пуснат по-късно днес.
Едит:
Освен това в 9 и 10 клас учиш история, химия, физика, география и биология. Имах предвид, че ги учиш на испански/френски.
Vesito0o0
05-27-2011, 09:18
И аз това мисля. Според теб частните уроци биха ли ми помогнали да направя теста другата година по-добре?
И аз това мисля. Според теб частните уроци биха ли ми помогнали да направя теста другата година по-добре?
Както могат да ти помогнат, така и да ти навредят, ако решиш към края да го правиш и да претрупаш всичко в последните 1-2 месеца. Ако решиш да почваш, ти препоръчвам лятото да разучиш и да почнеш от началото на седми клас. Но недей по много - по около 2 астрономически часа на седмица по български и по математика (отделно). Уроците са за да ти дадат малко преднина в новия материал, и да ти затвърдят стария. Така че не разчитай само на тях, и да забравиш училище. Препоръчвам ти и да правиш пробни изпити (във Веди провеждат такива), за да свикнеш с обстановката, да не стане някой гаф по време на изпита от незнание. И най-важното е да не се притесняваш ;)
Vesito0o0
05-27-2011, 09:28
В началото на всеки тест или олемпиада се притесявам, но когато свърши не се притеснявам. Когато дойде време да излизат резултатите пак започвам да се притеснявам и става една ``манджа с грозде``. :) :D
В началото на всеки тест или олемпиада се притесявам, но когато свърши не се притеснявам. Когато дойде време да излизат резултатите пак започвам да се притеснявам и става една ``манджа с грозде``. :) :D
Аз пък не знам как, ама изобщо не се притеснявах на изпита. Може би защото в училището този месец бяхме направили по 10 пробни изпита, всичко както си е по реда му, и си го възприех като поредния пробен изпит. Натрясках го първия по Български Език за 30 минути, и преразказа за 45, предадох, излезнах 50 минути преди края, по Математика същото, и накрая си изкарах 33,75 БАЛ като на шега, което ми стигна да влезна навсякъде. Но пък за момичетата имаше две паралелки (Исп. + Фр. (моята) в Исп и Англ. + Немски в Немската) с 34+ БАЛ, т.е. ако бях момиче нямаше да ме приемат на първо класиране (на второ вече БАЛ-а падна. Ама това да с класиранията е много рисково, и може да загубиш сравнително добра паралелка, в опита за по-хубава, и да не влезеш в никоя...
Vesito0o0
05-27-2011, 09:37
Завиждам ти че не се притесняваш! :)
thegreenzombie
05-27-2011, 15:25
само не разбрах защо да не учи английски? аз вмомента го уча като основен (с втори италиански) и искам да кажа, че си утвърждавам доста от нещата, които съм учила преди това!! но все пак не мисля все още за професия или нещо такова, а те са само 6ти клас :-o
ss9 <----бал почти 34 :shock: LOL тцтцц... моя беше само 32... еми не е честно :D 8-)
само не разбрах защо да не учи английски? аз вмомента го уча като основен (с втори италиански) и искам да кажа, че си утвърждавам доста от нещата, които съм учила преди това!! но все пак не мисля все още за професия или нещо такова, а те са само 6ти клас :-o
ss9 <----бал почти 34 :shock: LOL тцтцц... моя беше само 32... еми не е честно :D 8-)
Да се учи, ама не да се почва от начало, това имам предвид ;)
Иначе за БАЛ-а: аз го изкарах тоя висок БАЛ точно защото не се панирах на изпита и си реших нещата от първия модул перфектно, който е лесен, а за втория си викам "каквото направя". Сигурен съм, че ти нещо си се притеснила по време на изпита, и заради това не си изкарала такъв БАЛ ;)
Не се чувате какво говорите! Ако искаш да научиш един език качествено го записвай като първи език в Езикова Гимназия. Целия материал, който сте го учили до сега 7 години, в ЕГ се минава за няма и 3 месеца...сами си направете сметката колко сте го изучили този език за 7 години.
Относно втория език:Ако сте решили да запишете друг език,неизучаван досега си е атомна бомба в гащите, с извинение. Не питай старило,питай патило, както казват хората. Направих тази грешка и сега нито знам руски, нито немски (и двата съм ги учил като втори езици). Пак че английският ми беше на ниво.
Fiction7577
05-27-2011, 20:14
Само да кажа на тия които се колебаят, че английският ако смятате, че го знаете, и искате да се запишете с друг първи език... без да тренирате английския... нищо няма да стане.
Имам една бивша съученичка, бяхме в един клас 7 години като от първи клас учим английски. През 2009 тя отиде в Езикова гимназия с усилено изучаване на немски, 2 език си остана EN. Преди време се видяхме като тя самата ми призна колко много е забравила заради немският.
Беше една от най-добрите в класа ни по английски, а за 1 година, каза, че 30 минути се била чудила как е "жълто" - т.е. yellow.
Сами си правете сметката....
scrooper
05-27-2011, 20:16
^напротив, ако учиш сериозно няма да имаш грешка, дори и с навлизане в напълно "непознати води". Към авторката- евала, че отсега мисли за професията си. Само дано не си остане с мисленето...
thegreenzombie
05-27-2011, 20:24
Да се учи, ама не да се почва от начало, това имам предвид ;)
Иначе за БАЛ-а: аз го изкарах тоя висок БАЛ точно защото не се панирах на изпита и си реших нещата от първия модул перфектно, който е лесен, а за втория си викам "каквото направя". Сигурен съм, че ти нещо си се притеснила по време на изпита, и заради това не си изкарала такъв БАЛ ;)
мне точно :D всъщност просто заебах тотално нещата и изобщо не учих :D :D а и мисля, че 32 никак не беше зле :D ии продължавам да твърдя, че да си учат основно АЕ няма да им навреди :!:
Става много ясно. После хептем ясно ще ви стане, колко по-добре е да владееш повече езици.
cookie_power
05-28-2011, 07:46
не знам дали някой го е споменал, но предполагам и класическата е вариант (въпреки, че доколкото съм чувала там не влиза кой да е...)
иначе, да, немските (73то и първа), френската и испанската са също добър избор
DiidolinaA
05-28-2011, 09:04
Щом искаш журналистика наистина езиковата гимназия е най-доброто решение! Ако си учиш английски от 8 години, няма смисъл да кандидатстваш в АЕГ. Аз лично ти препоръчвам ФЕГ-а !! Трета година съм там..няма да съжаляваш! :) 8-)
А за школите в 7 клас - ами необходими са си, дори и човек да е отличник в училище. Просто часовете са малко, примерно по математика, и не стигат за да се тренират начините за решаване и на по-труднички задачи, не като тея в учебника. Обикновено се провеждат в един от двата дни - събота или неделя, и по двата предмета. В нашто даскало например, хем учителката по мат беше супер яка, не бяхме пипвали задачи с допълнително построение. Но в школата доста се упражнявахме с такива.
Но все пак, не може да разчиташ само на тях. Защото има хора, които разчитат на това, че както дадат малко пари за допълнителни уроци, ще могат тотално да зае*ат училището...
tainstvenomomi4e
05-28-2011, 12:27
Не знам да има такава гимназия, но някоя езикова доста ще ти помогне. Аз уча в "1ва Частна Английска гимназия Уилям Шекспир" и съм страшно доволна от обучението. Успех :)
Vesito0o0
05-29-2011, 07:55
Аз както казах съм учила 7 години вече английски и смятам да продължа с друг език защото английския го упражнявам всеки ден с една моя приятелка американка и така че това е друго! :)
doncho95
04-05-2014, 22:43
Привет! Ако искаш като завършиш да си намериш веднага отлично платена работа ще ти кажа, че сега е много модерна оптоелектрониката. Обучените хора не достигат. Можеш да провериш на адрес:
http://uraa.eu/BG-newspaper/
Успех!