Влез

View Full Version : Perfekt в немския език

cherrygloss
05-29-2011, 07:59
Бих искала някой да ми разясни Perfekt в немския език с няколко думи, защото дори след задълбочено прочитане на граматиката , не го разбрах.
Кога се използва haben, кога sein , къде се поставят и тнт.
Благодаря предварително ! :)

amazzing
05-29-2011, 09:21
значи перфект е едно от миналите времена на глагола, изпозва се по често устно
Sein се използва когато глагола означава движение или промяна в състоянието
Haben с всички останали
:) еми то няма какво повече за разясняване :-)

cherrygloss
05-29-2011, 10:11
Мерси за отговора :oops:
А може ли и малко разяснение за това къде стоят всички части в самото изречение? :)

SummerMakesMeHappy
05-29-2011, 10:17
Перфект е минало време на глагола и се образува с haben или sein + 3-та форма на основния глагол.
Със sein се образуват когато глагола показва насочено движение или промяна на състоянието , също и глаголите bleiben , passieren или geschehen. Всичко друго е с haben. :)

това е май :-D

SummerMakesMeHappy
05-29-2011, 10:19
haben и sein са на 2-ро място а 3-тата форма отива на края на изречението :)

cherrygloss
05-29-2011, 14:33
Благодаря на всички! ;-)

ivan.ilev
01-27-2013, 18:26
sein, werden, bleiben - сe спрягат с глагола "sein", както и всички преходни глаголи (transitive Verben ),(в НЕ започват с представка be-) или промяна в състоянието, или пък насочено движение, както и процес (Vorgang );
Mодалните глаголи (sollen, wollen, können, mögen, dürfen, müssen), а също и тези, при които няма промяна в състоянието или пък някакво движение, или процес, както и непреходните глаголи (intransitive Verben) се спрягат с глагола "haben"; :)
Проблемът е, че понякога е трудно да се определи дали глаголът е преходен или е непреходен - тук проблемът идва от семантичното значение на думата, но това е друга тема. Надявам се да съм бил полезен с нещо. Успех с немския !!!

zlatko98
01-27-2013, 18:56
Така конструирано на мен лично ми беше лесно да го науча:

Das Perfekt= haben/sein (спрегнат по лице,число и е в сег.време) + Partizip Perfekt des Vollverbs
z.B. Ich habe heute alle Vokabeln geschrieben.

Perfekt mit "sein"
В немския език минало време Perfekt се образува със спомагателния глагол "haben", а много малко глаголи образуват Perfekt със "sein". В тази си употреба "haben" и "sein" са спомагателни глаголи и изгубват значението си на съответно "имам" и "съм". Следните групи глаголи образуват Perfekt със "sein" :
-Bewegung (движение) А------------------>В
z.B. fahren, kommen, gehen, laufen, springen,schwimmen, reisen u.a.
-Zustandsänderung (промяна на състояние)
z.B. sterben, ein/schlafen, auf/wachen, wachsen u.a.
-глаголи, които означават случва се: geschehen, passieren
-drei spezielle Verben: sein, werden und bleiben

Дано съм бил от полза. Успех :)

ParadOx
01-27-2013, 20:07
Също така възвратните глаголи са винаги с haben. Например sich entscheiden, sich entschuldigen и т.н.