Здравейте.Аз съм момче,на 15 години от град Велинград.Интересувам се от работата аниматор,защото знам,че плащат горе долу добре и е само за няколко месеца през лятото.Правят точно това,което ми харесва ,а и езиците не са ми проблем .Запален съм по актьорско майсторство и мисля,че тази работа ще ми е супер за няколко месеца през лятото.Но,не знам точно как става и така нататък.Не знам дали си заслужава.Видях 2-3 аниматора,когато бях на море и те нямаха 18 години ,за това искам да питам дали мога макар и да нямам 18?Знам,че се карат някакви курсове и после вече ако те изберат,можеш да започнеш работа,нещо като кастинг става после.Поне така са ми казвали.Но аз не съм добре информиран,и искам някой да ми каже.Според вас заслужава ли си и т.н.
Малко доста позакъснял отговор, но все пак ще си направя труда да споделя от опит, пък да се надяваме би помогнало на някой това, което ще напиша.
За сезонна работа, да, заслужава си. Парите са добри, но все пак много зависи в коя агенция си аниматор или си към анимацията на хотелската марка, различно е навсякъде (минимума е от около 600 нагоре). Парите зависят също от това дали имаш опит (ако имаш дори и година опит взимаш малко повече) и от позицията.
Езиците са абсолютно задължителни и най-малко един! Английски! След английския са най-търсени немски, руски и френски. Другите езици, но леко на заден план са полски, холандски и донякъде чешки.
На 'курс' се ходи след като си минал интервю/кастинг. В зависимост пак от това къде си анимато трае от 1 до 3 седмици в 4 или 5* хотели, като работодателите ти покриват всичко естествено. Курсът също е индивидуален спрямо от това, при кой си аниматор. Най-вече курсът цели да те запознае с марката и целите на хотелите, в които ще работиш, и ако си нов те запознават с правилата на всеки аспект от анимацията. Учат се танци, скечове и изобщо програмата, която ще се изпълнява през сезона, като през по-голямата част от сезона освен дългите часове прекарани в репетиции, биват научавано нови и нови танци/скечове/шоа и подобни.
При агенциите рядко има хора, които не започват работа след изкарания курс, да не кажа, че дори няма такива. Всички почват работа.
При аниматорите, които са към самата хотелска марка, а не към агенция, там вече подбират СЛЕД курса, кой става и кой не.
Рядко наемат под 18, но мисля, че все още има такива, като те сами си поемат риска.
Не всеки става за аниматор. Трябва да си усмихнат нон-стоп (поне докато си на работа, което е по-голямата част от денонощието), да си позитивен, да си артистичен, да не си срамежлив, да си енергичен, да си дружелюбен, да си team player.. и още куп други неща.
За други неща в момента не се сещам, но ако някой се интересува от нещо бих отговорила с радост ;)