PDA

View Full Version : Русия прави флотилия от плаващи АЕЦ

KarlDionic
06-03-2011, 22:40
Днес в Северодвинск, Русия, се състоя символичната "първа копка" на първата в света плаваща атомна електро- и топлоцентрала, съобщава money.bg, цитирайки руски медии.

Плаващият енергоблок "Академик Ломоносов" се очаква да бъде завършен през 2010 г и ще е с мощност 70 мегавата.

Предвидено е основната част от електроенергията й да снабдява местно предприятие, а около една пета от произведеното електричество ще се продава.

Стойността на проекта е 200 млн.долара, планираният срок за възвръщаемост на инвестицията е не повече от 7 години.

До 2016 г се планира да се създаде флот от 7 подобни електроцентрали, някои от тях с по-голяма мощност, отбелязва Интерфакс.

Плаващите АЕЦ могат да се базират, в който и да е крайбрежен район и да се използват както за електричество и топлина, така и за пречистване на морската вода.

Този тип електроцентрали могат да се експлоатират без презареждане с гориво в продължение на 12-15 години и имат по-висока степен на радиационна безопасност от останалите.

АЕЦ-ът ще представлява плавателен съд с дължина 144 метра и ширина 30 метра. Водоизместимостта му е 21.5 хиляди тона.

По данни на Росэнергоатом, от проекта са заинтересовани повече от 12 държави по света, сред които е и Китай.

Интересът към реализация на проекта е свързан с растящия недостиг на питейна вода в много региони от света.

През 1995 г. недостигът на пазара е бил за около $3 млрд., а през 2015 год., по прогнози на МААЕ, ще достигне $12 млрд. годишно.

Анализатори твърдят, че подобни енергоопреснителни комплекси са най-ефективният начин за решение на "водния" проблем в много райони на Африка и Азия.

Създаването на плаваща АЕЦ на стойност $150 млн. би могла да произвежда70 Мвт електроенергия на час, както и 50 Гкал топлина.

В случай на необходимост инсталацията може да преработва и 240 хил. куб. м. вода на денонощие.

Какво мислите за този проект? Ще ни донесе още по-голям Чернобил или ще направи Русия водеща в света по добив на петрол ?

GregoryHouse
06-04-2011, 03:19
Чернобил не е в Русия. Какво общо има петрола? 70мегавата е НИЩО. Предвид че кочините блок 3 и 4 бяха по 410мегавата всеки... смятай. А за пречистване не вода, може да се мине и без ядрена централа в морето...

BERCUT
06-07-2011, 18:56
Грегъри Хаус ще си позволя да те коригирам, от 1 до 4 блок не са 410, а 440 МВт.

При новите плаващи АЕЦ трябва да се вземе предвид, че има ограничения за масата и размерите на реактора, вероятно след време ще се увеличи мощността. А и това не е някаква новост, практически всяка ядрена подводница може да прави това. Даже при Акулите мощността на реакторите е 2х190, което е много за подводница.

А относно пречистването на вода, просто с ядрен реактор е по-евтино.

avtshkal
06-22-2011, 16:46
70 mV за плаващ съд е нещо много мощно, не знам дали някой може да си го представи това... :/

mechobackbaby
07-05-2011, 18:38
Чернобил може и нарочно да го гръмнаха руснаците. Те се опитаха да уморят украинците от глад и нищо чудно.

Patriot
07-06-2011, 08:17
Чернобил може и нарочно да го гръмнаха руснаците. Те се опитаха да уморят украинците от глад и нищо чудно.
100 на 100 :D

Dyany10000
08-15-2011, 15:17
Абе, вие гледате ли кво пишете? Мислите ли преди да пишете?

Patriot
08-15-2011, 15:19
Абе, вие гледате ли кво пишете? Мислите ли преди да пишете?
На теб явно не ти достига интелектуалното ниво, за да разбереш иронията ми.
И какво си тръгнал да защитаваш Русия, ти си най-големия русофоб в тоя форум, след като имаш на аватара си човек, който е виновен за смъртта на 66 милиона руснаци.

Dyany10000
08-15-2011, 15:29
1.Ти май наистина не праиш разлика м/у създателя на СССР и Сталин
2.Аз си имам причини да съм русофоб. Ти като си националист аз кво казвам?

Patriot
08-15-2011, 18:08
1.Ти май наистина не праиш разлика м/у създателя на СССР и Сталин
2.Аз си имам причини да съм русофоб. Ти като си националист аз кво казвам?
1. Не Сталин е избил 66 милиона души, 66 милиона са загинали през всичките години от 1917 до 1992, когато античовешката комунистическа върхушка беше на власт. А кой направи възможно това? Отговорът е Ленин.
2. Какво да казваш, в това да си националист няма нищо лошо, но виж това да си привърженик на терористи вече е лошо.

Dyany10000
08-15-2011, 18:28
В това да си НАЦИОНАЛИСТ няма нищо лошо. Но, шом си привърженик на АТАКА, това твойто не е национализъм. Национализмът е опазване на национални символи, блага, история, език.... Избиването/изгонването на хора от различна етническа принадлежност НЕ Е национализъм. Това е УЛТРА-НАЦИОНАЛИЗЪМ, граничещ с НАЦИЗЪМ/РАСИЗЪМ.

Patriot
08-15-2011, 20:11
В това да си НАЦИОНАЛИСТ няма нищо лошо. Но, шом си привърженик на АТАКА, това твойто не е национализъм. Национализмът е опазване на национални символи, блага, история, език.... Избиването/изгонването на хора от различна етническа принадлежност НЕ Е национализъм. Това е УЛТРА-НАЦИОНАЛИЗЪМ, граничещ с НАЦИЗЪМ/РАСИЗЪМ.
И кой е "избила" Атака?

Dyany10000
08-16-2011, 06:41
Абе като подкрепяш някоя партия трябва поне да и знаеш възгледите.

/изгонването на хора от различна етническа принадлежност towaa са намеренията на АТАКА. по дяволите, това е дори в техния ЛОЗУНГ. Него знаеш ли го? "България за Българите"

Брат, ай стига сме се ръфали като правителство и опозиция. Спираш да говориш за Ленин като за терорист и аз спирам да говоря за АТАКА и за тебе като за ултра-националисти, нацисти и нататък по алгоритъма. ОК? Мир?

Patriot
08-16-2011, 07:14
Абе като подкрепяш някоя партия трябва поне да и знаеш възгледите.

/изгонването на хора от различна етническа принадлежност towaa са намеренията на АТАКА. по дяволите, това е дори в техния ЛОЗУНГ. Него знаеш ли го? "България за Българите"
Първо този лозунг не е издигнат от Атака, той беше много популярен и преди Атака да се появи на политическата сцена и второ той означава не непременно изгонване на хората от други етнически общности, а по-скоро българите да се чувстват наистина като у дома си, защото в последните 20 години българите сме тероризирани от други някои малцинствени прослойки.

А като си такъв хуманист искам веднага да коментираш изказванията на Ленин, които цитирах в една друга тема и най-вече това:
"За обновление на обществото, ще напълня цялата река с кръв и ще превърна всичко в пепел!"

Dyany10000
08-16-2011, 07:23
Брат, ай стига сме се ръфали като правителство и опозиция. Спираш да говориш за Ленин като за терорист и аз спирам да говоря за АТАКА и за тебе като за ултра-националисти, нацисти и нататък по алгоритъма. ОК? Мир?
Tи от добро не разбираш ли? а?

А за това което каза, не съм запознат по какъв повод го е казал и нищо чудно да ми правиш изрез от контекста. + това сигурно си чел "Ледоразбивачът" на Суворов нали? Ми що се учудвам и аз...

Patriot
08-16-2011, 07:33
Като нямаш какво да кажеш и усещаш, че си губещ в спора "Ами айде да се помирим". Аз така го приемам.

Хахахха, извадено било от контекста и какъв може да е този контекст, дето да оправдае подобна реплика :D .

Може би е говорил за някой компютърна игра :D

NomNomNom
08-16-2011, 07:50
Айде малоумните ви спорове на ЛС, ще направите "Политика"-та същата кочина като "Философия и Религия".

Инак, и аз чакам автора да каже какво общо имаше добива на петрол.

Patriot
08-16-2011, 10:36
Айде малоумните ви спорове на ЛС, ще направите "Политика"-та същата кочина като "Философия и Религия".

Инак, и аз чакам автора да каже какво общо имаше добива на петрол.
Ако не знаеш форумите са за да се водят дискусии, респективно спорове, това им е смисъл. Теб като не ти е приятно имаш пълното право да не ги гледаш.