Влез

View Full Version : Информатика във Великотърновския университет

slavito007
06-24-2011, 18:10
Здравейте.
Искам да попитам дали някой има преки впечатления или е чувал нещо за специалностите Информатика и Компютърни науки във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий"? На какво ниво е обучението, дали след това имаш добри изгледи за реализация....
Благодаря предварително :)

Petrow
06-24-2011, 19:02
Аз се записах днес за тези две специалности именно във Търново но незнам,надявам се всичко да е ОК,само знам че влизането в "компютърните науки" е по трудно.. гледах статистика на баловете и тези на информатика с всяка година от 2008 насам падат а пък тези на компютърните науки се вдигат ... :) :?

slavito007
06-25-2011, 07:01
Защо те притеснява това? :)
Максималният бал е 24, а миналогодишният минимален е 13 за Информатика и 16 за КН.
Виждам, че имаш интересн към материала. Можеш ли да ми кажеш разликата между двете специалности? Аз сега в последния момент се замислих дали да не се пробвам и там. Гледам, че изпитът не е много труден, а и при тези балове и с тройка влизам :)

Petrow
06-25-2011, 08:11
Аз се записах чрез матурата по математика имам 3,95 и бала ми става 15,95 най-вероятно ще вляза в информатиката обаче аз неискам информатика а КН защото мисля че в информатика има доста математика а аз математика не я знам.. че защо да е макс бала 24 като искат оценката от матурата и удвоена по избор това са 3 оценки??? 18 максимален бал :)

Chacho
06-25-2011, 10:42
Кви програмисти ще ставате без математика бе хора!?!? :D:D:D

И в КН, и в информатика има доста математика. Не знам във ВТУ как е, тук в СУ има 1 различен предмет за двете специалности (май е висша алгебра). КН според мен е по-добрия избор, защото поне малко филтрират кандидат-студентите и ще е малко по-свестно нивото. Ако си решен да учиш, надали има значение коя специалност ще запишеш - всичко си зависи от човека след това. Има лекции, има упражнения, но не седнеш ли сам да го научиш, няма как да станат нещата и общо взето всичко опира до желанието и волята.

slavito007
06-25-2011, 11:29
Petrow, виж справочника на Великотърновския. Оценката от изпита/ матурата се удвоява, както и от дипломата :)
Математиката ми по диплома е 5 и 50, така че, ако не се вдигнат кой знае колко баловете, и тройка ме устроива на теста по ИТ :)
Chacho, пределно ясно ми е, че се учи множко математика :D Просто в момента съм "разкъсан" дали да уча икономика с език в УНСС или Информатика или КН във ВТУ. Понеже конкретно за тези специалности не съм чувал никакви отзиви там(ВТУ :D ), а пък и нямам познати, които да го учат там. ;)

Chacho
06-25-2011, 11:55
Информатика и икономика не са много близки дисциплини. Ти какво искаш да работиш? Аз съм категоричен, че искам на всяка цена да стана програмист и единствено благодарение на това не съм се пречупил още. Не съм гений по математика, но имам някакво прилично ниво и въпреки това ми е доста тежко в момента.

От ВТУ и аз не съм чувал мнение, даже не знаех, че там има такива специалности. На мнение съм обаче, че ако имаш сериозно отношение към ученето, няма голямо значение къде ще влезеш.

slavito007
06-25-2011, 12:41
Прав си, че нямат нищо общо. Използвах сравнението просто да покажа, че и при двете се учи яко математика.
А иначе на въпроса ти - като че ли повече ми се иска да стана програмист. И предполагам, че вероятно си прав - ако ти се учи, където и да учиш, ще успееш. Но все пак това е България и не знам дали стоят точно така нещата. За икономиката например УНСС си е най-добрият университет. И прсто се колебая и то много сериозно дали да рискувам за ВТУ. :)

Впрочем, каква е разликата между информатика и КН? И при двете ли може да работиш като програмист?

Petrow
06-25-2011, 12:43
Божееее.... и аз си мисля че съм си сметнал бала правилно ;xxx ужас...да намерих го.. :)

Chacho
06-25-2011, 12:59
Прав си, че нямат нищо общо. Използвах сравнението просто да покажа, че и при двете се учи яко математика.
А иначе на въпроса ти - като че ли повече ми се иска да стана програмист. И предполагам, че вероятно си прав - ако ти се учи, където и да учиш, ще успееш. Но все пак това е България и не знам дали стоят точно така нещата. За икономиката например УНСС си е най-добрият университет. И прсто се колебая и то много сериозно дали да рискувам за ВТУ. :)

Впрочем, каква е разликата между информатика и КН? И при двете ли може да работиш като програмист?

Едни и същи са според мен, просто в едната се влиза с по-висок бал, откъдето ти държат и по-високо ниво на обучение. И двете специалности вадят програмисти.

Икономистите учат математика, има много математика в икономиката, но в сравнение с информатиката просто си чешат оная работа. А в УНСС математиката е под всякаква критика, там и магаре да вържеш, ще я научи. Не е лош ВУЗ, дори последните години му се подобрява имиджа. В СУ икономиката също е добра, но според мен двете заведения те подготвят по различен начин. От УНСС ще излезеш по-добър предприемач, докато в СУ ще ти дадат по-силен сметачен арсенал.

А не си ли обмислял СУ като вариант за информатика/КН или пък ТУ - КСТ?

Yoana
06-25-2011, 13:05
Имам познат в Информатика във ВТУ. Посредствен ученик, взима изпитите без особено да се напряга, не изискват много много от него. НО това разбира се не означава, че специалността не е добра - ученика ако има желание, може да научи нещата и без да го натискат яко.
Добре де ами защо не се пробвате в ПУ? Не знам кое е по-доброто уни ако става дума за комп. специалности - ПУ или ВТУ, но в ПУ приемат сега завършилите от ПМГ само с оценките от редовните часове по мат.
Chacho, а ти къде си? И каква специалност?

Chacho
06-25-2011, 13:09
Информатика в СУ съм.

Petrow
06-25-2011, 13:43
Навсякъде е трудно но мисля че в ВТУ е доста по лесно отколкото напримерно в СУ.. както казва пич-а по горе навсякъде се учи математика но предполагам че от СУ трябва да излезеш по добър програмист от ВТУ а от друга страна найстина ако имаш желание и си учиш ще стане... :)

Chacho
06-25-2011, 13:45
Лаф от ФМИ в ПУ:

Професорът пише един интеграл на дъската.
-Колеги, това е интеграл. В Софийския даже го решават.

slavito007
06-26-2011, 09:28
Разбира се, че съм обмислял варианта СУ, но той ми е висока летва. Хвърлил съм око на ВТУ, понеже тези специалности изискват само изпит по информатика, който все си мисля, че мога да го взема.
И до 2 дни трябва да съм решил, а все още се колебая :?

Ge7OverHere
06-26-2011, 09:34
Аз съм приет КН в СУ и смятам, че правя правилния избор, първо като град и после като университет. Ето можеш да погледнеш това: цък (http://www.nakov.com/blog/2011/05/09/%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D 1%82%D0%B5%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%82%D1%83%D0%B5%D1%80%D0%BD%D 0%B8-%D0%B8%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5/) като то разбира се е неофициално.

Chacho
06-26-2011, 09:53
@slavito007 - по-добре се пробвай някъде (примерно ВТУ, защото е свързано с компютри), поучи там 1 година, подготви се малко и по елементарната математика и дръж изпита за СУ. (Между другото, провери баловете от миналата година, ще се изумиш колко лесно се влизаше в СУ. Задачите не бяха трудни, а 16 от 30 бал беше смешно. Даже КН падна до към 19)

Може да погледнете презентацията, към която Ge7OverHere е дал линк. Наков си има опит, не е кой да е, мнението му е по-компетентно от почти всеки, който ще влезе да пише тук.

slavito007
07-05-2011, 18:44
Тъй. Писах компютърни науки първо желание, второ - информатика, пък ще видим нататък.

За общежитията някой нещо знае ли? В какво състояние са? Какъв трябва да ти е успехът, че да се класираш за общежитие? :)

slavito007
07-13-2011, 17:37
Излязоха резултатите от вчерашния изпит. Балът ми излиза на 19.88 от 24. За миналата година за Информатика е бил 13, а за КН - 16. Аз писах КН първо, така че при всички случаи влизам първо желание.

Но.
:D

Все още не съм сигурен дали да заложа на тази специалност във ВТ

slavito007
07-19-2011, 08:06
Не ми достигат 0.44, за компютърни науки :lol: Иначе съм приет по второ - информатика. Да подавам ли документи за второ класиране за КН?
А тези балове ме изумиха качили са се с над 5 единици:

2010:
КН: 16,00
ИТ: 13,00

2011:
КН: 21.32
ИТ: 20,56

:shock:

Petrow
07-19-2011, 09:24
И мен ме няма на 1во класиране КН ще видим 2ро и 3то

thepacho
02-07-2015, 12:59
На който му се отдава математиката и на който му се учи повече виша математика - линейна алгебра, математически анализ и др. отколкото компютърни науки да заповядя компютърни науки във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий"