PDA

View Full Version : Манипулация или?

GunSnSteelflowers
06-26-2011, 19:36
Живеем в демокрация уж. Свобода на словото, гражданско право, етц.. И примерна ситуация. Пътуваш си в градския транспорт и влиза контрол. Заяждат се с пенсионерка за билетче, а срещу нея седят 5 циганки, на които никой не прави никакъв проблем. Никой не смее да се обади, да изрази мнение, въпреки че това е в наш ущърб. Ако има такива смелчаци, те са двама или трима. Въпрос. Кой поражда този страх от собствено мнение и кому е неудобно мнението на хората. Всъщност ми е ясно кому е неудобно, но защо и повечето хора се страхуват от думите си? Защо, когато някой зададе логичен въпрос го гледат като извънземно? От къде е та'я манипулация? Защо всички мълчат като говеда и търпят неправди към себе си и не само, а после разправят на децата си колко е хубаво да правиш добрини?

GregoryHouse
06-26-2011, 19:54
Хубаво е да правиш добрини, на себе си :)
А хората обикновено мълчат от страх. Щото аз в София съм се нагледал и на нагли пенсионери и на нагли мангали. Аз съм си купил билетче, бабката ще ми казва, че съм и пречел, дето и билетче няма, да не говорим да го дупне. Но това е друга тема 8-)

Auriss
06-26-2011, 19:55
Оф ,много трябва да ти изпиша ,и всичкото е от любителско четене на разни книжки. Попаднах на някакъв случай преди време на човек ,убит насред Ню Йорк (май беше ;d ) със сума ти прободни рани от нож. Ако не греша - убиецът се връщал !няколко пъти! да довършва жертвата и !никой! не направил нищо. Обществото ,разбира се ,било потресено от случилото се и 'феноменът' бил разследван. Стигнало се до извода ,че всеки очаквал другите да направят нещо и в крайна сметка - всички си останали с чакането. Принципно шансът да се обадиш и да се 'опълчиш' ако сте само ти ,бабката без карта и циганката е МНОГО по-голям ,отколкото ако сте цял автобус с хора.
Не е манипулация някаква - просто така си свикнал да действаш.
Същото е и с нашето общество - ако се намери достоен и кадърен човек ,който има ресурса и желанието и най-вече !казва нещата такива ,каквито са! ,хората ще го последват. Виж Сидеров - ако не беше такава откачалка щеше да е невероятно успешен политик ,но за съжаление е просто един болен мозък ... От друга страна Бойко точно с това взе властта ,но както всички виждаме - нужни са качества на лидер и интелект.
Та страха от собственото мнение е породен изцяло от самия индивид ,не от някакви умишлено предизвикани странични фактори. Свикнал/а си да живееш в общество ,а не като единак ,и съвсем логично съобразяваш поведението си с това на групата. Страхът че ще бъдеш отхвърлен ,било то и някакво мнение по някакъв въпрос ,е достатъчен да те възпре.
Дано съм ти отговорил на въпросите.

gandalfepi4
06-26-2011, 20:03
това e по-скоро социално явление ама как да е.

ефекта е психологически. ако някой не прави нещо - никой не го прави

гледай:

http://www.youtube.com/watch?v=OSsPfbup0ac&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=B738X-ibz2o

http://www.youtube.com/watch?v=iRh5qy09nNw&feature=related

aко нещо е по-необичайно хората много често не го правят.

ефекта е и културен до известна степен. надявам се да отговарям на въпроса ти

TheMightyNadenica
06-26-2011, 21:28
Също така и е до страх...Аз не се боя да защитавам истината...и си патя...почти целия ми клас ме намрази затова, че защитавам истината, полвината даскали, включително класната ми...и само защото съм твърдо за истината!!! И никой не иска да ме подкрепи, защото ги е страх, че ще си патят и те....но мен не ми пука, ако това е цената...понасям я!!!

ZipFail
06-26-2011, 22:03
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nam3less3
06-26-2011, 22:04
Също така и е до страх...Аз не се боя да защитавам истината...и си патя...почти целия ми клас ме намрази затова, че защитавам истината, полвината даскали, включително класната ми...и само защото съм твърдо за истината!!! И никой не иска да ме подкрепи, защото ги е страх, че ще си патят и те....но мен не ми пука, ако това е цената...понасям я!!!Я обясни по подробно, как информираш съучениците/даскалите за анунаците и т.н.?

TheMightyNadenica
06-26-2011, 22:46
Също така и е до страх...Аз не се боя да защитавам истината...и си патя...почти целия ми клас ме намрази затова, че защитавам истината, полвината даскали, включително класната ми...и само защото съм твърдо за истината!!! И никой не иска да ме подкрепи, защото ги е страх, че ще си патят и те....но мен не ми пука, ако това е цената...понасям я!!!Я обясни по подробно, как информираш съучениците/даскалите за анунаците и т.н.?

Ти си тъп, като на чичо слон гЪза!!!!

GunSnSteelflowers
06-27-2011, 12:08
Изгледах клиповете и успокоителното поне е, че и преди 40 години е било по подобен начин. Лошото е, че все пак с всяка изминала година, век или изобщо етап в човешката цивилизация тази зависимост става все по-ясна. Заприличваме все повече на стадо. Според мен преодоляването на този страх би довело до някакъв нов етап в развитието ни. Реално погледнато, ако всеки имаше смелостта да развие способностите си, щеше да има много повече открития и културата и наследството ни щяха да скочат. Щяха да са ни известни много нови неща за заобикалящия свят. Или пък прекрачването на тази граница би довело до някаква анархия и безредица? Нов етап в човешкото еволюция или бедствие? Правила съм и експеримент върху себе си - преди да изляза да говоря пред хора много внимателно проучвам настроенията си. Дори и да говоря нещо смислено, в което съм сигурна, винаги го има чувството за несигурност. Дори и да сме пред напълно непознати, които по никакъв начин не влиаят на живота ни се страхуваме от мнението им...

MojoJojo88
06-27-2011, 15:36
Когато са те тъпкали сума ти години и са ти насаждали чужди "добродетели" в един момент стигаш до това да си овца и да те е страх от собствените ти мисли.
В случая на нашето "красиво" общество, царува правилото-бъди толерантен, иначе ще ти се е*е майката". Какво имам предвид ли?
Гледаш по новните как циганин е убил българин, обаче е на свобода или получава условна присъда, защото е от малцинство. Обратното-българин, убил циганин/турчин, се съди по бързата процедура за минимум 20 години, като престъплението се води "убийство на расова основа"...В градския транспорт е същата работа-контрольорите ги е шубе, че ако викнат срещу циганите ще излезе диксриминация, а повярвай ми-такива глоби им трескат, защото мангалите може да са
тъпи буци, но са като юмрук, когато един от тях е заплашен от нещо.
Научили сме се да си мълчим, нищо че правата ни се потъпкват. Ако си натурален българин и не си пратиш детето на училище, първо започват тежки санкции, после ти пращат "компетентните" лелки от отдел "Закрила на детето", които да преценят дали пък няма нужда да ти вземат детето, защото според тях ти не се грижиш достатъчно добре за него. Не, че държавата го прави, ама както и да е.Ако обаче циганката не си прати чавето на училище нема проблеми, никой не го ебе. И после нямало толеранс-еми то си е нетолерантно да ощетяваш българин за сметка на циганин-ама при нас си е станало "традиция" вече. Всичко си е с идея-претопяване на българите.

TheMightyNadenica
06-27-2011, 15:57
Разбира се, че е с цел унищожение на българи, и като цяло славяни....РАН-ЪТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MojoJojo88
06-27-2011, 16:10
Разбира се, че е с цел унищожение на българи, и като цяло славяни....РАН-ЪТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:? :lol:

TheMightyNadenica
06-27-2011, 17:07

То затова сме на тоя хал....зарад такива като теб! Дето не ги е грижа!

ZipFail
06-27-2011, 17:27
Факт !

MojoJojo88
06-27-2011, 17:38

За кое не ме е грижа? Ти добре ли си? Да не си седял дълго време на слънце?

TheMightyNadenica
06-27-2011, 18:46

Еми смеховития емотикон показва отношението!!!

Auriss
06-27-2011, 18:49
#-o #-o

MojoJojo88
06-27-2011, 20:12

Ох, Божееееееее........то бива да си прост, ама чак пък толкова????

TheMightyNadenica
06-27-2011, 20:18

Ох, Божееееееее........то бива да си прост, ама чак пък толкова????

Бог няма да ти помогне...глупостта не се лекува по никакъв начин!!!

MojoJojo88
06-27-2011, 20:25
[quote="MojoJojo88Бог няма да ти помогне...глупостта не се лекува по никакъв начин!!!
Колкото повече те чета, толкова повече съм сигурна, че си прав за последното...

ZipFail
06-27-2011, 21:44
Аре да си пускате готините лафчета на лично, а ?

Auriss
06-27-2011, 21:49
^Що ,бре , ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ Аз мисля ,че си тъп ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/Аз пък мисля ,че ти мислиш ,че можеш да мислиш ,ама Анунаците мислят ,че мисленето е измислено от мислещи ,каквито ние не сме ,щото не са ни създали да можем да мислим ,а само да си мислим ,че мислим
яко ,мен много ме кефи.
Ся очакваме и включване от другата личност ,обитаваща душевното пространство на Кьофтето - а именно ,Удушеният макарон.
Супер ползотворна дискусия се заформя.

GunSnSteelflowers
06-27-2011, 22:28
Айде деее, аз някаква нормална дискусия очаквах, вие усрахте темата...Разбрахме, че Наденицата сФаща бавно, защо трябва да се спори с него в километрични цитати с по едно "ти си тъп" - "а ти повече"?

Emily
06-28-2011, 08:33
Защото така сме свикнали, защото всеки се страхува за себе си. Може би инстинкът ни за самосъхранение ни кара да мълчим и да предпазим себе си, пред това да помогнем на някого другиго и да бъдем изложени на опасност. Хората, които не се страхуват да защитават истината и правата на себе си и на другите в днешно време са много малко, корупцията е навсякъде около нас, потъпкват ни, никой не се интересува, по всяко време може да те пребият, или по-лошо - така че, по-добре е да си държиш езика зад зъбите... \:D/

TheMightyNadenica
06-28-2011, 10:08
^Що ,бре , ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ Аз мисля ,че си тъп ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/ЦИТАТ/Аз пък мисля ,че ти мислиш ,че можеш да мислиш ,ама Анунаците мислят ,че мисленето е измислено от мислещи ,каквито ние не сме ,щото не са ни създали да можем да мислим ,а само да си мислим ,че мислим
яко ,мен много ме кефи.
Ся очакваме и включване от другата личност ,обитаваща душевното пространство на Кьофтето - а именно ,Удушеният макарон.

Мммм...да с удушения макарон сме братя близнаци от различни майки и 5 бащи...от който единия е Зевс!!! От къде имаш тази информация...? Да не си ясногледец??? :shock:

MojoJojo88
06-28-2011, 11:20
"Не сме народ, не сме народ, а мърша,

хора, дето нищо не щат да вършат.

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.

И не знаем, не можеме, не щеме

да работим за себе си със време.

Само знаем и можеме, и щеме

един други злобно да се ядеме...

Помежду си лихи, буйни, топорни,

пред други сме тихи, мирни, покорни...

Все нас тъпчат кой отдето завърне,

щот сме туткун, щото не сме кадърни...

Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -

а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,

пак ще кажа и с това ще да свърша."

MakaronUduSHvaCH
06-28-2011, 12:18
яко ,мен много ме кефи.

Момко, предлагам ти да земе да си доеШ малко а ?

Защо навлизаш в теми, в които съм убеден, че си нямаш и грам на представа, за какво става дума, защото аз не съм много наясно, а какво остава за "духовно неизвисена" личност като теб, а именно:"
Аз пък мисля ,че ти мислиш ,че можеш да мислиш ,ама Анунаците мислят ,че мисленето е измислено от мислещи ,каквито ние не сме ,щото не са ни създали да можем да мислим ,а само да си мислим ,че мислим "

О господи моля, ти се прибирай си ги по рано тея "извисени смешници" ...

Auriss, колкото пъти и колко хора, трябва да ти го кажем, че да схванеш колко се недъгаво изпоростел, и как продължаваш да простееш, а неимоверно с това продължаваш да ръсиш тъпизми, с всеки свой пост, с надеждата, че ще се издигнеш на някой в очите може би>?

Толкова си позатънал просто, че и "Анунаците" не могат, да ти помогнат

:D .

Хайде сега тихо, леко в ъгъла се свиваш и започваш да развиваш малуумните си теорий, на ум, мисли си че си навътре, в нещата ама от вътрешната страна, и излизаш навън т.е от тъп по тъп продължаваш да ставаш.

Auriss
06-28-2011, 17:28
Знаеш ли ,интересно е ,че когато хвърляш обвинения (или в случая се мъчиш да си обясниш нечие поведение) обикновено обясненията ,които ти идват на ум са тези ,които са присъщи на самия теб. Опитвам се да ти кажа ,че не ми е цел да се издигам в нечии очи ,тъй като определено не намирам форума за място ,в което да бъда 'претеглен' от някого.
Виж - от друга страна е интересно ти защо си мислиш така ?

Auriss, колкото пъти и колко хора, трябва да ти го кажем, че да схванеш колко се недъгаво изпоростел, и как продължаваш да простееш, а неимоверно с това продължаваш да ръсиш тъпизми, с всеки свой пост, с надеждата, че ще се издигнеш на някой в очите може би>?

Само един и на живо.

GunSnSteelflowers
06-28-2011, 20:23
Знаеш ли какво, Makaron, добре, че се обади. Това беше нагледен пример кое ме е впечатлило да създам такава тема. Забравих да спомена хората като теб в първия пост. Влизаш във форума. В раздел философия си, само за да изглеждаш артъ, а всъщност не знаеш къде се слага пълен член. Така де, не че се интересуваш от философия, просто не можем по цял ден да висимЕ у кофата, защото не изглежда артъ. Гледаш тема за манипулацията. Викаш си - а аз мнол го мразя т'ва нещо тука. Тъй както съм легнал мога ли да напиша едно мнение? В темата се разправя за безгласни хора, а тук се подвизава твоят голям форонен враг - Auriss. Ти ще дадеш твоя глас срещу него, нападайки го фронтално вербално и по този начин ще докажеш какъв деен гражданин си и как не се спираш пред никоя фороННа неправда. Нищо, че даже не се прочел заглавието правилно.

MakaronUduSHvaCH
07-15-2011, 17:29
Току що получих на ЛС това ( не е от форума): " az sam evrein i moite hora te vladeqt"

Определено щом ме владеят неговите хора, няма да е далече бъдещето, в което ще започнат да ме и манипулират :D ...

А наред с мен, ще дойде и вашият ред :D ...

Rebirthing
07-16-2011, 20:26
GunSnSteelflowers, виждам, че си имал/а доста голямо желание да се намесиш в спора, тогава защо не го направи ?!
Ти си очаквал/а другите хора да направят нещо, а те също са очаквали това от теб и от околните.

Аз бих се намесила ако можех да помогна по някакъв начин, но човек ако няма какво да каже по-добре да си замълчи.

А за циганите, ноу комент, не знам как по хуманен начин може да се справиш с тази сган.