Влез

View Full Version : AMBRE SOLAIRE и още нещо

Transform
07-02-2011, 16:43
Винаги ми е било чудно какво е това SPF върху лосионите за слънце,и каква е разликата между например 20SPF и 60SPF с кое е по - възможно да хванеш тен,другия ми въпрос е с кое се хваща повече тен с млякото,олиото или спрей-а?
Препоръчайте ми хубав,ефикасен лосион/мляко/спрей/олио за тен.защото тази година трябва да хвана бронзов загар задължително O:)
Благодаря предварително/

koshtramba
07-02-2011, 16:51
Sun Protection Factor значи.
Разликата във факторите не е в силата на защитата, а колко време можеш да прекараш с даден фактор под слънцето преди да мине действието му и да нанасяш нов слой.
Фактора, умножен по 10 - дава времето в минути, което можеш да прекараш преди да нанасяш нов слой.

millmii
07-02-2011, 18:25
Sun Protection Factor значи.
Разликата във факторите не е в силата на защитата, а колко време можеш да прекараш с даден фактор под слънцето преди да мине действието му и да нанасяш нов слой.
Фактора, умножен по 10 - дава времето в минути, което можеш да прекараш преди да нанасяш нов слой.

ТАка лиииииии :shock: :shock: :shock: :shock: АЗ пък просто си мислех, че е разликата в защитите .. искам да кажа, че например (аз разсъждавам така) : На лосиона пише Слънцезащитен фактор 40-50 и т.н. (по- високите) => че са за по-бяла, по- чувствителна и по- склонна към изгаряне кожа. Или пък => На лосиона пише СФ 10-15-20 (по- ниските) => за по- тъмна и по - издръжлива към слънчевите лъчи кожа. А също така си мисля, че всички продукти предпазващи кожата (без значение от фактора) от вредните слънчеви лъчи издържат 1,2, максимум 3 часа (без да се мокриш) и трябва да сложиш отново и пак да си слагаш след всяко влизане във водата. Охх .. отнесох се :D Надявам се, че ме разбрахте :) :-)

ПС: Аз не се мажа толкова често. Просто ви споделям разсъжденията си :)

Transform
07-02-2011, 21:54
И аз си мислех по-скоро като millmii , и всъщност,кое е вярното,има логика и в двете

millmii
07-02-2011, 22:31
И аз си мислех по-скоро като millmii , и всъщност,кое е вярното,има логика и в двете

Дано се включат още хора и на мен ми е любопитно .. :-o

FuckingFreak
07-03-2011, 07:13
Не знам дали е за времето, но аз с 20 SPF е просто невъзможно да не изгоря. Пък и 20*10 е 200, а аз слагам нов слой всеки път като изляза от басейна/морето, тоест на около 30 мин. С 50 SPF тази година не съм имала никакви проблеми, а го нанасях пак на същите интервали от време. То затова си пишат че 6,10,15 май е ниска, 20,25,30 е средна и 40,50 и нагоре е висока защита. Не съм сигурна за границите, но е г/д ориентировъчно.

PullMeCloser
07-03-2011, 09:41
Не е разликата във времето, защото аз например с 20-ти фактор изгарям винаги, а с 50-ти нямам проблеми. И колкото по-голям е фактора, толкова по-голяма е защитата на кожата от UV лъчите.

Josefinne
07-03-2011, 09:46
С масло се хваща най-бързо тен, определено. Тези на Нивеа са добри. Там един ден да си на слънце и можеш да забележиш с просто око разлика. Не ти препоръчвам обаче да ги ползваш от начало. Ако ходиш на море, хубаво е поне първите 3-4 дни да се мажеш с крем или мляко, с фактор 20-30 и то често. Това се налага, защото кожата има нужда от време, за да реагира и да изгради защита. Почерняването всъщност представлява естествената защита на кожата срещу излагането на слънце - синтезира се меланин в организма. В тези първи дни също така е много важно да се хидтратира кожата, така че, ако искаш хубав и дълготраен тен, поне 2 пъти на ден се мажи със силно хидтратиращ крем по цялото тяло! Едва след това започни с маслото.
В противен случай ще изгориш яко, кожата ти ще се обели и в най-добрия случай тенът ти ще падне супер бързо. В най-лошият - ще станеш на петна или мехури или ще получиш слънчева алергия.

koshtramba
07-03-2011, 10:11
Една лекарка-дерматолог обясняваше тази голяма заблуда при Гала. Аз тогава за 1ви път разбрах. После съм го чувала и от други хора. Наистина разликата е във времето!

PullMeCloser
07-03-2011, 10:17
Няма логика. Аз поне нанасях 20-ти фактор толкова често, колкото и 50-ти(дори може и по-често), а с първия изгорях. С 50-ти до сега не съм имала проблем никога.

koshtramba
07-03-2011, 10:52
То логика може и да няма, но е така. Хората са си го казали.

PullMeCloser
07-03-2011, 10:55
Ох, а защо според теб изгарям с 20-ти фактор? Както и да е, може и да греша, но е факт, че с 50-ти не изгарям, че навсякъде, където погледна пише, че по-високите фактори имат по-висока защита срещу ултравиолетовите лъчи.

kalpazanka
07-03-2011, 11:02
Дерматоложка ми обясни за какво иде реч- от нанасянето с течение на времето защитата пада, дори да не влизате в басейн и да не го отмивате. Бонусът на големия фактор е, че дори защитата да падне надолу, след няколко часа от 50 е паднала на 20-30, да кажем. Докато от фактор 20 след няколко часа няма и помен от протекция.

SuperBadSuperFresh
07-03-2011, 11:39
Една лекарка-дерматолог обясняваше тази голяма заблуда при Гала. Аз тогава за 1ви път разбрах. После съм го чувала и от други хора. Наистина разликата е във времето!

От както една лекарка започна да обяснява при Гала,че орехите са отровни и че на човек му трябват най-много 30 грама за цял живот,иначе си вреди ужасно,се отказах да ги слушам.Не вярвайте на всичко по телевизията.

Rebirthing
07-03-2011, 11:48
koshtramba е права !

Фактор 15 блокира 93% от лъчите UVB
Фактор 30 блокира 97% от лъчите UVB
Фактор 50 блокира 98% от лъчите UVB

Сами може да направите разликата !

pressiana
07-03-2011, 12:08
Аз ползвам фактор 15-20 и не изгарям.
Благодаря ви и аз за поясненията, вече ми е ясно 8-) .