PDA

View Full Version : Тичане. Норматив.

smeshnik
07-02-2011, 18:47
Здравейте, на 13 ми предстои норматив - крос 1км по пресечена местност. До 10 мисля всеки ден да го тичам по 2 пъти. Ако правя така има ли възможност да сваля с 10на секунди времето? Оказва ли влияние, че тичам по неравни бордюри с дупки и разместени павета? Оказва ли влияние, че тичам сам и нямам "конкуренция", която може да ми вдигне темпото?
Може ли да ми кажете правилната техника за тичане/дишането на километър в почти максимално темпо? Основната умора, която идва не е в тялото (крака,ръце,корем), а в недостига на кислород? Дишането ми е дълбооко и много въздух и после бързо издишане. Темпото от самото начало го карам на макс, но на 600метра вече доста намалява... правилно ли е това от моя страна? :)

Много въпроси... някои тъпи, но наистина не знам вече... притеснението е голямо, така че всяка помощ ще е ценна. Благодаря ви предварително:)

Chacho
07-02-2011, 19:08
Не ми е много компетентно мнението, само от опит ще споделя някои неща:

Мисля, че и за толкова малко време можеш да постигнеш някакви резултати, защото при мен идваха много бързо. (За издръжливост говоря, която според мен е решението на проблема ти)

Изморявам се по-малко, когато тичам на пръсти.

Ритмуваното дишане е изключително важно. Случвало ми се е да се закашлям и да се изморя от това толкова, колкото се изморявам за 200 метра с нормално дишане.

Основната умора е аеробна, да.

Състезавай се със себе си и си сложи летвата високо, за да имаш прогрес.

Издържам по-дълго на тичане, когато ускоря темпото в края, а не в началото. С какво темпо да започнеш е трудно да разбереш, ако нямаш практика и го сравнявам с тежестите във фитнеса - като стъпиш за първи път не знаеш с какви килограми да разгряваш и какви са най-добри за сериите ти. След няколко тренировки вече добре си познаваш нивото и нямаш нужда да "нацелваш".

Може би ще е по-добре да ти даде някой по-компетентно мнение, защото само любителски съм се занимвал с тичане, опитът ми е малък и знанията са ми само от няколко книжки. Не съм тренирал при треньор и не съм се състезавал.

ex7azy
07-02-2011, 19:14
Когато тичаш не трябва да мислиш за това дали другите ще тичат по - бързо от теб или за това,
че ще се измориш бързо!
Трябва да си спокоен/а, но гледай да дадеш всичко от себе си!
Успех!! :)

joronir
07-02-2011, 19:20
Абе на вас колко ви са резуктатите?Аз на 5о м съм 6.7 и 600 2 мин точно 8) Но аз тренирам сериозно и друг спорт(не лека атлетик) и това много ми помага....На нас тренера на един лагер ни каза,че бягаме надолу по един байр,за да си увеличим барзината....А издръжливост се постига с много тичане и то продължително от рамките на 1 час нормално темпо само това ще ти кажа :)

HatersAlwaysGonnaHate
07-02-2011, 19:26
100 метра за 10.2 секунди

joronir
07-02-2011, 19:29
е брао ти си некфо про :D на колко си? аз на 50 м 6.7 и съм на 13!

HatersAlwaysGonnaHate
07-02-2011, 19:35

Кво про бе , рядко тичам , ама бързо ги взимам кратките,на големи издъхвам!

На 17 години съм

1.82 ръст
91 кг

Thrombocyte
07-02-2011, 20:45
"Браво, ти бягаш с 60 стотни по-бавно от най-бързият човек на Земята"
край на сарказма

Fengom
07-02-2011, 20:54

http://topsport.ibox.bg/news/id_1596218581 =;

по темата ...
хич ме няма на 50-100 метра ,но на 600 или 1000 съм доста добър (състезания) , а сам издържам и 5-6 км. със добро темпо

HatersAlwaysGonnaHate
07-02-2011, 21:08
край на сарказма

Няма да го приема като сърказъм,ако ме разбираш,но както и да е :)

TodorMarkov
07-02-2011, 23:29
Цирка е пълен хаххахааааха :lol:

smeshnik
07-03-2011, 06:38
Чачо, благодаря ти много за изчерпателния отговор. До другите... давайте по темата моля. Всяко "трикче"и съвет ще са ми мноого от полза!

TodorMarkov
07-03-2011, 08:35
край на сарказма

Освен,че качваш по 8кг всяко лято и тичаш 100м за 10,2 ,има ли още нещо за което трябва да знаеме?

HolyShit
07-03-2011, 08:36
край на сарказма

Освен,че качваш по 8кг всяко лято и тичаш 100м за 10,2 ,има ли още нещо за което трябва да знаеме?

Всяко лято :?

SolomonIceberg
07-04-2011, 07:47
Здравейте, на 13 ми предстои норматив - крос 1км по пресечена местност.

До 10 мисля всеки ден да го тичам по 2 пъти.
По-добре недей.Тичай ги през ден-два, като в почивния ден прави силови за краката.Силовите нека да са по-продължителни( 6-10 минути), в суперсерии и да свършват с леко бягане.

Ако правя така има ли възможност да сваля с 10на секунди времето?
Има.И то не "някаква" или "една", но па и ти си се сетил две седмици преди това да се напънеш :)
Кленбутерол - 2 таблетки, 30 минути преди теста.

Оказва ли влияние, че тичам по неравни бордюри с дупки и разместени павета?
Да, най-много да си изкълчиш нещо.

Оказва ли влияние, че тичам сам и нямам "конкуренция", която може да ми вдигне темпото?

Относително е.Темпото ако не си го вдигнеш сам, конкуренцията няма да ти е много от полза.Тя е по-скоро сравнителен елемент.

Може ли да ми кажете правилната техника за тичане/дишането на километър в почти максимално темпо?
На две крачки вдишваш, на две издишваш.

Основната умора, която идва не е в тялото (крака,ръце,корем), а в недостига на кислород?

Проблема ти е в сърдечно-съдовата издръжливост.

Дишането ми е дълбооко и много въздух и после бързо издишане.
То може да е дълбоко, но да е бавно, а при бяганията на средни дистанции е важно и да е сравнително бързо защото пулса ти е на макс.

Темпото от самото начало го карам на макс, но на 600метра вече доста намалява... правилно ли е това от моя страна? :)

Силовите бягания на средни дистанции(800-1500 метра) се бягат с финален спринт.Ако не си натрениран яко, тръгнеш ли на макс няма да финишираш така...

Chacho
07-04-2011, 08:04

По-добре недей.Тичай ги през ден-два, като в почивния ден прави силови за краката.Силовите нека да са по-продължителни( 6-10 минути), в суперсерии и да свършват с леко бягане.

Доколкото знам smeshnik не е без никаква подготовка и се занимава с БИ. Предполагам, че е въпрос на сърдечно съдова издръжливост. Пък за толкоз малко време от силови няма да има голям смисъл, защото или ще хване яка мускулна треска, или ще е натрениран вече и ефектът ще е по-малък :)

Аз залагам на това, че ако му трябват 10 секунди да свали, ще го направи като си спести силите за накрая. (плюс адреналина от състезанието/изпита/норматива)

SolomonIceberg
07-04-2011, 08:26

Доколкото знам smeshnik не е без никаква подготовка и се занимава с БИ. Предполагам, че е въпрос на сърдечно съдова издръжливост. Пък за толкоз малко време от силови няма да има голям смисъл, защото или ще хване яка мускулна треска, или ще е натрениран вече и ефектът ще е по-малък :)

Аз залагам на това, че ако му трябват 10 секунди да свали, ще го направи като си спести силите за накрая. (плюс адреналина от състезанието/изпита/норматива)
Chacho, той може да си се занимава с БИ, обаче бягането на 1000 метра си е бягане :)Повярвай ми :)Същото е и лекоатлет да отиде на републиканското по киокушин :)
Смисъл от силовите винаги има, въпроса е, че наистина времето е малко и никога, ама никога не си толкова натрениран, колкото си мислиш, че си и ти се иска да си :)

Кленбутерола е ключа за бягането в неговия случай:)

Chacho
07-04-2011, 08:44
Мхм, ето два-три реда за кленбутерола (зарежи страничните ефекти, нищо страшно не е и ме съмнява да имаш крампи):

Кленбутеролът е хубаво лекарство, но за съжаление бързо се привиква към него. Първо, трябва да си наясно дали имаш проблеми със сърцето. Ако не, няма от какво да се тревожиш. Нормално е да се появи треперене, главоболие и нервност през първите дни, както и крампи, които могат да бъдат изключително болезнени. За тях решението е да пиеш много вода и да разтягаш. Или сол, но ако си на диета, няма как да стане. Няма смисъл от големи дози при кленбутерола, повече от 4-5 на ден няма да свършат по-добра работа. Има две основни схеми на прием-2 дена взимаш/два почиваш или да се пие без прекъсване няколко седмици, но повече от три едва ли ще има ефект. Задължително е да се комбинира с диета и здрава тренировка. Всъщност, диетата върши цялата работа, кленбутеролът помага да гориш повече калории(защото повишава температурата) и рязко увеличава силата и издържливостта(и така подобрява качеството на тренировката).

Пиеш го през тези 10 дена или там колкото имаше :>

SolomonIceberg
07-04-2011, 08:55
Мхм, ето два-три реда за кленбутерола (зарежи страничните ефекти, нищо страшно не е и ме съмнява да имаш крампи):

Кленбутеролът е хубаво лекарство, но за съжаление бързо се привиква към него. Първо, трябва да си наясно дали имаш проблеми със сърцето. Ако не, няма от какво да се тревожиш. Нормално е да се появи треперене, главоболие и нервност през първите дни, както и крампи, които могат да бъдат изключително болезнени. За тях решението е да пиеш много вода и да разтягаш. Или сол, но ако си на диета, няма как да стане. Няма смисъл от големи дози при кленбутерола, повече от 4-5 на ден няма да свършат по-добра работа. Има две основни схеми на прием-2 дена взимаш/два почиваш или да се пие без прекъсване няколко седмици, но повече от три едва ли ще има ефект. Задължително е да се комбинира с диета и здрава тренировка. Всъщност, диетата върши цялата работа, кленбутеролът помага да гориш повече калории(защото повишава температурата) и рязко увеличава силата и издържливостта(и така подобрява качеството на тренировката).

Пиеш го през тези 10 дена или там колкото имаше :>

Chacho, хайде да не пишеш неща, които не са ти ясни напълно :)
Никакви 10 дни, никави 4-5 на ден.
Кленбутерола е инхибитор на на бета-блокерите, стимулира бета-2 -рецепторите и е бронходилатор.Няма дълъг полу-живот, в случая не се търси някакво дългосрочно действие и ефект, така че е напълни излишно и безсмислено да се пие 10 дни !

Chacho
07-04-2011, 09:03
бронходилатор Приемал съм го по тази причина, имах дихателни проблеми преди време.

10-те дена са, защото толкова дни има до състезанието (ако е такова), мисълта ми е да не го пие през ден, защото за около седмица няма да се получи пренасищане.. Идеята ми е, че с по-голяма издръжливост при тренировките може да получи по-големи резултати. Аз тичах сит, просто защото имах повече енергия на кросовете и по-дългите тренировки ми се отразяваха по-добре на дихателната система. С други думи, по-добри резултати. Няма да е голяма разлика, но ако става на въпрос за 10 секунди, няма проблеми.

smeshnik
07-04-2011, 09:04
Таа какво за въпросния Кленбутерол? :) Кога, как и по колко трябва да го пия? Едва ли имам проблеми със сърдечно-съдовата... поне до сега не съм имал симптоми... Може ли да разясните малко за приема му ? Другото е, че 10 дена след изпита имам и медицински и т.н. и се притеснявам дали ще съм го изчистил от системата? Не че ще ми направят кой знае какъв проблем, но.. :)

SolomonIceberg
07-04-2011, 09:07
Таа какво за въпросния Кленбутерол? :) Кога, как и по колко трябва да го пия? Едва ли имам проблеми със сърдечно-съдовата... поне до сега не съм имал симптоми... Може ли да разясните малко за приема му ? Другото е, че 10 дена след изпита имам и медицински и т.н. и се притеснявам дали ще съм го изчистил от системата? Не че ще ми направят кой знае какъв проблем, но.. :)
45 минути преди бягането - 2 таблетки !
Тва е :)

smeshnik
07-04-2011, 09:12
Бях чел и за някакъв ефидрин, който също щял да свърши работа, но никой не дава повече инфо? :D Разбрах, че се биел с инжекции, което в никакъв случай няма да направя, има ли вариант за хапчета , ампули или нещо такова, което се взема перорално? :) А и ще свърши ли работа?:)

Chacho
07-04-2011, 09:15
"45 минути преди бягането - 2 таблетки !
Тва е"

Това ще ти стигне, няма смисъл.

DA0Trooper
07-04-2011, 09:18
ей така ми харесвате , учите се :D
Кленбутерол от аптеката една опаковка 4 лева е на софарма! Ако иска да направи примерно цикълче да пише. Ако не 2 таблетки 45 мин рпеди бягане , може да жегне и една точно преди да почне.

Chacho
07-04-2011, 09:24
Между другото, smeshnik, тича ли пак със спринт в края да си провериш резултата? Мисля, че ще ти се отрази много добре на времето.

smeshnik
07-04-2011, 09:28
Все още не съм... правя 500 метра на макс темпо, доближава се до спринт и резултата ми е 1.30 , после малка почивка и пак така... цялото наведнъж не съм го тичал, но утре - други ден ще го направя... Проблема ми е, че нямам достатъчно стимул сега като го тичам... започна ли да се уморявам спирам... не знам защо, имам дъх да го изтичам 100%, но просто нямам мотивацията да го направя на макс. Поне на изпита ще тичаме 10на човека, пък и стимула,че ще ме скъсат, ако не го взема ще е достатъчен и мисля че доста добре ще ми повлияе.

пп. пък и ще направя 3-4 дни почивка от всичко преди това... в момента всеки ден правя по нещо натоварващо

Chacho
07-04-2011, 09:31
Просто е хубаво да си знаеш възможностите, за да знаеш кога, колко зор да си дадеш. Ако се пренапънеш, може да увиснеш накрая, ако се пожалиш, може да не покриеш норматива.

smeshnik
07-04-2011, 09:34
Така е, но терена по който тичам не се доближава изобщо до този, който ще е там... Тук тичам по неравни бордюри, разминавам се с хора , кучета и т.н. на 1 метър съм от натоварена улица, тичам 500 метра по наклон 10-15 градуса , след наколна няма спускане , е равно... тамм ще тичам на хубав ,равен асфалтиран път, 50 метра наклон ще имам (може и да е повече от 15 градуса, но са 50, а не 500 метра) , после 100+ метра спускане... тичам почти на макс, за да свикне организма с темпото и следователно да ми стига въздуха

SolomonIceberg
07-04-2011, 10:33
Кленбутерол от аптеката една опаковка 4 лева е на софарма! Ако иска да направи примерно цикълче да пише. Ако не 2 таблетки 45 мин рпеди бягане , може да жегне и една точно преди да почне.
къв цикъл, кви 5 лева момче?
В неговия случай, пък по принцип смисъл няма :)
Специално за кленбутерола ефекта, който се търси е моментния :)
Ако не си натрениран файдата е 0 !

DA0Trooper
07-04-2011, 10:37
олеле никога не е в излишък един цикъл! Апък точно нетрениран човек съм виждал как го удря в петите клен!

SolomonIceberg
07-04-2011, 11:00
олеле никога не е в излишък един цикъл! Апък точно нетрениран човек съм виждал как го удря в петите клен!
Аре да не даваш акъли на тийнейджъри и то такива акъли, които няма да са им от полза, а?
Един цикъл, втори цикъл, пети цикъл и прецакана еднокринна система накрая :)

Нетрениран и да го удря в петите и да го удря в главата Юсеин Болт няма да стане :)
Тренировка си требе :)

DA0Trooper
07-04-2011, 13:15
мани го тоя юсеин ве. Те там по ямайка са си природно бързи ,че пумите им ебават майката :D

awerw
07-04-2011, 14:25

На 17 години съм

1.82 ръст
91 кг
Кога стана 90кг :shock: Спомням си, до скоро казваше, че си 80-85 ;д

TodorMarkov
07-04-2011, 14:28
Той до вчера говореше,че тича 100м за 10.2сек,не знам според мене тежи около 70кг +- 5.

DownloadVirus
07-04-2011, 14:35

На 17 години съм

1.82 ръст
91 кг
Кога стана 90кг :shock: Спомням си, до скоро казваше, че си 80-85 ;д

Бях 85 кг,не се бях теглил около 3 месеца някъде и се мерих миналата седмица в залата и видях,че съм чукнал 91 кг , все пак ям по 10-12 пъти,нема начин , скоро ще почна да свалям,за да видим,ама честно казано още не съм стигнал 100тe кг,дето искам.

TodorMarkov
07-04-2011, 14:37
Този отговор е достоен за тема бисери,ако има такава :razz: :lol:

DownloadVirus
07-04-2011, 14:38
Този отговор е достоен за тема бисери,ако има такава :razz: :lol:

Ти самият си за бисерите ;)

smeshnik
07-18-2011, 06:00
Благодаря ви на всички за помощта :) Пресечен терен, доста гадно беше, но го взех за максимум точки и време 3.08 , не си позволих да взема никакви добавки, защото след няколко дена и медицински имам. Благодаря ви за помощта и информацията, която ми дадохте:)

GunSnSteelflowers
07-19-2011, 10:52
Тичай по много 4-5 км преди изпита и аеробната умора ще дойде по-бавно.

redbul2
07-19-2011, 11:10
Благодаря ви за помощта и информацията, която ми дадохте:)

Успех,момче! Стискаме палци да успееш,както се казва. :)