View Full Version : Изпит CAE
Скоро ще ходя на CAE и много се притеснявам. Не мга да разбера, защо си нямам доверие, чувствам се несигурен и си мисля, че ще се проваля. Цяла година съм ходил на курсове и нивото ми е около 60%. Дайте някои съвети, миналите вече CAE какво представлява изпита и дали включва нещата изучавани през годината. И има ли начин да се стегна за 2 седмици? :)
Thrombocyte
07-06-2011, 08:22
Защо не вземеш да си починеш преди изпита? Ей така, просто да се заредиш с положителна енергия, вместо да се явяваш като кълбо от нерви :)
CAE в British Councils ли?
Ако да, не съм ходила, но точно вчера една приятелка ми разправяше за изпита.
около 300 лв е, но можеш да си избираш дали да го правиш писмено или на компютър. Разликата в цените е минимална (компютърния вариант е по-евтин малко).
5 компонента са-reading,writing,use of english,speaking,listening и всеки от тях си има определено време (не съм сигурна колко е)
reading-няколко различни типа-с вмъкване на изречения,параграфи,избира не на отговор от 4 и др. има много в интернт
writing-май е един задължителен и един да си избираш. пиши винаги спрямо темата . примерно ако ти е формал летър използвай си само пълни форми и спазвай изискванията. хубаво е да използваш идиоми, фрейзъл върбс и т.н.
use of english-различни видове cloze test, парафрази и др. Общо взето времена, инверсии, emphasis,ellipsis,reference,punctuation etc. си ги виж
speaking-говориш с партньор като диалог, сам като представяне, сам по картинки, да сравняваш картинки и др. тук трябва да си много спокоен, за да може да не запецваш и да не забравяш думи и т.н.
listening-няколко различни типа, упражнявай се в къщи. има в интернет и такива упражнения, само трябва да правиш малък research и си чук .. : )
успех!
Ако ти се падне writing, който налага formal register, в никакъв случай не използвай phrasal verbs. Много ще ти намалят за това.
Във flo-joe имаше разни примерни тестове, но според мен свикването с формата е много малка част от общото ти представяне. Голямата тежест лежи на граматическите ти знания и речниковия запас.
Не знам какво си изучавал през годината, но граматика, която да не си изучавал, няма да има. За сметка на това задължително ще има думи, които няма да знаеш какво значат.
Изпитът не е труден и то въобще. Най-вече научи как се пише всеки един от writing-ите, на самия изпит внимавай с попълването на отговорите в answer sheet-a, за да не стане някакво разместване и да си сложил верни отговори на грешни места. Чети книжки, чети разни статии, обогатявай си речника и навярно ще го вземеш. И без това е някакъв малоумен сертификат - нито показва, че знаеш много, нито ти го приемат на много места :D
На компютърен вариант съм, не защото е по-евтино, а защото на writing си има брояч на думи и няма смисъл да правя чернова и да я преписвам. Там има Copy and Paste функция и се надявам да ми спести много време.
ichlight
06-09-2014, 16:03
А мога ли да попитам за CAE кои са документите без които няма да те допуснат до изпита?
А мога ли да попитам за CAE кои са документите без които няма да те допуснат до изпита?
За да влезеш в самата изпитна зала ти трябва само лична карта или паспорт. (или някакъв еквивалентен документ за самоличност задължително със снимка на него)