Влез

View Full Version : Класиране / университет

LovEsIckk
07-08-2011, 15:28
Имам един въпрос, относно класирането в университетите. Подала съм документи на две места - на едното бях на изпит и ми е по-сигурно,че ще вляза, но честно казано повече искам на другото - там подадох само с матура.
Въпроса е, че от първия университет класиранията са през Юли, а на другия през Август.
Има ли някакъв вариант да си запазя мястото (ако ме приемат в първия) , до средата на Август, когато излиза класирането на втория?

mine
07-08-2011, 17:48
Не, не можеш

aleXa_
07-08-2011, 21:03
Вариантът е да се запишеш там където ти е излезнало първо класирането....след като разбереш дали си приета във второто уни... ще се откажеш от първото(кофти е, че повечето университети вече искат да платиш първия семестър при записването...и така паричките ти ще изгорят)

Yoana
07-08-2011, 21:10
записваш се в първия, после си изтегляш дипломата и се записваш евентуално във втория. В някои университети възстановяват част от таксите, мисля, че беше нещо от сорта на 80% :)

mrtn
07-08-2011, 22:27
Освен да рискуваш и да си подадеш пак документите за второ класиране, предполагам дотогава ще е излязло класирането във втория университет.
Иначе в някои университети/медицинските/ автоматично участваш във второ калсиране, може и така да е в тези университети.. трябва да провериш.
Или варианта е този, който ти казаха да се запишеш в първия университет и да чакаш да видиш дали си приета във втория, но парите изгарят.

zero
07-09-2011, 06:42
Освен да рискуваш и да си подадеш пак документите за второ класиране, предполагам дотогава ще е излязло класирането във втория университет.
Иначе в някои университети/медицинските/ автоматично участваш във второ калсиране, може и така да е в тези университети.. трябва да провериш.
Или варианта е този, който ти казаха да се запишеш в първия университет и да чакаш да видиш дали си приета във втория, но парите изгарят.
В някой университети, ако си приет по 1во желание и не се запишеш - автоматично отпадаш от класирането ;]
също така обаче - има и университети, от които можеш да си изтеглиш парите, които си платил за семестъра :)
АЕЕ, вие защо не се разтропате да звъннете един телефон ??? И да разберете как стоят нещата, а пишете по форумите ??? :O

vagarious
07-09-2011, 07:55

Не във всички медицински е така.Дори за колежите.В Пловдив например трябва да се запиша и да платя семестъра, за да продължа и то ест. без гаранция, че ще ме приемат. 8-) Различно е.
И да, наистина защо не звъните на местата,които ви интересуват!?Хората там най-добре ще кажат.Много е различно за различните уни-та. :)

Lorein
07-09-2011, 14:30
За варианта да се запишеш в по-ранно излезлия университет :arrow: при повечето университети като се запишеш, освен че ти вземат и такса, и диплома, но дипломата може да си я изтеглиш чак след края на първия семестър, за да не стане така, както ти си запланувала. По този начин университетите се предпазват да не са просто резерви.

Пример:
Русенският университет, както и всички други университети, не може да приеме функциите на "резервен" (в който ще се уча, ако не бъда приет другаде). Затова при записването се подава оригинала на дипломата за висше образование и се внася таксата за първия семестър. Преди да предприемете записването е необходимо за себе си да решите важния въпрос: в кой университет и коя специалност искам да уча. Ако специалността например не Ви удовлетворява, изчакайте дори с риск да изтървете предложеното място. Изтегляне на документите преди края на първия семестър и особено на таксата за обучение не се допуска.

Най-добре звънни и питай как стои въпроса и на двете места.

canopy_
07-12-2011, 14:08
Записваш се, плащаш семестриалната такса и си оставяш дипломата. Ако са те приели на другото място и искаш да учиш там, отиваш изтегляш си документите, задържат ти някакви проценти от таксата, която си платил и отиваш да се записваш на другото място.

vagarious, и как ще плащаш семестър без да знаеш, че ще те приемат... Плащаш, когато вече си приет и искаш да се запишеш да учиш там.