View Full Version : Редовна мускулна треска
ArrowsOfDeath
07-19-2011, 22:58
Всяка седмица като тренирам гърдите си докарвам зверска мускулна треска. Такава, че ме боли дори леко да ги стегна или докосна. Чел съм материали относно мускулната треска, но така и не ми стана много ясно какви са положителните и отрицателните й черти. Ще се радвам на мнения дали е добре всяка седмица така да се случва :)
Waterpolo1997
07-19-2011, 23:07
Аз като имам мускулна треска се радвам, защото знам, че тренировката ми е минала както трябва и съм се натоварил достатъчно.
Това означава,че тренировката ти е била много добра.
И аз съм на това мнение. Не след всяка добра тренировка се получава мускулна,но когато се появи е сигурно,че натоварването е било на макс.
Старата хипотеза за мускулната треска беше,че в мускулите се натрупва млечна киселина.Която предизвиква болката и стимулира мускулния растеж.
Новата теория е,че при здрава тренировка се получават микроразкъсвания на отделни мускулни влакна.Откъдето идва болката. След това в почивката настъпва пълно възстановяване на тези влакна при което те се удебеляват и стават още по-здрави от преди тренировката.
А конкретно в описания горе случай,причините за редовна мускулна може да са две. Едната,когато трениращия много бързо увеличи силата си и използваните тежести. Втора причина може да бъде една по-добра,оптимизирана тренировка. Подобрена тренировъчна програма,оптимизирана схема на броя серии и повторения,използване на нови упражнения или максимално изчистено изпълнение на старите,промяна на тренировъчните и почивни дни.
Допълнителен фактор може би е горещото време.Напомпващото и съдоразширяващо действие на топлината.И леко измененият метаболизъм през сезона.Като биохимични реакции и хормонално ниво на организма.
Като махнем временните неприятни усещания и неудобства,според мен е добре за трениращия да се случва това. Повече от 3-4 седмици (до месец) това състояние едва ли ще продължи (на много силна мускулна).
TodorMarkov
07-20-2011, 05:40
Мускулната треска не винаги е показател за растеж..
Мускулна треска? (http://forums.gym.bg/topic146.html)
И аз съм на това мнение. Не след всяка добра тренировка се получава мускулна,но когато се появи е сигурно,че натоварването е било на макс.
Старата хипотеза за мускулната треска беше,че в мускулите се натрупва млечна киселина.Която предизвиква болката и стимулира мускулния растеж.
Новата теория е,че при здрава тренировка се получават микроразкъсвания на отделни мускулни влакна.Откъдето идва болката. След това в почивката настъпва пълно възстановяване на тези влакна при което те се удебеляват и стават още по-здрави от преди тренировката.
А конкретно в описания горе случай,причините за редовна мускулна може да са две. Едната,когато трениращия много бързо увеличи силата си и използваните тежести. Втора причина може да бъде една по-добра,оптимизирана тренировка. Подобрена тренировъчна програма,оптимизирана схема на броя серии и повторения,използване на нови упражнения или максимално изчистено изпълнение на старите,промяна на тренировъчните и почивни дни.
Допълнителен фактор може би е горещото време.Напомпващото и съдоразширяващо действие на топлината.И леко измененият метаболизъм през сезона.Като биохимични реакции и хормонално ниво на организма.
Като махнем временните неприятни усещания и неудобства,според мен е добре за трениращия да се случва това. Повече от 3-4 седмици (до месец) това състояние едва ли ще продължи (на много силна мускулна). Аз моите гърди,както и да ги правя супер рядко усещам мускулна.
loveca777
07-20-2011, 07:29
А като се натовариш на макс ,че да ти се повръща и гади? Тогава нямаш мускулна треска ,нали?
ArrowsOfDeath
07-20-2011, 11:09
Само заради повишаването на тежестите ще е. Например на лежанката вдигам с 20кг повече отколкото преди месеци, а съм си същите килограми, и явно им идва като голямо натоварване на гърдите :)
DownloadVirus
07-20-2011, 11:29
Зависи и какво почивки правиш , повторения , серии,общо взето при интензивна тренировка е нормално
Най-важният момент е правилното дишане. Без достатъчно кислород се натрупва много повече млечна киселина.
Организмът има свойството да се адаптира към многобройни външни и вътрешни явления и едно от тях е натрупването на млечна киселина. С времето тенденцията е все по-рядко и по-леки мускулни трески да се получават.
Аз пък съм някъв феномен тогава, от 4-5 години насам максимум 5 пъти да съм нямал силна мускулна треска :lol:
ArrowsOfDeath
07-20-2011, 15:01
Какви съвети ще дадете, за да не бъде толкова болезнена, защото да я предотвратя едва ли ще е възможно.
DownloadVirus
07-20-2011, 15:05
Първо да опишеш как тренираш:
серии
повторения
почивки
%ПМ
И в крайна сметка как се възтановяваш след тренировка ?
ArrowsOfDeath
07-20-2011, 15:15
Обикновено тренировката ми съдържа 4 упражнения, а 5тото е пулоувър. Правя 4 серии по 5-8 повторения. Почивките ми между сериите са 2-3мин. Процентът мазнини не го знам, защото машината в Кауфланд се развали, а друга не съм срещал в града, но няма как да е голям 8-)
Може би точно възстановяването ми куца. Нищо особено не правя - прибирам се след тренировката, ям, и гледам през него ден и следващия да отпочине тялото. Не взимам добавки. Плодове ям рядко, а това май е проблем.
Например на лежанката вдигам с 20кг повече отколкото преди месеци, а съм си същите килограми
Ооо,това е супер като резултат! Знам някои трениращи в един фитнессайт,които с месеци зациклят на една и съща тежест или прибавят само два диска с общо 2,5 кг. Дръпнеш ли веднъж нагоре,после процесът се ускорява. Все повече и по-бързо нараства силата. Малко на принципа "колкото повече-толкова повече",нещо подобно :)
DownloadVirus
07-20-2011, 15:18
Обикновено тренировката ми съдържа 4 упражнения, а 5тото е пулоувър. Правя 4 серии по 5-8 повторения. Почивките ми между сериите са 2-3мин. Процентът мазнини не го знам, защото машината в Кауфланд се развали, а друга не съм срещал в града, но няма как да е голям 8-)
Може би точно възстановяването ми куца. Нищо особено не правя - прибирам се след тренировката, ям, и гледам през него ден и следващия да отпочине тялото. Не взимам добавки. Плодове ям рядко, а това май е проблем.
Първо %ПМ е процента който правиш от макса си , не процент мазнини
Второ какво ядеш след тренировка ? Имаш ли изграден някакъв хранителен режим ? След колко време ти минава мускулната треска ?
ArrowsOfDeath
07-20-2011, 15:32
Ами вдигам си тежко да ти кажа (за моите възможности на тея килограми де 8-)). Лежанката я почвам с 50кг, минавам на 60, и за последна серия на 70. На такъв принцип тренирам - от някъде 70% от макса ми до 100% накрая. Именно по този начин прогресирам последните месеци.
Честно да ти кажа много искам да си имам добър хранителен режим, но не мога да си го осигуря. Създадох си определени навици като да ям през 3 часа (и без това си огладнявам през 2-3 часа), да избягвам сладкото, а пък газирано не съм пил от месеци. Също навънка не ям, освен ориза от китайския :lol: Основните ядения като обяд и вечеря са това, което сготви майка 8-) За закуска купа кус-кус със сирене. След тренировка обикновено ям ориз или сандвичи с някво месо или сирене. Не е най-доброто, но нямам възможности за идеален режим :)
Мускулната треска обикновено ми отминава за 1-2 дена, но на гърдите продължава повече.
Какви съвети ще дадете, за да не бъде толкова болезнена, защото да я предотвратя едва ли ще е възможно.
Досега не съм чел за достатъчно сигурно средство. Но може би ще помогнат леки витамини.Някои културисти предлагат в свои книги за премахване на остатъчното напрежение и спазми в мускулите,след трена да се прилагат различни специални техники за разтягане на мускулите.Мисля,че в книга на Шварценегер се изброяваха подобни упражнения за различните части на тялото.Ако не греша с автора.
Би могло да се опита с топъл душ или леко затоплена вана. Ако не е толкова силно,можеше леко разтриване и масажиране,но в описания случай може и да не е възможно. Вероятно би помогнало лекото раздвижване на кръвообращението,общото с велоергометър или бягаща пътека и локалното с леко раздвижване на ръцете.Без тежести или с много леки, просто колкото да увеличат кръвната циркулация.
Таблетките съдържащи магнезий обикновено повишават активността на ензимните процеси в организма. Но няма 100 процентова сигурност дали биха помогнали.
Общо взето тоя проблем е малко проучван и описван във фитнеслитературата. Понеже се смята,че тая треска не оставя трайни и негативни последствия за организма. За разлика от мускулните и ставни травми и контузии. :)
Честно да ти кажа много искам да си имам добър хранителен режим, но не мога да си го осигуря. ... Също навънка не ям, освен ориза от китайския :lol: Основните ядения като обяд и вечеря са това, което сготви майка 8-) За закуска купа кус-кус със сирене. След тренировка обикновено ям ориз или сандвичи с някво месо или сирене. Не е най-доброто, но нямам възможности за идеален режим :)
А че хранителният режим не е лош. Сиренето,ако е естествено от мляко е много полезно и съдържа калций за по-здрави кости.Оризът е една от любимите храни на големите културисти като гарнитура към месото. Може би наистина трябва да консумираш повече плодове.Освен обичайните витамини съдържат и специфични ензими.Може да пиеш и натурални плодови сокове. Например цитрусовите много освежават. Може би това състояние се дължи донякъде на лек дефицит на витамини.
А щом стигаш толкова често до мускулна,значи си нацелил оптималната за теб тренировка за гърдите.
А разгряващи серии (една или повече) с малка тежест и много повторения правиш ли? Преди основните серии за гърдите.
ArrowsOfDeath
07-20-2011, 16:00
Правя една серия на лежанката с 30-40кг 10-15 повторения.
Аз като започна по нова програма или вдигна кг на тежестите почти след всяка трен имам мускулна.
Ето тук няколко предложения по проблема. Не съм ги пробвал досега.
http://www.fitnes-bg.com/%D4%E8%F2%ED%E5%F1/%CF%EE%EB%E5%E7%ED%EE/%CC%F3%F1%EA%F3%EB%ED%E0_%F2%F0%E5%F1%EA%E0_200701 21139/
DA0Trooper
07-20-2011, 16:51
недостатъчно въстановяване-
Решение- аминокиселини,протеин!