Влез

View Full Version : Декоративно зайче:)

bblue
07-22-2011, 13:24
Здравейте!
Тъй като за първи път гледам зайче, а днес му е едва първият ден вкъщи, искам да се посъветвам с всички, които имат или са имали преди.
Моментът със сменянето на трината ми е ясен, но моментът с храненето не много. Казаха ми , че мога да го храня с ябълки, круши, моркови , краставички ( пресни ), чушки (пресни) + храната(за зайчета) и люцерната, която отделно му купувам. Вие с какво храните вашето зайче? Давате ли му витамини(ако да, какви ?)?
На 2 месеца е ии са му направени обезпаразитяване + ваксини (от които едната е с/у хеморагичната болест по зайците. Колко често го водите на ветеринарен лекар за преглед?
Ще съм ви наистина благодарна:))

MissArrogance
07-22-2011, 13:35
Моет зайче, ако говорим за храна, не обича да яде моркови. Плодове и зеленчуци, съм го забелязала, че яде само когато е ужасно гладен, а и не харесва всички, само определени. Витамини не му давам, защото смятам, че не е нужно. М, не ти препоръчвам, да водиш зайчето си прекалено често на прегледи, ваксини и всичко което ти препоръчат. Все пак, има случаи и в които, зайчета са умирали, след дадена ваксина, която уж е била препоръчана от някой. Моето зайче е на 3 години ( а знаеш, зайчетата живея мах 3 - 4години ) и както казах, не съм му давала до сега витамини, нито съм му правила хиляди ваксини и тн. и пак си е супер здраво.

finger4o
07-22-2011, 21:02
как 3-4 години бе, моя е на 5 :D зависи от породата, някои зайци стигат до 12 години

MissArrogance
07-23-2011, 09:29
Ем, не знам. На мен така ми казаха. ; D

Runsss
07-23-2011, 12:45
Аз имах ама умря на 3 месеца :( Аз мисля че умря защото му давах обелки от краставици и разни такива.Иначе му купувах храна за зайци от магазина за животни.Тогава обаче бях малка и тъпа - 1 клас и го уморих горкото :( :(

Supernaturalfan
07-23-2011, 13:18
Хм не му давам никакви витамини. Храня го предимно с храна за зайци, моркови и магданоз, понякога му давам и сено пак от магазина.

bblue
07-25-2011, 13:10
Ами клетката , в която е зайчето ви , пластмасова ли е ? Защото моето много се плъзга на нея и трудно се задържа , казах ми , че не е много хубаво за краченцата му :/

martin4eto0o
08-07-2011, 15:39
въпреки че е малко късничко за отговора ми моето зайче е в такава http://www.millenium-2000.com/pics/486.jpg и от горе решетката която си върви с това слагам му от долу дървен талаш защото стърготините много му се лепяха по козинката и нямаше чистене а около клетката правеше мазало и в зоомагазина ми казаха че това не може да го разнася и не му се лепи и съм много доволна

polssa
08-12-2011, 08:11
Допреди няколко месеца имах декоратично зайче, но сега го дадохме не една жена, защото се местя и няма кой да го гледа ..
таа аз си хранех зайчето с сухата храна за зайци, сено (такова от зоомагазина хД) ии понякога някакви семки... за 2 години при мен никога не съм му правила някакви ваксини :-o

Sigrina
08-12-2011, 21:16
Здравей! Аз имам зайче от 2 години и това което съм научила за зайците от личен опит е, че:
ВИНАГИ трябва да имат на разположение сено и вода! Препоръчвам ти да не взимаш от българското сено. Ако имаш възможност му купувай вносно, около 5лв е и стига за много време /препоръчвам ти пресованото на Fiory или някакво друго на Fiory/ :)
Веднъж или два пъти дневно суха храна за зайче /количеството зависи от това колко е голямо/
На два дни морков. /Да е малък, разрязан на 2 или 4 по дължина и оставен така както е разрязан да повехне 24ч./ Не съм им давала никога други купени зеленчуци. Иначе давам и други зеленчуци и плодове, но само откъснати от градината. Защото всички химикали, съдържащи се в тези от магазина са фатални за зайчето, понеже то има много по-бърз метаболизъм от нас - хората :)
Пролетта най-вече, но и през другите сезони късам някое младо клонче 10-15см от липа/джанка/черница намираща се на по-чисто и изолирано от улиците място. Оставям го да повехне 24ч и му го давам. /това се случва около 2 пъти в седмицата, по възможност не в деня с моркова/

Ами клетката , в която е зайчето ви , пластмасова ли е ? Защото моето много се плъзга на нея и трудно се задържа , казах ми , че не е много хубаво за краченцата му :/

клетката му е пластмасова и ако я покриеш със стърготини или заешка тоалетна /аз използвам гранулирана една немска, защото издържа по 1 седмица/ няма да се хлъзга :)