PDA

View Full Version : Безплатен университет в чужбина?!?!?

OddBird
08-02-2011, 19:15
Ето една статия, която ме уби: http://diploma.bg/index.php?p=view&aid=2171

Нека ви обясня. Гледайки тази статия, направо ми светнаха очичките. Аз искам да кандидатствам журналистика и говоря английски много добре. Разбира се, Шотландия веднага ми хвана окото. Но после прочетох, че всъщност било "безплатно" за Шотландци или хора, които всъщност са живяли в Шотландия повече от 3 години. Вярно ли е това? И ако да, накъде можете да ме насочите? Както казах искам да уча журналистика на английски и нищо повече =)))

anonymous708973
08-02-2011, 19:18
Ти си шотландец или си живял в Шотландия 3 години?

OddBird
08-02-2011, 19:23
Аз ли? :D :D Очевидно не, но така пишеха по американските форуми. За да ти е безплатно в Шотландия или трябва да си живял там цял живот или поне 3 години.

ПС: Женски род, моля ви. Момиче съм!

sweet_bunny
08-02-2011, 19:29
Аз от доста време следя британските университети и това,което разбрах за Шотландия е,че получаваш стипендия,която покрива таксите за обучение.Това при условие,че или си от Шотландия(или онова за 3 години- за него не съм сигурна,но май е така),или си бъдещ студент в избрания университет от Европейския съюз.Това е основното,но има още три или две неща,на които трябва да отговаряш.Може да получиш по-добра информация от тук: http://www.saas.gov.uk/student_support/index.htm

OddBird
08-02-2011, 20:33
Sweet_bunny, благодаря ти толкова много! :grin: :-)

elito6754
08-03-2011, 08:46
Обаче статията е от 2008 година, а оттогава до сега може да е имало промени. :-o

OddBird
08-03-2011, 09:44
Бях забравила съвсем да погледна за датата. Вярно, че е от '08. Кой знае какви реформи има вече?! -,- Все пак е хубаво, малко надежда за тия, които им се ходи в чужбина.

WesCraven
08-03-2011, 09:50
Недей се разочаровай,споко 8-) ..Имам приятелка,която учи в Шотландия и там и е напълно безплатно обучението.Тя учи някакви финанси,но каза че имало и право и журналистика и всичко.Не,не ти трябва стипендия ,просто самото обучение си е безплатно.Но за да влезеш ти трябва TOEFL нали знаеш? В смисъл не е лесно .

OddBird
08-03-2011, 10:02
О, знам. За ТOEFL ми е пределно ясно, подготвям си се отсега 8-)