PDA

View Full Version : МЕДИЦИНА

DirtyDiana
08-04-2011, 15:08
Здравейте!В бъдеще имам желание да се занимавам с медицина,но не остана много време,а не мога да реша дали да съм очен лекар или стоматолог.Според вас коя професия е по-добра и по-доходна?Трудно ли се кандидатства с тези специалности?Къде образованието е най-добро - Пловдив, Варна или София? И всякакви неща свързани с медицината.БЛАГОДАРЯ ВИ!

SmilezZz
08-04-2011, 15:34
Стоматолог !!
Чувала съм,че един от най-добрите МУ е този във Варна. За Пловдив нищо не съм чувала. :)

canopy_
08-04-2011, 15:59
Надявам се че не искаш да учиш медицина, само защото след време това може би ще ти носи добри пари.

Според мен ти сама трябва да си отговориш на няколко елемнтарни уж въпроса, за да направиш избора си.
На теб лично коя професия повече ти допада, кое би работила с повече желание след време? Конкретно за денталната медицина - би ли понесла да бъркаш в устите на хората?

Колко време ти остава?

DirtyDiana
08-04-2011, 16:22
не,не искам да уча медицина,само заради парите след време...
имам ОГРОМНО(но като казвам ОГРОМНО,наистина е така,не са просто някакви празни приказки) желание да съм стоматолог-още от малка съм така-за Коледа и други празници винаги исках стоматологични инструменти.Просто-харесва ми професията.НО,много се притеснявам дали ще ме приемат,дали ще успявам да се справям когато вече съм стоматолог?!Само тези неща ме дърпат...
Имам още 4години за подготовка (може да ме помислите за луда,че мисля за толкова напред,но не ми пука),искам да решавам тестове и като дойде време за изпита да съм напълно готова.

anonymous708973
08-04-2011, 17:23
Изобщо не си запозната обаче с нещата. Както и да е, това няма да го коментирам.

Стоматолозите изкарват супер добри пари, а в Пловдив имаме супер лъскав институт по дентална медицина, не знам обаче дали е добър.

Chacho
08-04-2011, 17:36
МУ-то си е най-доброто за дентална медицина.

KatVonD
08-04-2011, 17:43
Какво разбираш под "по-добра" професия? Би трябвало да избереш това, което ще ти бъде по-приятно да работиш след време... Имай предвид, че няма да забогатееш от нито една от двете професии, особено ако искаш да останеш да се реализираш в България..

МУ има и в Плевен, но за момента най-високи са баловете в София и Пловдив за всички специалности.

SmilezZz
08-04-2011, 17:53
МУ има и в Плевен, но за момента най-високи са баловете в София и Пловдив за всички специалности. Доколкото бях чела. В Плевен са отворили нов Медицински университет с най-новата и добра материална база.

Runaway11
08-04-2011, 19:05
ЗАЩО ДА НЕ ЗАБОГАТЕЕ?! Това че повечето професии са ниско платени не означава, че стоматолозите не получават ДОВОЛНО ГОЛЯМА СУМА. Все пак има и добре платени работи. За очни лекари не съм чувала, но ако смяташ да работиш би трябвало да избереш частно...чевала съм, че и те не са зле...така че избора е твой, но има още време..помисли много добре! Според мен ако имаш тези амбиции до последно ще те приемат, но често решението се променя точно в последния момент :-o

mrtn
08-04-2011, 19:10
Поне като пишете нещо нека да е смислено.
Никой не държи по-високи балове.. вече падат с всяка изминала година, предположение, че в Пловдив дори няма минимален бал.
Няма да коментирам какво да си избереш.. твоя си работа, но нека да е правилния избот. И двете професии са различни.
Иначе кой университет да избереш този въпрос е постояно задаван и никога не е намерен точен отговор, всеки говори, за да си прави вятър на устата и защитава университета, в който учи.
Наистина във Варна и Пловдив факултета по Дентална медицина са доста добри, току що построени... :) не знам за Пловдив, но във Варна е прекрасен. Но това не означава, че трябва да отпишеш София. Като цяло с денталната не съм особено запознат, тъй като не ме интересува.. но говоря от лични наблюдения. Пробвай се в трите, пък в който си приета, а ако си приета и в трите.. тогава ще му мислиш.

mrtn
08-04-2011, 19:13
МУ има и в Плевен, но за момента най-високи са баловете в София и Пловдив за всички специалности. Доколкото бях чела. В Плевен са отворили нов Медицински университет с най-новата и добра материална база.
Така го каза сякаш има втори Медицински университет в Плевен. Уж казват, че базата е хубава, имало трупове за всяка група, имало някакъв робот.. пък не знам.

sweet_bunny
08-04-2011, 19:27
Майка ми е стоматолог,а баба ми очен лекар - не се шегувам,така че имам поглед върху нещата.
Аз лично смятам да запиша дентална медицина,когато му дойде времето и при успех на изпитите,но е важно да разбереш какво те вълнува теб.Рано е да се решиш на специалност като очни болести.По-скоро първо си отговори на въпроса дали медицина или стоматология,ако си се насочила в тази област.
Относно университетите, доколкото съм запозната , тези в София и Пловдив специално за дентална медицина са най-добри.Сигурно и този във Варна е добър,но самото обучение по дентална медицина в този град е отскоро.Иначе факултета в Пловдив,като база наистина е нов,но и този в София наскоро разбрах,че е обновен.
Това като цяло са наистина много сериозни професии и изискват голямо учене и много отделено време и след завършването.Надявам се при избора ти парите и бъдещата печелба да не са основния ти мотив.Вярно е,че са важни и е хубаво да имаш добре платена работа,но нека да е и нещо,което да работиш с удоволствие. :)

kalpazanka
08-05-2011, 07:15
Хубаво дадохте съвет на момичето, ако ще е очен лекар, да е на частно, ама я направете една груба проста сметка до колко годишна възраст ще се мъчи да свърже двата края? Светнете детето колко години е специализацията. ;)
Следващото- нали не сте толкова наивни да мислите, че някоя частна клиника ви чака с отворени обятия и чака само да вземете тапията, за да ви назначи? Предпочитат се кадри с опит. А тоя опит не идва на 25 с дипломата за лекар. ;)

truly
08-05-2011, 10:52
Работата на всеки един лекар (стоматолог) е много ама много отговорна и затова помислете добре какъв е основният ви мотив, за да учите точно това. Ако основният ви мотив са парите или цензът, то просто ви съветвам да не си го причинявате, защото ученето е ужасно много и ако не го правите с желание уверявам ви много ще плачете ама много (лошото е че ще е късно). А и не забравяйте, че ученето е цял живот (не свършва с университета). Просто искаш ли с това да се занимаваш трябва да отдадеш целия си жовот на професията.
А и мен ако питате лекарите не са много добре заплатени, като се има впредвит отговорността на професията им.
Професиите стоматолог и лекар са много различни и не би трябвало да те карат да се замислиш (това означава, че имаш друг мотив).
Ако те притеснява това дали ще влезеш повярвай ми ако имаш желание и си упорита ще стане (ако пък нямаш късмет ще пробваш следващата година нищо не е загубено).

anonymous708973
08-05-2011, 11:45
Хубаво дадохте съвет на момичето, ако ще е очен лекар, да е на частно, ама я направете една груба проста сметка до колко годишна възраст ще се мъчи да свърже двата края? Светнете детето колко години е специализацията. ;)
Следващото- нали не сте толкова наивни да мислите, че някоя частна клиника ви чака с отворени обятия и чака само да вземете тапията, за да ви назначи? Предпочитат се кадри с опит. А тоя опит не идва на 25 с дипломата за лекар. ;)

Добре, дай съвет как да го натрупа тоя опит.
Макар че доста студенти работят по специалността си успоредно с ученето.

kalpazanka
08-05-2011, 11:51
Работи, докато специализира. Но не в частна клиника. Никой няма файда да троши пари по теб и да те обучава години в частния сектор- затова има държавни болници. А и не зацепих съвсем какво точно имаш предвид това, че студентите си работят по специалността. Хем студенти, хем работят, че и по специалността. :lol:

Chacho
08-05-2011, 12:03

Добре, дай съвет как да го натрупа тоя опит.
Макар че доста студенти работят по специалността си успоредно с ученето.

Е по специалността си са много малко :D

Thrombocyte
08-05-2011, 12:07
Може би има предвид, че имат практика.
За фармацевтите знам, че към края на обучението си работят в аптеки.

kalpazanka
08-05-2011, 12:07
Абсолвентите излизат лекари ординатори, но няма лошо да си работят по специалността още от студенти. :lol:
Тромбоците, пиле, каква практика, какви 5 лева с един летен стаж от 20 работни дни? 8-)

Chacho
08-05-2011, 12:09
Никой не уважава тоя стаж, там само седиш и гледаш :D

alia97
08-07-2011, 15:25
не,не искам да уча медицина,само заради парите след време...
имам ОГРОМНО(но като казвам ОГРОМНО,наистина е така,не са просто някакви празни приказки) желание да съм стоматолог-още от малка съм така-за Коледа и други празници винаги исках стоматологични инструменти.Просто-харесва ми професията.НО,много се притеснявам дали ще ме приемат,дали ще успявам да се справям когато вече съм стоматолог?!Само тези неща ме дърпат...
Имам още 4години за подготовка (може да ме помислите за луда,че мисля за толкова напред,но не ми пука),искам да решавам тестове и като дойде време за изпита да съм напълно готова.

Нее съм мн запозната, но мисля, че в стоматологията се влиза по-лесно, а и щом си направила избора си какъв е проблема!? Варна е по-готин град, а пък относно подготовкитее... нз! :D

anonymous708973
08-07-2011, 18:23
Работи, докато специализира. Но не в частна клиника. Никой няма файда да троши пари по теб и да те обучава години в частния сектор- затова има държавни болници. А и не зацепих съвсем какво точно имаш предвид това, че студентите си работят по специалността. Хем студенти, хем работят, че и по специалността. :lol:

Ами да. Една позната ще става сестра, която се занимава с анестезия (не знам точната дума), и в момента си работи в тая сфера.

kalpazanka
08-08-2011, 08:34
PinkPan7her, заглавието на темата е МЕДИЦИНА. Не ми вади от 9 999 кладенеца вода. Няма как един бъдещ лекар /студент!/ да го вземат на работа в отделение като лекар, който да работи по бъдещата си специалност без диплома! Може да бачка като санитар например, но не и да упражнява професията си.

truly
08-08-2011, 11:45
PinkPan7her, заглавието на темата е МЕДИЦИНА. Не ми вади от 9 999 кладенеца вода. Няма как един бъдещ лекар /студент!/ да го вземат на работа в отделение като лекар, който да работи по бъдещата си специалност без диплома! Може да бачка като санитар например, но не и да упражнява професията си.
+1
за фармацията знам, че могат да работят докато учат (бях дочула и за стоматолозите, но не съм 100% сигурна), но лекарите нямат право докато не завършат обща медицина да работят, като лекари :)

FuckinPerfect
08-08-2011, 23:19
След като завършиш университета преди да специализираш или по време на специализация можеш ли да работиш като лекар смисъл като общопрактикуващ или ...? И може ли по това време да се работи в болница?

kalpazanka
08-09-2011, 08:14
^Да, можеш. Именно затова казах, че опитът не идва на 25 с дипломата за лекар. ;) Само че сега, за да работиш като ОПЛ, май въведоха изискване да имаш специалност "Обща медицина". Можеш да си работиш и в отделение- например искаш да ставаш анестезиолог, няма да работиш в детско, нали, ами ще си в АИЛ. ;)