PDA

View Full Version : DSD [Deutsches Sprachdiplom]

webmast3rche
08-09-2011, 08:27
Има ли някакъв начин да се кара изпита за DSD освен в езикова?
Аз ще се явявам на DaF, но тази година отпаднах от профилираната паралелка за DSD (просто не показах високи резулатти на така наречения СИП) и се чудя сега...

А друго си е да ги имаш и 2-те дипломи ..
Какво мислите?

П.п

За кандидатстването в Германия.. какво ми трябва?
Международна диплома като DSD и DAF + FCE минимум по английски нали?
Някакви други допълнителни дипломи трябват ли?

Благодаря предварително :)

webmast3rche
08-09-2011, 08:57
DSD се полага единствено и само в определени училища.Преди време бях пуснала списъка с тях.Навън не може да бъде положен.
Пускам го отново и тук.
http://www.sofia.diplo.de/contentblob/475098/Daten/958436/DSD_Schulen_in_BG.pdf
Но и DaF си върши отлична работа.Мисля,че вече и двата сертификата са безсрочни. Преди DaF e имал валидност, тоест бил е срочен.

ПП В раздела има вече такава тема, даже в момента е на първа страница.

Ясно, мерси.. :) Е, аз съм в Гьоте, но с този сип гадно се получи..
ама то се ще има път навътре де 100% :д

gofeto917
08-09-2011, 09:03
ДАФ никога не е имал срок, през който важи, винаги е бил до живот, да имаш и 2-те дипломи е безсмислено, защото просто не ти носят никакъв бонус като кандидатстваш, английски сертификат изобщо не ти е нужен, освен ако не мислиш обучението да ти е на английски, но не знам каква би била причината, да дойдеш в Германия и да следваш на английски език...

Audiophile
08-09-2011, 10:07
DSD само в училище, а за каквато друга диплома се сетиш, отваряш сайта на Гьоте и си избираш.

За кандидатстване в Германия DSD, DaF също върши отлична работа (все пак те спасяват от допълнителен изпит по език) Мисля, че Kleines Deutsches Sprachdiplom и Gro

gofeto917
08-09-2011, 10:52
ДАФ никога не е имал срок, през който важи, винаги е бил до живот, да имаш и 2-те дипломи е безсмислено, защото просто не ти носят никакъв бонус като кандидатстваш, английски сертификат изобщо не ти е нужен, освен ако не мислиш обучението да ти е на английски, но не знам каква би била причината, да дойдеш в Германия и да следваш на английски език...

Със сигурност ДАФ преди време е бил срочен. Това го знам от класната си в 91 НЕГ, която в началото на 8 клас ни обясняваше кое какво е и за какво служи. Но това вече няма особено значение, тъй като от няколко години е безсрочен.
Със сигурност е бил срочен, щото аз го знам, от моята преподавателка на курса, която провежда изпита вече 12 години, но не това е смисъла на темата.

webmast3rche
08-09-2011, 12:27
оооо, ами супер тогава.. :)
Аз сега септември почвам курс за C1 ниво във Via Germanika и после има още към 3 месеца специално подготовка за Даф..

Абе едно 95% от учениците на школата го взимат без проблем..
стига да учиш естествено..

webmast3rche
08-09-2011, 12:29

А колкото до FCE, бях чул, че по елитните университети искат и английска диплома.. до колко е вярно не знам... все още не съм тръгнал да се ровя из сайтовете им, защото е рано.. не съм се насочил даже и към град..

П.П 11 клас ще съм

gofeto917
08-09-2011, 16:51
Няма такова нещо, аз тук уча в така да го наречем елитен технически университет, макар че тук разликата почти не се усеща, та университета ми е в организацията ТУ9 бля бля и други такива елитни неща уж, пък приемат с диплома, немски сертификат и матура, и във ФРанкфурт е така, и в Нордрейн-Вестфален е така, и в Баден-Вютемберг е така и в Рейнланд-Пфалц е така и в Байерн е така, единствената разлика е, че някой унита искат дипломата да ти мине през уни-асист, което ти е 50 евро отгоре, за да ти легализират дипломата и да видят, че не е фалшива.

webmast3rche
08-09-2011, 19:41
Няма такова нещо, аз тук уча в така да го наречем елитен технически университет, макар че тук разликата почти не се усеща, та университета ми е в организацията ТУ9 бля бля и други такива елитни неща уж, пък приемат с диплома, немски сертификат и матура, и във ФРанкфурт е така, и в Нордрейн-Вестфален е така, и в Баден-Вютемберг е така и в Рейнланд-Пфалц е така и в Байерн е така, единствената разлика е, че някой унита искат дипломата да ти мине през уни-асист, което ти е 50 евро отгоре, за да ти легализират дипломата и да видят, че не е фалшива.

Благодаря ти мн. , че се включи в темата. :)

П.П

Оценката от дипломата ти каква беше?
От 8 до 12 клас ли се взимат оценките или как?
И също така.. тези повишителни, приравнителни или как им се викаше.. за кой клас можеш да си повишиш оценката? Само за 1 ли.. ? :) .. Понеже на мен 10 клас оценката не ми е много добра.. и искам да я повиша ..

П.П2

Ако изкарам добри оценки на матура и взема DAF с висок резултат, въобще ще я гледат ли толкова много дипломата след 12 клас или..
че се притеснявам, че няма да се получи много висока оценка..

Мс. предварително :)

gofeto917
08-09-2011, 20:18
[b]
Благодаря ти мн. , че се включи в темата. :)

П.П

Оценката от дипломата ти каква беше? -5,59
От 8 до 12 клас ли се взимат оценките или как? Зависи от училището, в което учиш, аз бях в езикова и се взимаше оценкатите по немски от 9 до 12 клас, оценката по руски от 9 до 12 клас, оценката по БГ от 9 до 12 клас, и оценката по някакъв зип по история взимаше, от 10 клас до 12 цялата диплома май (вече не си спомням много добре, но системата беше сложна и тъпа :) )
И също така.. тези повишителни, приравнителни или как им се викаше.. за кой клас можеш да си повишиш оценката? Само за 1 ли.. ? :) .. Понеже на мен 10 клас оценката не ми е много добра.. и искам да я повиша .. - Можеш за всеки, ама не те съветвам да го правиш, изпитната комисия понякога се ебават с теб и каквото си изкараш, това си остава. Може и да е по-ниска.

П.П2

Ако изкарам добри оценки на матура и взема DAF с висок резултат, въобще ще я гледат ли толкова много дипломата след 12 клас или..
че се притеснявам, че няма да се получи много висока оценка.. - Тук приемат с диплома 4,50 и нагоре, както и с 4 четворки на ДАФ и нагоре, сега има специалности, които са с ограничен брой места и при тях би имал/а евентуално проблем, но се гледа повече дипломата от ДАФ да знаеш, матурите също повишават оценката доста, но като цяло ако дипломата ти е над 5 примерно 5,30 някъде, не виждам да имаш проблем да влезеш в 85% от университетите с 85% от специалностие(евентуално с медицината можеш да имаш проблем да влезеш) дори и право приемат тук с 4 4ки. Важен съвет от мен, който доста често казвам и който често са ми казвали преди да замина за Германия. Лесно се влиза трудно се излиза и е 100% вярно. Ако имаш още питания ще отговарям ако знам отговора :)

Runaway11
08-09-2011, 20:23
DSD се полага единствено и само в определени училища.Преди време бях пуснала списъка с тях.Навън не може да бъде положен.
Пускам го отново и тук.
http://www.sofia.diplo.de/contentblob/475098/Daten/958436/DSD_Schulen_in_BG.pdf
Но и DaF си върши отлична работа.Мисля,че вече и двата сертификата са безсрочни. Преди DaF e имал валидност, тоест бил е срочен.

ПП В раздела има вече такава тема, даже в момента е на първа страница.

Това за тази година ли е?! Много ми е важно!

Runaway11
08-09-2011, 20:35
Ами на PDF файла си е отразено, че е от август 2010. :)

Дали от тогава до днес има някаква актуализация, не зная. Какво те притеснява, да не би училището, в което си приета ,да го няма в списъка?
Ако случайно е това, влез в сайта на самата гимназия.Не може на страницата му да не е отразено това, че училището предоставя опция за явяване на изпита за шпрахдиплом в 12 клас.на сайтовете на вкичките софийски училища, предоставящи тази възможност, има инфо по въпроса.
Или нещо друго те притеснява?

Ами не просто влязох в гимназия, в която беше премахната от списъка...и сега я виждам там и затова се учудих дали нещо не е станало, но щом пише 2010 явно е за минала година.. :(

ПП Частната ми учителка ми каза, че може да успея да убедя директорката на съседната гимназия, която влезе в списъка наскоро да ми позволя да си държа този тест..мислите ли, че ще стане?! :( :(

Runaway11
08-09-2011, 20:59
Много странно. Не зная кое е училището ти , нито в кой град, но все пак файлът е от 17 август 2010, тоест след приключването на учебната година.Не е ли логично тогава този списък да включва училищата, в които пре 2010-2011 се е провеждал изпит за шпрахдиплом :-o
Питала ли си някой тазгодишен дванадесетокласник оттам или имаш предвид, че училището вече няма да е в списъка от предстоящата учебна 2011-2012?
По питането ти -нямам идея.Но все си мисля, че трудно ще стане така.В провинцията за прием в шпрахпаралелка има класиране, не се допуска всеки.В София няма,или поне в моето даскало няма, но пък доколкото разбирам от големите, в края на 11 клас при нас и в 73-то си има някакъв скрит подбор, при който учителите не допускат до изпита всеки. :( Това ми го каза един приятел, завършил 91 НЕГ.Така че щом не допускат и свои, трудно биха пуснали чужди.Дано да греша , де.Освен това подготовката на проектите е в някакви групи, не самостоятелно.

Ами ще се опитам..ако не стане и ТестДаф ще ми стигне да направя, това което мисля но все пак ДСД си е доживотен пък е и нещо като втори шанс ако не успееш на другия..все пак благодаря за изчерпателния отговор :oops: 8-)

KatVonD
08-09-2011, 21:05
За ЕГ "Пловдив" и за ЕГ "Иван Вазов" става въпрос. В Пловдив, единственото място, на което до скоро се полагаше DSD беше ЕГ "Пловдив".Двете гимназии ще се "разменят" - DSD ще се полага само в ЕГ "Иван Вазов" .. Това, което ме учудва е, че и двете училища са в списъка.Ако има някой по-запознат, нека обясни, защото не съм напълно наясно 8-)

Имам друг въпрос.. Ако някой учи в ЕГ, която не е в списъка, или се подготвя с уроци може ли да се яви на DSD срещу заплащане?

webmast3rche
08-09-2011, 21:25
Относно броя на изпитите имате право на 3 изпита за промяна на оценката (не повишителни, защото каквото си изкарате това е).
Ако се държи изпит на целия материал от четирите години се брои за 1 изпит.
Ако е само за отделен клас пак е само за 1 изпит.

Пример 1:
1 изпит: Целия курс Математика (9,10,11 и 12 клас)
2 изпит: Биология за 11 клас
3 изпит: Физика за 9 клас

Пример 2:
1 изпит: БЕЛ 10 клас
2 изпит: География 12 клас
3 изпит: Химия 10 клас

Пример 3:
1 изпит: Целия курс Биология (9,10,11 и 12 клас)
2 изпит: Целия курс Математика (9,10,11 и 12 клас)
3 изпит: Целия курс География (9,10,11 и 12 клас)

Това вярно ли е? Ако е вярно ще е супер.. ще мога да се явя дирекно за всички години по немски.. някой знае ли нещо по въпроса??

gofeto917
08-09-2011, 21:25
Ако не те изберат за ДСД или си в училище, което не го провежда, си държиш ДАФ и това е, защо трябва да си усложняваме живота?

anonymous708973
08-10-2011, 12:35
За ЕГ "Пловдив" и за ЕГ "Иван Вазов" става въпрос. В Пловдив, единственото място, на което до скоро се полагаше DSD беше ЕГ "Пловдив".Двете гимназии ще се "разменят" - DSD ще се полага само в ЕГ "Иван Вазов" .. Това, което ме учудва е, че и двете училища са в списъка.Ако има някой по-запознат, нека обясни, защото не съм напълно наясно 8-)

Аз съм от ЕГ "Пловдив". Бившата ни директорка беше абсолютно неадекватна по въпросите, които касаят немските паралелки, и уволни германката, която преподаваше там и беше поела грижата за ДСД. Тя отиде в ЕГ "Иван Вазов" и сега изпитният център е там. Това няма никакво значение, защото аз също съм в ДСД паралелка, ще се подготвям в моето училище, имаме сума ти преподаватели, които подготвят тия паралелки, просто изпитът ми ще е в ЕГ "Иван Вазов".

KatVonD
08-10-2011, 12:53

Аз съм от ЕГ "Пловдив". Бившата ни директорка беше абсолютно неадекватна по въпросите, които касаят немските паралелки, и уволни германката, която преподаваше там и беше поела грижата за ДСД. Тя отиде в ЕГ "Иван Вазов" и сега изпитният център е там. Това няма никакво значение, защото аз също съм в ДСД паралелка, ще се подготвям в моето училище, имаме сума ти преподаватели, които подготвят тия паралелки, просто изпитът ми ще е в ЕГ "Иван Вазов".
Тоест след като тази година ще съм в ЕГ "Пловдив" с НЕ и ако след 9-ти клас влезна в ДСД паралелка ще мога да държа изпита, но в ЕГ "Иван Вазов"?

Runaway11
08-10-2011, 12:53

Все още може да се направи така нали?! И ако да може ли да ми кажеш как? Смисъл нещо по-особено има ли?

anonymous708973
08-10-2011, 12:56
Трябва да си в училище, което подготвя за ДСД. Учиш си там.
Просто в деня на изпита отиваш да го държиш в другото училище.

anonymous708973
08-11-2011, 07:10
А ти сериозно ли си набор 97? Пишеш доста адекватно, поздравления :)

anonymous708973
08-11-2011, 08:18
Ти си тръгнала една година по-рано на даскало ли?

При нас вече пък няма изпит и разпределянето кой е в ДСД и кой - не, го направиха след 10 клас на база оценки. Обаче всъщност 9 клас си правихме всичко по програмата на ДСД - учихме си компонентите и така...

gofeto917
08-11-2011, 08:36
Тоя случай в Пловдив е много комичен, заради директорката на Английската както каза пантерата. Предишния посланик не искаше и да чуе за това да има 2 училища в града, в които да се провежда ДСД, и упорито отказваше на ЕГ"Иван Вазов" да стане също център. Да, ама преди 2 години мисля посланика се смени и тоя каза, че няма нищо против в 2-те училища да има ДСД. Дойде на посещение в нашето училище (аз учех в ЕГ"Иван Вазов" тогава), в нашия клас беше, много ни хареса и каза, че ще има ДСД тук, ама от следващата година, това малко ни прецака нас, ама това е друга история. Та директора на ЕГ "Пловдив" също се смени и почна да прави простотии, като доколкото знам, това е само 1 от тях, изгони немкинята, както каза пантерата, посланика е искал забележе, той е искал да се срещнат, за да има ДСД и там, ама тя му е отказала 3 или 4 пъти, май единия път не го беше приела също. Той много ясно му кипнало и казал, че няма да има ДСД в ЕГ"Пловдив" и тва е.

nellllllly
07-07-2013, 18:35
Съжалявам, че ви занимавам с глупостите си, но мога ли да попитам дали знаете каква е таксата за виа германика без отстъпките, защото не намерих нищо в сайта им ... Мерси предварително! :)))

anonymous708973
07-07-2013, 19:15
Със сигурност има телефон. Обади се и питай.