View Full Version : Икомическа криза VS Криза на ценности ?
GoInsane
08-11-2011, 21:43
През последните няколко години света преживява икономическа кризна но не мислите ли че всъщност освен икномическа криза има и криза във човешките ценности,идеи? ....света се променя и ни също но за жалост(поне според мен) отива на долу. Даваме тежест само на материални ценности и просто в опита си да ги придобием губим сами себе си. Според мен има голяма криза във нашите връзки с приятели/половинки. Вече ( за доста хора) применрно е почти прието момичета да си лягат с доста момчета да си лягат още от 1-2 седмица минаха май времената в които нещата бяха по бавни някога първо опознаваше другия и след продължаваш с него сега от първите срещи целувки натискания (разбира не слагам всички под общ знаментел) след тва секс и след доста време единия опознава другия няма и тръпката да направиш добро впечателние да накараш момичето да се чувства супер с тебе да я спечелиш с характера си а не с глупостите които си правил(въпрееки че в някои случеи е наистина забавно). Голяма гордост за мъжкото достойнство особенно пред friends е да си минал доста мацки а не това кой си ти всъщност. Даже и просто във връзките ни с приятели нещата са трудни хората са отдалечени егоисти често може да си обкръжен от много "приятели" а всашниост да си сам , няма хора или по точно са рядкост хората на който може да разчиташ....Имам чувството че този свят лека по лека става негоден за човешко обитаване!Вие какво мислите по темата?
(Искам да подчертая че не крикикувам начина на живота на някои хора тяхен е живота да си го водят както искат и второ не слагам всички под общ знаменател винаги има изключения)
добро впечателние да накараш момичето да се чувства супер с тебе да я спечелиш с характера си а не с глупостите които си правил
това изреение си струваше четенето.
наистина good point.
но като цяло ние сме децата на времето си. Общо взето всяко поколение намира следващото за различно и най-често развратно. Не гледай с носталгия миналите дни, а се съсредточи върху плюсовете, който културата ти предлага.
свобода на духа, на вижданията, на действията.
elysunny
08-11-2011, 21:46
прекалено много трябва да мисля, за да ти дам адекватен отговор, на тази тема
Друго, което искам да отбележа.
За мен най-неприятно е това, че вече никой не търси доброто у хората, а някакви други качества, които се определят доста по-конкретно и най-често имаме ясна представа за техните параметри.
Кога последно ви се е случвало да кажете за някой човек, че е добър и ви харесва затова?
elysunny
08-11-2011, 21:53
За мен най-неприятно е това, че вече никой не търси доброто у хората, а някакви други качества, които се определят доста по-конкретно и най-често имаме ясна представа за техните параметри.
Кога последно ви се е случвало да кажете за някой човек, че е добър и ви харесва затова?
края на даскалото беше някъде ! обичам доброто в един пич и си му го казах !
Темата можеше и да има смисъл ако автора говореше провокиран от неразбирането на околните към неговата личност и имаше какво да каже.
Едно е да имаш пари и да ти е кофти как си ги изкарал ,съвсем друго е да нямаш.
Im outta here.
евала, както казват югоизточните съседи.
Въпреки това ценности и морал вече са думи, които се срещат предимно по речниците. Наскоро (пред митичния нашенски лагерен огън-бъдеща традиция) коментирахме центъра на съвременните отношения.
Long story short: Вече липсват по-затворените кръгове, където се развиват отношения, достойни за завист. Богатото ни изложение на множество характери ни разглезва в търсенията. Вече можеш да намериш хора с всякакви поведения и възгледи. Въпросът е че при тяхната редовна смята губим и сигурната опора на онези хора, които познаваме отпреди да имаме ценности и някак си не може нищо да ги замести.
elysunny
08-11-2011, 22:05
смисъл да се вглъбяваме в тези проблеми, няма, ама има и друга страна, ако ние не си помогнем няма кой друг.. трябва да се разбере какво желаем наистина и да направим всичко възможно да го постигнем
GoInsane
08-11-2011, 22:11
Вече я няма добротата в хората !!!Станала е тя по студена и от лед!!! На мода е да си gaze да се перчиш да се правиш на някакъв който не си , често да унижаваш другите за да си храниш гордоста и нивото на самочувствие и класиката да се правиш на "умен" и че разбираш всичко....
elysunny
08-11-2011, 22:14
Вече я няма добротата в хората !!!Станала е тя по студена и от лед!!! На мода е да си gaze да се перчиш да се правиш на някакъв който не си , често да унижаваш другите за да си храниш гордоста и нивото на самочувствие и класиката да се правиш на "умен" и че разбираш всичко....
някоя те прееба заради такъв индивид ?
някои такъв индивид те прееба ?
някои такъв индивид те наеба ?
Много повърхностно гледаш на нещата. Не може да поставяш околните на такова базисно равнище, само защото възгледите им не съвпадат с твоите. Имаш време, добре е че си задаваш въпроси, но дай боже някой ден ще видиш и у тях човека, а не гъзето. Никой не те кара да общуваш, но ти си обрекла човечеството на някакво нелепо НЯМА.
Живей твоя живот, както го искаш, красотата на времето в което живееш. Има и други хора, които споделят това неразбиране, търси тях.
Аз ще си пуша лулата, защото първо гледам навътре, а след това се обръщам навън.
ЕДИТ: спрямо поста над мен. Има си истина и там, защото хората често започват да си задават такива грандиозни вселенски въпроси, когато някой им рови в градинката.
GoInsane
08-11-2011, 22:22
Темата можеше и да има смисъл ако автора говореше провокиран от неразбирането на околните към неговата личност и имаше какво да каже.
Едно е да имаш пари и да ти е кофти как си ги изкарал ,съвсем друго е да нямаш.
Im outta here.
малко грешиш просто описвам реалноста и как тя се променя......искаш да ми кажеш че примерно трябва да гладувам като децата във africa за да има същност темата а ако казвам колко е грешно е това че гладуват и че трябва да им помогнем е грешно защото не съм провокирам аз самия ?
Малко объркано го казах дано ме разбереш
:)
GoInsane
08-11-2011, 22:26
някоя те прееба заради такъв индивид ?
някои такъв индивид те прееба ?
някои такъв индивид те наеба ?
Нито едно от трите, просто гледам различни индивиди които се правят на умни във форумуте биват преебани в живота !!!
(нищо лично говоря като цяло)
elysunny
08-11-2011, 22:26
усмихни се, дръпни едно зелено, живота е нещо гадно, приеми го, един път се живее, всичко се преудолява
NomNomNom
08-11-2011, 22:27
Спокойно, всички растем.
GoInsane
08-11-2011, 22:30
Много повърхностно гледаш на нещата. Не може да поставяш околните на такова базисно равнище, само защото възгледите им не съвпадат с твоите. Имаш време, добре е че си задаваш въпроси, но дай боже някой ден ще видиш и у тях човека, а не гъзето. Никой не те кара да общуваш, но ти си обрекла човечеството на някакво нелепо НЯМА.
Живей твоя живот, както го искаш, красотата на времето в което живееш. Има и други хора, които споделят това неразбиране, търси тях.
Аз ще си пуша лулата, защото първо гледам навътре, а след това се обръщам навън.
ЕДИТ: спрямо поста над мен. Има си истина и там, защото хората често започват да си задават такива грандиозни вселенски въпроси, когато някой им рови в градинката.
Харесвва ми как мислиш! Трябва да гледаш навътре в хората просто някога те самите слагат много бариери и държат другите настрана правят се на едни но всъщност са други тва е жалкото защото не може да ги опознаеш!
GoInsane ,виж сега. Щях да те взема на сериозно ,ако от поста ти е лъхаше на ...... същото.
Кажи ми ,друже - откъде-накъде ще очакваш много у хората ,когато няма нищо у теб ?
GoInsane
08-11-2011, 22:41
GoInsane ,виж сега. Щях да те взема на сериозно ,ако от поста ти е лъхаше на ...... същото.
Кажи ми ,друже - откъде-накъде ще очакваш много у хората ,когато няма нищо у теб ?
Кой каза че няма нищо в мен? Може да изглежда леко наперено но на моменти мисля че давам прекално много на други хора от колкото трябва. И второ хората които ме познават знят колко сам и им дал знаят че бих им дал мн повече! И знаят кой сам и какво има в мен!
Недей свързва темата само с мен говорех като цяло!
Ето че има причина да я обвържа с теб. Даваш ,но не получаваш ... в това ли се корени житейската ти драма ,налегнала те така жестоко ?
Уош ти даде страхотен съвет -
Живей твоя живот, както го искаш, красотата на времето в което живееш.
BohemianRhapsody
08-11-2011, 22:59
Икономическата криза е правителствен проект, а ценностите човешка илюзия.
БРАВО
GoInsane
08-11-2011, 23:08
[quote="Auriss"]Ето че има причина да я обвържа с теб. Даваш ,но не получаваш ... в това ли се корени житейската ти драма ,налегнала те така жестоко ?
Виж my friend нещо си се объркал насочваш се към мен мислеейки че търся решение на някакъв проблем или нещо такова не става дума за мен!Има хора на които разчитам и хора които разчитат на мен! Когато създавах темата не ми е минавало през ума да включвам мен или да решавам мой проблем става дума за хората,обществото и така нататък и просто изразих някои мисли.
anonymous708973
08-14-2011, 10:05
Съвсем скоро. Ценя доброто у хората. Просто.. доброто - алтруистичните постъпки, ако щеш.
Моята гледна точка е, че докато икономическата криза не се оправи, тоест, докато хората не си стъпят на краката, моралните ценности остават на заден план. И как можем да съдим това? Достойнството ли ще ти купи сиренето или приятелството ще ти намери работа? Нормално е. Първо се оправят най-спешните неща. Без пари не може да се живее, докато историята пази ценни примери за хора, които са живяли без ценности.
GoInsane
08-14-2011, 12:02
А не мислиш ли че при тая икономическа криза се вижда какви са хората в съштност??Просто вижда се колко са податливи към парите и на какво са способни само за да ги имат!Примерно гледах big borther brasil то там двойките правят секс пред камерите чисто голи само и само за да спечелят 200 000 euro или там колкото е наградата и се питам след тва толкова ли струва достойнстово на човека?
(разбира се не говоря за хората които се борят за обикновените неща , нещата от които наистина имат нужда!!!)
iiordanova
08-14-2011, 14:38
Не,икономическата криза не показва какви са хората..според мен.
А на тези от Биг Брадър едва ли им струва толкова достойнството. Просто хората искат парите. И се борят за тях "със зъби и нокти". Някои може би,за да имат по-добър живот,някои може би нямат пари за децата си. Всеки си взима решенията сам.
Много категорично казваш,че доброто в хората го няма вече. Не е така. Това,че в един го няма,не означава,че го няма и в другите. Доброто съществува,ако не беше то със сигурност нямаше да има капка човечност по този свят.
GoInsane
08-14-2011, 16:01
ооо не не искам да кажа че няма добри хора!!!То си има и ще си има просто стават по малко!Колко често си виждала човечество последно ?Когато бях малък може би на 10-11 хората бях наистина различни добри усмихнати без толкова да има пука за парите бяха истински хора естествени сега всеки те гледа злобно!!!Разходи и погледни хората виж дали са щастливи погледни им израженияата погледни как гледат другите хора!!!!(разбира за това е виновен и самия свят в които почти всичко е базирано на пари) . А относо това което каза за big brother всеки иска по добър живот няма човек който да не го иска!!!!Но не е това начина да се еб*6 пред милиони хора пред собствените си родители така е лесния начин еее разбира други наистина им трябват парите за децата си за различни неща които са от истинска важност тях не може да ги обвинява никoй....
anonymous708973
08-14-2011, 17:01
Виж сега, хората от Биг Брадър са специално избрани, за да правят шоу. Искрено вярвам, че средностатистическият българин не е толкова... ами, прост.
Да, нормално е хората да искат пари и да правят неща, които попринцип не биха, за да имат. В такова време живееш. Когато ти дойде до главата, ще видиш.
GoInsane
08-14-2011, 17:08
Еми за big brother права си! Надявам се да не ми идва до главата но за тва никога не казвам никога , и все пак не мисля че само времето в което живеем е виновно то си е в човешката придора да е ненаситена винаги ще иска повече. Тоест никога няма да се задоволи с малко/много пари или каквото и да е винаги ще иска повече....
iiordanova
08-14-2011, 17:38
Ами,да. Повечето са на принципа "колкото повече,толкова повече". Но ти го каза "никога няма да се задоволи с малко/много пари". Всеки ще намери за какво да мрънка.
Да,хората са променени. Но сега са такива,а след време може да стане и по-зле. Тогава ще си казваме,че преди са били по-усмихнати и т.н. Кръговрат.
GoInsane
08-14-2011, 17:58
права си!!Какъв ли щеше да бъде светът ако всеки се стремеше да бъде това което иска да бъде без да му пука за парите ....
mArMaLaDkA
08-14-2011, 17:59
Когато бях малък може би на 10-11 хората бях наистина различни добри усмихнати без толкова да има пука за парите бяха истински хора естествени сега всеки те гледа злобно!!!Разходи и погледни хората виж дали са щастливи погледни им израженияата погледни как гледат другите хора!!!!
А ти, като толкова съдиш по другите, поглеждаш ли се себе си? Ти усмихваш ли се на хората по улицата, в магазина, в кафенето отсреща? Държиш ли се естествено? Гледаш ли доброжелателно другите?
Нещата няма как да се променят, ако ти самият първо не се промениш.
Плюс това, не си мисли, че щом някой е постоянно ухилен и изглеждащ в добро настроение, прелива от щастие. Понякога хората имат сума ти проблеми, но предпочитат да си ги решат сами, а не да разтръбяват на целия свят колко нещастни и окаяни са в момента, затова слагат маски.
GoInsane
08-14-2011, 18:13
Когато бях малък може би на 10-11 хората бях наистина различни добри усмихнати без толкова да има пука за парите бяха истински хора естествени сега всеки те гледа злобно!!!Разходи и погледни хората виж дали са щастливи погледни им израженияата погледни как гледат другите хора!!!!
А ти, като толкова съдиш по другите, поглеждаш ли се себе си? Ти усмихваш ли се на хората по улицата, в магазина, в кафенето отсреща? Държиш ли се естествено? Гледаш ли доброжелателно другите?
Плюс това, не си мисли, че щом някой е постоянно ухилен и изглеждащ в добро настроение, прелива от щастие. Понякога хората имат сума ти проблеми, но предпочитат да си ги решат сами, а не да разтръбяват на целия свят колко нещастни и окаяни са в момента, затова слагат маски.
интересно ми е защо повечето тук наскачат на автора на темата????Кой ти каза на теб да ли аз съм усмихнат или не кой ти каза как гледам аз?Просто не разбирам на къде биееш човече ???Исках да кажа друго говорех като цяло за обществото ! Питай вашиTе преди 20 години нямали ли са проблеми ???1000% са имали питай ги щастливи ли са били пак ще ти кажат ДА!!!А за това което каза че трябва да промениш себе за да промениш другите 100% correct!!! и наистина хората си слагат маски крият проблемите си което според мен е грешка защото така блокират помоща на най близките и на моменти не само крият проблемите си а крият себе си!
anonymous708973
08-14-2011, 18:18
права си!!Какъв ли щеше да бъде светът ако всеки се стремеше да бъде това което иска да бъде без да му пука за парите ....
Ако наистина мислиш, че е възможно да не ти пука за пари, тогава живееш в някакъв супер измислен свят.
GoInsane
08-14-2011, 18:25
хахахахахахах това е само на теория!!!Де живееш без тях е доста трудно но да живееш (главно)за тях повярвай ми няма добър ефект! Колко и да са важни никога не трябва да се'' навеждаш'' за тях щото някои може да е зад теб!
pencilwarrior
08-15-2011, 05:55
А трябва ли, когато имат незначителни проблеми да показват колко им е "зле" и постоянно да се оплакват на другите, на които им е значително по-криво. Е от това по досадно нещо няма, и мога да кажа че преди време не съм забелязвал такова нещо. Наистина имаше лицемерни хора и преди, обаче не бяха чак толкова много.. Сега като погледне човек някоя компания момичета например, много задружни, много верни една на друга, най-добри приятелки завинаги, сплотени, бла бла.. Изчезне едната за известно време и другите така започват да я хранят зад гърба й, че ти става жал за момичето. Далеч съм от мисълта, че всички са такива, виждам и много компании от верни приятели, но мисълта ми е, че за съжаление в последно време първите видове значително се увеличава. Просто времената се променят и отдавна мина периода, когато приятел означаваше нещо повече от снимка в някакъв списък във фейсбук..
GunSnSteelflowers
08-15-2011, 16:32
За първото със сигурност. Ценностите по-скоро са интерпретирани и украсени в чужда полза правила, които някога са били нужни, за да не се превърнем в животни, а сега вече не ни спират.
GoInsane
08-15-2011, 17:40
За първото със сигурност. Ценностите по-скоро са интерпретирани и украсени в чужда полза правила, които някога са били нужни, за да не се превърнем в животни, а сега вече не ни спират.
You are so rightttttt..!!!
BohemianRhapsody
08-15-2011, 18:04
Точно така. Те са въведени от църквата, правителството и обществото, за да може да има контрол над действията и мислите. Всеки, който не е може да усвои тази илюзия се нарочва за ненормален, еретик, психичноболен и разните други вариации през вековете.
хахахахахахах това е само на теория!!!Де живееш без тях е доста трудно но да живееш (главно)за тях повярвай ми няма добър ефект! Колко и да са важни никога не трябва да се'' навеждаш'' за тях щото някои може да е зад теб!
Само ш' те попитам за навеждането... Оставал ли си някога наистина без пари, ама не само ти да нямаш ми и касичката в лицето на родителското тяло също да е нула? Яко ли е (ако ти се е случвало) да ти се ходи супер някъде с цялата компания, ама да не може поради горепосоченото обстоятелство? И понеже предусещам отговора.... Ок ли ще си детето ти да го изпита един ден същото?
Видимо и достъпно намирам за всеки това, че колкото по - простичко си живееш живота, толкова по - приятен е той. Не става дума да си кон с капаци, а да живееш на момента, защото така искаш сега, а не да се ограничаваш защото еди-какво-си. И да парите са най - важното, когато говорим за необходимост, за оцеляване. Ценности можеш да си позволиш тогава, когато знаеш, че поне хляба е сложен на масата.
xBadxApple
08-15-2011, 19:19
Мисля, че хората трябва да отстъпят място на животните и растенията да си развиват съществуването.
Доволен ли си?
Вярно е, че сме плоски,ч е сме кухи лейки, но като се замислиш и преди е било така. Например семействата са гледали да женят децата си за богати половинки, за да живеят добре и изобщо не са прикривали намеренията си. Като чета Джейн Остин виждам как всяко семейство е изгаряло от нетърпение да разбере годишния доход на ергените и пр. А сега освен това просто добавяме и разгулния живот, безбройните връзки, но това е 21 век. Наистина и аз не съм съгласна с всичко случващо се, но очевидно така "еволюираме". Bad for us
GunSnSteelflowers
08-15-2011, 19:59
Точно така. Те са въведени от църквата, правителството и обществото, за да може да има контрол над действията и мислите. Всеки, който не е може да усвои тази илюзия се нарочва за ненормален, еретик, психичноболен и разните други вариации през вековете.
Много вярно. А ние си мислим, че това се случва само в последния век. Каква заблуда. Преди са горели книги от страх, че хората ще поумнеят до толкова, че да не се поддават на манипулация. После пък това е станало прекалено явно и съмнително и дайте сега да агитираме всички да четат, за да се създаде илюзия за свобода на мисълта и идеите. Деградирали философи и "пастири на просвещението" проповядват измислен морал. Натъкнах се на тема за мнението на религията за секса. Създават се едни грешни ценности и църквата кара хората да си мислят, че живеят праведно и истински като се самоизмъчват - постят, въздържат се. С една дума в животите си те са по-заети с това да НЕ правят, от колкото да правят нещо. И така се събуждаш на 50 - не си ял месо, не си пушил, не си правил секс - и какво от това, постинал ли си нещо? Това е великата манипулация и кръгът се завършва и от влиянието на медиите, и от безхаберието на хората. Не е реално колко са навързани нещата.
GoInsane
08-15-2011, 21:19
Само ш' те попитам за навеждането... Оставал ли си някога наистина без пари, ама не само ти да нямаш ми и касичката в лицето на родителското тяло също да е нула? Яко ли е (ако ти се е случвало) да ти се ходи супер някъде с цялата компания, ама да не може поради горепосоченото обстоятелство? И понеже предусещам отговора.... Ок ли ще си детето ти да го изпита един ден същото?
Видимо и достъпно намирам за всеки това, че колкото по - простичко си живееш живота, толкова по - приятен е той. Не става дума да си кон с капаци, а да живееш на момента, защото така искаш сега, а не да се ограничаваш защото еди-какво-си. И да парите са най - важното, когато говорим за необходимост, за оцеляване. Ценности можеш да си позволиш тогава, когато знаеш, че поне хляба е сложен на масата.
почва да ме дразни тва че всички или по точно голяма част се нахварлят варху автора!!!Няма да се обяснявам на теб нито на никoй друг за семейното ми положоние но щото така почна да имало е моменти когато мои приятели приемерно са си купували хубави дрехи а аз не можех имало е моменти в които мои приятели излизаха аз не защото бях с 2 лева и колкото до моите родители бачкат повече от 10-12 часа на ден за да живеем някакси нормално и край на тая тема!!!!!!! Няколко пъти казах че хората които наистина имат нужда от пари за храна и жизнени нужди правят каквото трябва за да оцелеят и са прави....Но аз говорех за пик**те на 15-16koito излизат с едни батковци със обръснати глави дебели с класическите анцузи това ли са ценностите или по точно това са нуждите да се поеб*м за да си покрием нуждите от хубави парфюми скъпи дрехи и така нататък защото не може да живеят по скромен живот точно за тоя стил хора говорех а не за хората със истински нужди...и нещо последно имам приятели които последното нещо за което живеят са парите!Живееят за момента не мислят за $$$ но просто винаги си имат достачно.....и един въпрос каква е тая злоба или по точна негативност или обсебеност към темите особенно със пари ???
:-o Все още не разбираш :-o Нека ти го обясня по-просто - след 50 години ще си мъртъв. Какво значение има мнението ти в този конкретен момент ? Защо не живееш своя живот така ,както смяташ че е редно ,вместо да губиш време и енергия за чесане на езици ?
50 години....
Капиш ?
antifashionshit
08-16-2011, 07:31
^ с тия удивителни авторът ми напомня на кюфтето :Д
FuckedUp
08-16-2011, 18:02
ЕДНА от темите, който си струваше четенето.
GoInsane
08-16-2011, 20:42
ама ти сигурен ли си ???щото тука не се дава смисъл на темата а на удивитлените в отговорите ми и на даването на шанс на растенията,животните и всичко останало което нямаше връзка с темата :-D
indigo0lady
08-16-2011, 20:59
Авторе, не могат да те излъжат, ако сам не го допуснеш. :)
GoInsane
08-16-2011, 21:22
Така е. Но още по яко е когато те лъжат да се правиш че вярваш
kobrichka
08-16-2011, 21:37
Прекрасна тема... Лично аз съм напълно съгласна с всичко казано от теб. Липсата на пари озлобява хората и ги кара да забравят ценостите си. Колкото и да твърдим, че парите не са най-важното, не е така...дори при лекаря да отидеш, за да ти обърне нужното внимание трябва да си платиш. Живота стана твърде материален, но за жалост това са децата на демокрацияа... Думи, като "Извинете", "Съжалявам", "Обичам те", "Сгреших" се използват твърде често и са загубили истинскят смисъл или някои от тези думи сме забравили да използваме... Тъжно, но това е факт...
GoInsane
08-16-2011, 22:03
Абсолютно си права!Вървиш си по улицата някои те блъска само ти хвърля един злобен поглед все едно си му изял сладкото!Освен това и за най обикновенни неща ти трябват пари. Бях чул преди време в Америка преди няколко месеца са спрели тока на възрастен човек който не можел да става от леглото и живота му е бил в ръцете на някво устройство спрели му тука спира да работи устройствоTo спира му и живота....Тъжно
antifashionshit
08-17-2011, 06:19
ама ти сигурен ли си ???щото тука не се дава смисъл на темата а на удивитлените в отговорите ми и на даването на шанс на растенията,животните и всичко останало което нямаше връзка с темата :-D
мога плямпам с часове, ама главното вече някой го каза преди мен. колко тъжно, не съм уникален.