View Full Version : Търся мнение/помощ
Такаа.. в главата ми е пълна бъркотия,затова се реших да пиша тук,та поне някой може да ми даде някаква идея/мнение/съвет-на всичко съм доволна.
Става дума за кандидатстване.Ще съм 11 клас,а нямам никаква представа какво ще уча.В главата ми са минали толкова специалности и никъде не мога да се спра.Времето си тече,а аз не знам какво ще правя.От тази година сериозно трябва да се подготвям,а дори не знам каква матура ще държа.
Искам специалност,която да ми осигури бъдеще.Разбира се,да е доходна и да има реализация след това.
Първо се спрях на някоя математическа специалност.Мога да кажа,че математиката ми е приятна и ако се стегна съм почти сигурна,че ще се справя.Но няма специалност,която да ме привлича.Най-много един икономист.А в моменти икономистите са супер много и то без работа.
Нашите напират за право,но никога не съм била добра в историята.А и не се виждам да работя това.Разбира се,те никога няма да ми го наложат,просто си казват мнението..
Като малка все мечтаех да се занимавам с журналистика,но в тази сфера изобщо не съм запозната-къде е хубаво да се кандидатства,с какво трябва да се подготваш,можеш ли да се реализираш след това?!
И така още 233490 варианта,които просто ме объркват все повече и повече.
От вас не знам точно какво искам.. може би да ми разясните за журналистиката и според вас с коя специалност можеш да се реализираш в живота.
Журналистика можеш да кандидатстваш в доста ВУЗове - СУ, УНСС, НБУ, ВТУ, т.н. Естествено, пак СУ го водят най-доброто. На повечето места се кандидатства с публицистично есе. Примерни теми (от минали години) са:
Ние и те
Дупки
Топло
Власт и корупция
Професия журналист
т.н.
Журналистите станаха доста високо платени. Има различни постове, които можеш да заемаш и се ориентираш в някое от направленията - радио, телевизия, печат. Работата е по-изморителна и рутинна, отколкото изглежда. Въпреки това, не е лоша професия.
За правото: правистите са вече колкото икономистите. Там има доста връзки и корупция, а следването е доста, доста трудно. Ти си преценяваш.
Между другото, можеш да си отвориш сайта на някой университет, да погледнеш специалностите и предметите, които се изучават, заедно с квалификационните характеристики. Току-виж нещо на пръв поглед отблъскващо ти се стори привлекателно.
MagicSmiles23
08-22-2011, 12:26
Такаа.. в главата ми е пълна бъркотия,затова се реших да пиша тук,та поне някой може да ми даде някаква идея/мнение/съвет-на всичко съм доволна.
Става дума за кандидатстване.Ще съм 11 клас,а нямам никаква представа какво ще уча.В главата ми са минали толкова специалности и никъде не мога да се спра.Времето си тече,а аз не знам какво ще правя.От тази година сериозно трябва да се подготвям,а дори не знам каква матура ще държа.
Искам специалност,която да ми осигури бъдеще.Разбира се,да е доходна и да има реализация след това.
Първо се спрях на някоя математическа специалност.Мога да кажа,че математиката ми е приятна и ако се стегна съм почти сигурна,че ще се справя.Но няма специалност,която да ме привлича.Най-много един икономист.А в моменти икономистите са супер много и то без работа.
Нашите напират за право,но никога не съм била добра в историята.А и не се виждам да работя това.Разбира се,те никога няма да ми го наложат,просто си казват мнението..
Като малка все мечтаех да се занимавам с журналистика,но в тази сфера изобщо не съм запозната-къде е хубаво да се кандидатства,с какво трябва да се подготваш,можеш ли да се реализираш след това?!
От вас не знам точно какво искам.. може би да ми разясните за журналистиката и според вас с коя специалност можеш да се реализираш в живота.
Ами много общо звучи да се реализираш в живота. Може би трябва да се вслушаш повече в сърцето си и малко повече интуиция, защото всичко е много индивидуално, субективно и ....почти никога не става така , както си го представяш. Но все пак, ако мислиш , че от всичко журналистиката ти е най-присърце , то може би най -добрия вариант е Софийския университет. Така, че стискам ти палци и успех в избора!
р.с. Между другото там трябва много да си на "ти" с българския език и да имаш страхотно добър изказ, за да надвиеш връзкарите! А какво ще кажеш за бъдещето ти като нотариус?!?
Ами много общо звучи да се реализираш в живота. Може би трябва да се вслушаш повече в сърцето си и малко повече интуиция, защото всичко е много индивидуално, субективно и ....почти никога не става така , както си го представяш. Но все пак, ако мислиш , че от всичко журналистиката ти е най-присърце , то може би най -добрия вариант е Софийския университет. Така, че стискам ти палци и успех в избора!
р.с. Между другото там трябва много да си на "ти" с българския език и да имаш страхотно добър изказ, за да надвиеш връзкарите! А какво ще кажеш за бъдещето ти като нотариус?!?
Не е толкова до граматика, колкото до оригиналност и обществена култура. И няма проблем с връзкарите.
Еми то може и да си лекар, ама пак да не се реализираш. То зависи как си го направиш ти, а и с тази корупция можещите хора трудно процъфтяват и нямат особено поле за изява.
Все пак друго не те ли влече, смисъл езици може би.. като ти прочетох коментара останах с впечатлението, че си човек на хуманитарните науки. Ето тая година в СУ Психологията е била една от най-желаните специалности. Може сега реализацията, да не е чак такава, каквато е в други страни.. но след време това ще е една доста търсена професия. :)
Езици, както казах.. може да е от западните, но може да е от тези, които не са толкова известни, особено тази скандинавска филолофия, доста е търсена, тези не толкова известни езици след време ще са голям хит, поне така си мисля.
Иначе за журналистиката ти обясниха, но мисля, че тая професия е за по-отворените хора, то е нещо като талант това, да си цапната в устата, както се казва, но ти се познаваш и щом се виждаш в това. не бързай чак толкова за матура 11 клас, наистина пак от рано започаваш да се ориентираш за бъдещето си, което доста хубаво и сравнително малко хора го правят! Успех ти пожелавам.. :)
Има работа за психолози и сега, просто всеки си представя психолог-консултант. Има криминална психология, human resources, даскалуване, педагогически съветник, научен работник, др.
Скандинавистиката е търсена, не защото ще станат по-говорени, а заради стандарта на живот в скандинавските страни. Там чистачите взимат колкото програмистите тук, безупречна дисциплина, институции, икономика.
Happiness1
08-23-2011, 21:37
Охх.. и аз съм като теб.. предлагат ми да уча право, но просто вече всеки 3-ти го учи, а и историята не ме влече ( въпреки че имам 6 по история) :)