PDA

View Full Version : Библия~

PrettyVacant
09-11-2011, 16:56
Далеч съм от 'божието упование' и не приемам Библията като реална догма. За жалост обаче, тази година ми се наложи да се посветя на известна част от нея и на въпрос, зададен ни от госпожата, се затрудних, въпреки материала, прегледан до този момент.
'Защо Моисей обикаля петдесет години, след като Едемската градина е сравнително близо?'
Вяло се надявам на нечия помощ, тъй като въпросът е интелектуален убиец и все пак всякакви разсъждения по въпроса биха ми били безкрайно полезни.

BrokenInnocence
09-11-2011, 18:49
Доколкото знам той е обикалял 40 години (не 50) пустинята Синай, въпреки че Ханаан (не Едемската градина) е била близо, като наказание наложено на Израелтяните от Бог. След като са били освободени от Египтяните, те са започнали да се оплакват и да роптаят срещу Бог и затова той ги наказал да обикалят 40 години докато всички от това поколение умрат, така че само децата им да стигнат до Ханаан.

PrettyVacant
09-11-2011, 19:05
Разбирам. Сърдечни благодарности~
Българичката ще понася строги санкции..

Colouring
09-11-2011, 19:17
Доколкото знам той е обикалял 40 години (не 50) пустинята Синай, въпреки че Ханаан (не Едемската градина) е била близо, като наказание наложено на Израелтяните от Бог. След като са били освободени от Египтяните, те са започнали да се оплакват и да роптаят срещу Бог и затова той ги наказал да обикалят 40 години докато всички от това поколение умрат, така че само децата им да стигнат до Ханаан.

Всъщност са наказани да обикалят 40 години пустинята,защото въпреки че им е показан пътят към свободата,те все още имат робско самосъзнание и не могат да я оценят.Доколкото си спомням бяхме говорили,че дългият път през пустинята олицетворява изпитанието по пътя към трудно достижимата свобода..Или нещо токова...И само човек,който никога не е изпитал какво е робството,може да бъде наистина свободен и да живее в Обетованата земя.

fenasf
09-11-2011, 20:27
По какъв предмет те карат да четеш тая фантастика ?

PrettyVacant
09-11-2011, 20:46
Български език и литература, заради символните образи, които явно би трябвало да разискваме през идната година.

BrokenInnocence
09-12-2011, 20:29

Всъщност са наказани да обикалят 40 години пустинята,защото въпреки че им е показан пътят към свободата,те все още имат робско самосъзнание и не могат да я оценят.Доколкото си спомням бяхме говорили,че дългият път през пустинята олицетворява изпитанието по пътя към трудно достижимата свобода..Или нещо токова...И само човек,който никога не е изпитал какво е робството,може да бъде наистина свободен и да живее в Обетованата земя.

Да, разтълкувано е точно така, съгласна съм. Аз го казах така както, доколкото помня, беше споменато в Библията.

Lucho
09-12-2011, 20:51
По какъв предмет те карат да четеш тая фантастика ?

Пък после нека някой пак ми разяснява, колко е важно да се учат подобни глупости, 'щото българите трябва да сме умни и да разбираме от всичко по много :lol: респ. колко добра ни е образователната система.

someonerandom
09-12-2011, 20:59
Мисля че беше,защото въпреки че са вече свободни,те още разсъждават като роби и не могат да основат своя държава,ето защо той обикаля,докато не остане никой от старото поколение,а само хора,които са родени и отгледани на свобода.

PrettyVacant
09-13-2011, 06:11
Сред стария завет четох и нещо, спрямо култа към Златния телец на отстъпващите евреи и поради богохулство, скитат толкова време..