Jaune
09-14-2011, 07:48
От няколко месеца се занимавам с готвене, хоби ми е, и тъй като се стремя да се храня здравословно, се опитвам да си приготвям разни вкусни и полезни неща.
Та тук, ако искате, може да споделят разни здравословни рецепти.
Ето няколко от мен, тъй като прясно-прясно ги пробвах вчера.
Coffee cake
за топинга:
1/2 или 1 чаша орехи
1/4 чаша мед или кафява захар
1 ч.л. канела
1 с.л. бадемово брашно (смлени бадеми са това, може да го пропуснете, предполагам, или да го замените с пшенични/овесени трици прим.)
за тортата:
2 чаши бадемово (в оригиналната рецепта) брашно - тъй като нямах достатъчно бадеми, съм експериментирала до безкрай, сложих оризово брашно (!) - както при бадемите, смлях 1/2 чаша бял ориз и една-две лъжици кафяв
3/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/4 лъжица сол
1/2 чаша прясно мляко
шепа стафиди (или някакъв сушен плод, какъвто ви се намира)
шепа кашу (или друга ядка)
4 с.л. зехтин (в оригинала е кокосово олио и лъжиците са 6, но го попромених)
3/4 чаша кафява захар ИЛИ 1/2 чаша мед
2 големи яйца
1 ч.л. ванилия (или 2 пакетчета на прах)
Приготвяне:
1.Загрейте фурната на ниска температура (до 100°) и запечете орехите, докато станат кафяви на цвят (около 40 минути). Оставете да се охладят и нарежете на едро.
2.Увеличете температурата на фурната на 170°.
3.В малка купа разбъркайте кафявата захар (или меда), изпечените и нарязани орехи, канела и бадемовото брашно (това е за топинга).
*спец. моят мед беше малко по-гъст, затова го разтопих в микровълновата, за да се разбърка сместа по-лесно. резултат - покри орехите идеално, като карамелизирани:Д
4.Намаслете тавичка с малко зехтин и сложете парче хартия за печене отгоре (с въпросната хартия се сдобих едва вчера и не съм слагала, така че не е проблем).
5.В друга купа смесете бадемовото (или каквато комбинация сте спретнали - винаги може да използвате и пълнозърнесто!) брашно, бакпулвера, содата и солта.
6.В кухненския робот/блендер смесете млякото, кашуто и стафидите (или съответно ядката и плода по избор и наличие).
7.В голяма купа добавете зехтина, меда (или кафявата захар) и едно яйце. Разбийте докато яйцето стане светложълто до бяло на цвят и добавете другото яйце. Разбийте отново. Сложете ванилията и разбийте. След това добавете млечния микс и брашното. Разбъркайте леко.
8.Изсипете около половината от сместа в тавичката и порсъсете от топинга с орехи. Повторете.
*на мен топингът ми беше твърде малко, затова направо го изсипах целия и не слагах отгоре.
Пече се 30-40 минути според рецептата, най-добре е да проверите, като забиете клечка за зъби в центъра на сладкиша, трябва да излезе суха.
Знам, че неща като бадемово/оризово брашно може да се струват странни на повечето (как ще си меля ориз за брашно, омг) и така, но е много вкусна, вкъщи всички я ядат и дори не предполагат какво има вътре. 8-)
и още една рецепта, за нещо като здравословни барчета (първия път ми излязоха малко по-меки, но сега изпекох още едни и май са точно)
-4 с.л. овесени трици
-4 с.л. овесени ядки
-2 белтъка
-1 с.л. мед
-1/2 круша, намачкана с вилица (или банан може) (или пропуснете, ако нямате)
-няколо ореха или бадема по избор
-шепа сушени плодове (сложих микс от червени и сини боровинки, череши и стафиди)
-1/4 чаша сок от вишна (това има у нас, ако имате друг - давайте)
-1-2-3 с.л. студена вода
-канела/ванилия на вкус
Смесвате всичко (хубаво е да разтопите меда накрая и да залеете останалите съставки с него и пак да разбъркате), слагате в подходящ съд (сместта не е много, аз даже направих половината на това днес и излязоха някъде 3 барчета в най-добрия случай) и печете. Докато ви се стори, че е готово.
Сори, ама аз винаги така пека. 8-)
рецептите съм адаптирала от тук -
1.http://www.healthfulpursuit.com/2011/08/grain-free-coffee-cake/
2.http://www.healthfulpursuit.com/2011/03/cranberry-pear-porridge-bites/
Та тук, ако искате, може да споделят разни здравословни рецепти.
Ето няколко от мен, тъй като прясно-прясно ги пробвах вчера.
Coffee cake
за топинга:
1/2 или 1 чаша орехи
1/4 чаша мед или кафява захар
1 ч.л. канела
1 с.л. бадемово брашно (смлени бадеми са това, може да го пропуснете, предполагам, или да го замените с пшенични/овесени трици прим.)
за тортата:
2 чаши бадемово (в оригиналната рецепта) брашно - тъй като нямах достатъчно бадеми, съм експериментирала до безкрай, сложих оризово брашно (!) - както при бадемите, смлях 1/2 чаша бял ориз и една-две лъжици кафяв
3/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/4 лъжица сол
1/2 чаша прясно мляко
шепа стафиди (или някакъв сушен плод, какъвто ви се намира)
шепа кашу (или друга ядка)
4 с.л. зехтин (в оригинала е кокосово олио и лъжиците са 6, но го попромених)
3/4 чаша кафява захар ИЛИ 1/2 чаша мед
2 големи яйца
1 ч.л. ванилия (или 2 пакетчета на прах)
Приготвяне:
1.Загрейте фурната на ниска температура (до 100°) и запечете орехите, докато станат кафяви на цвят (около 40 минути). Оставете да се охладят и нарежете на едро.
2.Увеличете температурата на фурната на 170°.
3.В малка купа разбъркайте кафявата захар (или меда), изпечените и нарязани орехи, канела и бадемовото брашно (това е за топинга).
*спец. моят мед беше малко по-гъст, затова го разтопих в микровълновата, за да се разбърка сместа по-лесно. резултат - покри орехите идеално, като карамелизирани:Д
4.Намаслете тавичка с малко зехтин и сложете парче хартия за печене отгоре (с въпросната хартия се сдобих едва вчера и не съм слагала, така че не е проблем).
5.В друга купа смесете бадемовото (или каквато комбинация сте спретнали - винаги може да използвате и пълнозърнесто!) брашно, бакпулвера, содата и солта.
6.В кухненския робот/блендер смесете млякото, кашуто и стафидите (или съответно ядката и плода по избор и наличие).
7.В голяма купа добавете зехтина, меда (или кафявата захар) и едно яйце. Разбийте докато яйцето стане светложълто до бяло на цвят и добавете другото яйце. Разбийте отново. Сложете ванилията и разбийте. След това добавете млечния микс и брашното. Разбъркайте леко.
8.Изсипете около половината от сместа в тавичката и порсъсете от топинга с орехи. Повторете.
*на мен топингът ми беше твърде малко, затова направо го изсипах целия и не слагах отгоре.
Пече се 30-40 минути според рецептата, най-добре е да проверите, като забиете клечка за зъби в центъра на сладкиша, трябва да излезе суха.
Знам, че неща като бадемово/оризово брашно може да се струват странни на повечето (как ще си меля ориз за брашно, омг) и така, но е много вкусна, вкъщи всички я ядат и дори не предполагат какво има вътре. 8-)
и още една рецепта, за нещо като здравословни барчета (първия път ми излязоха малко по-меки, но сега изпекох още едни и май са точно)
-4 с.л. овесени трици
-4 с.л. овесени ядки
-2 белтъка
-1 с.л. мед
-1/2 круша, намачкана с вилица (или банан може) (или пропуснете, ако нямате)
-няколо ореха или бадема по избор
-шепа сушени плодове (сложих микс от червени и сини боровинки, череши и стафиди)
-1/4 чаша сок от вишна (това има у нас, ако имате друг - давайте)
-1-2-3 с.л. студена вода
-канела/ванилия на вкус
Смесвате всичко (хубаво е да разтопите меда накрая и да залеете останалите съставки с него и пак да разбъркате), слагате в подходящ съд (сместта не е много, аз даже направих половината на това днес и излязоха някъде 3 барчета в най-добрия случай) и печете. Докато ви се стори, че е готово.
Сори, ама аз винаги така пека. 8-)
рецептите съм адаптирала от тук -
1.http://www.healthfulpursuit.com/2011/08/grain-free-coffee-cake/
2.http://www.healthfulpursuit.com/2011/03/cranberry-pear-porridge-bites/