Влез

View Full Version : Здравословни изкушения

Jaune
09-14-2011, 07:48
От няколко месеца се занимавам с готвене, хоби ми е, и тъй като се стремя да се храня здравословно, се опитвам да си приготвям разни вкусни и полезни неща.
Та тук, ако искате, може да споделят разни здравословни рецепти.

Ето няколко от мен, тъй като прясно-прясно ги пробвах вчера.

Coffee cake
за топинга:
1/2 или 1 чаша орехи
1/4 чаша мед или кафява захар
1 ч.л. канела
1 с.л. бадемово брашно (смлени бадеми са това, може да го пропуснете, предполагам, или да го замените с пшенични/овесени трици прим.)
за тортата:
2 чаши бадемово (в оригиналната рецепта) брашно - тъй като нямах достатъчно бадеми, съм експериментирала до безкрай, сложих оризово брашно (!) - както при бадемите, смлях 1/2 чаша бял ориз и една-две лъжици кафяв
3/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/4 лъжица сол
1/2 чаша прясно мляко
шепа стафиди (или някакъв сушен плод, какъвто ви се намира)
шепа кашу (или друга ядка)
4 с.л. зехтин (в оригинала е кокосово олио и лъжиците са 6, но го попромених)
3/4 чаша кафява захар ИЛИ 1/2 чаша мед
2 големи яйца
1 ч.л. ванилия (или 2 пакетчета на прах)

Приготвяне:
1.Загрейте фурната на ниска температура (до 100°) и запечете орехите, докато станат кафяви на цвят (около 40 минути). Оставете да се охладят и нарежете на едро.
2.Увеличете температурата на фурната на 170°.
3.В малка купа разбъркайте кафявата захар (или меда), изпечените и нарязани орехи, канела и бадемовото брашно (това е за топинга).
*спец. моят мед беше малко по-гъст, затова го разтопих в микровълновата, за да се разбърка сместа по-лесно. резултат - покри орехите идеално, като карамелизирани:Д
4.Намаслете тавичка с малко зехтин и сложете парче хартия за печене отгоре (с въпросната хартия се сдобих едва вчера и не съм слагала, така че не е проблем).
5.В друга купа смесете бадемовото (или каквато комбинация сте спретнали - винаги може да използвате и пълнозърнесто!) брашно, бакпулвера, содата и солта.
6.В кухненския робот/блендер смесете млякото, кашуто и стафидите (или съответно ядката и плода по избор и наличие).
7.В голяма купа добавете зехтина, меда (или кафявата захар) и едно яйце. Разбийте докато яйцето стане светложълто до бяло на цвят и добавете другото яйце. Разбийте отново. Сложете ванилията и разбийте. След това добавете млечния микс и брашното. Разбъркайте леко.
8.Изсипете около половината от сместа в тавичката и порсъсете от топинга с орехи. Повторете.
*на мен топингът ми беше твърде малко, затова направо го изсипах целия и не слагах отгоре.

Пече се 30-40 минути според рецептата, най-добре е да проверите, като забиете клечка за зъби в центъра на сладкиша, трябва да излезе суха.

Знам, че неща като бадемово/оризово брашно може да се струват странни на повечето (как ще си меля ориз за брашно, омг) и така, но е много вкусна, вкъщи всички я ядат и дори не предполагат какво има вътре. 8-)

и още една рецепта, за нещо като здравословни барчета (първия път ми излязоха малко по-меки, но сега изпекох още едни и май са точно)

-4 с.л. овесени трици
-4 с.л. овесени ядки
-2 белтъка
-1 с.л. мед
-1/2 круша, намачкана с вилица (или банан може) (или пропуснете, ако нямате)
-няколо ореха или бадема по избор
-шепа сушени плодове (сложих микс от червени и сини боровинки, череши и стафиди)
-1/4 чаша сок от вишна (това има у нас, ако имате друг - давайте)
-1-2-3 с.л. студена вода
-канела/ванилия на вкус

Смесвате всичко (хубаво е да разтопите меда накрая и да залеете останалите съставки с него и пак да разбъркате), слагате в подходящ съд (сместта не е много, аз даже направих половината на това днес и излязоха някъде 3 барчета в най-добрия случай) и печете. Докато ви се стори, че е готово.
Сори, ама аз винаги така пека. 8-)

рецептите съм адаптирала от тук -
1.http://www.healthfulpursuit.com/2011/08/grain-free-coffee-cake/
2.http://www.healthfulpursuit.com/2011/03/cranberry-pear-porridge-bites/

choparkopar
09-14-2011, 14:24
Аз не съм много по готвенето, но тези бонбони са ми наистина любими и ги предпочитам пред шоколадовите :)

Домашни бонбони
Смилат се на кафемелачка (или подходящ за целта уред) сурови ядки: орех, сладък бадем, лешник, сусам и др. Добавят се по желание също и смлени кокосови стърготини. Пасират се пресни (фреш) фурми, след изваждане на костилката (вместо тях могат да се ползват предварително накиснати за 12 часа сушени плодове по избор). Добавят се аромати (ванилия, канела, бадемова есенция, щипка джинджифил и други по избор). Всичко се пасира до получаването на плътна маса. От последната се оформят малки кръгли топчета, които могат да се покрият с кокосови стърготини. Подреждат се в бонбониера и се съхраняват в хладилник до 1 седмица.

Майонеза от ядки и маслини
Зелени маслини без костилки се накисват в студена вода за 4-5 дни, като водата се сменя всеки ден до пълното им обезсоляване. Във водата може да се сложи парченце лимон. След това маслините се отцеждат и пасират. Към полученото пюре се прибавят предварително смлени сурови ядки — орехи, лющен слънчоглед, смлян сусам. Овкусява се по желание с лимон, чесън, диетична сол и подправки. Може да се използва в салати и ястия след термичната им обработка.
Много полезна тема :)

heybugsbunny
09-14-2011, 14:37
Аз пък току що си извадих овесените бисквитки от фурната.Из цялата къща се носи страхотен аромат :grin:
Използвах:
50гр. масло
мед
1 яйце
брашно
овесени ядки
стафиди
канела и ванилия
1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л сода за хляб
може и ядки, но аз не съм сложила ...

Начин на приготвяне: Маслото и медът се разбъркват, добавя се яйцето. Слага се брашно, до получаване на гъста каша, а след това и останалите продукти.

Много лесни за приготвяне и здравословни /поне според мойте изисквания ;Д/.. Като ги опитам ще кажа как са .. :]]