View Full Version : Противозачатъчни
dream1707
09-22-2011, 12:20
Ъм така.. първо да спомена, че полов живот в момента не водя... и противозачатъчни не ми трябват за това. До колкото знам се изписват и за нормализиране на цикъла... а моя е много нередовен от известно време и не знам на какво се дължи. Та исках да питам, тъй като скоро ще навестя гинеколога заради това, дали ще ми изпише такива... или ако не, ако има нещо друго за нормализиране, не лекарство, да ми кажете ... и дали това, че съм на 15 има значение... И нз, не съм хич наясно с тия неща ;хх
Когато отидеш той ще реши дали имаш нужда от противозачатъчни.Понеже водя полов живот (и майка ми се досеща) преди няколко месеца ми закъсняваше.. не ми беше идвало 2 месеца.. и тя какво да си помисли.. :D взе ми тест - отрицателен,след което ме заведе на гинеколог.Оказа се,че имам поликистозни яйчници и ми изписа противозачатъчни.
А твоят цикъл е нередовен т.е не ти идва когато трябва,или въобще те пропуска?
MaLkaTa_LaDy
09-22-2011, 15:40
На 15 още няма да ти изпише противозачатъчни. Регулират цикъла, защото съдържат женските хормони. От друга страна обаче влиаят на развитието на цялостната полова система. За това трябва да си излязла от пубертета. Сигурно ще ти изпише други хормонални хапчета, но по-ниско дозирани. На мен моята гинеколожка преди ми беше изписала хорзмонални хапчета, които садържат само един вид хормон.
На 15 още няма да ти изпише противозачатъчни. Регулират цикъла, защото съдържат женските хормони. От друга страна обаче влиаят на развитието на цялостната полова система. За това трябва да си излязла от пубертета. Сигурно ще ти изпише други хормонални хапчета, но по-ниско дозирани. На мен моята гинеколожка преди ми беше изписала хорзмонални хапчета, които садържат само един вид хормон.
В грешка си.. аз ги пия от 14 годишна,сега съм на 16 .. и не са хормонални хапчета,а са си противозачатъчни и всяко хапче си съдържа различен хормон :)
На мене като ми закъсняваше гинеколога ми каза че съм малка и хормоните съвсем ще ме объркат (на 16 съм).. просто ми каза да пия геритамин (освен за кожа, коса и нокти) спомагали за дейността на яйчниците..
ако ти няма нищо.. сигурно ще те посъветва просто да чакаш ..
MaLkaTa_LaDy
09-22-2011, 19:46
В грешка си.. аз ги пия от 14 годишна,сега съм на 16 .. и не са хормонални хапчета,а са си противозачатъчни и всяко хапче си съдържа различен хормон :)
Без лоши чувства, но на твое място бих си сменила гинеколожката, ако на 14-годишна изписва противозачатъчни...
kalpazanka
09-22-2011, 20:17
Без лоши чувства, но на твое място бих си сменила гинеколожката, ако на 14-годишна изписва противозачатъчни...
Без лоши чувства, но аз бих сменила гинеколога, ако не ми предпише терапия при здравословен проблем.
Не е нужно да се чакат сериозните последици от СПКЯ, за да се сети някой да назначи лечение.
При моя проблем се налагаше,за да не стане по-зле..
evilsoul92
09-23-2011, 05:42
Без лоши чувства, но аз бих сменила гинеколога, ако не ми предпише терапия при здравословен проблем.
Не е нужно да се чакат сериозните последици от СПКЯ, за да се сети някой да назначи лечение.
И аз това щях да отбележа, че зависи много от конкретния проблем и далеч не зависи от възрастта! И аз пиех противозачатъчни от 15-годишна. :)
А по темата: Разбрах, че в момента секс не правиш, но не ми стана ясно правила ли си някога? Питам, защото и моят беше от късните и беше нередовен, но когато започнах полов живот някак от самосебе си се нормализира :-D И другите ми наблюдения са, че когато си бил полово активен и спреш за известен период (повече от месец-два) пак се получават някакви смущения. Затова питах.
MaLkaTa_LaDy
09-23-2011, 08:22
Не мисля, че факта, че на мен гинеколожката ми не ми беше изписала противозачатъчни, не значи, че не ми е предписала лечение.
Зависи от възрастта, защото външния прием на хормони влияе на произвеждането им в тялото. И ако така мога да си го обясня в пубертета точно озряза половата система и започва да функционира напълно.
Ъм така.. първо да спомена, че полов живот в момента не водя... и противозачатъчни не ми трябват за това. До колкото знам се изписват и за нормализиране на цикъла... а моя е много нередовен от известно време и не знам на какво се дължи. Та исках да питам, тъй като скоро ще навестя гинеколога заради това, дали ще ми изпише такива... или ако не, ако има нещо друго за нормализиране, не лекарство, да ми кажете ... и дали това, че съм на 15 има значение... И нз, не съм хич наясно с тия неща ;хх
сестра ми беше като теб и преди около година и започна да ги пие,защото и ги изписаха.
вече има цикъл,ама противозачатъчни продължава да пие,просто защото трябва,докато не се оправят нещата,което става доста бавно.от тях се пълнее отделно,дори и да пазиш някви диети (което не е много хубаво)
а на 15,ако не се лъжа,е нормално да не ти е редовен цикъла.
аз съм на 14 и не ми идва всеки месец примерно,понякога пропуска ;д
kalpazanka
09-23-2011, 11:24
Не мисля, че факта, че на мен гинеколожката ми не ми беше изписала противозачатъчни, не значи, че не ми е предписала лечение.
Зависи от възрастта, защото външния прием на хормони влияе на произвеждането им в тялото. И ако така мога да си го обясня в пубертета точно озряза половата система и започва да функционира напълно.
При теб също ли се откри СПКЯ?
dream1707
09-23-2011, 12:46
А по темата: Разбрах, че в момента секс не правиш, но не ми стана ясно правила ли си някога? Питам, защото и моят беше от късните и беше нередовен, но когато започнах полов живот някак от самосебе си се нормализира funfunfun И другите ми наблюдения са, че когато си бил полово активен и спреш за известен период (повече от месец-два) пак се получават някакви смущения. Затова питах.
Правила съм по принцип ... но от месеци не съм.... явно и това има значение, преди си ми беше съвсем редовен... имам го от бая години вече ... но от известно време нещо му става ;д ... този месец ми свърши на 3-4 ... сега ми дойде пак на 22 .... а до колкото знам цикълът е средно 28 дни, а нормалното е от 21 до 31 дни ... или нещо такова .. Последните месеци все ми подранява.
kalpazanka
09-23-2011, 13:12
^21-35 дни. ;)
Броят се дните от първия ден на последната М до първия ден на следващата.
dream1707
09-23-2011, 14:02
Ъхъ... боже кво съм броила ;д
Абе за всеки случай ще ида на гинеколог, таман да ми каже нещо там и за бялото течение ... и на какво се дължат смущенията в цикъла.. щото някой път е 30тина дни... др път 20 и нещо, както тоя месец... бе да съм си спокойна ;д
AtinaPalada123
09-23-2011, 14:37
Много е възможно да ти изпишат противозачатъчни - аз преди години пих също (бях на 13 или 14 - ще те излъжа..), но не е препоръчително тъй като противозачатъчните дефакто ПОТИСКАТ овулацията....
Ако ти е интересно тази статия е доста добра:
http://www.pharmacy-bg.com/farmaciya/protivozachatuchni-hapcheta-tabletki-drospirenon/
kalpazanka
09-24-2011, 09:05
Естестено, че потискат овулацията, нали заради това се наричат противозачатъчни.
При някои здравословни проблеми яйчникът трябва да се постави изкуствено в покой, т. е. да се прекрати овулацията, за да се нормализират размерите и състоянието.
Ако се справяте с английския, мога да ви постна статии за вредата, която далеч не се изчерпва с потискането на овулацията.
MaLkaTa_LaDy
09-24-2011, 15:31
При теб също ли се откри СПКЯ?
Ммм.. малко тея съкращения са ми чужди. "С"-то не знам какво значи, но останалото предполагам, че е поликистозни яйчници. Ако е така - да.
Много е възможно да ти изпишат противозачатъчни - аз преди години пих също (бях на 13 или 14 - ще те излъжа..), но не е препоръчително тъй като противозачатъчните дефакто ПОТИСКАТ овулацията....
Ако ти е интересно тази статия е доста добра:
http://www.pharmacy-bg.com/farmaciya/protivozachatuchni-hapcheta-tabletki-drospirenon/
Ранното пиене на ОК не е вредно, заради овулацията, а заради това, че на 18 можеш да си с рак на гърдата. Попринцип не се препоръчва да се употребяват за повече от 8 години МАКС.
AtinaPalada123
10-01-2011, 19:27
Хм...еми екстра, защото мен може да ми се наложи да пия за втори път, пък и всичките ми вредни навици предразполагат към рак на гърдата...
Ако някой разполага със статия за вредите на български и аз се интересувам, защото в момента съм пред дилема...
Най-добре си попитай за всичко това гинеколога
nesigyrenvsebesi
10-02-2011, 14:07
Знаете ли какво значи да спасите човешки живот: Да смените противозачатъчните на сестра ви или на майка ви с Аспирин !!!
ledenakrasota
10-02-2011, 14:08
Не бих взела такова нещо! Има много странични действия. :)